Γιατί η Σαντορίνη θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σωτήριο υπερ-αφήγημα για τον ελληνικό τουρισμό

Προσκεκλημένη στο συνέδριο «Σαντορίνη - προορισμός όλο το χρόνο», πέρασα 16 ώρες στο νησί-εμπειρία ζωής το οποίο δυνητικά μπορεί να καθορίσει τη χάραξη της τουριστικής στρατηγικής όλης της χώρας.

Γιατί η Σαντορίνη θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σωτήριο υπερ-αφήγημα για τον ελληνικό τουρισμό

Προσκεκλημένη στο συνέδριο «Σαντορίνη - προορισμός όλο το χρόνο» που διοργάνωσαν την Πέμπτη 25/6 ο Δήμος Θήρας και ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος, με στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στη Σαντορίνη, πέρασα 16 ώρες στο νησί-εμπειρία ζωής το οποίο δυνητικά μπορεί να καθορίσει τη χάραξη της τουριστικής στρατηγικής όλης της χώρας.

Γιατί η Σαντορίνη θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σωτήριο υπερ-αφήγημα για τον ελληνικό τουρισμό - εικόνα 1
Ένα τοπίο ισούται με χίλιες λέξεις

Κυβερνήσεις και tour operators ανά τον κόσμο κατασκευάζουν διαρκώς καινούργιες αφηγήσεις για την προώθηση κάποιου δυνάμει προορισμού της. Η Σαντορίνη δεν χρειάζεται κανενός είδους branding. Είναι από μόνη της μια απέραντη αφήγηση. Τοπίο απόκοσμης ομορφιάς, «ζωντανό» μνημείο της φύσης, ανοιχτό ηφαιστειολογικό και γεωλογικό βιβλίο («Στο βυθό της συντελείται μια κοσμογονία!» μας έλεγε στο συνέδριο ο ηφαιστειολόγος Γ. Βουγιουκαλάκης), ανεξάντλητη πηγή αρχαιολογικών θησαυρών, παραδοσιακός οικισμός με συνέχεια χιλιάδων ετών, αμπελοοινικό και γαστρονομικό πρότυπο…

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Το έθεσε εύστοχα ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού Γεράσιμος Ζαχαράτος: «Η Σαντορίνη δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα μεγέθη της». Το ίδιο πρόβλημα έχει και ολόκληρη η Ελλάδα, θα πρόσθετα.

Γιατί η Σαντορίνη θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σωτήριο υπερ-αφήγημα για τον ελληνικό τουρισμό - εικόνα 2
Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας του νησιού

Άραγε όσοι εντρυφούσαν παθια­σμένα στην υπόθεση της Αμφίπολης γνώριζαν για την πανώρια, σχεδόν άρτια σωζόμενη, πανύψηλη (2,35 μ.) αρχαϊκή Κόρη του 7ου αι. π.Χ., που φυλάσσεται εδώ και 15 χρόνια στα υπόγεια του Μουσείου Προϊστορικής Ιστορίας Θήρας; Το υπάρχον μουσείο δεν μπορεί, όπως μας είπαν, να τη «χωρέσει». Προσωπικά το μυαλό μου δεν μπορεί να χωρέσει τη διαιώνιση της ανύπαρκτης στρατηγικής ανάδειξης του αμύθητης αξίας αρχαιολογικού μας πλούτου.

Η Σαντορίνη δια­θέτει «τον» προϊστορικό οικισμό (το Ακρωτήρι) και μαζί ένα «ορυχείο αρχαιοτήτων», το νεκροταφείο της αρχαίας Θήρας. Σημειώστε πως, εκτός από την Κόρη, στα υπόγεια του μουσείου υπάρχουν πάμπολλες τοιχογραφίες και ζωοφόροι, μόνο το 10-20% εκ των οποίων εκτίθεται…

Γιατί η Σαντορίνη θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σωτήριο υπερ-αφήγημα για τον ελληνικό τουρισμό - εικόνα 3
Η εκπληκτική αρχαϊκή κόρη του 7ου αι. π.Χ. και ο αρχαιολόγος Χαράλαμπος Σιγάλας

«Santorini the one»: Ορθώς η νέα καμπάνια του Δήμου Θήρας υιοθετεί αυτό το μότο και προσθέτει τον υπότιτλο «all year around». Γιατί, αν επισκεφθείτε μεσοκαλόκαιρο το νησί, μάλλον θα απογοητευτείτε. Έφτασα μέσα σε 35΄. Τόσο διαρκεί η πτήση Αθήνα-Σαντορίνη. Έμεινα εκεί για 16 ώρες.

