Ικαρία: Στην πηγή του zen

Η Άρτεμις Τζίτζη γύρισε την Ικαρία σε 3 μέρες αλλά βιάζεται να επιστρέψει στον καταρράκτη Ραξούνια για να διαλογιστεί ως το φθινόπωρο.

Ικαρία: Στην πηγή του zen

Trekking σε γοητευτικά μονοπάτια γεμάτα βοτάνια, βουτιές σε εξωτικές παραλίες, αγροτουρισμός και αυθεντικές γεύσεις, φυσιολατρικές εκπλήξεις. Ή απλά ραχάτι και πάλι ραχάτι με θέα στο πέλαγος. Η Άρτεμις Τζίτζη γύρισε την Ικαρία σε 3 μέρες αλλά βιάζεται να επιστρέψει στον καταρράκτη Ραξούνια για να διαλογιστεί ως το φθινόπωρο.

Ικαρία: Στην πηγή του zen - εικόνα 1

Μια στενόμακρη λωρίδα γης με μήκος 40 χλμ και πλάτος μόλις 9 χλμ είναι η Ικαρία. Διάσημη για την επικούρεια φιλοσοφία των κατοίκων της –σας βεβαιώνουμε ότι καθόλου δεν απέχει από την πραγματικότητα, τα πάμπολλα πανηγύρια της και τον υπερβατικό και πάνδημα αγαπημένο χορό «Ικαριώτικο», η Ικαρία σου υποδεικνύει κάθε στιγμή ότι πρώτα θα πρέπει να αποδεχτείς τους (πολύ) χαλαρούς και ήρεμους ρυθμούς της, για να σε γλυκάνει μετά με την μοναδική γοητεία της.

Ορεινή, καταπράσινη, με δάση από βελανιδιές, πλατάνια, σκίνους, κουμαριές και θυμάρια παντού, πλαγιές και χαράδρες φαράγγια και ποτάμια, είναι μια μίνι …Πίνδος στο εσωτερικό ενώ οι παραλίες της, ανεμοδαρμένες ή υπήνεμες (οι λιγότερες), με πράσινα ή τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά, θυμίζουν τόπους -τόπους Καραϊβική στην παραθαλάσσια ζώνη της, όπως η τιρκουάζ παραλία Σεϋχέλες στα νότια που δημιουργήθηκε από τις κατολισθήσεις που ακολούθησαν τις εκρήξεις κατά τη διάνοιξη του τούνελ του Μαγγανίτη.

Ικαρία: Στην πηγή του zen - εικόνα 2

Το νησί βρίσκεται πιο κοντά στην ορεσίβια κουλτούρα παρά στη θαλασσινή, με τα χωριά και τους οικισμούς του αθέατους από το δρόμο και καλά κρυμμένους μέσα στις χαράδρες, τα φαράγγια και τα πυκνά δάση. Και είναι αυτή ακριβώς η διαμόρφωση του τόπου που το κάνει πρόσφορο για μια γνωριμία σε βάθος κυρίως μέσω του trecking: ένα πυκνό και γοητευτικό δίκτυο μονοπατιών, καλά σηματοδοτημένων (από εθελοντές), που στολίζονται στο διάβα τους από πέτρινα γεφύρια και νερόμυλους θα σας φέρει σε παραμυθένια μέρη.

Απόλυτος οδηγός σε αυτές τις πορείες, ο Λευτέρης Τρικιριώτης, βοτανοσυλλέκτης και ξεναγός υπαίθρου, ένας ξεχωριστός νέος άνδρας που δεν ξεναγεί απλώς αλλά μυεί τον ταξιδευτή στην ψυχή της Ικαριώτικης γης (6974042417).

Ικαρία: Στην πηγή του zen - εικόνα 3

Μιλώντας για παραλίες, η Νας στα νότια, το Λιβάδι το Γιαλισκάρι και η Μεσακτή στα βόρεια, η Κεραμέ και το Φανάρι στα ανατολικά (όπου και το ακρωτήριο Δράκανο, με τον πανύψηλο, άδηλης προέλευσης, κυλινδρικό πύργο που μοιάζει με φάρο και την εξωτική αύρα που τυλίγει ολόκληρη την περιοχή, αξίζουν την προσοχή μας τόσο για την ομορφιά μας, όσο και κυριολεκτικά, διότι όταν βυσσοδομούν τα κύματα και το Ικάριο πέλαγος αγριεύει, τίποτα δεν είναι απλό και εύκολο στο θαλάσσιο μέτωπο.

Μια κορυφογραμμή στη μέση του νησιού με ψηλότερη κορφή τον Αθέρα που κοιτάζει αγέρωχα το πέλαγος από το ύψος των 1000 του μέτρων, χωρίζει τον πιο ανεπτυγμένο τουριστικά βόρειο μέρος του νησιού με το λιμάνι Εύδηλος στο επίκεντρο (fan, νεαρόκοσμος, κίνηση) από το λιγότερο ανεπτυγμένο τουριστικά νότιο μέρος με επίκεντρο τον Άγιο Κήρυκο, πρωτεύουσα του νησιού και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ικαρίας (με επιλογές διαμονής για όλους).

