Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια

Ζήσαμε ένα αξέχαστο εικοσαήμερο σε μια χώρα-έκρηξη από μεθυστικά χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια

Από τα κεντρικά υψίπεδα με τις αρχοντικές αποικιακές πόλεις μέχρι τα άγρια φαράγγια του Βορρά και από τις κυματόδαρτες παραλίες του Ειρηνικού μέχρι τις ζούγκλες με τους αρχαιολογικούς χώρους των Μάγιας και τις λευκές αμμουδιές της Καραϊβικής με τα τιρκουάζ νερά, ζήσαμε ένα αξέχαστο εικοσαήμερο σε μια χώρα-έκρηξη από μεθυστικά χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις, η οποία θα σε ανταμείψει με αξέχαστες εμπειρίες αλλά και γνώσεις.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 1
Ιθαγενείς Μάγιας χορεύουν το χορό της κουκουβάγιας.

Εκεί όπου πριν από πέντε αιώνες οι Ισπανοί κονκισταδόρες του Cortés πρωταντίκρισαν με δέος μια πόλη με πολυτελείς ναούς-πυραμίδες πάνω σε ένα νησί στη μέση μιας μεγάλης λίμνης σήμερα απλώνεται μια αχανής μεγαλούπολη που ο πληθυσμός της ξεπερνάει τα 20 εκατ., η Πόλη του Μεξικού. Η Plaza de la Constitucion, πιο γνωστή ως Ζocalo, είναι η καρδιά της μεξικανικής πρωτεύουσας. Εδώ βρίσκεται ο μητροπολιτικός καθεδρικός με τον υπερπολυτελή διάκοσμο, εδώ και το Palacio Nacional που στεγάζει το προεδρικό μέγαρο, αλλά κυρίως τις τοιχογραφίες του περίφημου ζωγράφου Diego Rivera.

Στην πλατεία θα δείτε ομάδες ιθαγενών με τις πλουμιστές ενδυμασίες των προγόνων τους να τελούν τις παγανιστικές τους τελετουργίες, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα, στον αρχαιολογικό χώρο του Templo Mayor (Μεγάλος Ναός), η πρωτεύουσα των Αζτέκων, η θρυλική Tenochtitlan, μοιάζει να βρυχάται πασχίζοντας να ξαναβγεί στην επιφάνεια μέσω των ανασκαφών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το σαθρό υπέδαφος της άλλοτε λίμνης Texcoco υποχωρεί, με αποτέλεσμα τα βαριά αποικιακά κτίρια των Ισπανών να έχουν πάρει εμφανή κλίση και να παρουσιάζουν προβλήματα στατικότητας, κάνοντας μάλιστα μερικούς να μιλούν για την «κατάρα των Αζτέκων».

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 2
Πόλη του Μεξικού: Άποψη του ιστορικού κέντρου με το πάρκο Alameda Central.

Στη γειτονική πλατεία Alameda Central θα θαυμάσετε το εκπληκτικό Μέγαρο του Ταχυδρομείου και απέναντι, στο Palacio de Bellas Artes, τις τοιχογραφίες των τριών μεγαλύτερων Μεξικανών ζωγράφων/τοιχογράφων, του Diego Rivera, του Jose Clemente Orozco και του David Alfaro Siqueiros. Τη δεκαετία του 1920 ο υπουργός Παιδείας της επαναστατικής κυβέρνησης Obregon Jose Vasconcelos ανέθεσε στους τρεις καλλιτέχνες ένα πρόγραμμα διακόσμησης των δημόσιων κτιρίων με θέματα εμπνευσμένα από τις δύο επαναστάσεις και τους ιθαγενείς του Μεξικού.

Στο προάστιο Coyoacan, θα περπατήσετε στη γαλήνια λεωφόρο Francisco Sosa με τις κομψές επαύλεις και τους καταπράσινους κήπους μέχρι την κεντρική πλατεία Hidalgo και το εμβληματικό σιντριβάνι με τα αγάλματα των κογιότ­. ­Κυρίως όμως θα επισκεφθείτε την Casa Azul, το σπίτι-μουσείο με τους ­λουλακί τοίχους που η μεγάλη ζωγράφος Frida Kahlo μοιράστηκε με τον έρωτα της ­ζωής της Diego Rivera και όπου φιλοξένησαν τον εξόριστο Leon Trotsky λίγο καιρό πριν από τη δολοφονία του. «Αν δεν είμαστε τα χρώματά μας, τα αρώματά μας, ο λαός μας, τότε τι είμαστε; ­Τίποτα!» λέει ένα από τα αποφθέγματά της στους τοίχους του μουσείου.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 3