Αρκούσαν για να θυμηθώ τόσο την υπερβατικότητα αυτού του τόπου όσο και για να δω τις ορδές που συνωστίζονται για ένα πιτόγυρο ή για να παντρευτούν με θέα στην Καλντέρα. Δεν τιμά τη Σαντορίνη αυτή η εικόνα. Ούτε οι ανεπαρκείς υποδομές του αεροδρομίου, του λιμανιού, του μουσείου, του κέντρου υγείας της. Εξίσου άδοξη είναι, βέβαια, και η άναρχη δόμησή της για τη δημιουργία καταλυμάτων.

Γιατί η Σαντορίνη θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σωτήριο υπερ-αφήγημα για τον ελληνικό τουρισμό - εικόνα 4
Η κόκκινη παραλία, ένα από τα ιδιαίτερα «δώρα» του ηφαιστείου

«Έχουμε περισσότερο τουρισμό από όσο αντέχουμε», επισημαίνει για τους θερινούς μήνες ο δήμαρχός της Νίκος Ζώρζος. Με το συνέδριο «Σαντορίνη - προορισμός όλο το χρόνο» γνωστοποίησε την πρόθεσή του να βάλει φρένο στην υπερ-τουριστικοποίηση και να διαχειριστεί το πρόβλημα της εποχικότητας, επιδιώκοντας τη 12μηνη προσέλκυση επισκεπτών. Γενναίο εκ μέρους του.

Μπορεί άραγε ένα νησί να ανακοινώσει πως είναι fully booked το καλοκαίρι και να προτρέψει τους υποψήφιους επισκέπτες του να δοκιμάσουν την τύχη τους κάποια άλλη χρονική στιγμή; Προαπαιτείται ασφαλώς η συνεννόηση­ τοπικών φορέων, ιδιωτών, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών και κεντρικής διοίκησης.

Γιατί η Σαντορίνη θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σωτήριο υπερ-αφήγημα για τον ελληνικό τουρισμό - εικόνα 5
Ο μοναδικός προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι

Και αν ο στόχος του δωδεκάμηνου, λόγω καιρικών φαινομένων και ατελών υποδομών, μοιάζει κάπως απατηλός, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι σίγουρα εφικτή, όπως κι ένα είδος καλώς εννοούμενου «αποικισμού».

Το πρόβλημα δηλαδή της Σαντορίνης μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε καμπάνια προώθησης τόσο της ίδιας όσο και των γειτονικών Κυκλάδων, με τους τουρίστες να διαμένουν στη Θηρασιά, τη Φολέγανδρο και την Ανάφη και να φτάνουν ακτοπλοϊκώς στη Θήρα. Ή ακόμη και να πετούν μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, αντί να μοιράζουν, ως είθισται, τον ταξιδιωτικό τους χρόνο μεταξύ Αιγαίου και Ιταλίας, Τουρκίας ή Αιγύπτου.

Όταν δηλαδή ένας προορισμός ανακοινώνεται ως fully booked, εφευρίσκονται αμέσως οι πλησιέστεροι δυνατοί. Συμβαίνει διεθνώς, από την Ιταλία («αντί για το πολύβουο Κάπρι, μείνετε στην ήσυχη Ίσκια») μέχρι την Ταϊλάνδη («αντί για το Πουκέ, πηγαίνετε στα νησιά Πι Πι και λίγο μετά στο Κο Λανγκ κ.ο.κ.»). Γιατί να ισχύει αυτό για τη θάλασσα Ανταμάν και όχι για το Αιγαίο; Είμαστε μια νησιωτική χώρα εντός ενός αρχιπελάγους άφταστου φυσικού κάλλους.

Η Σαντορίνη από μόνη της, ως υπερ-προορισμός, μπορεί να γίνει το έμβλημα για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης, προώθησης και αξιοποίησης ολόκληρης της χώρας. «Ας γίνει η Κόρη το νέο σήμα κατατεθέν του νησιού», πρότεινε ο αν. υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης. Ας γίνει αυτή η Κόρη ένα σήμα SOS για τη διάσωση ολόκληρης της χώρας, θα συμπλήρωνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.