Οι εκδρομές της Καθαράς Δευτέρας

Από τα κλασικά καρναβαλικά ραντεβού της Πάτρας και της Ξάνθης μέχρι τα ανερχόμενα του Ναυπλίου και του Ρεθύμνου, ρίχνουμε ιδέες για Καθαρά Δευτέρα.

Οι εκδρομές της Καθαράς Δευτέρας

Από τα κλασικά καρναβαλικά ραντεβού της Πάτρας και της Ξάνθης μέχρι τα ανερχόμενα του Ναυπλίου και του Ρεθύμνου με αναφορές από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τη βαθιά ελληνική αλλά και τη βενετσιάνικη παράδοση, ρίχνουμε ιδέες για Καθαρά Δευτέρα μακριά από τη μασκαράτα της καθημερινότητας.

Διαχρονική Πάτρα

Οι εκδρομές της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 1

Με καρναβαλική ιστορία που μετρά κοντά στα 180 χρόνια, η Πάτρα σφυρίζει κάθε χρόνο την έναρξη του διασημότερου καρναβαλιού της Ελλάδας στις 17/1. Φέτος το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού κλείνει τα 50, τα Μπουρμπούλια θα είναι 6 (14-15, 18-20, 22/2), ενώ θα υπάρξει και Σοκολατοπόλεμος (21/2). Όσο πιο έγκαιρα προνοήσετε τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για ένα δωμάτιο στα καλά ξενοδοχεία του κέντρου, όπως το «Βυζαντινό» και το «Maison Grecque» ή στο μοντέρνο «Patras Smart Hotel» κοντά στον Άγιο Ανδρέα.

Στη Στεμνίτσα με τις νεράιδες

Μυθικά πλάσματα μας περιμένουν την Κυριακή 22/2 στην κεντρική πλατεία του πανέμορφου χωριού της ορεινής Αρκαδίας. Ο Απόλλωνας, ο Ερμής, ο Πάνας με το μαγικό αυλό και οι ερωτύλοι σάτυροι προσκαλούν σε χορό τις γοητευτικές νεράιδες, συνοδεία άφθονου τσουκαλόκαφτου κρασιού, ενώ ένα τραπέζι με ζεστή φασολάδα και σαρακοστιανά στρώνεται το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Ο ζεστός ξενώνας «Μπελλαίικο» στήνει σκηνικό θαλπωρής σε ένα παραδοσιακό στεμνιτσιώτικο αρχοντικό του 17ου αι. Το «Country Club Trikolonion» είναι ένα πολυτελές mountain resort σε εντυπωσιακά αναπαλαιωμένο συγκρότημα πέτρινων κτιρίων του 19ου αι.

Γλυκό Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Οι εκδρομές της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 2
Φέτος στο Ρέθυμνο το καρναβάλι ανήκει στα παιδιά!

Μια πόλη που ονειρεύεται και πάλι (όπως λέει και ο ύμνος του καρναβαλιού του), το Ρέθυμνο παραμένει ζωντανό όλο το χρόνο και ιδίως αυτές τις ημέρες που η πανέμορφη Παλιά Πόλη μετατρέπεται στο πιο ιδανικό σκηνικό για μια πληθώρα καρναβαλικών εκδηλώσεων, από την ποδηλατοβόλτα για μικρούς και μεγάλους (19/2) και το μεταμοντέρνο κρητικό πάρτι A night in black (20/2) μέχρι τις μεγάλες παρελάσεις του τελευταίου σαββατοκύριακου της Αποκριάς. Δύσκολα θα βρείτε δωμάτιο στα ατμοσφαιρικά boutique ξενοδοχεία της Παλιάς Πόλης, όπως το «Avli» και το «Casa Vitae», ωστόσο ανακαινισμένα διαμερίσματα διαθέτει το «Pepi Studios».

Η Ξάνθη γιορτάζει

Πενήντα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Ξανθιώτικο Καρναβάλι και το γιορτάζει δεόντως με δρώμενα, εκθέσεις, πάρτι και συναυλίες με γνωστούς τραγουδιστές (Stan στις 15/2, Γιώργος Σαμπάνης στις 19/2, Γιάννης Βαρδής και Γιώργος Λιανός στις 20/2, Γιώργος Τσαλίκης στις 21/2) που θα οδηγήσουν στη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση της Κυριακής και το κάψιμο του Τζάρου στη γέφυρα του Κόσυνθου. Το κομψό και φινετσάτο ξενοδοχείο «Elisso» είναι το τέλειο σημείο για να απολαύσετε την καρναβαλική ατμόσφαιρα της πόλης, ενώ διαθέτει κι ένα δημοφιλές wine bar και μπιστρό, ονόματι «Αποθήκη».

Λιμναία Αποκριά στην Καστοριά

Οι εκδρομές της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 3
Ρομαντζάδα στην Καστοριά

Πελώριες φωτιές ανάβουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στις μεγάλες πλατείες της αγαπημένης μας Καστοριάς αλλά και των γύρω χωριών, καθώς αναβιώνει το προχριστιανικό έθιμο Μπουμπούνες. Δίπλα στις φλόγες, ντόπια εδέσματα, κρασί και ζωντανή μουσική θα σας βοηθήσουν να… κάνετε στάχτη τα κακά πνεύματα! Ιδανική επιλογή διαμονής αποτελούν το καινούργιο «Αρχοντικό Ωρολογόπουλου» στο Ντολτσό και το «Calma Hotel & Spa», η πιο νέα άφιξη στη βόρεια παραλία της πόλης.

