Road trip στις ακτές της Ηπείρου

Ώρα να ανακαλύψεις μια ατελείωτη ακτογραμμή διάσπαρτη με παραθαλάσσιους οικισμούς, ονειρεμένες παραλίες, ορεινά χωριά, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και φυσικά τοπία που σε καλούν συχνά-πυκνά για στάσεις.

Road trip στις ακτές της Ηπείρου

Road trip στις ακτές της Ηπείρου - εικόνα 1
Πράσινο και γαλάζιο σε ιδανικό κοντράστ.

Ώρα να ανακαλύψεις μια ατελείωτη ακτογραμμή διάσπαρτη με παραθαλάσσιους οικισμούς, ονειρεμένες παραλίες, ορεινά χωριά, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και φυσικά τοπία που σε καλούν συχνά-πυκνά για στάσεις.

Πόσο θα χρειαστείτε
Ιδανικά μία βδομάδα ή και παραπάνω. Αν δεν έχετε χρόνο, 4 ημέρες είναι αρκετές για ένα πιο συνοπτικό πρόγραμμα.

H διαδρομή
Από την Πρέβεζα ως τη Σαγιάδα με βασικούς σταθμούς την Πάργα και τα Σύβοτα. Αν ταξιδέψετε στην περιοχή από Αθήνα, βολεύει να ξεκινήσετε από την Πρέβεζα, ενώ αν έρχεστε από βόρεια από τη Σαγιάδα. Αν πάλι προτιμάτε να έχετε σταθερό σημείο διαμονής και να γράψετε χιλιόμετρα από εκεί, τότε η Πάργα είναι η ιδανικότερη λύση αφού βρίσκεται περίπου στο κέντρο.

Πρέβεζα

Road trip στις ακτές της Ηπείρου - εικόνα 2

Μηδενίζουμε το κοντέρ εδώ. Στην περιοχή μένουμε άνετα 2-3 βράδια για να πάρουμε μια καλή γεύση και να επισκεφτούμε κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες της. Περνάμε ήρεμες καλοκαιρινές βραδιές με ατέλειωτες βόλτες στα σοκάκια της πόλης και στον παραλιακό δρόμο. Το Into the Wild μας αποκαλύπτει τα μυστικά της περιοχής και μας προσκαλεί σε εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, ενώ το Eco Cruising οργανώνει κρουαζιέρες παρατήρησης δελφινιών στον Αμβρακικό.

Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το πρότυπο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης (5o χλμ. εθνικής οδού Πρέβεζας-Ιωαννίνων, 2682089892) αλλά και την Αρχαία Νικόπολη. Οι παραλίες είναι ένα κεφάλαιο από μόνες τους: χρυσαφένιες ακτές σε Μονολίθι και Κανάλι, κρυφοί παράδεισοι στο Αλωνάκι και στον Όρμο του Οδυσσέα.

Road trip στις ακτές της Ηπείρου - εικόνα 3
Πολύ ενδιαφέρον το μουσείο της Αρχαίας Νικόπολης.

Πού να φάτε
Στο κέντρο της Πρέβεζας για νόστιμο πετάλι στον Αμβρόσιο και στην Ψάθα για μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών και τραπεζάκια στην περαντζάδα. Πιο γκουρμέ επιλογή το εστιατόριο του Sesa Boutique Hotel για μεσογειακή κουζίνα δίπλα στη θάλασσα (Παραλία Κανάλι, 2682052707).

Road trip στις ακτές της Ηπείρου - εικόνα 4
Το family friendly «Sesa Boutique Hotel».

Πού να μείνετε
Στον ξενώνα The Captain’s House που στεγάζεται σε ονειρεμένο αρχοντικό, σε κεντρικότατο σημείο κοντά στην παραλία, ή στο Sesa Boutique Hotel που προσφέρει πολυτέλεια εκεί ακριβώς πάνω ακριβώς στην παραλία Καναλίου. Περισσότερες επιλογές αξιολογημένες από τον Alpha Guide εδώ.

Πάργα

Road trip στις ακτές της Ηπείρου - εικόνα 5
Στις πηγές του Αχέροντα.

Η διαδρομή από την Πρέβεζα στην Πάργα (85 χλμ.) είναι αποκαλυπτική, με τη θέα του Ιονίου να σε ανταμείβει απλόχερα. Στάση για βουτιές σε γραφικούς κολπίσκους (Όρμος του Οδυσσέα, Αλωνάκι) αλλά και στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα (42 χλμ. από Πρέβεζα). Συνεχίζετε στα ενδότερα της περιοχής προς τις πηγές του Αχέροντα στη Γλυκή (άλλα 15 χλμ. περίπου), όπου θα πλατσουρίσετε στα παγωμένα νερά του ποταμού και θα τσιμπολογήσετε κάτω από τα πλατάνια. Η Πάργα από εδώ απέχει μόλις 28 χλμ.