Για ευχάριστους περιπάτους προσφέρονται επίσης οι συνοικίες Roma, Condesa και Polanco. Στην μποέμικη Roma, καταφύγιο καλλιτεχνών και συγγραφέων, θα θαυμάσετε τα παρισινού στιλ αρχοντικά των αρχών του 20ού αιώνα, θα επισκεφθείτε πρωτοποριακές γκαλερί και θα χαλαρώσετε σε χαριτωμένες πλατείες με σιντριβάνια. Λίγο πιο πέρα, στην Condesa με τον ευρωπαϊκό αέρα και τη γαλήνια ατμόσφαιρα, θα χαζέψετε τα art deco και τα καλιφορνέζικου αποικιακού στιλ σπίτια, θα ψωνίσετε σε καλόγουστες μπουτίκ και θα πιείτε τον καφέ σας στις σκιερές πλατείες Parque Mexico και Parque Espana, μακριά από το πολύβουο πλήθος του Ζocalo. Τα βράδια στο τρίγωνο που περικλείεται από τις λεωφόρους Tamaulipas και Νuevo Leon, το πιο hot σημείο της πόλης, θα ανακατευτείτε με τη νεολαία σε hip εστιατόρια και bars. Τέλος, ένας φρενήρης οικοδομικός οργασμός βασιλεύει στο συνώνυμο της πολυτέλειας Polanco, όπου θα βρείτε αστεράτα ξενοδοχεία, γκουρμέ εστιατόρια και καταστήματα διάσημων οίκων καθώς και γνωστές γκαλερί, χολιγουντιανές επαύλεις και αρκετές επιλογές για nightlife.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 4
Καταδυθείτε στο μαγικό κόσμο του Υποβρύχιου Μουσείου της Cancun.

Στο δάσος του Chapultepec, πάλι, θα δώσετε το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό ραντεβού σας στην κιβωτό του μεσοαμερικανικού πολιτισμού, το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας. Θα μείνετε έκθαμβοι όχι μόνο με τον εντυπωσιακό ανάγλυφο κίονα που στηρίζει το στέγαστρο-σιντριβάνι της εισόδου αλλά και με τα ανεκτίμητα εκθέματά του, τα οποία καλύπτουν τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα των πολιτισμών που άνθησαν στο Μεξικό. Σαν αντικατοπτρισμός τρεμοπαίζει μες στη ζέστη των υψιπέδων (50 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας) το Teotihuacan, ένα θρησκευτικό συγκρότημα με βαθμιδωτές πυραμίδες, ανάκτορα διακοσμημένα με τοιχογραφίες και τελετουργικές εξέδρες εκατέρωθεν μιας τεράστιας λεωφόρου, δημιούργημα ενός αινιγματικού πολιτισμού (1ος π.Χ.-7ος μ.Χ. αι.) που προηγήθηκε κατά πολύ των Αζτέκων. Το περπάτημα στη Λεωφόρο των Νεκρών, η ανάβαση μέχρι την κορυφή της Πυραμίδας του Ήλιου, όπου δίνουν ραντεβού για ­διαλογισμό οπαδοί του new age, και το αγνάντεμα της γύρω περιοχής από τις πυραμίδες του Ήλιου και της Σελήνης είναι μια εμπειρία που μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 5

Στο γυρισμό κάντε μια στάση στη βασιλική της πολιούχου Παναγίας της Guadalupe (18ος αι.), που συγκεντρώνει πλήθη προσκυνητών, και στη συνοικία Tlatelolco, όπου η γαλήνη που επικρατεί σήμερα στην Plaza de las Tres Culturas (Πλατεία των Τριών Πολιτισμών), η οποία πήρε το όνομά της από τη συνύπαρξη στο χώρο αζτέκικων ναών, αποικιακών εκκλησιών και σύγχρονων κτιρίων, δεν θυμίζει σε τίποτα τα δύο αιματηρά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτήν. Εδώ έπεσαν οι άντρες του τελευταίου Αζτέκου αυτοκράτορα Cuauhtemoc από το σπαθί των Ισπανών του Cortés στην τελευταία αποφασιστική μάχη, εδώ όμως τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Πόλης του Μεξικού το 1968 δολοφονήθηκαν από τα πυρά της αστυνομίας κι εκατοντάδες φοιτητές που διαδήλωναν ζητώντας εκδημοκρατισμό. Η πινακίδα στη μέση της πλατείας συνοψίζει σε λίγα λόγια την ταυτότητα ενός ολόκληρου έθνους: Στις 13 Αυγούστου 1521, αφού ο Cuauhtemoc το υπερασπίστηκε με γενναιότητα, το Tlatelolco έπεσε στα χέρια του Hernan Cortés. Δεν ήταν θρίαμβος, ούτε ήττα, αλλά η οδυνηρή γέννηση του έθνους των μιγάδων, που είναι το σημερινό Μεξικό.

