10 στοπ-καρέ στη Σκύρο

Το νοτιότερο νησί των Σποράδων είναι όμορφα ανέγγιχτο από τα κακά του μαζικού τουρισμού, συνδυάζει βουνό και θάλασσα και τιμά τις παραδόσεις του. Θα σουλατσάρετε στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια της Χώρας, θα δείτε φύση κι ομορφιές κι οπωσδήποτε...

10 στοπ-καρέ στη Σκύρο

Το νοτιότερο νησί των Σποράδων είναι όμορφα ανέγγιχτο από τα κακά του μαζικού τουρισμού, συνδυάζει βουνό και θάλασσα και τιμά τις παραδόσεις του. Θα σουλατσάρετε στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια της Χώρας, θα δείτε φύση κι ομορφιές και οπωσδήποτε...

10 στοπ-καρέ στη Σκύρο - εικόνα 1

1. Να φάτε μια αστακομακαρονάδα εν πλω
Το σκάφος Υδροβάτης αναλαμβάνει να σας πάει θαλασσινή βόλτα μέχρι το νησάκι Σαρακηνό (ή Σαρακήνικο) με την αμμουδερή παραλία στα νοτιοδυτικά της Σκύρου, τις Θαλάσσιες Σπηλιές, τη Σκυροπούλα, την Αγαλίπα, τις Ποδιές κι όχι μόνο. Αφού κάνετε τις βουτιές σας και πάρετε τη δόση σας σε ήλιο θα σας μαγειρέψει και θα σας σερβίρει και μια αστακομακαρονάδα, που ούτως ή άλλως είναι σήμα-κατατεθέν του νησιού που περηφανεύεται για την πατρότητά της. Πληροφορίες για τις εκδρομές στο 2222093100.

10 στοπ-καρέ στη Σκύρο - εικόνα 2

2. Να κάνετε… παραλία hopping
Ξεκινώντας από το λιμάνι, τη Λιναριά, με κατεύθυνση προς τη Χώρα της Σκύρου, η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε στα δεξιά είναι οι Αχερούνες, πλατιά, αμμώδης και με γαλαζοπράσινα νερά. Παρακάτω θα βρείτε τις παραλίες του Πεύκου, περικυκλωμένη από πευκόφυτες πλαγιές, του Αγίου Φωκά και της γραφικής Ατσίτσας, ενώ αξίζει να ανακαλύψετε επίσης την Ασπού, και την Καλαμίτσα. Κάτω από τη Χώρα, μπορείτε να κολυμπήσετε στις διαδοχικές μεγάλες αμμουδιές στα Μαγαζιά, που έχουν ωραία μπαράκια και καφέ, στον Μώλο, στα Πουριά και λίγο πιο πέρα στα Γυρίσματα και στην Καρεφλού.

10 στοπ-καρέ στη Σκύρο - εικόνα 3

3. Να περιηγηθείτε στο Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς
Από τα πρώτα ιστορικά και λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς κρύβει στις αίθουσές του ενδιαφέρουσες και πλούσιες συλλογές. Θα περιηγηθείτε ανάμεσα σε χαρακτηριστικά αντικείμενα του σκυριανού σπιτιού, παραδοσιακές φορεσιές (δώστε βάση στο «γέρο» και την «κορέλα», τους κεντρικούς ήρωες του καρναβαλιού που στο νησί είναι πολύ ιδιαίτερο), κεντήματα και υφαντά, κεραμικά, σκεύη και ξυλόγλυπτα έπιπλα, αλλά και βιβλία, σπάνια έγγραφα, γκραβούρες, γλυπτά, καθώς επίσης και τα γραπτά και τους «ψυχορατικούς» ζωγραφικούς πίνακες του Μάνου Φαλτάιτς. Στο πωλητήριο θα συναντήσετε σταμπωτά, κεραμικά, έργα ζωγραφικής και βιβλία με ποικίλα θέματα. Περισσότερα στο www.faltaits.gr

4. Να δείτε ένα ποιητικό ηλιοβασίλεμα από την πλατεία Ρούπερτ Μπρουκ
If I should die, think only this of me/ That there’s some corner in a foreign field that is forever England… έγραφε ο Βρετανός ποιητής που πέθανε υπηρετώντας το πολεμικό ναυτικό σε ένα πλωτό νοσοκομείο ανοιχτά του νησιού το 1915, κι η Σύρος φέτος που συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από το θάνατό του τίμησε τη μνήμη του με μια σειρά από εκδηλώσεις. Το ορειχάλκινο άγαλμα του Ρούπερτ Μπρουκ στην πλατεία Αιώνιας Ποίησης με την πανέμορφη θέα, πάνω από το Μώλο και τα Μαγαζία, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος. Λέγεται μάλιστα ότι είχε σαν μοντέλο τον νεαρό Αλέξανδρο Ιόλα.