Διανυκτέρευση φυσικά στην Πάργα, με την ατμόσφαιρα νησιού και το ενετικό της κάστρο να κοιτάζει ανεμπόδιστα προς Παξούς, Αντίπαξους αλλά και προς τον Αχέροντα.
Οι παραλίες της είναι οργανωμένες και με πληθώρα θαλάσσιων σπορ: η κοσμοπολίτικη αμμουδιά του Βάλτου, το κεντρικό Κρυονέρι, ο καταπράσινος Λύχνος αλλά και ο ονειρικός κολπίσκος στο Σαρακήνικο είναι κάποιες από αυτές.

Road trip στις ακτές της Ηπείρου - εικόνα 6
H Πάργα προσφέρεται για χαλαρές βόλτες.

Πού να φάτε
Στο Castello και στο Sapori για μεσογειακή και σύγχρονη ελληνική κουζίνα και για ιταλικές γεύσεις στην Ostria (Λιμάνι, 2684032088).

Πού να μείνετε Στο ανακαινισμένο Villa Rosa που στεγάζεται σ’ ένα ιστορικό κτίριο πάνω στην παραλία Κρυονέρι (2684031237), στο Salvator Villas & Spa για μια δόση πολυτέλειας και υπέροχη θέα αλλά και στο Irida Boutique hotel που διαθέτει εννιά ιδιαίτερες σουίτες μέσα σ’ έναν υπέροχο ελαιώνα (Λιθίτσα, 2684032562). Περισσότερες επιλογές αξιολογημένες από τον Alpha Guide εδώ.

Σύβοτα

Road trip στις ακτές της Ηπείρου - εικόνα 7
Άλλος για Σύβοτα;

Φεύγοντας από την Πάργα με προορισμό τα Σύβοτα (34 χλμ.) κάνουμε οπωσδήποτε μια στάση στην καμαρωτή Πέρδικα, που κοιτάζει αφ’ υψηλού και πανοραμικά το Ιόνιο. Λίγο μετά το χωριό ο δρόμος πλησιάζει περισσότερο στη θάλασσα και κάθε στροφή κρύβει εκπλήξεις.

Ανάπαυλα για βουτιά στην υπέροχη παραλία της Αγίας Παρασκευής με το νησάκι απέναντι, όπου φτάνεις άνετα κολυμπώντας. Κι αν δεν χορταίνετε τη θάλασσα, μπορείτε να πιείτε το απογευματινό καφεδάκι σας στη λιλιπούτεια παραλία Μικρή Άμμος με τις ιδιαίτερα αναπαυτικές ξαπλώστρες.

Τα Σύβοτα, ο πλέον ανερχόμενος προορισμός της ευρύτερης περιοχής είναι στην πραγματικότητα ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι με ομοιόμορφη σε γενικές γραμμές αρχιτεκτονική και ένα συγκλονιστικό φυσικό τοπίο. Χορταίνει το μάτι πράσινο, ενώ τα πολλά μικρά φιόρδ και λιμανάκια της περιοχής το μετατρέπουν σ’ ένα θαλάσσιο λαβύρινθο προς εξερεύνηση.

Road trip στις ακτές της Ηπείρου - εικόνα 8
Το ντιζαϊνάτο «Salvator Villas & Spa».

Πού να φάτε
Στην ταβέρνα Θάλεια νόστιμα μαγειρευτά. Στην ψαροταβέρνα Τρεχαντήρι φρέσκο ψαράκι και μαγειρευτά.

Πού να μείνετε
Στα Σύβοτα, στο ανακαινισμένο Hotel Oriana (2665093520-21), σε υπέροχη τοποθεσία δίπλα ακριβώς στο λιμανάκι, ή στο Sivota Diamond Spa Resort με πανοραμική θέα στην Μπέλα Βράκα.

Πλαταριά - Σαγιάδα

Road trip στις ακτές της Ηπείρου - εικόνα 9

Το τελευταίο μέρος της διαδρομής (40 χλμ.) μας οδηγεί σε πιο ήσυχα αλλά εξίσου γοητευτικά μέρη. Στην παραθαλάσσια Πλαταριά θα σταματήσετε στον Βυθό (2665071797) για νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι. Κι αν έχετε χρόνο, θα συνεχίσετε μέχρι τη Σαγιάδα, το ήσυχο ψαροχώρι με τα πολύχρωμα καΐκια δίπλα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.