Ικαρία: Στην πηγή του zen - εικόνα 4

Λίγο πιο μακριά από τον Άγιο Κήρυκο, στα Θέρμα, βρίσκονται οι πασίγνωστες θερμές ιαματικές πηγές του νησιού –από τις πλουσιότερες σε ραδόνιο παγκοσμίως. Αν και η αξιοποίηση τους χρειάζεται πολύ δρόμο ακόμα, οι πηγές του Απόλλωνα και ιδιαίτερα η θερμή πηγή Σπήλαιο ξεχωρίζει για την συνεχή και συνεπή λειτουργία και την παλιομοδίτικη γοητεία του.

Περισσότερες και πιο υψηλού επιπέδου οι ξενοδοχειακές υποδομές στο βορρά όπου και το τουριστικό και πολύ όμορφο χωριό Αρμενιστής –με βασικό ατού για γλυκατζήδες το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής «Οι συνταγές της γιαγιάς» ( 22750 71 150): τα πιο αυθεντικά γλυκά σε ολόκληρη την Ικαρία, με παγωτά χειροποίητα από φρέσκο κατσικίσιο γάλα –άλλωστε εδώ όλα είναι χειροποίητα, σιροπιαστά, λουκουμάδες, γλυκά του κουταλιού με κορυφαίο το συκαλάκι που μοσχοβολάει καλοκαίρι, φοβερή θέα και πάνω απ΄ όλα καλούς, χαμογελαστούς ανθρώπους. Να πάτε.

Ικαρία: Στην πηγή του zen - εικόνα 5

Ενδιαφέρον το Αγροτουριστικό συγκρότημα «Καρίμαλης» σε απόσταση 8 χλμ. από τον Εύδηλο με το επισκέψιμο Οινοποιείο, το γοητευτικό ανακαινισμένο παμπάλαιο σπίτι (ενοικιάζεται) τα παραδοσιακά εδέσματα του ετοιμάζει η κ. Ελένη Καρίμαλη, με μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίες (22750 31151).

Στο νότο τώρα, πολύ γραφικό το παραθαλάσσιο χωριό Νας με το ιερό της Ταυροπόλου Αρτέμιδας –η Άρτεμις και ο Διόνυσος είχαν μεγάλη λατρευτική παράδοση στο νησί και ίσως να μην είναι τυχαίος ο διονυσιακός χαρακτήρας του ικαριώτικου χορού και η μεγάλη υπόληψη που έχουν στο κρασί –άλλωστε το εξαιρετικό ικαριώτικο κρασί, «Πράμνιος Οίνος», αναφερόταν και από τον Όμηρο.

Ικαρία: Στην πηγή του zen - εικόνα 6

Στο ορεινό κέντρο του νησιού, στο χωριό Χριστός των Ραχών, ο ταξιδιώτης επιβραδύνει το βήμα του καθώς μετράει τα όμορφα αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπίτια που περιβάλλονται από πεζοδρομημένα σοκάκια και πλατιούλες στρωμένα με ικαριώτικη πλάκα, όμορφα καφέ όπως το παραμυθένιο «Πατιρντί» για καταστάσεις από το ένα πρωί μέχρι το άλλο (22750/41480), το συνεταιρισμό Γυναικείο Συνεταιρισμό Ραχών (22750/41076) –δοκιμάστε ένα ανατρεπτικό πέστο με μάραθο και κολοκυθόσπορο και τα θαυμάσια λικέρ τους. Δροσιά υπέροχη, πράσινο παντού και after ωράριο καταστημάτων αφού τα περισσότερα λειτουργούν από τις 9 το βράδυ και μετά…

Λίγο πιο πέρα, στον Προφήτη Ηλία Ραχών, βρίσκεται και το επισκέψιμο «Οινοποιείο Αφιανές» (22750 40008) με ένα πολύ όμορφο μικρό λαογραφικό εκθετήριο. Αν η αντίληψή σας για τις διακοπές απλώνεται και πέρα από τα παϊδάκια και την ηλιοθεραπεία πάρτε το μονοπάτι που οδηγεί στον ποταμό Χάλαρη, μέσα σε ένα απίστευτο τοπίο με λιμνούλες που διαδέχονται η μία την άλλη και καταλήγει στον καταρράκτη Ραξούνια.

Από εδώ, μέσα από μια δροσερή, μαγική, διαδρομή σε μια φύση που οργιάζει φθάνεις αργά –αργά είτε στη Να, για να βυθιστείς στη θάλασσα είτε στις Ράχες, για να αράξεις με τσίπουρο στη σκιά. Ή απλώς κάθεσαι δίπλα στο Ραξούνια και διαλογίζεσαι μέχρι το φθινόπωρο. Άλλωστε, στην Ικαρία βρίσκεσαι.