Στις γειτονιές της επανάστασης

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 6
Guanajuato: To θέατρο Juarez, κόσμημα της πόλης.

Ένας πολύχρωμος χείμαρρος από σπίτια ανάμεσα σε δύο λόφους, το Guanajuato (στα 365 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας), είναι από τις ομορφότερες καρτ ποστάλ της χώρας. Καρδιά της πόλης είναι η πλατεία Jardin de la Union με τους περιποιημένους κήπους, την εξέδρα της παραδοσιακής μουσικής μπάντας, το κομψό θέατρο Juarez με τα αγάλματα των εννέα μουσών, αλλά και την εκκλησία του San Diego. Από αυτήν την πλατεία ξεκινάει και το έθιμο της callejoneada: κομπανίες από μαθητές ωδείων με ενδυμασίες εποχής παίζουν παραδοσιακά όργανα και τραγουδούν τριγυρίζοντας τα σοκάκια.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 7

Το καμάρι των κατοίκων είναι η βασιλική της Παναγίας του Guanajuato, που δεσπόζει σε ολόκληρη την πόλη. Την εικόνα συμπληρώνουν το μαυριτανικής τεχνοτροπίας κτίριο του πανεπιστημίου, η γειτονική εκκλησία De la Compania, το σπίτι-μουσείο του Diego Rivera, το ρομαντικό Callejon del Beso (Σοκάκι του Φιλιού) με τα δύο αντικριστά μπαλκόνια όπου συναντιούνταν κρυφά και φιλιούνταν δύο νέοι εραστές με τραγικό τέλος, όπως και οι υπαίθριοι πάγκοι με τα πεντανόστιμα παραδοσιακά φαγητά. Το κολοσσιαίο άγαλμα του τοπικού ήρωα της επανάστασης της ανεξαρτησίας (1810) El Pipila, ο οποίος πυρπόλησε τη σιταποθήκη όπου είχε καταφύγει η τοπική φρουρά των Ισπανών αποικιοκρατών, εποπτεύει από ψηλά την πόλη και από εκεί θα απολαύσετε κι εσείς την πανοραμική θέα του Guanajuato.

Στο κοντινό προάστιο La Valenciana με την περίτεχνη μπαρόκ εκκλησία San Cayetano θα κατεβείτε μέχρι τα έγκατα των ορυχείων αργύρου, όπου επί αιώνες υποδουλωμένοι ιθαγενείς εξόρυσσαν και κουβαλούσαν στην πλάτη τους το μέταλλο που χάριζε πλούτο στην υπόλοιπη πόλη. Μια εκδρομή στο γειτονικό San Miguel de Allende και η γιορτή των χρωμάτων συνεχίζεται. Πατρίδα του ήρωα της ανεξαρτησίας Ignacio Allende, η πόλη με τις δεκάδες εκκλησίες, τη σχολή καλών τεχνών και τις κομψές κατοικίες των ξένων εστέτ που έχουν βρει εδώ τον προσωπικό τους επίγειο παράδεισο, συνδυάζει την ομορφιά και την αυθεντικότητα της παράδοσης με το σύγχρονο κοσμοπολιτισμό. Ανηφορίστε μέχρι το El Mirador για την πανοραμική θέα: το γαλήνιο San Miguel de Allende γιορτάζει κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό.

Περιμένοντας τους νεκρούς

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 8
Το πολύβουο θέρετρο Playa del Carmen στη χερσόνησο Yucatan.

Μία από τις ομορφότερες πόλεις του Μεξικού, η αποικιακή Morelia (300 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας) με τον ευρωπαϊκό αέρα, θα σας ξελογιάσει. Από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου στην Plaza de Armas θα νομίσετε πως μπορείτε να αγγίξετε το μεγαλοπρεπή καθεδρικό-κόσμημα αν απλώσετε το χέρι σας. Τα σαββατόβραδα ορχήστρες κλασικής μουσικής γεμίζουν την πλατεία με μελωδίες, ενώ ο εντυπωσιακά φωταγωγημένος ναός στεφανώνεται με μια γιρλάντα από βεγγαλικά που πυρπολούν το νυχτερινό ουρανό.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 9
Στην αγορά του Patzcuaro

