Κίμωλος: Small is the new big!

Πάλαι ποτέ προορισμός για σκαφάτους και υποψιασμένους ταξιδευτές, η Κίμωλος ανήκει πλέον στα ανερχόμενα κυκλαδονήσια. Ευτυχώς όχι ακόμη με τη μαζική έννοια του όρου.

Κίμωλος: Small is the new big!

Πάλαι ποτέ προορισμός για σκαφάτους και υποψιασμένους ταξιδευτές, η Κίμωλος ανήκει πλέον στα ανερχόμενα κυκλαδονήσια. Ευτυχώς όχι ακόμη με τη μαζική έννοια του όρου.

Κίμωλος: Small is the new big! - εικόνα 1
Chic χαλάρωση και υπέροχη θέα στο «Windmill Kimolos».

Οι Ενετοί και οι Φράγκοι­ την είπαν Αρζαντιέρα (Ασημένια) γιατί στο φως του κυκλαδίτικου ήλιου­ τα γκριζόλευκα βράχια της μοιάζουν φτιαγμένα από ασήμι. Για τους κατοίκους της είναι ο παράδεισός τους και πολύ συχνά θα τους ακούσετε να λένε: «Κίμωλό μου, παράδεισό μου».

Η δημιουργία νέων ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια έφερε στο νησί ένα διαφορετικό κοινό, με σεβασμό, ωστόσο, στα μέτρα της Κιμώλου. Μη φανταστείτε μεγάλα resorts, αλλά μικρές μονάδες με έμφαση στην προσωπική εξυπηρέτηση και λίγα δωμάτια, τα οποία ειδικά τον Αύγουστο γίνονται ανάρπαστα.

Κίμωλος: Small is the new big! - εικόνα 2
Βουτιές σε πανέμορφα νερά στο Ρέμα. © G.A.V

Τόπος μικρός, η Κίμωλος θα γίνει και για εσάς ο παράδεισος αν η μόνη «έγνοια» που ανέχεστε κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι η επιλογή παραλίας. Τα Πράσα είναι η αδιαφιλονίκητη σταρ στα βορειανατολικά του νησιού, σε ένα σχεδόν σεληνιακό τοπίο με ολόλευκη χοντρή άμμο, υπέροχο βυθό και λίγες ξαπλώστρες.

Οι αμμουδερές Αλυκή, Μπονάτσα (κι εδώ θα βρείτε ξαπλώστρες) και Καλαμίτσι είναι οι μεγαλύτερες και διαθέτουν ταβερνάκια, ενώ στο Κλήμα θα αναζητήσετε σκιά κάτω από τα αρμυρίκια. Για κοντινές βουτιές θα επιλέξετε την παραλία του λιμανιού (Ψάθη) με το ολοκαίνουργιο και ολίγον... μπαρίζον ζαχαροπλαστείο «Ραβέντι», το Ρέμα δίπλα στον ψαράδικο οικισμό της Γούπας με τα γραφικά «σύρματα» όπου ξεχειμωνιάζουν οι βάρκες των ψαράδων και στη συνέχεια τον Καρά για άραγμα στα πλατιά αμφιθεατρικά βράχια.

Κίμωλος: Small is the new big! - εικόνα 3
Στάση για καφέ στα σοκάκια του Χωριού. © G.A.V

Τα σούρουπα ανήκουν στη Χώρα. Χώρα είπαμε; Χωριό εννοούσαμε, όπως άλλωστε αναγράφουν και οι πινακίδες προς το μοναδικό οικισμό του νησιού, ο οποίος απλώνεται σαν κυκλαδίτικος λαβύρινθος στις πλαγιές του Ξαπλοβουνιού, με σημείο αφετηρίας το ερειπωμένο κάστρο. Βάλτε σημάδι τις πλατείες του Κάμπου με την παιδική χαρά, του Γεωργηλά με το πηγάδι και του Σχολείου με την ωραία θέα, και χαθείτε άφοβα στα φρεσκοασβεστωμένα σοκάκια με τα περιποιημένα σπίτια και τις λουλουδιασμένες αυλές.

Το βραδάκι φροντίστε να σας βρει τρωγοπίνοντας στα μαγαζιά που βρίσκονται σπαρμένα στο κεντρικό σοκάκι της Αγοράς και στα πέριξ («Αgora», «Stavento», «Κυκλάδες», «Συνάντηση») ή τσεκάροντας τις arty δημιουργίες της «Αρζαντιέρας».

Κίμωλος: Small is the new big! - εικόνα 4
Η γοητεία του dolce far niente.

