Ιωάννινα: Νεανικά και ανερχόμενα

Μία από τις πιο ζωντανές ελληνικές πόλεις, με 20.000 φοιτητές και συνεχή τάση ανανέωσης τα τελευταία χρόνια, με ξενοδοχειακές αφίξεις-έκπληξη και νέα στέκια.

Ιωάννινα: Νεανικά και ανερχόμενα

Τα Ιωάννινα είναι μια από τις πιο ζωντανές ελληνικές πόλεις, με 20.000 φοιτητές και συνεχή τάση ανανέωσης τα τελευταία χρόνια, με ξενοδοχειακές αφίξεις-έκπληξη και νέα στέκια.

Ιωάννινα: Νεανικά και ανερχόμενα - εικόνα 1
Νοσταλγικό ντεκόρ και ωραία γλυκά στο «Μουσελίμι» μέσα στο Κάστρο

Φρέσκια, νεανική, ανεπιτήδευτα φιλόξενη. Η δύναμη της λίμνης καταλυτική. Το παρελθόν παρόν σε κάθε γωνιά της πόλης, μαζί όμως με ένα νέο μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατόδρομους και αναπλάσεις που δείχνουν ότι προσπαθεί να αποτινάξει τα στερεότυπα προβλήματα των ελληνικών επαρχιακών πόλεων. Τα τελευταία χρόνια η παραλίμνια περιοχή έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της διασκέδασης, καθώς το κέντρο κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα με προσεγμένα νέα μαγαζιά. Ωστόσο, η οδός Γαριβάλδη στον παραλίμνιο καταφέρνει να κρατάει ακόμη το κοινό της.

Τώρα τα Χριστούγεννα, εξάλλου, η ευρύτερη παραλίμνια περιοχή έχει την τιμητική της, καθώς εδώ στήνεται μια από τις μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες γιορτές, η «Αστερούπολη», με ανοιχτό παγοδρόμιο και συνεχή δρώμενα. Στην Εθνικής Αντιστάσεως, δίπλα από τα τείχη του κάστρου, δεν χάνουμε ποτέ την ευκαιρία να απολαύσουμε μια από τις tiki δημιουργίες του Κωνσταντίνου στο ατμοσφαιρικό cocktail bar «Spitaki» (6948260188).

Ιωάννινα: Νεανικά και ανερχόμενα - εικόνα 2
Στο «Spitaki» θα πιείτε ωραία κοκτέιλ.

Η βόλτα στη Μιχαήλ Αγγέλου και στη Χαριλάου Τρικούπη, ανάμεσα στα εμπορικά με τις στολισμένες βιτρίνες και σε κλασικά all day στέκια όπως το «Marché» (2651077764), κρατάει πολύ. Στην κεντρική πλατεία Πάργης, για πιο... hip καταστάσεις, κάνουμε μια στάση στο «Hoxton Café Bar» (2651025939), ενώ για νόστιμο φαγητό στο ηπειρώτικο μαγειρείο «Πιπερίτσα» (2651070609). Για τους πιο εναλλακτικούς, η προσεγμένη «Cava Oinos» (2651031170) παρακινεί για socializing, στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία, με ένα ποτήρι κρασί, αλλά και αβανγκάρντ ποτά. Στη Δωδώνης, λίγο μετά το ξενοδοχείο «Grand Serai», κάνουμε μια στάση για νόστιμη πίτσα και προσεγμένα κοκτέιλ στο «Accademia Del Panino» (2651076780).

Ιωάννινα: Νεανικά και ανερχόμενα - εικόνα 3
Το ηπειρώτικο μαγειρείο Πιπερίτσα στην πλατεία Πάργης

Λίγο πιο κάτω, απέναντι από το ρολόι, επιβάλλεται μια στάση στο Φούρνο Πορίκη (2651024444), για να δοκιμάσουμε τα ονομαστά του τυροριγανάκια! Πρόκειται για πεντανόστιμα προζυμένια ψωμάκια με φέτα Δωδώνης, ελαιόλαδο, ρίγανη, ντομάτα και πιπεριά. Και αν θέλετε κάτι σε γλυκό, προτιμήστε τα μελωμένα κρουασανάκια με τριμμένο φουντούκι. Επίσης, θα ήταν παράλειψη να φύγετε από την πόλη και να μη γευτείτε το παγωτό του Ιταλού, όπως το ξέρουν όλοι, παρόλο που το όνομα του μαγαζιού είναι «Smeralda» (2651066395), δίπλα στην πλατεία Ομήρου. Η βόλτα μέσα στο κάστρο θα περάσει και από το ζεστό και περιποιημένο «Μουσελίμι» (2651044217), με τα νόστιμα γλυκά και τις πρωτότυπες γεύσεις ροφημάτων.

Ιωάννινα: Νεανικά και ανερχόμενα - εικόνα 4
Σύγχρονο ντιζάιν στο καινούργιο ξενοδοχείο «Essence Contemporary Living Hotel».

Στο λεγόμενο και πυρηνικό κέντρο της πόλης, οι νέες πεζοδρομήσεις έχουν εκτινάξει την κίνηση, με τα μαγαζιά να ανοίγουν και εδώ με ταχύτητα φωτός. Το «Maison» (2651027797) στην οδό Βλαχλείδη 3 έχει γίνει το νέο hotspot, ενώ το «Δικό μας» (2651308920) στη Μουλαϊμίδου, σε ένα ακόμη πεζοδρομημένο σημείο του κέντρου, έχει γίνει το νέο talk of the town στον τομέα του φαγητού. Ακριβώς δίπλα, είτε στο χέρι είτε στην όμορφη εσωτερική του ζεστή αυλή, δοκιμάστε ένα από τα περίφημα ολόφρεσκα γλυκά του «Motley» (2651038310).

Ιωάννινα: Νεανικά και ανερχόμενα - εικόνα 5
"Δικό μας" το νέο hot spot

Η εικόνα διαφοροποιείται καθώς κατηφορίζουμε την Αβέρωφ και βρισκόμαστε στην παλιά πόλη. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν ακόμη χρυσοχοεία με τα παραδοσιακά γιαννιώτικα ασημικά, ενώ κάθε στενάκι κρύβει εκπλήξεις που περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Διατηρητέα κτίρια, εμπορικές στοές, ένας λαβύρινθος από στενά με πολλά μικρά και όμορφα μαγαζάκια. Ο «Βελογιάννης» στην Ανεξαρτησίας 133 μετράει 110 χρόνια ιστορίας και φτιάχνει εξαιρετικά λουκούμια. Η περιοχή το βράδυ δίνει τα κλειδιά στη διασκέδαση, με τα μπαρ να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο σε διατηρητέα κτίρια και ιστορικές στοές.

Πού να μείνετε

Ιωάννινα: Νεανικά και ανερχόμενα - εικόνα 6
Το κομψό και ατμοσφαιρικό boutique hotel Metropolis.

Arktos Mountain Hotel (Λιγκιάδες, 2651003004, από € 60) Ολοκαίνουργιο, με θέα στη λίμνη αλλά και στην πόλη, στον παραδοσιακό οικισμό των Λιγκιάδων.
Ιτς Καλέ (Κάστρο, 2651032777, από € 65) Νέος ξενώνας στο Κάστρο, σε κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Essence Contemporary Living Hotel (Νέα Ζωή, 2651023999, από € 58) Σύγχρονο σχεδιαστικά, πράσινο ενεργειακά, βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο.
Metropolis (2651030004, από € 90) Κομψό και ατμοσφαιρικό boutique hotel σε διατηρητέο νεοκλασικό δια­μαντάκι στην καρδιά της πόλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.