Περπατήστε τη λεωφόρο Madero μέχρι το υδραγωγείο της πόλης και την πλατεία Las Tarrascas με το άγαλμα των τριών γυμνόστηθων ιθαγενών που κρατούν ένα πανέρι με φρούτα. Λίγο πιο πέρα θα δείτε το έφιππο άγαλμα του ήρωα της ανεξαρτησίας Jose-Maria Morelos, ενώ ένα... καλλιτεχνικό όργιο κοσμεί το εσωτερικό της εκκλησίας της Παναγίας της Guadalupe. Τέλος, μην παραλείψετε μία από τις πιο γλυκές γωνιές της πόλης, την Plaza del Carmen, με την ομώνυμη εκκλησία και τη δροσερή κρήνη.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 10
San Miguel de Allende

Στη γραφική ινδιάνικη κωμόπολη Patzcuaro με τα λευκά σπίτια, τρεις πλατείες μονοπωλούν τη ζωή της πόλης. Η μεγαλύτερη, η Plaza Vasco de Quiroga με τις στοές των αρχοντικών του 17ου αι. και το άγαλμα του ευεργέτη της πόλης Vasco de Quiroga, καταλαμβάνεται από μια τεράστια υπαίθρια αγορά με είδη λαϊκής τέχνης.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 11
Υπαίθριες μπάντες στο Patzcuaro

Γεμάτη παλμό είναι και η Plaza Gertrudis Bocanegra με το άγαλμα της ομώνυμης ηρωίδας της επανάστασης, όπου μπάντες κρουστών ανάβουν το κέφι ακόμη και μέρα μεσημέρι. και η τρίτη, η Plaza de la Basilica, συγκεντρώνει τους πιστούς που συρρέουν στη βασιλική της Παναγίας της Υγείας.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 12

Το Patzcuaro είναι χτισμένο στις όχθες της ομώνυμης λίμνης, που μαζί με τα νησιά και τα γύρω χωριά αποτελούν το επίκεντρο των εορτασμών της Ημέρας των Νεκρών. Όλο το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου οι λάντσες δεν σταματούν να πηγαινοέρχονται από την αποβάθρα του Patzcuaro στο νησί Janitzio, μια και όλοι κατευθύνονται στο μικρό νεκροταφείο του χωριού. Εναλλακτικά επιλέξτε κάποιο λιγότερο τουριστικό χωριό της περιοχής, όπως το Tzintzuntzan, όπου θα ζήσετε μία από τις μαγευτικότερες εμπειρίες του ταξιδιού: αφού παρακολουθήσετε τις κατανυκτικές τελετές στο αποικιακό μοναστηριακό συγκρότημα Ex-Convento de San Francisco, το σούρουπο θα καταλήξετε στο νεκροταφείο της πόλης, όπου θα δείτε τους συγγενείς των νεκρών καθισμένους δίπλα στους ανθοστόλιστους τάφους να ξαγρυπνούν καρτερικά, περιμένοντας το γυρισμό των αγαπημένων τους προσώπων, υπό το φως των κεριών.

Εκεί στον νότο

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 13
Η γοητευτικότατη αποικιακή πόλη Oaxaca

Η γοητευτικότατη αποικιακή πόλη Oaxaca με τα ζωηρά χρώματα και τους χαριτωμένους πεζόδρομους αποτελεί υποχρεωτική στάση για τους ταξιδευτές που κατευθύνονται στον Νότο. Στην κεντρική πλατεία Ζocalo (ή Plaza de Armas) θα κόψετε κίνηση και θα πιάσετε το σφυγμό της πόλης, αλλά θα επισκεφθείτε και το κυβερνητικό μέγαρο, στις τοιχογραφίες του οποίου πρωταγωνιστεί η μεγαλύτερη πολιτική φυσιογνωμία του Μεξικού: ο τοπικής καταγωγής μεταρρυθμιστής πρόεδρος Benito Juarez (19ος αι.).

Στη διπλανή πλατεία Alameda de Leon θα δείτε τον μπαρόκ καθεδρικό και ύστερα θα πάρετε την οδό Αlcala με τα αποικιοκρατικής εποχής κτίρια, που οδηγεί στην πιο όμορφη εκκλησία της πόλης, εκείνη του Santo Domingo (16ος -17ος αι.) με τον εξαιρετικό εσωτερικό διάκοσμο. Ακριβώς δίπλα, το Μουσείο των Πολιτισμών της Oaxaca παρουσιάζει καλλιτεχνικούς θησαυρούς από τις προκολομβιανές πόλεις της περιοχής και τα χρόνια της ισπανικής αποικιοκρατίας, ενώ ο παρακείμενος Jardin Etnobotanico, με αντιπροσωπευτικά φυτά της ντόπιας χλωρίδας, είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Στους λάτρεις της προκολομβιανής τέχνης συνιστάται ανεπιφύλακτα και το μουσείο-μπιζού Rufino Tamayo, έργο ζωής του διάσημου ντόπιου ζωγράφου, από τον οποίο έχει πάρει το όνομά του.