Viva Τίρναβος

Μπορεί να μη στερείται καρναβαλικών εκδηλώσεων που κορυφώνονται με τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής, εκείνο ωστόσο που κάνει το Τιρναβίτικο Καρναβάλι να ξεχωρίζει είναι το έθιμο Μπουρανί, που αναβιώνει την Καθαρά Δευτέρα στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, με τα πικάντικα πειράγματα αλλά και τα φαλλικά ομοιώματα σε πρώτο πλάνο. Νεοκλασική αρχιτεκτονική και ατμοσφαιρική πολυτέλεια στο «Larissa Imperial» της Grecotel.

Στοιχειά και αλεύρι

Οι εκδρομές της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 4
Πριν από τα αλευρομουντζουρώματα οι Γαλαξιδιώτες υποδέχονται την Αποκριά με φωτιές

Τι θα λέγατε για μια πολυσυλλεκτική καρναβαλική εξόρμηση στους πρόποδες του Παρνασσού; Κλασική είναι πλέον κάθε τελευταίο σαββατόβραδο της Αποκριάς η κάθοδος του φοβερού και τρομερού Στοιχειού της Χάρμαινας από τα σκαλιά του Αϊ-Νικόλα στην πάνω πλατεία της Άμφισσας, η οποία φέτος θα πλαισιωθεί από συναυλία των Koza Mostra, ενώ την Κυριακή το βράδυ, μετά την καρναβαλική παρέλαση, το μικρόφωνο παίρνουν οι Stavento. Tη Δευτέρα τα Αλευρομουντζουρώματα μετατρέπουν το κατά τα άλλα γαλήνιο Γαλαξίδι σε πραγματικό πεδίο μάχης. Ο ξενώνας «Nostos» είναι μια καλή επιλογή στο Γαλαξίδι, ενώ για όσους ψηφίσουν βουνό προτείνουμε το πολυτελές «Santa Marina Arachova Resort & Spa» στην Αράχοβα ή το ζεστό οικογενειακό ξενώνα «Το Μπαλκόνι της Αγόριανης» στην Αγόριανη.

I love Corfu

Οι εκδρομές της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 5
Απόκριες αλά βενετσιάνα στην Κέρκυρα

Από τα αθυρόστομα Πετεγολέτσα μέχρι τους ξυλοπόδαρους, τους κλόουν και τα μουζέτα που καλύπτουν τα πρόσωπα των καρναβαλιστών, το Κορφιάτικο Καρναβάλι έχει εσάνς βενετσιάνικη αλλά και ντοτόρους και νοδάρους, που μετά την παρέλαση των αρμάτων διαβάζουν στον βασιλιά Καρνάβαλο τη ­διαθήκη του και ύστερα τον ρίχνουν στην πυρά! Απολαμβάνουμε την ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας στο «Siorra Vittoria», πάνω από την Πλατεία Δημαρχείου, και όλες τις σύγχρονες ανέσεις στο εμβληματικό «Corfu Palace» στη Γαρίτσα.

Κουδούνια στη Σκύρο

«Ύποπτες» φιγούρες κυκλοφορούν το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς στα σκυριανά σοκάκια. ­Είναι οι Κουδουνάτοι που αναβιώνουν το πανάρχαιο έθιμο του Γέρου και της Κορέλλας, ενώ το σατιρικό έθιμο της Τράτας κρατά ψηλά τους διονυσιακούς τόνους και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Στην είσοδο της Χώρας, το «Nefeli Hotel» μοιράζεται σε 5 κτίρια, το καθένα με δωμάτια διακοσμημένα σε διαφορετικό στιλ.

Αναπλιώτικη μασκαράτα

Οι εκδρομές της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 6
Ολοκαίνουργια άφιξη το αρχοντικό «3Sixty» στο Ναύπλιο

Η ατμόσφαιρα της γοητευτικής Πλατείας Συντάγματος στο Ναύπλιο ταιριάζει γάντι στο Αναπλιώτικο Καρναβάλι, που φέτος έχει βενετσιάνικες αναφορές. Η μεγάλη παρέλαση θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής­ 22/2 και λίγο αργότερα ο Βασιλιάς­ Καρνάβαλος θα παραδοθεί στην πυρά. Τα ξενοδοχεία «Ilion Traditional Hotel» και «Δίας» στεγάζονται σε κτίρια ιστορικής σημασίας, μιαν ανάσα από τα όσα συμβαίνουν, ενώ πρεμιέ­ρα κάνουν αυτές τις ημέρες, εκτός απροόπτου, οι ολοκαίνουργιες σουίτες «3Sixty» πάνω από το ομώνυμο bar-restaurant .

Καρναβαλική Μεσσηνία

Οι εκδρομές της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 7
To «The Westin Resort» της Costa Navarino ανοίγει με ειδικά πακέτα

Στο πανέμορφο Κάστρο Μεθώνης αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα ο θρυλικός Γάμος του Κουτρούλη. Τα Κούλουμα γιορτάζει παραδοσιακά και η γειτονική Πύλος με επίκεντρο την Πλατεία Τριών Ναυάρχων, ενώ το Κρέμασμα της Γριάς Συκούς προσελκύει πολλούς επισκέπτες στη Μεσσήνη το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Το συγκεκριμένο τριήμερο ανοίγει­ για φέτος τις πύλες του το «The Westin Resort» της Costa Navarino στο εμβληματικό resort complex της Μεσσηνίας, με προνομιακά πακέτα και πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.