Οι καλύτερες ταβέρνες των βουνών

Για όσους από εσάς η πυξίδα των χριστουγεννιάτικων διακοπών δείχνει απαρέγκλιτα βουνό, επιλέξαμε και σας προτείνουμε τις πιο νόστιμες στάσεις από την ορεινή Αρκαδία, τον Παρνασσό και το Πήλιο μέχρι τη Λίμνη Πλαστήρα, το Λιτόχωρο και την ακριτική Φλώρινα.

Οι καλύτερες ταβέρνες των βουνών

Για όσους από εσάς η πυξίδα των χριστουγεννιάτικων διακοπών δείχνει απαρέγκλιτα βουνό, επιλέξαμε και σας προτείνουμε τις πιο νόστιμες στάσεις από την ορεινή Αρκαδία, τον Παρνασσό και το Πήλιο μέχρι τη Λίμνη Πλαστήρα, το Λιτόχωρο και την ακριτική Φλώρινα.

Οι καλύτερες ταβέρνες των βουνών - εικόνα 1
Θωμάς, Σκλήθρο

Θωμάς, Σκλήθρο
Από το 1970, οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί σερβίροντας ψητό κοτόπουλο στους περαστικούς, μέχρι τη σημερινή του εξέλιξη σε εστιατόριο-προορισμός στον Νομό Φλώρινας, με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «α», η διαδρομή είναι μεγάλη. Ωστόσο, αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι το πάθος της οικογένειας Πασπάλη για την εξαιρετική πρώτη ύλη και την κουζίνα της Μακεδονίας. Πολλές οι νέες προτάσεις για φέτος το χειμώνα, όπως το ευωδιαστό μοσχάρι με πετιμέζι και πουρέ κυδωνιού, τις οποίες θα συνοδεύσετε με μια εξαιρετική συλλογή τυριών και κρασιών από όλη την Ελλάδα (2386031206).

Ναουμίδης, Άγιος Παντελεήμονας
Η οικογένεια Ναουμίδη είναι άφταστη στη μεταποίηση της πιπεριάς, κάτι που διαπιστώνουμε σε κάθε φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις». Τις διάσημες μουστοπιπεριές τους μαζί με μια σειρά εξαιρετικών αλοιφών μπορείτε να απολαύσετε και στην «έδρα» τους, ένα προσεγμένο εστιατόριο με μεγάλες τζαμαρίες και συνταρακτική θέα στη Βεγορίτιδα. Εδώ στο παιχνίδι μπαίνουν και οι δυνατές γεύσεις του Άγγελου Ναουμίδη, όπως το κοτόπουλο με βασιλομανίταρα, τρούφα και άνηθο, τα κυδώνια γεμιστά με τυριά, ο καπνιστός κυπρίνος και το πατέ­ από τα αβγά του (2386061238). ­Άρτι αφιχθέν το μεζεδοπωλείο «Τουριστικό Περίπτερο Ναουμίδης» (2386061200) ακριβώς δίπλα στη λίμνη.

Οι καλύτερες ταβέρνες των βουνών - εικόνα 2
Αρχοντικό, Αράχοβα

Αρχοντικό, Αράχοβα
Στην είσοδο του ορεινού θερέτρου, πάνω στη γέφυρα, το προσεγμένο οικογενειακό εστιατόριο συνδυάζει την καλύτερη θέα στον περίφημο βράχο της Ώρας με τις παραδοσιακές γεύσεις, οι οποίες μιξάρονται με κάποια πιο πειραγμένα πιάτα. ­Στολισμένη τώρα τα Χριστούγεννα, η σάλα με το τζάκι και τα φωτισμένα βιτρό στο ταβάνι είναι ό,τι πρέπει για σαγανάκι με φρέσκια ντομάτα και σουσάμι, κεφτεδάκια με πικάντικη μους τυριών και ψητά­ λαχανικά με φορμαέλα, τα οποία δίνουν τη σκυτάλη στα δυνατά­ κρεατικά και τα νόστιμα μαγειρευτά, όπως το χοιρινό σελινάτο και ο κρασάτος κόκορας (2267031631).

Κοντοσώρος, Ξινό Νερό
Πέρα από το νερό του, το γραφικό χωριό της Φλώρινας αποτελεί και must στάση των απανταχού γκουρμέ ταξιδευτών χάρη σε αυτό το αληθινό διαμάντι τοπικής μακεδονίτικης κουζίνας, βραβευμένο για την κουζίνα του από το «α». Ο Νίκος Κοντοσώρος αξιοποιεί μοναδικά τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής και τα υλικά της, συνθέτοντας ένα νέο μακεδονίτικο ρεπερτόριο. Δοκιμάστε χοιρινό φιλέτο με κρούστα κόκκινου πιπεριού και κεφτεδάκια ζυμωμένα με τραχανά. Art de la table καλού εστιατορίου, εξαιρετική κάβα και προχωρημένο σέρβις κρασιού­ (2386081256).