Η Oaxaca φημίζεται για τη λαϊκή χειροτεχνία της, γι’ αυτό κάντε επιδρομή στις αγορές Juarez, De Abastos και 20 de Noviembre για να μεθύσετε από τις μυρωδιές, τις μουσικές και τα χρώματα, να πιείτε pulque και mezcal (οινοπνευματώδη από αγαύη) και να αγοράσετε ντόπια κεραμικά ή ξυλόγλυπτα ζωάκια. Στη συνέχεια μπορείτε να χαλαρώσετε στο πιο cool café της πόλης, το «Los Cuiles», με τα νοστιμότατα βιολογικά σνακ.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 14
Στον απολιθωμένο καταρράκτη Hierve-el-Agua

Σημειώστε πως η ευρύτερη περιοχή υπήρξε κοιτίδα λαμπρών πολιτισμών, όπως των Ζαποτέκων και των Μιστέκων, γι’ αυτό όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δουν τα ερείπια της πρωτεύουσας των Ζαποτέκων Monte Alba n με την πανοραμική θέα στη γύρω κοιλάδα. Εναλλακτικά κάντε μια ημερήσια εκδρομή στην τοποθεσία Hierve El Agua για την εμπειρία ενός μπάνιου στο χείλος ενός απολιθωμένου καταρράκτη (!) ή στο Teotitlan del Valle, για να δείτε πώς οι ιθαγενείς Ζαποτέκοι υφαίνουν παραδοσιακά χαλιά.

Στα λημέρια των Zapatistas

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 15
Περαντζάδα στο San Cristobal de las Casas.

Ο δρόμος του Νότου οδηγεί στην ανυπότακτη πολιτεία Chiapas, όπου ξέσπασε το 1994 η εξέγερση του τοπικού επαναστατικού κινήματος EZLN, γνωστού ως Zapatistas, ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση λόγω της εκμετάλλευσης και της παραμέλησης των πληθυσμών των ιθαγενών. Πόλος έλξης το San Cristobal de las Casas, μια πόλη σε υψόμετρο 2.100 μ., με ινδιάνικο πληθυσμό, και μία από τις τοποθεσίες με το περισσότερο κρύο στη χώρα. Η πόλη συγκεντρώνει από συμπαθούντες τους Zapatistas κι εθελοντές σε προγράμματα κοινής ωφέλειας για τον ντόπιο πληθυσμό (χτίσιμο σχολείων κ.λπ.) μέχρι μελετητές του πολιτισμού των Μάγιας ή και απλούς οπαδούς του εναλλακτικού τουρισμού.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 16

Ο σφυγμός της πόλης χτυπάει δυνατά στην Plaza 31 de Marzo, με σήμα κατατεθέν τον όμορφο καθεδρικό με τη χαρακτηριστική ώχρα και το μεγάλο ξύλινο σταυρό. Η πεζοδρομημένη περαντζάδα 20 de Noviembre –με cafés, εστιατόρια και καταστήματα στεγασμένα σε παραδοσιακά κτίρια– καταλήγει στην εκκλησία Santo Domingo με την εξαιρετικά περίτεχνη μπαρόκ πρόσοψη. Γύρω από την εκκλησία έχει στηθεί μια ινδιάνικη υπαίθρια αγορά με πολύχρωμα υφαντά και άλλα είδη χειροτεχνίας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο-Ερευνητικό Κέντρο Na Bolom, που στεγάζει μια σημαντική μελέτη για τις αρχαιολογικές θέσεις των Μάγιας στην πολιτεία Chiapas και των πρωτόγονων φυλών του δάσους Lacandon.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 17
Μπάνιο στους καταρράκτες Agua Azul, στη ζούγκλα της πολιτείας Chiapas. © Alex James Bramwell/Shutterstock.com