Πού να μείνετε

Ικαρία: Στην πηγή του zen - εικόνα 7
Erofili Beach Hotel

Mousses Ολοκαίνουργιο και πολύ περιποιημένο μικρό συγκρότημα από 5 αυτόνομες κατοικίες. Θέα στη θάλασσα, ατομικό μικρό μποστάνι με βιολογικό λαχανικά και pet friendly 22750/71489 Νας

Karras’ Star Oικογενειακό ξενοδοχείο χτισμένο αμφιθεατρικά με θέα στη θάλασσα, ωραία μεγάλη πισίνα και απλή, μοντέρνα διακόσμηση στα δωμάτια. 22750-71024,71046, Εύδηλος (ανάμεσα στην παραλία του Kάμπου και της Μεσακτής)

Κατοικίες Τοξότης Πολύ όμορφο συγκρότημα με έξι πέτρινα σπιτάκια με μπαλκόνια και βεράντες πάνω από τη βραχώδη ακτή με ηχητική υπόκρουση το κύμα. Πολύ καλός εξοπλισμός και λιτή, καλόγουστη διακόσμηση. Αρμενιστής

Erofili Beach Hotel Μεγάλα δωμάτια, τα περισσότερα με θέα στη θάλασσα, ωραίοι κήποι, τοπικά προϊόντα και χειροποίητα εδέσματα στο πρωινό. Αρμενιστής

Που να φάτε

Ικαρία: Στην πηγή του zen - εικόνα 8
«Άρτεμις»

«Άρτεμις» Καλοφτιαγμένο ελληνικό παραδοσιακό φαγητό με τοπικές σπεσιαλιτέ και μαγευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Διατίθενται και απλά δωμάτια για ενοικίαση Νας, 22750 71485, 6972500546.

«Άργιος» Ψητά, μαγειρευτά, πολλά ορεκτικά και σαλάτες. Σας προτείνουμε να αφήσετε στην πάντα ό,τι έχει με κρέμα γάλακτος και να εστιάσετε στα πολύ νόστιμα χοιρινά παϊδάκια (spare ribs). Προφήτης Ηλίας, 22750-41564, 6973669492

«Mary Mary» Δίπλα στο ρέμα, με θέα τη θάλασσα, προσφέρει έντεχνη ελληνική κουζίνα και τοπικές σπεσιαλιτέ. Αρμενιστής, 2275071595, 6977212418

Ατσάχας Καταπράσινη, δροσερή αυλή, σκαρφαλωμένη στα βράχια της παραλίας. Μαγειρευτά και κάποιες δικές τους σπεσιαλιτέ, όπως καροτόπιτα και τυρομουσακάς. Αρμενιστής, Μεσακτή

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

10 υπέροχες παραλίες προσβάσιμες με αυτοκίνητο

Σας προτείνουμε δροσερές ιδέες για road trip σε παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/06/2023

6 νησιά που συνδυάζουν διακοπές και sightseeing

Αν αγαπάτε τις αρχαιολογικές περιηγήσεις, τις συχνές εναλλαγές και τα χιλιόμετρα, πρέπει να μπουν στην bucket list σας.

6 νησιά ιδανικά για οικογενειακές διακοπές

Οι καλύτεροι καλοκαιρινοί προορισμοί για μικρούς και μεγάλους!

European Sleeper: Bρυξέλλες-Βερολίνο σε μια νύχτα

Μια νέα start-up ποντάρει σε γοητευτικά ολονύχτια ταξίδια στις ράγες μεταξύ κορυφαίων ευρωπαϊκών προορισμών. Τσεκάρουμε τη νέα τάση και ζητάμε απ’ του συν-ιδρυτές της European Sleeper Κρις Ένγκελσμαν και Έλμερ βαν Μπιούρεν tips από πρώτο χέρι για πράσινες αποδράσεις - με γερές δόσεις ρομαντισμού και νοσταλγίας.

"Botrini's Mykonos": Ο Έκτορας Μποτρίνι επανακαθορίζει την έννοια του fine dining στο νησί των Ανέμων

Εμβληματικά πιάτα του με νέες δημιουργίες, σε μια σειρά από menu dégustation με premium χαρακτήρα, κορυφαία τεχνική και βαθιά νοστιμιά ως βασικά συστατικά.

"GenussBunker": "Οχυρό" εκλεκτών τυριών

Ο Hubert Stockner, αξιοποιεί την τυροκομική εμπειρία 20 ετών μετατρέποντας ένα υπόγειο δαιδαλώδες οχυρό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην αλπική καρδιά του Νότιου Τιρόλου, σε σημείο ωρίμανσης εκλεκτών τυριών που παράγονται με σημαία την αειφορία.

5 low budget νησιά εκτός ραντάρ

Value for money προορισμοί που συνδυάζουν γραφικότητα, καλό φαγητό, υπέροχες παραλίες και την πολυπόθητη - ειδικά για φέτος - ησυχία!