Αλέξανδρος Αλεξάνδρου: Αυθεντική γεύση Λήμνου

Φιλόξενη άφιξη στο low profile νησί του Βορείου Αιγαίου, το Taste Lemnos προσφέρει βιωματικές εμπειρίες γνωριμίας με το νησί, τις γεύσεις και τους ανθρώπους του. Τις δράσεις του αλλά και τον τόπο του μας συστήνει ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.

Αλέξανδρος Αλεξάνδρου: Αυθεντική γεύση Λήμνου

Φιλόξενη άφιξη στο low profile νησί του Βορείου Αιγαίου, το Taste Lemnos προσφέρει βιωματικές εμπειρίες γνωριμίας με το νησί, τις γεύσεις και τους ανθρώπους του. Τις δράσεις του αλλά και τον τόπο του μας συστήνει ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.

Αλέξανδρος Αλεξάνδρου: Αυθεντική γεύση Λήμνου - εικόνα 1

«Το Taste Lemnos ξεκίνησε με σκοπό να συμβάλει στην πιο ποιοτική φιλοξενία στη Λήμνο μέσα από πακέτα βιωματικού τουρισμού, με κύριο άξονα τη γαστρονομία, σε συνδυασμό και με άλλες δραστηριότητες. Πιστεύω ότι το φαγητό παίζει καθοριστικό ρόλο ως κομμάτι του πολιτισμού κάθε τόπου. Θέλω ο επισκέπτης να έχει όχι απλώς εικόνες, αλλά βιώματα με τους ανθρώπους της Λήμνου. Να νιώσει σαν να τον φιλοξένησαν φίλοι».

Αλέξανδρος Αλεξάνδρου: Αυθεντική γεύση Λήμνου - εικόνα 2

«Φροντίζουμε κάθε επισκέπτης να βιώνει την κουλτούρα του νησιού με τους ανθρώπους του. Η Λήμνος φημίζεται για τα κρασιά της. Μαζί μας θα γνωρίσεις τους ανθρώπους που τα παράγουν και θα δοκιμάσεις εκείνα που προέρχονται από τις ποικιλίες Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό. Θα επισκεφθείς τον πρώτο παραγωγικό ελαιώνα του νησιού, το κτήμα Όλον, θα δοκιμάσεις το έξτρα παρθένο ελαιόλαδό του, όπως και αυθεντική φιλοξενία από τη Ρένα και τον Τάση Λασκαρίδη. Ξέρεις τι είναι η Λημνία Γη; Οι ερευνητές λένε ότι ήταν το πρώτο φάρμακο με σφραγίδα γνησιότητας.

Η παραδοσιακή κεραμίστρια Κωνσταντίνα Δεσποτέρη θα σε ταξιδέψει στα χνάρια του μύθου, θα σου εξηγήσει τι έκανε διάσημο στην αρχαιότητα τον πηλό της Λήμνου, ενώ μπορείς και να δημιουργήσεις το δικό σου κεραμικό στον τροχό. Επειδή όμως στην Ελλάδα οι καλύτερες αναμνήσεις μας γεννιούνται γύρω από ένα τραπέζι με καλή παρέα, φαγητό και ποτό, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις ποιοτικό τσίπουρο στα λακαριά, στα οικιακά αποστακτήρια. Οι νοικοκυρές θα έχουν φροντίσει για ευφάνταστους μεζέδες που θα σε ταξιδέψουν στις τοπικές γεύσεις».

Αλέξανδρος Αλεξάνδρου: Αυθεντική γεύση Λήμνου - εικόνα 3

«Αξίζει να το ζήσεις στη Λήμνο: Να απολαύσεις τη γαλήνη και το μοναδικό φυσικό τοπίο στις αμμοθίνες: κοντά στην παραλία Γομάτι, πλάι στη θάλασσα, απλώνεται η μοναδική έρημος της Ευρώπης. Να βουτήξεις ένα πρωινό στα νερά του Κοκκινόβραχου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης. Να δοκιμάσεις στις ταβέρνες ξεχωριστές γεύσεις με τοπικά προϊόντα: σαγανάκι με μελίχλωρο, άφκο (φάβα), τυρόπιτα και κολοκυθόπιτα, φρέσκα όστρακα και ψάρια.