Κάθε Κυριακή στο ινδιάνικο χωριό San Juan Chamula πραγματοποιούνται η καθιερωμένη υπαίθρια αγορά και η κυρια-κάτικη λειτουργία στην ομώνυμη εκκλησία, που συγκεντρώνουν τους ιθαγενείς από τους γύρω λόφους. Μια μεγάλη πλατεία γεμάτη πάγκους με ρούχα, υφαντά, φρούτα, λαχανικά και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας, φτωχοί μεροκαματιάρηδες με παραδοσιακές ενδυμασίες και γιλέκα από προβιά, πρόσωπα μελαψά με μαύρα ολόισια μαλλιά, που ενοχλούνται από το φωτογραφικό φακό, θα περάσουν μπροστά από τα μάτια σας. Και μόλις διαβείτε την είσοδο της εκκλησίας, θα περπατήσετε σε ένα χαλί από πευκοβελόνες και θα αντικρίσετε οικογένειες πιστών να στήνουν κεριά στο δάπεδο και να κάνουν σπονδές με κουτάκια Coca-Cola (!), ενώ οι προσευχές τους στη γλώσσα των ιθαγενών tzotzil μπλέκονται με τα θυμιάματα μέσα στο ημίφως, δημιουργώντας έτσι μια υπνωτιστική ατμόσφαιρα.
Άλλη μία συναρπαστική εμπειρία είναι και η διάσχιση του φαραγγιού Sumidero με ταχύπλοο. Κατά τη διάρκεια μιας απολαυστικής διαδρομής 25 χλμ. θα περάσετε κάτω από τα θεόρατα τοιχώματά του, με καταρράκτες να πέφτουν σε διάφορα σημεία, ενώ θα εντοπίσετε από κροκόδειλους μέχρι γύπες να ξαποσταίνουν στις όχθες του ποταμού Grijalva. Επόμενος προορισμός ο αρχαιολογικός χώρος του Palenque με δύο ενδιάμεσες στάσεις φυσιολατρικού ενδιαφέροντος. Η πρώτη είναι στους καταρράκτες Agua Azul στη μέση της ζούγκλας, όπου τα νερά ενός ποταμού πέφτουν με πάταγο και σχηματίζουν γαλαζοπράσινες λιμνούλες, σε μερικές από τις οποίες μπορείτε να κάνετε μπάνιο, αλλά με προσοχή. Μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, άλλος ένας καταρράκτης, ο Misol-Ha, πέφτει θεαματικά από ύψος 35 μ. και σχηματίζει μια λίμνη.

Γη σπαρμένη... Μάγια

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 18
Tulum: Ερείπια των Μάγιας με φόντο το απέραντο τιρκουάζ. © Patryk Kosmider /Shutterstock.com

Ο αρχαιολογικός χώρος του Palenque είναι ένα μοναδικό Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μέσα από την καρδιά της ζούγκλας ξεφυτρώνει μια παραμυθένια πέτρινη πολιτεία των Μάγιας με ένα εντυπωσιακό ανάκτορο και βαθμιδωτές πυραμίδες. Στο χώρο θα δείτε το δαιδαλώδες κλιμακωτό ανάκτορο του Pakal, ο οποίος βασίλεψε τον 7ο μ.Χ. αιώνα χαρίζοντας αίγλη στην πόλη, αλλά και την επιβλητική βαθμιδωτή Πυραμίδα των Επιγραφών, στερνή κατοικία του βασιλιά. Λίγο πιο πέρα εντυπωσιακές βαθμιδωτές πυραμίδες, όπως εκείνες του Σταυρού, του Ήλιου κ.ά., ξεπηδούν από την οργιώδη βλάστηση δημιουργώντας μια υποβλητική εικόνα. Μια μακρά νυχτερινή διαδρομή μέσα από το τροπικό δάσος της χερσονήσου Yucatan θα σας φέρει στην ήσυχη Tulum, που βρίσκεται στις ακτές της Καραϊβικής, της λεγόμενης Ριβιέρας των Μάγιας.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 19
Tulum

Η Tulum, μια παραλία πολλών χιλιομέτρων με σιμιγδαλένια άμμο και ζεστά τιρκουάζ νερά, προσφέρεται για απόλυτη χαλάρωση. Θα μείνετε σε ξύλινες καλύβες στην άμμο, θα κοιμηθείτε σε κρεβάτια με κουνουπιέρες, θα αράξετε σε αιώρες πίνοντας χυμό καρύδας με το καλαμάκι, θα κάνετε μπάνιο στα καταγάλανα νερά και βόλτες εκεί που σκάει το κύμα. Μια επίσκεψη στον τειχισμένο αρχαιολογικό χώρο της Tulum με τα πέτρινα ερείπια ενός δευτερεύουσας σημασίας εμπορικού οικισμού των Μάγιας συνδυάζεται ωραιότατα και με ένα δροσερό μπάνιο.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 20
Palenque: Η Πυραμίδα των Επιγραφών (7ος μ.Χ. αι.), τελευταία κατοικία του τοπικού ηγεμόνα των Μάγιας.© Valery Shanin /Shutterstock.com

Από την Tulum μπορείτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους των Μάγιας, την Chichen-Itza, που συγκεντρώνει πλήθη τουριστών. Η βαθμιδωτή πυραμίδα, γνωστή ως El Castillo, αφιερωμένη στον θεό του Φτερωτού Φιδιού, με τις μεγαλοπρεπείς κλίμακες και τις κεφαλές φιδιών στη βάση, συγκεντρώνει τα περισσότερα φωτογραφικά κλικ, ενώ ακόμη θα θαυμάσετε το Συγκρότημα των Χιλίων Κιόνων, το Γήπεδο της Μπάλας, το κωνικό κτίριο El Caracol που έπαιζε το ρόλο του αστεροσκοπείου (οι Μάγιας, άλλωστε, είχαν προηγμένες αστρονομικές γνώσεις και δικό τους ημερολόγιο), το κτίριο της «Μονής» με τα περίτεχνα ανάγλυφα καθώς και την Ιερή Δεξαμενή.

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 21
Καντίνα στο χωριό Tzintzuntzan, στην πολιτεία Michoacan.

Για να κλείσει δροσερά η εκδρομή, κατευθυνθείτε στο κοντινό Cenote Ik-Kil για ένα μπάνιο σε μια πλημμυρισμένη σπηλιά δίχως οροφή, με κρεμαστά τροπικά φυτά και καταρρακτάκια να πέφτουν από ψηλά.

Πού να μείνετε

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 22
Εξωτική διαμονή στην τροπική αμμουδιά της Tulum.

Πόλη του Μεξικού
Las Alcobas Mexico DF Για τη σύγχρονη πολυτέλειά του.
Hampton Inn & Suites Σύγχρονες ανέσεις σε ένα κτίριο-μπιζουδάκι.
Guanajuato
Hotel Chocolate Τοπικό χρώμα και θέα.
San Miguel de Allende
Posada Corazon Για τον υπέροχο κήπο του.
Morelia
Hotel Mision Catedral Morelia Καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
Casa Rosa Για την παραδοσιακή του ατμόσφαιρα.
Patzcuaro
La Casa Encantada Για τη γοητευτική του ατμόσφαιρα.
Oaxaca
Casa de Siete Balcones Για την αποικιακή του ατμόσφαιρα.
San Cristobal de las Casas
Hotel Bo Εξαιρετικό σύγχρονο ντιζάιν.
Casa Felipe Flores Σπιτικό και παραδοσιακό.
Tulum
Papaya Playa Beach Project Για τροπικές διακοπές.
Posada Lamar Ξύλινες καλύβες στην άμμο.

Πού να φάτε

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 23
Οι φιέστες με τους παραδοσιακούς μουσικούς μαριάτσι είναι πανταχού παρούσες στο Μεξικό. © Stanislaw Tokarski/Shutterstock.com

Πόλη του Μεξικού
El Hidalguense (Campeche 155, Roma) Για σπιτική κουζίνα.
Pujol (Petrarca 254, Polanco) Για υψηλή γαστρονομία.
Corazon de Maguey (Jardin Centenario 9A, Coyoacan) Για κουζίνα της Oaxaca.
Café de Tacuba (Tacuba 28) Για παραδοσιακή ατμόσφαιρα.
Guanajuato
Casa Valadez (Jardin de la Union 3) Μεξικάνικα και διεθνή πιάτα και κομψό περιβάλλον.
Las Mercedes (Arriba 6) Το καλύτερο εστιατόριο της πόλης.
Truco 7 (El Truco 7) Για το folk διάκοσμό του.
San Miguel de Allende
Café Rama (Calle Nueva 7) Για εξαιρετικά διεθνή πιάτα.
San Agustin (San Francisco 21) Για σοκολάτα και churros.
Morelia
Iglesia La Inmaculada (Tejedores de Aranza 243) Για αυθεντικές ντόπιες γεύσεις με φιλανθρωπικό σκοπό.
Café Catedral (Zaragoza 37) Από πρωινό μέχρι δείπνο στο κέντρο των γεγονότων.
Patzcuaro
Dona Toya (Dr Coss 68) Για μια απόλυτα σπιτική εμπειρία.
Oaxaca
La Biznaga (Garcia Vigil 512) Για τοπική fusion κουζίνα.
La Olla (Reforma 402) Για τις τοπικές του σπεσιαλιτέ.
San Cristobal de las Casas
No Name Quesadillas (Paniagua 47B) Για νοστιμότατες quesadillas.
Tulum
Hartwood (Carretera Tulum - Boca Paila km 7,6) Νοστιμότατα διεθνή πιάτα.
El Tabano (Carretera Tulum - Boca Paila km 7) Για το τροπικό περιβάλλον.
El Mariachi (Av. Tulum, Tulum Pueblo) Για enchiladas.

Travel tips

Η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε στο Μεξικό είναι από τέλη Οκτωβρίου μέχρι Μάρτιο (ξηρή περίοδος). Η θερμοκρασία είναι πολύ ευχάριστη (με εξαίρεση το San Cristobal de las Casas) και μπορείτε άνετα να κάνετε μπάνιο. Αν θέλετε να δείτε τη Γιορτή των Νεκρών ταξιδέψτε τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου στις πολιτείες Michoacan (Morelia, Patzcuaro) και Οaxaca (Oaxaca).

Για το ταξίδι που περιγράφεται εδώ κλείστε εισιτήριο για Mexico City με επιστροφή από Cancun. Η εταιρεία KLM-Air France, μέσω Άμστερνταμ, σε συνεργασία με την Aeromexico για τις εσωτερικές πτήσεις, εκτελεί αξιόπιστα δρομολόγια σε λογικές τιμές, όπως και η Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης ή Μονάχου.

Να παίρνετε μόνο ταξί συνεργαζόμενα με το αεροδρόμιο ή το ξενοδοχείο σας.

Επειδή οι αποστάσεις μεταξύ των πόλεων είναι μεγάλες, είναι καλύτερο να ταξιδεύετε με νυχτερινά δρομολόγια λεωφορείων για να κερδίζετε τη μέρα. Για να ταξιδέψετε με άνεση, κλείστε θέση σε πούλμαν πολυτελείας ή executive ή, αν δεν υπάρχουν, σε Α΄ κατηγορίας, σε πολύ καλές τιμές. Για να καλύψετε πολύ μεγάλες αποστάσεις μη διστάσετε να πάρετε εσωτερική πτήση: Η εταιρεία Aeromexico διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο δρομολογίων στη χώρα.

Οι μετακινήσεις στο Μεξικό είναι πολύ εύκολες και πολύ οικονομικές και υπάρχει μεγάλη ποικιλία μέσων μεταφοράς: από τα αστικά λεωφορεία και τα combis (μίνι λεωφορεία), μέχρι τα πούλμαν των ιδιωτικών εταιρειών για τις intercity διαδρομές, τα colectivos (ομαδικά ταξί) και τα ιδιωτικά βαν που μπορείτε να νοικιάσετε με την παρέα σας για ημερήσιες εκδρομές.

Μη φοβού: Η εγκληματικότητα στο Μεξικό συνδέεται κυρίως με το εμπόριο ναρκωτικών κι όχι με τον τουρισμό. Τα κέντρα και τα τουριστικά σημεία των πόλεων είναι απόλυτα ασφαλή, καθώς φυλάσσονται από ένοπλους αστυνομικούς. Παρ’ όλα αυτά αποφύγετε τις απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες συνοικίες των πόλεων.

Πέντε κλασικά μεξικάνικα πιάτα

Mexico: ένα ταξίδι ζωής σε μια γη σπαρμένη... Μάγια - εικόνα 24

Quesadilla: μαλακή τορτίγια από καλαμποκάλευρο με λιωμένο τυρί, χοιρινό ή κοτόπουλο, κόκκινη σάλτσα, λαχανικά και sour cream.
Tacos: τραγανή τορτίγια με τυρί, χοιρινό ή κοτόπουλο, κόκκινη σάλτσα, λαχανικά και sour cream.
Tamales: ζυμάρι από καλαμποκάλευρο με κοτόπουλο και κόκκινη σάλτσα, μαγειρεμένο σε φύλλο μπανάνας.
Mole Poblano (χριστουγεννιάτικο πιάτο): γαλοπούλα ή κοτόπουλο σε μείγμα από χρωματιστές πιπεριές, ξηρούς καρπούς, σουσάμι και μπισκοτάκια, περιχυμένο με σος σοκολάτα και συνοδευμένο με ρύζι και φασόλια.
Tacos Barbacoa: μαλακή τορτίγια με χοιρινό πασπαλισμένο με μείγμα μπαχαρικών σε κόκκινη σάλτσα με χυμό νεραντζιού, συνοδευμένο με ρύζι, φασόλια και λαχανικά.
Αν μιλάμε για αυθεντικά μεξικάνικα πιάτα, ξεχάστε burritos και fajitas: είναι αμερικανόφερτα.

Ευχαριστούμε το εστιατόριο El Rincon Mexicano για τη βοήθειά του στην περιγραφή των πιάτων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.