Λισαβόνα σε 48 ώρες: weekend μποέμ χαλαρότητας

Υποδεχόμαστε την άνοιξη με ένα long weekend στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, κάνουμε ποδαράτες βόλτες στο ατμοσφαιρικό ιστορικό κέντρο και δοκιμάζουμε νοστιμιές σε ψαγμένες αγορές τροφίμων που τα βράδια γίνονται εστιατόρια.

Λισαβόνα σε 48 ώρες: weekend μποέμ χαλαρότητας

Υποδεχόμαστε την άνοιξη με ένα long weekend στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, κάνουμε ποδαράτες βόλτες στο ατμοσφαιρικό ιστορικό κέντρο και δοκιμάζουμε νοστιμιές σε ψαγμένες αγορές τροφίμων που τα βράδια γίνονται εστιατόρια.

Λισαβόνα σε 48 ώρες: weekend μποέμ χαλαρότητας - εικόνα 1
Τα τραμ... λαχανιάζουν στις ανηφόρες της πόλης

Σε μια πρώτη και βιαστική­ «ανάγνωση» η πορτογαλική πρωτεύουσα θυμίζει­ έντονα τη Βαρκελώνη. Θες η ιβηρική γειτονία, η γλυκιά, παλιομοδίτικη αύρα στην ατμόσφαιρα, η διάχυτη αίσθηση μποεμίας που επιβάλλει τη δική της χαλαρότητα στη σύγχρονη πραγματικότητα μιας­ μεγαλούπολης, ακόμη και η γλώσσα με ηχόχρωμα που θυμίζει έντονα τα καταλανικά θα κάνουν πολλούς να αισθανθούν πως η γνωριμία μαζί της δεν ξεκινά από το μηδέν. Τα κοινά σημεία, βέβαια, αρχίζουν και τελειώνουν –όπως φαντάζεστε– κάπου εδώ, διότι­ η Λισαβόνα αφηγείται τη δική της μακραίωνη ιστορία απλωμένη σε επτά καταπράσινους λόφους, εκεί όπου ο ποταμός Τάγος συναντά τον Ατλαντικό, εκεί όπου μονοβάγονα τραμ αγκομαχούν ανεβαίνοντας δραματικές ανηφόρες, εκεί όπου Amalia είναι μόνο η ιέρεια των φάντο Rodriguez…

Λισαβόνα σε 48 ώρες: weekend μποέμ χαλαρότητας - εικόνα 2
Την άνοιξη η πόλη πρασινίζει και σας καλεί να την περπατήσετε

Η πόλη ανασαίνει στην πλατιά λεωφόρο Da Liberdade, η οποία ενώνει τους πανέμορφους Κήπους του Εδουάρδου VII με τη συνοικία της Baixa και την Πλατεία Εμπορίου, μιαν ανάσα από τον Τάγο. Εκατέρωθεν απλώνεται ουσιαστικά ολόκληρη η Παλιά Πόλη, η οποία περιμένει να την περπατήσετε. Από τη μία βρίσκονται οι ζωντανές γειτονιές Bairro Alto και Chiado με αμέτρητα cafes, μπαράκια και ψαγμένα spots για shopping, ενώ από την άλλη παραμονεύει η Alfama, στεφανωμένη από το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Σε κάθε πλατεία θα βρείτε όμορφα κιόσκια, σαν μικρά pavilions, που δεν είναι περίπτερα, αλλά το τέλειο μέρος για μια μπίκα (ο πορτογαλικός εσπρέσο, με περισσότερο νερό σε σχέση με τον ιταλικό) ή μια παγωμένη μπίρα στη λιακάδα.

Λισαβόνα σε 48 ώρες: weekend μποέμ χαλαρότητας - εικόνα 3
Το παραμυθένιο Palacio National Pena είναι ένα από τα επισκέψιμα παλάτια της Σίντρα

Η άνοιξη ταιριάζει στη Λισαβόνα και προσφέρει ποικίλες αφορμές όπως η Μεγάλη Εβδομάδα του καθολικού Πάσχα και το γκουρμέ φεστιβάλ Lisbon Fish and Flavours (9-19/4), με πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, στην ευρύτερη περιοχή παραμονεύει η απεραντοσύνη του Ατλαντικού, με τα παραθαλάσσια θέρετρα Cascais και Estoril αλλά και τα παραμυθένια παλάτια στα Πάρκα της Σίντρα, τα οποία αποτελούν βέβαια ένα κεφάλαιο από μόνα τους.