10 στοπ-καρέ στη Σκύρο - εικόνα 4

5. Να γνωρίσετε τα Σκυριανά αλογάκια
Χαρακτηριστικά μικρόσωμα, έχουν ύψος που ξεκινάει από τα 95 εκατοστά και φτάνει μέχρι τα 115, κι ανήκουν σε μια από τις αρχαιότερες και σπανιότερες φυλές αλόγου στον κόσμο. Τα Σκυριανά αλογάκια, τα οποία είναι πολύ φιλικά, μπορείτε να τα γνωρίσετε στο Κτήμα Μουριές, στην Καλαμίτσα, το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 47 (γύρω στο ένα τέταρτο του πληθυσμού του νησιού). Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να τα ιππεύσουν, κι εσείς –γιατί όχι– να υιοθετήσετε ένα ενισχύοντας την προσπάθεια διάσωσης του Eqvus Caballus Skyriano. Περισσότερες πληροφορίες στο www.skyrianhorses.org.

6. Να πάτε για πεζοπορία
Το νησί είναι ιδανικό για φυσιοδίφες. Το πρόγραμμα LIFE που υλοποιείται από το Δήμο Σκύρου έχει σηματοδοτήσει και χαρτογραφήσει οκτώ διαδρομές φυσικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Κάποιες ακολουθούν παλιά μονοπάτια των τσομπάνηδων, άλλες καταλήγουν σε ξωκλήσια κι άλλες στους σημαντικούς υδρότοπους του νησιού, την Καλαμίτσα και το Παλαμάρι, όπου σταθμεύουν πολλά μεταναστευτικά πουλιά, ανάμεσα στα οποία και οι Μαυροπετρίτες, ένα απειλούμενο είδος γερακιού – στη Σκύρο βρίσκεται η μεγαλύτερη στον κόσμο αποικία τους. Περισσότερες πληροφορίες στο www.skyroslife.gr

10 στοπ-καρέ στη Σκύρο - εικόνα 5

7. Να φάτε ένα πρωινό με τοπικά εδέσματα
Τα δύο ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ελληνικό πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο νησί είναι το «Νεφέλη» και το «Ammos». Στο μπουφέ τους εναλλάσσονται σκυριανές λαδόπιτες, τραχανόπιτες με γλυκό και αλμυρό τραχανά που χρησιμοποιείται πολύ στην τοπική κουζίνα, τερόπτες (που πάει να πει τυρόπιτες) και επτάζυμο ψωμί, τοπικό μέλι, σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ντόπια τυριά, μπουγάτσες, ρυζόγαλο κι άλλα πολλά.

8. Να δοκιμάσετε τους κεφτέδες στο καφενείο του Μπαρμπα Γιάννη και της Μαρίτσας
Βρίσκεται στη χώρα κι η ιστορία του κρατάει από το 1952. Στα χέρια πλέον της Άννας, κόρης της Μαρίτσας και του συζύγου της Μανόλη, συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση γραμμένη με τηγανόψωμα, κολοκυθοκεφεδες, ωραίες τηγανητές πατάτες και απίθανους, πραγματικά, κεφτέδες, οι οποίοι είναι το δυνατό του χαρτί. Πληροφορίες στο 2222091276.

10 στοπ-καρέ στη Σκύρο - εικόνα 6

9. Να πάτε για ένα φουλ αρνιού και κατσικιού στον «Άγιο Πέτρο»
Στο Τραχύ, στο βόρειο τμήμα του νησιού, θα συναντήσετε αυτή την παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα με την μεγάλη βεράντα, στο μέσα κομμάτι της οποίας θα δείτε τοιχογραφίες με παραδοσιακές φορεσιές του νησιού. Ο Δημήτρης και η Πόπη έχουν δικά τους ζώα και φτιάχνουν δική τους φέτα, γραβιέρα, μυζήθρα και ξινοτύρι. Θα δοκιμάσετε φρεσκότατες σαλάτες, παραδοσιακές λαδόπιτες (τηγανόψωμα), συκώτι τηγανητό, μια ομελέτα με γαλάντερα και πιπεριές πραγματικά πεντανόστιμη που δεν θα τη βρείτε αλλού, κατσίκι στη λαδόκολλα, λεμονάτο, κοκκινιστό, και πάει λέγοντας. Και κάτι παϊδάκια φοβερά και τρομερά. Περισσότερες πληροφορίες στο 6972842116.

