Πήγαμε στα δύο νέα μουσεία - talk of the town του Παρισιού

Η γαλλική πρωτεύουσα αποθεώνει με δύο καινούργια ή –σαν καινούργια– μουσεία την αρχιτεκτονική και την τέχνη. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος ήταν εκεί όταν άνοιξαν τις πόρτες τους.

Πήγαμε στα δύο νέα μουσεία - talk of the town του Παρισιού

Η γαλλική πρωτεύουσα αποθεώνει με δύο καινούργια ή –σαν καινούργια– μουσεία την αρχιτεκτονική και την τέχνη. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος ήταν εκεί όταν άνοιξαν τις πόρτες τους.

Αυτόν τον Οκτώβριο το Παρίσι έγινε παγκόσμια πρωτεύουσα της τέχνης, σκέφτομαι καθώς αντικρίζω την τεράστια ουρά που κυκλώνει το τετράγωνο του Hotel Salé στο Marais. Σάββατο 25/10, γενέθλια του Πικάσο, και στο μουσείο του, που ξανανοίγει επιτέλους στο Παρίσι έπειτα από 5 χρόνια, πρέπει να περιμένεις 3 ώρες για να μπεις. Στις 8 το βράδυ άλλη μία ουρά 3 ωρών περιμένει υπομονετικά έξω από το Fondation Louis Vuitton, που θα μείνει ανοιχτό εκτάκτως μέχρι τις 2 μεσάνυχτα. Και τα δύο μουσεία άνοιξαν επισήμως τις πόρτες τους στις 27/10, όμως ο προεόρτιος πυρετός έκαιγε το κοινό!

Πήγαμε στα δύο νέα μουσεία - talk of the town του Παρισιού - εικόνα 1
Fondation Louis Vuitton

Το κτίριο L.V. είναι μια σούπερ εντυπωσιακή κατασκευή του δημιουργού του μουσείου Guggenheim στο Μπιλμπάο Frank Gehry, το πιο σημαντικό κτίριο στο Παρίσι μετά το Beaubourg του 1977. Ένα «κυβιστικό καράβι» ύψους 43 μέτρων, που πάνω στη βασική δομή του κάνουν ακροβατικά 12 τεράστια φουσκωμένα «πανιά» από γυαλί, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική ρευστότητα της αρχιτεκτονικής του Gehry. «Πλέει» σε ένα ποτάμι νερού που χύνεται σε φαρδιά σκαλοπάτια γουργουρίζοντας. Είναι εμπειρία να χαζεύεις το δάσος της Βουλώνης, τον Πύργο του Άιφελ και τη συστοιχία των ουρανοξυστών της Defense καθώς περπατάς στο λαβύρινθο των διαδρόμων και των βεραντών του, παθαίνοντας πλάκα από τη δραματική προοπτική των γυάλινων πανιών που σε τυλίγουν.

Στο Μουσείο Picasso άλλη συγκίνηση... Έχοντας διπλασιάσει τον εκθεσιακό του χώρο, μπορεί να δείξει πολύ περισσότερα από τα έργα του μεγαλύτερου ζωγράφου του 20ού αιώνα. Το «Μεγάλο γυμνό σε κόκκινη­ πολυθρόνα», το τεράστιο κολάζ «Γυναίκες στο μπάνιο», το δραματικό «Σφαγή στην Κορέα», το άγαλμα της «Κατσίκας», το περίφημο «Κεφάλι του ταύρου» από τιμόνι και σέλα ποδηλάτου είναι μερικά από τα αριστουργήματα που θα δεις εδώ. Δύο art διαμάντια που δεν χάνονται με τίποτα...

«Clown Bar»: hot bistro

Πήγαμε στα δύο νέα μουσεία - talk of the town του Παρισιού - εικόνα 2

Φαγητό επιπέδου Χρυσών Σκούφων σ’ ένα πανέμορφο ιστορικό μπιστρό που έχει γίνει καυτή μόδα. Ο Γιαπωνέζος Sota Atsumi μαγειρεύει με ελληνικό ελαιόλαδο πολύ μοντέρνα γαλλική κουζίνα. Σούπερ φίνα μοσχαρίσια μυαλά με σάλτσα οστράκων και πατατούλες φούρνου, εκπληκτικό περιστέρι με φασολάκια και μανιτάρια, ηλεκτρισμένη τάρτα λεμονιού.
(114, rue Amelot, 11ο arrondissement).

Gastrochicool ή «Le Servan»

Πήγαμε στα δύο νέα μουσεία - talk of the town του Παρισιού - εικόνα 3

Gastrochicool: μ’ αυτό τον νεολογισμό περιγράφουν στο Παρίσι ένα από τα ανερχόμενα γκουρμέ μπιστρό, όπου η Tatiana Levha καρυκεύει με μπαχαρικά που θυμίζουν τις φιλιππινέζικες ρίζες της τη μοντέρνα γαλλική κουζίνα που καλλιέργησε στα τριάστερα «L’Arpège» και «L’Astrance». Φωτεινό και με νεανικό κοινό.
32, rue Saint-Maur, 11ο arrondissement), +33 1 55 28 51 82, γύρω στα 40€ (χωρίς κρασί).

Δείτε επίσης παλιότερο αναλυτικό μας θέμα για τα πιο ξεχωριστά παριζιάνικα bistrot εδώ

Ντιζάιν στο «Hotel Vernet»

Πήγαμε στα δύο νέα μουσεία - talk of the town του Παρισιού - εικόνα 4
Μεγαλοπρέπεια στους κοινόχρηστους χώρους του «Hotel Vernet»

Αξίζει να μείνεις μόνο και μόνο για να τρως τα φανταστικά scrambled eggs του πρωινού κάτω από τον πανέμορφο βιτρό «ουρανό» του Gustave Eiffel! Το «Hotel Vernet», μέλος των Design Hotels, δίπλα στην Αψίδα του Θριάμβου, έχει δωμάτια που αποπνέουν σύγχρονη αρχοντιά, κομψότητα και ηρεμία. Ζεστό ξύλο, λαμπερός χαλκός, vintage μάρμαρα, ωραίοι καθρέπτες, πανέμορφα μπάνια, εντυπωσιακή ντιζάιν επίπλωση, έργα τέχνης, διακριτική πολυτέλεια και ωραίο στιλ

Πήγαμε στα δύο νέα μουσεία - talk of the town του Παρισιού - εικόνα 5
Εμπειρία ο χώρος του εστιατορίου του «Hotel Vernet»

Πήγαμε στα δύο νέα μουσεία - talk of the town του Παρισιού - εικόνα 6
Κομψός μοντερνισμός στα δωμάτια του «Hotel Vernet»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.