Sightseeing must

Praca do Comercio
Πάνω στον Τάγο και άκρως κεντρική, η απλόχωρη Πλατεία Εμπορίου αποτελεί μια καλή αφετηρία γνωριμίας με την πόλη, καθώς εδώ βρίσκονται το άγαλμα του βασιλιά Χοσέ I, η θριαμβική αψίδα Arco da Rua Augusta με την υπέροχη πανοραμική θέα και το Lisboa Story Centre, όπου η μακραίωνη ιστορία της Λισαβόνας αναβιώνει με τη χρήση multimedia τεχνολογίας. Συνταρακτική η ενότητα που αφορά το μεγάλο σεισμό του 1755, ο οποίος ισοπέδωσε την πόλη.

Λισαβόνα σε 48 ώρες: weekend μποέμ χαλαρότητας - εικόνα 4
Το Μνημείο των Ταξιδευτών είναι ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος στο Belem

Belem
Μόνιμα κοσμοπλημμυρισμένη ως σημαντική τουριστική ατραξιόν, η περιοχή αναπτύσσεται με επίκεντρο τον πύργο, στο σημείο όπου ο Τάγος συναντά τον Ατλαντικό, από εδώ που κάποτε ξεκινούσαν οι καραβέλες για να ανακαλύψουν νέα λιμάνια. Τόσο ο πύργος –φτιαγμένος από λευκό μάρμαρο σε γοτθικό στιλ– όσο και το κοντινό μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και οι ουρές των επισκεπτών σχηματίζονται από νωρίς το πρωί. Στο δεύτερο βρίσκονται μάλιστα και οι τάφοι του Βάσκο Ντα Γκάμα και του Φερνάντο Πεσόα, του σημαντικότερου Πορτογάλου λογοτέχνη του 20ού αιώνα και μιας από τις πιο αγαπημένες μορφές της πόλης. Ολοκληρώστε τη βόλτα σας με ένα πέρασμα από την «Antiga Confeitaria de Belem» για τα περίφημα γλυκάκια pasteis de nata. Πρόκειται για πεντανόστιμα σφολιατένια ταρτάκια γεμισμένα με κρέμα, τα οποία θα βρείτε σε παραλλαγές σχεδόν παντού, ωστόσο εδώ η αυθεντική συνταγή αποτελεί εφτασφράγιστο μυστικό από το 1837.

Chiado
Μία από τις πιο κεντρικές και διαρκώς ζωντανές συνοικίες της Λισαβόνας. Απαραίτητη η στάση για καφέ στο «Cafe a Brasileira», ένα από τα πιο παλιά της πόλης και αγαπημένο του Πεσόα, με ένα άγαλμά του καθισμένο στο τραπέζι που πάντα προτιμούσε.

Λισαβόνα σε 48 ώρες: weekend μποέμ χαλαρότητας - εικόνα 5
Η θέα από τον πύργο του Belem κόβει την ανάσα

Alfama
Η γειτονιά που γέννησε τα φάντο ξεδιπλώνει τη γοητεία της μέσα από λαβυρινθώδη σοκάκια γεμάτα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές και τοίχους καλυμμένους με τα πανέμορφα ζωγραφιστά πλακάκια azulejos. To «A Viela do Fado» (Rua dos Remedios 111, +351218871600) είναι ένα από τα μέρη που προτιμούν και οι ντόπιοι τα βράδια όταν θέλουν να απολαύσουν φάντο συνοδεία φαγητού­, ενώ το γλυκύτατο «Medrosa d’Alfama» (Largo Sao Rafael 6, +351218860394) σερβίρει καφέ, μεζέδες και κρασιά.