10. Να μάθετε τι εστί τροχάδι
Τροχάδια είναι τα δερμάτινα, ανθεκτικά παπούτσια (κάτι ανάμεσα σε σανδάλι και παντόφλα) που φορούσαν οι τσομπάνηδες στο νησί. Από κάποια στιγμή και μετά το δέρμα της σόλας αντικαταστάθηκε από λάστιχο αυτοκινήτου και ξεκίνησαν να τα λένε και «πιρέλια». Πολλοί σκυριανοί τα φοράνε ακόμη. Θα τα συναντήσετε στο μαγαζί του Μανώλη Καραμπίνη στη Χώρα, ενώ πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι φοριούνται και… στο λαιμό: η σχεδιάστρια Ντόλυ Μπουκογιάννη φτιάχνει κοσμήματα με τροχάδια-μινιατούρες σε χρυσό, ασήμι και μπρούτζο, τα οποία είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένους συνεργάτες της στη Σκύρο και στο κατάστημά της στην Αθήνα (Λ. Δημοκρατίας 42, Νέο Ψυχικό, 2106477900)

Πώς να πάτε
Αεροπορικώς ή παίρνοντας το ferry της Ναυτικής Εταιρίας Σκύρου από την Κύμη, το οποίο κάνει περίπου μία ώρα και σαράντα λεπτά.

10 στοπ-καρέ στη Σκύρο - εικόνα 7
Ammos Hotel

Πού να μείνετε
Ammos Hotel
Ωραιότατο ξενοδοχείο στα Μαγαζιά, το οποίο αποπνέει αίσθηση φιλόξενου σπιτιού. Σε μοντέρνο σκυριανό ρυθμό, τα δωμάτια είναι ψηλοτάβανα, με μίνιμαλ διακόσμηση σε λευκούς και γκρι τόνους, κι έχουν θέα στη θάλασσα ή την πισίνα. Εξαιρετικό το πρωινό με χειροποίητα προϊόντα, σερβίρεται στην τραπεζαρία δίπλα από την πισίνα.

Διώνη Συγκρότημα στην παραλία Ασπούς γύρω από μια μεγάλη πισίνα με θαλασσινό νερό και μέσα σε καταπράσινους κήπους. Τα δωμάτιά του έχουν μεγάλη βεράντα με θέα, είναι ιδανικά για χαλάρωση και προσφέρουν απόλυτη ιδιωτικότητα. Απέχει μόλις τρία λεπτά από την αμμουδιά.

Νεφέλη Περιποιημένο ξενοδοχείο στη Χώρα που… όλο και επεκτείνεται. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο καλά εξοπλισμένο και με αφαιρετική αισθητική συγκρότημα «Νεφέλη», το «Πέτρινο» με θέα στο Κάστρο και στην πισίνα, το «Μοντέρνο Πέτρινο» με πιο σύγχρονη διακόσμηση, τα «Σκυριανά Σπίτια» (αντίγραφα παραδοσιακών σκυριανών σπιτιών) και τη νέα πτέρυγα, σε μοντέρνα αρχιτεκτονική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

White Holidays Project: Διακοπές στο θαύμα της Τήνου

Ένα συγκρότημα από έξι πολυτελή διαμερίσματα κοντά στην πόλη της Τήνου και στην παραλία του Αγίου Φωκά, είναι η ιδανική επιλογή διαμονής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/05/2023

Η Λέρος πιστοποιήθηκε ως φιλική προς τους ποδηλάτες

Η Λέρος πιστοποιήθηκε ως το πρώτο νησί στην Ελλάδα που είναι φιλικό προς τον ποδηλάτη με το σήμα Bike Friendly Destination.

Angsana Corfu Resort & Spa | Πώς το Eclectic Living εντάσσει στην εμπειρία την Κερκυραϊκή γεύση και κουλτούρα

Το νέο concept του Eclectic Living στις βίλες του πολυτελούς resort Angsana Corfu Resort & Spa στις Μπενίτσες της Κέρκυρας

"The Travelling Bar by Mexha": Ένα μπαρ που ταξιδεύει όπου και όπως το θελήσεις

Μια απόλυτα καινοτόμα υπηρεσία λάνσαρε μόλις το επιτυχημένο "Mexha" του Αμαρουσίου που εγγυάται την επιτυχία κάθε μικρής και μεγάλης εκδήλωσης.

Το "Avenue Modern Cuisine" συναντάει την τέχνη

Η βραδιά θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική και παρουσίαση του διάσημου καλλιτέχνη της Pop Art, Άντονι Ντράγκαν.

To πρώτο ξενοδοχείο "Mandarin Oriental" στην Αθήνα έρχεται στο Ελληνικό

Το ξενοδοχείο θα προσφέρει την υψηλής ποιότητας φιλοξενία με θέα στον Σαρωνικό κόλπο και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.

Διατροφικοί θησαυροί από το χωράφι στο τραπέζι

Ταξιδέψαμε με την 3αλφα στη Λάρισα και τον Θεσσαλικό κάμπο για μια δια ζώσης γνωριμία με τα στάδια παραγωγής των οσπρίων που βρίσκουμε στην αγορά με τη σφραγίδα της εταιρείας και αφετηρία έναν εκ των βασικών πυλώνων του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας.