Βέροι(α) nice!

Από το σεργιάνι στις ατμοσφαιρικές παλιές συνοικίες μέχρι τις νέες πιάτσες, τα ολοκαίνουργια boutique ξενοδοχεία και τα ενδιαφέροντα εστιατόρια, η Βέροια έχει όλα τα φόντα για ένα city break εκτός πεπατημένης, ενώ και η γειτονική Πτολεμαΐδα επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Βέροι(α) nice!

Από το σεργιάνι στις ατμοσφαιρικές παλιές συνοικίες μέχρι τις νέες πιάτσες, τα ολοκαίνουργια boutique ξενοδοχεία και τα ενδιαφέροντα εστιατόρια, η Βέροια έχει όλα τα φόντα για ένα city break εκτός πεπατημένης, ενώ και η γειτονική Πτολεμαΐδα επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Βέροι(α) nice! - εικόνα 1
Βόλτα στα ατμοσφαιρικά σοκάκια της πόλης

Στιβαρή» είναι με μια λέξη η πρώτη εντύπωση που μου έδωσε η Βέροια, έτσι όπως την είδα να καδράρεται πανοραμικά από τη βεράντα του δωματίου μου στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον». Δραματικά αμφιθεατρική, στις πλαγιές του Βερμίου γαρ, με σπίτια και κτίρια το ένα δίπλα στο άλλο, στο μάτι του επισκέπτη μοιάζει κλειστή και απόμακρη. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που όσοι την πλησιάζουν, από τον εμβληματικό Αρχαιολογικό Χώρο της Βεργίνας μέχρι τα χιονοδρομικά Σέλι και 3-5 Πηγάδια αλλά και από το σημαντικό θρησκευτικό προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, σπάνια ανακαλύπτουν τις ομορφιές της. Το πρόσφατο ταξίδι μου στην πρωτεύουσα της Ημαθίας μου αποκάλυψε μια πόλη ζωντανή, ανανεωμένη και ιδανική για όσους από εσάς αναζητάτε έναν προορισμό έξω από τα συνηθισμένα, ακόμη και για ένα σαββατοκύριακο – σκάρτη ώρα χρειάστηκα με τη «μαγική» Εγνατία από τη Θεσσαλονίκη και άλλα € 40 για το αλέ ρετούρ εισιτήριο της Ryanair, μέσω της οποίας έκλεισα και αυτοκίνητο με € 12 την ημέρα.

Η πόλη με μια ματιά

Βέροι(α) nice! - εικόνα 2
Μια επίσκεψη στη Βεργίνα απλώς επιβάλλεται

Πάρκο Ελιάς
Ήτοι η κεντρική πλατεία της Βέροιας, με γαληνευτική θέα στον αχανή βεροιώτικο κάμπο και διαχρονικό meeting point των πάντων.
Κυριώτισσα και Μπαρμπούτα
Οι δύο παλιές συνοικίες της πόλης, χριστιανική­ η πρώτη κι εβραϊκή η δεύτερη, έχουν ιστορία από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό ψηφιδωτό. Στην Κυριώτισσα πολλά από τα όμορφα αναστυλωμένα σπίτια με τα σαχνισιά και τα έντονα χρώματα στεγάζουν μπαρ και καφετέριες, ενώ τη γαλήνια Μπαρμπούτα με το πολύ καλά σωζόμενο κτίριο της Συναγωγής διασχίζει ο Τριπόταμος. Απλώνονται εκατέρωθεν της κεντρικής οδού Μητροπόλεως, στην καρδιά της πόλης.

Βέροι(α) nice! - εικόνα 3
Το «Αιγές Μέλαθρον» ήταν από τα ξενοδοχεία που ανέβασαν τον πήχη της διαμονής στη Βέροια

Βήμα αποστόλου Παύλου
Το περίφημο σημείο από το οποίο δίδαξε ο απόστολος το λόγο του Χριστού βρίσκεται πολύ κοντά στην άλλη μεγάλη πλατεία της Βέροιας, αυτήν του Ρολογιού (ή Ρακτιβάν).
Παλιά μητρόπολη
Ο σημαντικότερος (11ος αι.) από τους δεκάδες βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς που δίνουν στην πόλη το προσωνύμιο «Μικρή Ιερουσαλήμ» ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά για το κοινό στα τέλη της χρονιάς, ύστερα από πολυετείς εργασίες αναστύλωσης. Ξεχωρίζει επίσης ο ναός του Σωτήρος Χριστού (14ος αι.) για τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του ζωγράφου Γεωργίου Καλλέργη.