Φεύγοντας από το νησί, θα έχετε γίνει εξπέρ στις κιμωλιάτικες γεύσεις τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε παντού, όπως η signature λαδένια, σαν πίτσα χωρίς τυρί, και όλες οι παραλλαγές της (τυρένια, κολοκυθένια), τα χειροποίητα ζυμαρικά, η μανούρα, τα παξιμάδια με σκινόκοκκο, η κάππαρη και ο πελτές από ντόπιες ντομάτες.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα έχουν διανύσει τα χιλιόμετρα μέχρι το περίφημο πέτρινο μανιτάρι «Σκιάδι», ενώ όσοι δεν πτοούνται από τους χωματόδρομους θα έχουν κολυμπήσει στις παραλίες Δέκας, Ελληνικά και στα πανέμορφα Μαυροσπήλια. Πολλοί θα έχουν κλείσει θέση στο πλεούμενο του Βαγγέλη (6972272111) για ένα γύρο του νησιού και της γειτονικής Πολύαιγου.

Κίμωλος: Small is the new big! - εικόνα 5
Το «White Bay Beach bar» στην υπέροχη αμμουδιά Πράσα.

Άλλοι, πάλι, θα έχουν φροντίσει να βρίσκονται στην Κίμωλο για τα μεγάλα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου. Στα γευστικά must η «Αυλή του Σάμπλου» με έμφαση στις κιμωλιάτικες γεύσεις και κρεατικά από την οικογενειακή φάρμα. Ιδιαίτερα πιάτα οι ζυγουροκεφτέδες, η μανούρα σαγανάκι με πελτέ από λιαστή ντομάτα και θυμάρι και το ανάλατο κατσικίσιο τυρί με σάλτσα σύκου.

Στην «Καλή Καρδιά», ένα παραδοσιακό καφενείο με ιστορία από το 1920, δοκιμάστε μεταξύ άλλων απίστευτα τρυφερό χταποδάκι και τοπικούς ντοματοκεφτέδες με λια­στή ντομάτα, ενώ στην «Μπονάτσα» κιμωλιάτικους μεζέδες, κρεατικά και δυνατά μαγειρευτά. Ιδανικό spot για μετά το μπάνιο, με τραπεζάκια πάνω στην αμμουδιά, το «Κύμα» σερβίρει ορισμένα πιάτα-έκπληξη.

Πού να μείνετε

Κίμωλος: Small is the new big! - εικόνα 6
Χαλαρωτική κομψότητα στο «Κιμωλίς».

Windmill Kimolos (από € 105) Πανέμορφο boutique hotel, μέλος των Aria Hotels, σε κάτασπρο ανεμόμυλο του 1852 ανάμεσα στην Ψάθη και στο Χωριό. Ακόμη τρεις αυτόνομες κατοικίες σε διάφορες τοποθεσίες.

Εχινούσα (από € 60) Δίπλα στην παραλία της Ψάθης, με έξι αυτόνομες κατοικίες. Προαιρετικό πρωινό στο cafe της παραλίας.

Τόφφοι (2287051493, από € 55) Ανάμεσα στην Ψάθη και στο Χωριό, με δύο διαμερίσματα, ένα στούντιο κι ένα δίκλινο.

Κιμωλίς (από € 90) Κομψό ­μικρό ξενοδοχείο έξω από την Ψάθη. Οπάλιο (www.opalio.gr, από € 80) Τέσσερις ­δίχωρες αυτόνομες κατοικίες των 50 τ.μ. κοντά στο Χωριό.

Κιμωλία Γη (από € 110) Αγρόκτημα 7 στρ. πάνω από τα Πράσα, με θέα στην Πολύαιγο, με τέσσερις κατοικίες και υπέροχο ντεκ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα

Τα ξενοδοχεία του χειμώνα: Πού θα μείνεις στις φετινές χειμερινές σου εξορμήσεις

Αν ετοιμάζεστε για χειμερινές και Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ελλάδα αυτά είναι τα ξενοδοχεία που πρέπει να τσεκάρετε!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/12/2025

Eliamos Villas Hotel & Spa: Το boutique καταφύγιο στην Κεφαλονιά με θέα που κόβει την ανάσα

Ένα wellness retreat όπου η πολυτέλεια συναντά τη φύση και την αυθεντικότητα του Ιονίου.

Amirandes: Η ψυχή της Κρήτης γίνεται εμπειρία όπως μόνο η Grecotel ξέρει

Όσοι έχουν έρθει στo "Amirandes" το γνωρίζουν. Δεν είναι απλώς ένα από τα κορυφαία resorts στην Ελλάδα, αλλά η επιτομή του πώς η Grecotel ξέρει να κάνει την ψυχή ενός τόπου αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Αυτόν το χειμώνα ζούμε την Κρήτη αλλιώς.

Η Αθηναϊκή φινέτσα του "The Dolli"

Στο σημείο όπου η ελληνική πρωτεύουσα ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της, ο επισκέπτης συναντά τον αληθινό εαυτό της, μέσα από μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας, ανόθευτης κομψότητας και ταξιδιωτικής έμπνευσης.

Το χειμερινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πλούσιο και χορταστικό, σας στρώνει το χάρτη για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα!