Βαρβάρα Αυδή: «Θεωρούμε τον κάθε ξενοδόχο μας ως θεματοφύλακα της ιστορίας και του πολιτισμού»

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Historic Hotels of Europe μας μιλά με αφορμή την πρόσφατη βράβευση δύο ελληνικών μελών του δικτύου.

Βαρβάρα Αυδή: «Θεωρούμε τον κάθε ξενοδόχο μας ως θεματοφύλακα της ιστορίας και του πολιτισμού»

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Historic Hotels of Europe και ιδρύτρια και managing director των Υάδες Greek Historic Hotels μας μιλά με αφορμή την πρόσφατη βράβευση δύο ελληνικών μελών του δικτύου.

Βαρβάρα Αυδή: «Θεωρούμε τον κάθε ξενοδόχο μας ως θεματοφύλακα της ιστορίας και του πολιτισμού» - εικόνα 1
Βαρβάρα Αυδή

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να δημιουργήσετε το δίκτυο ιστορικών ξενοδοχείων στην Ελλάδα Υάδες Greek Historic Hotels το 2005;

Πρωταρχικός μου στόχος ήταν να τοποθετήσω την Ελλάδα στο χάρτη του παγκόσμιου Πολιτιστικού Τουρισμού, που δεν είχε σημαντική θέση έως τότε, εγκαινιάζοντας μια οργανωμένη προβολή του ιστορικού και πολιτιστικού προϊόντος της χώρας μας μέσα από ξενοδοχεία με έντονο το ιστορικό τους στοιχείο. Το ελληνικό δίκτυο ιστορικών ξενοδοχείων Υάδες είναι μέλος των Historic Hotels of Europe, του πανευρωπαϊκού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης μέσα από προσεκτικά επιλεγμένα ξενοδοχεία που λειτουργούν σε ιστορικά κτίρια.

Μέσα από συντονισμένες ενέργειες επεδίωξα να προσφέρω στα ελληνικά ιστορικά ξενοδοχεία δυνατότητες προβολής και προώθησης σε ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο κομμάτι της αγοράς. Επίσης, είδα τότε την ανάγκη που είχαν οι μικροί ξενοδόχοι για τη μεταφορά της απαραίτητη ξενοδοχειακής τεχνογνωσίας προκειμένου να έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις μεν κρατώντας συγχρόνως την αυθεντικότητά τους δε.

Πέρα από ένα κτίριο ιστορικής σημασίας, ποια άλλα στοιχεία πρέπει να έχει ένα ξενοδοχείο για να αποτελέσει μέλος των Υάδων; Ποιά είναι η φιλοσοφία των ξενοδοχείων - μελών;

Το σημαντικότερο στοιχείο που αναζητούμε σε ένα ιστορικό ξενοδοχείο για να γίνει μέλος των Υάδες Greek Historic Hotels και κατ΄επέκταση των Historic Hotels of Europe είναι η αντίληψη και οι τεχνικές της φιλοξενίας που έχει ο ξενοδόχος ενός ιστορικού ξενοδοχείου. Είναι σημαντικό, ακόμη και για το μικρότερο ξενοδοχείο, να λειτουργεί με υψηλές προδιαγραφές και συντηρώντας πάντοτε την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά του. Θεωρούμε τον κάθε ξενοδόχο μας ως θεματοφύλακα της ιστορίας και του πολιτισμού που τη μεταφέρει στους επισκέπτες του και τη διατηρεί ζωντανή για τις επόμενες γενιές.

Βαρβάρα Αυδή: «Θεωρούμε τον κάθε ξενοδόχο μας ως θεματοφύλακα της ιστορίας και του πολιτισμού» - εικόνα 2
«Marpessa»

Έχοντας διατελέσει Πρόεδρος των Historic Hotels of Europe, σίγουρα θα έχετε επισκεφτεί και ιστορικά ξενοδοχεία ανά την Ευρώπη. Ποια έχετε ξεχωρίσει και γιατί;

Κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα ξενοδοχείο μέλος της Historic Hotels of Europe ανά την Ευρώπη ένα πράγμα μου έρχεται στο μυαλό: τα στοιχεία αυτά που μας ενώνουν, η διατήρηση των πολιτιστικών μας αξιών, η αρχιτεκτονική αρτιότητα των κτιρίων, η ομορφιά του τα περιβάλλει και γνήσια ξενοδοχειακή φιλοξενεία που τα χαρακτηρίζει. Τα τελευταία χρόνια έχω επισκευτεί περισσότερα από 60 μέλη εκτός Ελλάδος σε 10 χώρες. Κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό.