Castelo de Sao Jorge
Πολεμίστρες, καταπράσινοι κήποι και μαγευτική θέα στις κεραμιδένιες στέγες, στις όχθες του ποταμού αλλά και στην επιβλητική γέφυρα από το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το παλιότερο της πόλης. Μέχρις εδώ μπορεί να σας ανεβάσει «ασθμαίνοντας» το διάσημο τραμ 28, το οποίο περνά από τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος της Λισαβόνας.

Γευστικές στάσεις

Λισαβόνα σε 48 ώρες: weekend μποέμ χαλαρότητας - εικόνα 6
Φαγητό κατευθείαν από τους πάγκους του Mercado de Campo de Ourique

Mercado de Campo de Ourique (Rua Coelho da Rocha, +351211323701) Μια στεγασμένη αγορά τροφίμων που τα βράδια «ντουμπλάρει» ως εστιατόριο κι επικρατεί πανικός. Κάνετε τη βόλτα σας στους πάγκους, γεμίζετε το δίσκο σας με οτιδήποτε, από καρπάτσιο μοσχαριού και σεβίτσε λαβράκι μέχρι γουρουνόπουλο σούβλας και μπακαλιάρο (εδώ είναι κάτι σαν εθνικό έδεσμα), περνάτε από το wine bar για ατελείωτα κρασιά σε ποτήρι ή φιάλη και ύστερα κάθεστε στα ψηλά τραπέζια και τα απολαμβάνετε.
Cervejaria Trindade (Rua Nova da Trindade, +351213423506) Η παλιότερη μπιραρία της πόλης στεγάζεται σε ένα μοναστήρι με πολλές αίθουσες και σερβίρει τοπική παραδοσιακή κουζίνα με έμφαση στα θαλασσινά.

Λισαβόνα σε 48 ώρες: weekend μποέμ χαλαρότητας - εικόνα 7
Η μπιραρία «Trindade» έχει ιστορία από το 1860

Oui (Rua Nova da Trindade, +351213470418) Στον ίδιο δρόμο, αλλά με μοντέρνα ατμόσφαιρα, δίνει έμφαση στα όστρακα και τα μύδια, τα οποία μαγειρεύονται με πάμπολλους τρόπους. Εδώ δοκιμάσαμε και το πιο περίεργο γλυκό… του κόσμου (αν και παραδοσιακό πορτογαλικό), φτιαγμένο αποκλειστικά με «ολοζώντανους» κρόκους αβγών σε σιρόπι.
Cantina (Praca do Comercio, +351218888454) Ολοκληρώνει ευχάριστα μια βόλτα στην Πλατεία Εμπορίου με προτάσεις της μεσογειακής κουζίνας σε σύγχρονο περιβάλλον.

Πού να μείνετε

Λισαβόνα σε 48 ώρες: weekend μποέμ χαλαρότητας - εικόνα 8
«The Independente Hostel & Suites»: ένα hostel νέας εποχής

Tivoli Jardim (Rua Julio Cesar Machado 7/9, +351213591000) Πολυτελές city hotel στο ύφος της γνωστής αλυσίδας, σε απόσταση αναπνοής από τη λεωφόρο Da Liberdade.
The Independente Hostel & Suites (Rua de Sao Pedro de Alcantara 81, +351211302634) Στο επίσης κεντρικό Bairro Alto, διαθέτει από κρεβάτια σε μοιραζόμενους κοιτώνες μέχρι σουίτες με μπαλκόνι και δημοφιλές εστιατόριο στο πλάι.

Λισαβόνα σε 48 ώρες: weekend μποέμ χαλαρότητας - εικόνα 9
Ατμόσφαιρα από Alfama στο «Palacio Vila Flor»

Palacio Vila Flor (Travessa Sao Joao da Praca 36, +351218870829) Τρία παλιά, όμορφα αναστυλωμένα σπίτια της Alfama, που βγάζουν σε κοινή αυλή. Κοινά μπάνια για κάποια δωμάτια.

Για την ευγενική πρόσκληση και την πραγματοποίηση του ταξιδιού ευχαριστούμε την πορτογαλική πρεσβεία της Αθήνας, την Aegean Airlines, την TAP Portugal και τη Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς­ (Direccao - Geral do Patrimonio Cultural / Mosteiro dos Jeronimos / Torre de Belem).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.