4+1 απολαυστικά ερωτήματα ζητούν απάντηση

Βέροι(α) nice! - εικόνα 4
O Αλέξανδρος Ιόλας εμπνέει ένα από τα 6 δωμάτια του ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου «Veritas»

Να κοιμηθώ με τη Μερκούρη ή μήπως με την Κάλλας; Έξι δωμάτια, έξι εβληματικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες της Ελλάδας... Αυτό είναι το πρωτότυπο concept του ολοκαίνουργιου boutique ξενοδοχείου «Veritas» (2331068100), το οποίο βρήκε από τον περασμένο Οκτώβριο τη θέση του στο πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο της πόλης, στην καρδιά μιας νέας πιάτσας με πολύ όμορφα all day spots («Αγορά», «Κρόκος», «Βανίλια»). Πυρήνας του ένα διατηρητέο αρχοντικό του 1870, το οποίο ανήκε στην οικογένεια του ιδιοκτήτη Μιχάλη Αντωνιάδη και μετατράπηκε σε ξενοδοχείο από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κουκούδη. Εκτός από τη φλογερά κόκκινη «Μελίνα Μερκούρη» και την ασπρόμαυρη «Μαρία Κάλλας», θα βρείτε ακόμη τον... γκριζωπό «Θεόδωρο Αγγελόπουλο», τον «Οδυσσέα Ελύτη» στα κυκλαδίτικα γαλανόλευκα, τον «Μάνο Χατζιδάκι» στα κίτρινα αλλά και τον πολύχρωμο «Αλέξανδρο Ιόλα». Το πρωινό σερβίρεται a la carte στο μητροπολιτικού ύφους all day cafe-restaurant «V», το οποίο καταλαμβάνει το ισόγειο του αρχοντικού.

Βέροι(α) nice! - εικόνα 5
Φουλ της ελιάς και επιτυχημένες γεύσεις στο «Masna»

Μέχρι πού φτάνει η θέα από το Πάρκο Ελιάς; «Τα βράδια με καθαρό καιρό βλέπουμε τα φώτα της Θεσσαλονίκης», απαντά ο Στέργιος Ζιαμπούλης, συνιδιοκτήτης της «Ελιάς» (2331064000), που καταλαμβάνει τη μία άκρη του πάρκου. Στα χέρια τα δικά του και της ομάδας του από το 2011, το παλιό καλό ρεστοράν της πόλης έχει μετατραπεί σε πολυχώρο διασκέδασης, απ’ όπου περνάνε οι πάντες κάθε ώρα της ημέρας. Άλλοι από το εστιατόριο «Masna», άλλοι από το στιλάτο καφέ-μπαρ «Kori», άλλοι από τη μεγάλη αίθουσα η οποία συχνά πυκνά φιλοξενεί guests. Το «Masna» τα καταφέρνει αξιοσημείωτα καλά σε μια ευρεία γκάμα προτάσεων, με έμφαση στα δυνατά κρεατικά της περιοχής και τα φρέσκα ζυμαρικά από την Ιταλία. Δοκιμάστε νιόκι με λάδι τρούφας και απωανατολίτικο κοτόπουλο με σάλτσα σόγιας.

Βέροι(α) nice! - εικόνα 6
Το φαγητό συναντά το κρασί στα «12 Γράδα»