Αγαπημένα μου είναι το Waldhaus Sils Maria στην Ελβετία για την εκπληκτικά αυθεντική φιλοξενεία που προσφέρει σε ένα μεγαλειώδες περιβάλλον grand hotel, το Barberstown Castle στην Ιρλανδία για το υπέροχο φαγητό του στον πύργο του 13ου αιώνα με συνοδεία κέλτικης μουσικής στην άρπα, το μαγικό Schloss Leopoldskron στο Σάλτσμπουργκ με τη μυθική βιβλιοθήκη του Von Trapp όπου γυρίστηκε η Μελωδία της Ευτυχίας, το μεσαιωνικό μοναστήρι Vadstena στη Σουηδία με την κατανυκτική του κάβα κρασιών και τους ωραίους κήπους επάνω στη λίμνη, και το κάστρο από το οποίο μόλις επέστρεψα το Chateau de l’ Epinay στη Νάντη της Γαλλίας για την εξαιρετική του διακόσμηση και το πάντρεμα του κλασσικού σέρβις με ένα laid back style.

Βαρβάρα Αυδή: «Θεωρούμε τον κάθε ξενοδόχο μας ως θεματοφύλακα της ιστορίας και του πολιτισμού» - εικόνα 3
«Κυρίμαι»

Το «Aigialos» στη Σαντορίνη και το «Marpessa» στο Αγρίνιο ανακηρύχθηκαν μόλις από τους πελάτες τους κορυφαία ιστορικά ξενοδοχεία της Ευρώπης για το 2016. Πώς είναι γενικά το επίπεδο των ελληνικών ιστορικών ξενοδοχείων σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά;

Τα Υάδες μέλη μας είναι εξαιρετικά ξενοδοχεία στην Ελλάδα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα ευρωπαικά. Τόσο τα 2 ξενοδοχεία που επιλέχθησαν φέτος από το ευρωπαικό κοινό με μεγάλη διαφορά: το Aigialos και το Marpessa, αλλά και τα «Esperas» στη Σαντορίνη και «Kyrimai» στη Μάνη που είχαν ψηφισθεί παλιότερα, είναι όλα τους ξενοδοχεία που μας κάνουν ιδιαίτερα περήφανους για το υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν.

Βαρβάρα Αυδή: «Θεωρούμε τον κάθε ξενοδόχο μας ως θεματοφύλακα της ιστορίας και του πολιτισμού» - εικόνα 4
«Allegory»

Ποιό είναι το πιο πρόσφατο μέλος σας; Ποιά ξενοδοχεία θα προτείνατε για τα weekends του χειμώνα;

Το πιό πρόσφατο ξενοδοχείο μας είναι το μικρό Allegory στη Ρόδο που βρίσκεται στο κέντρο της ιστορικής πόλης στα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης που ξεχωρίζει για τα ήσυχά του δωμάτια και το εξαιρετικό design. Η επίσκεψη στη Ρόδο το χειμώνα είναι μια αποκάλυψη νέων εμπειριών για το νησί που το έχουμε στο κυρίως στο μυαλό μας ως ένα καλοκαιρινό προορισμό.

Μια νέα επίσης ιδανική απόδραση για τους Έλληνες το φθινόπωρο είναι η εξερεύνηση της Αιτωλοακαρνανίας και της λίμνης Τριχωνίδα, που λίγοι γνωρίζουν για την απαράμιλλη ομορφιά της και τις αθλητικές δυνατότητες που προσφέρει. Το Marpessa στο Αγρίνιο είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης για μια απόδραση στην Τριχωνίδα, στο Μεσσολόγγι και τα αρχαία θέατρα της περιοχής και το ιδανικό σημείο επιστροφής για χαλάρωση και spa και gourmet φαγητό μετά από μια ημέρα έντονης δραστηριότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.