Να περπατήσεις το απόγευμα στα γραφικά σοκάκια της Μύρινας, να ανηφορίσεις στο κάστρο, αλλά να φροντίσεις το ηλιοβασίλεμα να σε βρει στον Ρωμέικο Γιαλό. Να καθήσεις το απόβραδο για τσίπουρα στην πλατεία του χωριού Λύχνα, στο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο “Έννοια πο’ χς”. Κάτω από τον πλάτανο, όσο κυλά η νύχτα, όλοι γίνονται μια παρέα».

Αλέξανδρος Αλεξάνδρου: Αυθεντική γεύση Λήμνου - εικόνα 4

«Πού θα κολυμπήσεις: Στις δύο αμμουδερές αγκαλιές στο Φαναράκι – κολυμπώντας ανάμεσά τους θα πας στη Σπηλιά της Φώκιας. Στην παραλία Σαράβαρη, κοντά στο ιερό των Καβείρων – αν την ανακαλύψεις, θα επιστρέφεις συνέχεια: παχιά άμμος, δροσερά νερά και μαμαδίστικες γεύσεις από το ουζερί-χύμα στο κύμα (κότσι στον ξυλόφουρνο, κουνέλι στιφάδο, σαλάτες). Ο Αϊ-Γιάννης Κάσπακας είναι ό,τι πρέπει αν θέλεις οικογενειακές διακοπές κι ένα δωμάτιο μπροστά στη θάλασσα. Δεν γίνεται, βέβαια, να μην περάσεις από το αγαπημένο των windsurfers Κέρος: 4 τέσσερα χιλιόμετρα αμμουδιάς και πολύ ρηχά νερά».

«Φεύγοντας μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου: φλωμάρια (χυλοπίτες), βενιζελικά (τα παραδοσιακά φοντάν με σοκολάτα και αμύγδαλο), τυρί καλαθάκι και μελίχλωρο».

Περισσότερα στο tastelemnos.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025 στην Σύρο: Όλα όσα αξίζει να δεις

Το τελικό πρόγραμμα του διημέρου των εκδηλώσεων για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα, που θα διεξαχθεί στη Σύρο είναι γεμάτο εκπλήξεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
16/10/2025

The World's 50 Best Hotels: Η λίστα 51-100 για τα καλύτερα ξενοδοχεία του 2025

Η λίστα των The World’s 50 Best Hotels μεγαλώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά την κατάταξη 51–100.

Το ξενοδοχείο-προορισμός στη Τζιά που αποθεώνει το Condé Nast Traveler

Σε ένα από τα πιο αυθεντικά νησιά των Κυκλάδων, εκεί όπου το γαλάζιο συναντά τη διακριτική πολυτέλεια, ένα νέο resort καταφέρνει να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.

Ο Όλυμπος βρήκε το boutique hotel του!

Το τεσσάρων αστέρων "Olympus Mediterranean Boutique Hotel" στο Λιτόχωρο υποδέχεται τα weekends του φθινοπώρου και του χειμώνα στα καλύτερά του.

Η νέα εποχή του Athenaeum Eridanus: Πολυτέλεια, τέχνη και φιλοξενία στην καρδιά της Αθήνας

Με ένα λαμπερό cocktail party και φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Όμιλος Athenaeum Hotels εγκαινίασε το ανανεωμένο 4* plus Athenaeum Eridanus Luxury Hotel.

Για τον Μιχάλη Κούλογλου, η Σαντορίνη δεν είναι "ευκαιρία" αλλά τόπος ζωής

Συναντήσαμε τον οινοποιό της Kyanos Wines στη Vedema 2025 και μιλήσαμε για τη διεθνή επιτυχία του Orycton και το μέλλον της μικροοινοποίησης.

Αυτό το ανερχόμενο boutique οινοποιείο βρίσκεται σε ένα νησί που μάλλον δεν έχεις πάει

Η Ιωάννα Βαμβακούρη μας ξεναγεί στο πρώτο οινοποιείο στη Θηρασιά που άνοιξε μαζί με τους Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή και μοιράζεται μαζί μας ένα διαφορετικό οινικό όνειρο.