Τι είναι το ξεστημένο Βέροιας; «Ένα παλιό βεροιώτικο πιάτο που έκανε και η γιαγιά μου, με κεφτεδάκια, κόκκινη σάλτσα και γιαούρτι», εξηγεί ο σεφ Γιάννης Σαμούκας. Βρισκόμαστε στα «12 Γράδα» (2331100112), το γλυκύτατο wine restaurant που άνοιξε το 2012 μαζί με τους δύο αδερφούς του σε ένα δίπατο ατμοσφαιρικό αρχοντικό πάνω στο ποτάμι. Η προσπάθεια είναι συνεργατική και καθένας έχει το πόστο του. Ο Θανάσης έχει αναλάβει τα της διακόσμησης (πολλά από τα έργα στους τοίχους είναι δικά του), ο Μανώλης το κρασί (από τις 80 ετικέτες, με έμφαση ασφαλώς στο ναουσαίικο αμπελώνα, οι 40 σερβίρονται και σε ποτήρι, ενώ θα βρείτε ακόμη παλαιωμένα κρασιά, αριθμημένες φιάλες αλλά και magnum) και ο Γιάννης μαγειρεύει μια σειρά από ωραία πιάτα, που μπορείτε να δοκιμάσετε είτε στο wine bar του ισογείου είτε στην άνετη σάλα του επάνω ορόφου.
Ποιο είναι το καλύτερο ραβανί της Βέροιας; Αν και το περίφημο σιροπιαστό γλύκισμα πωλείται σε κάθε γωνιά της πόλης, το διασημότερο ρεβανί (όπως είναι η ονομασία του εδώ) είναι αυτό του Χοχλιούρου στην Πλατεία Αγίου Αντωνίου. η ιστορία του κρατά από το 1886 και η συνταγή περνά από γενιά σε γενιά ως εφτασφράγιστο μυστικό.

Βέροι(α) nice! - εικόνα 7
«Αισθήσεις»: γκουρμέ άφιξη στην Πτολεμαΐδα

Γιατί άνοιξες εστιατόριο στην Πτολεμαΐδα, Μιχάλη Καλαβρυνέ; «Ήθελα να επιστρέψω και να κάνω κάτι στον τόπο καταγωγής μου», με διαφωτίζει ο σεφ που γνωρίσαμε από το «MasterChef» αλλά και από τη θητεία του σε καλά εστιατόρια της Σαντορίνης και της Κρήτης. Και κάπως έτσι, οι κομψότατες «Αισθήσεις» (2463504324) βάζουν εδώ και λίγους μήνες τη δική τους γαστρο-πινελιά στο βιομηχανικό τοπίο της πόλης, η οποία απέχει ένα εύκολο σαραντάλεπτο από τη Βέροια. έξοχα παναρισμένος μπάτζος με μαρμελάδα ντομάτας, απόλυτα comfort φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι, λουκάνικο Τζουμαγιάς, μανιτάρι και πούδρα καρυδιού, πολύ φινετσάτα μοσχαρίσια μάγουλα με πολέντα και τρούφα, ενώ άκρως δημιουργικό και λεπτών ισορροπιών πιάτο είναι το χειροποίητο λαζάνι με κουνέλι, μπέικον, μανιτάρι και μπεσαμέλ από εστραγκόν. «Τώρα, ας πούμε, αυτό το τελευταίο το παραγγέλνουν οι πελάτες;» ρωτάω τον Μιχάλη. «Χρειάζεται χρόνος, αλλά τους εκπαιδεύω σιγά σιγά», απαντά χαμογελώντας.

Πού να μείνετε

Βέροι(α) nice! - εικόνα 8
Ωραία θέα και ποιοτικός εξοπλισμός χαρακτηρίζουν το «Veriopolis»

Αιγές Μέλαθρον Μεγάλο city hotel με αύρα νεοκλασικής πολυτέλειας στη νέα περιφερειακή οδό Βέροιας-Νάουσας.
Βίλλα Ελιά Απλό ­ξενοδοχείο, με κύριο προσόν την άκρως κεντρική τοποθεσία.
Κόκκινο Σπίτι Περιποιημένος ξενώνας σε διατηρητέα κατοικία της Μπαρμπούτας.
Το Σπίτι Δίπλα στο Ποτάμι Νέα πρόταση σε δύο αναστυλωμένα σπίτια της Μπαρμπούτας, το ένα με δύο υπνοδωμάτια και το άλλο ιδανικό για ζευγάρια.
Veriopolis Πρόσφατης εσοδείας μεγάλο ξενοδοχείο, στο δρόμο προς το χωριό Ασώματα, με υπέροχη θέα στον κάμπο και στα Πιέρια Όρη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.