Οι καλύτερες ταβέρνες των βουνών - εικόνα 3
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Λιτόχωρο

Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
Το καλύτερο εστιατόριο της Πιερίας, με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «α», έχει στο τιμόνι του τον αυτοδίδακτο σεφ Ανδρέα Γάβρη, ο οποίος πειραματίζεται διαρκώς και δημιουργεί γευστικά πιάτα με βάση τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα, διανθίζοντας έτσι την τοπική κουζίνα με κρόκο Κοζάνης, μαστίχα Χίου, βότανα και αβγοτάραχο. Μια ευρεία γκάμα τυριών από όλη την Ελλάδα και πάνω από 500 ετικέτες κρασιού πλαισιώνουν προτάσεις με ευρηματικότητα, τεχνική και φαντασία, όπως οι σουπιές με ποικιλία μανιταριών, το φιλέτο ψαριού σε στρώμα ρεβιθιών και το τσουκαλιαστό κουνέλι με δενδρολίβανο (2352021300).

Οι καλύτερες ταβέρνες των βουνών - εικόνα 4
El, Μούρεσι

El, Μούρεσι
Το ολοκαίνουργιο και πανέμορφο­ εστιατόριο του πλήρως ανανεωμένου ξενώνα «Agapitos Villas & Guesthouses» αποτελεί προορισμό από μόνο του για τους επισκέπτες του βουνού των Κενταύρων. Στιλάτος και ταυτόχρονα οικείος, ο ατμοσφαιρικός χώρος αποπνέει χαλαρή και «σπιτίσια» αίσθηση, ιδανική τόσο για τις δημιουργικές γεύσεις με «γαλανόλευκο» πρόσημο του βετεράνου σεφ Στάθη Αγαπητού και της ομάδας του όσο και για τα events που προγραμματίζονται για τις γιορτές. Αν ο καιρός το επιτρέψει, απολαύστε το καφεδάκι σας στη βεράντα με θέα που φτάνει μέχρι τις Σποράδες (2426031005).

Ζέρζοβα, Παναγιά
Για τους επισκέπτες της ορεινής Αρκαδίας που θέλουν να βγουν για λίγο από την πεπατημένη, στο μικροσκοπικό χωριουδάκι του Δυτικού Μαινάλου «κρύβεται» το ταβερνάκι του Γιάννη και της Βαγγελιώς. Οι συνταγές είναι αυτές που βρήκαν από τις μανάδες και τις ­γιαγιάδες τους, ενώ τα υλικά προέρχονται από τη στάνη τους, τον κήπο τους, τις κότες, το ίδιο το δάσος και το βουνό. Δοκιμάστε δική τους φέτα και τσίπουρο, χυλοπίτες με καμένο βούτυρο και μυζήθρα, προβατίνα στη λαδόκολλα και σούπα γίδας αρωματισμένη με δυόσμο (2795031753).

Οι καλύτερες ταβέρνες των βουνών - εικόνα 5
Μυλόρρεμα, Σκλήθρο

Μυλόρρεμα, Σκλήθρο
Δίπλα σε ένα ρέμα γεμάτο σκληθρόδεντρα, το «Μυλόρρεμα» είναι ένα ζεστό οικογενειακό εστιατόριο με προσεγμένο περιβάλλον κι έμφαση στις προσιτές τιμές και τις πρώτες ύλες της περιοχής, το οποίο αυτές τις ημέρες εμπλουτίζει το μενού του με σπέσιαλ χριστουγεννιάτικα πιάτα. Μπορείτε, λ.χ., να ξεκινήσετε με μια μανιταρόσουπα βελουτέ και λαχανοσαρμάδες για να περάσετε στο βαρύ πυροβολικό των μαγειρευτών, τα οποία περιλαμβάνουν από χοιρινό ψητό στη γάστρα με λεμόνι-πορτοκάλι και ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και βερίκοκα μέχρι χοιρινό πρασοσέλινο και μοσχάρι μαγειρεμένο με μανιτάρια (2386300405).

Κόκκινα Πιθάρια, Βυτίνα
Αρκετά χρόνια πριν από τη δημιουργία του πολυτελούς «Nymfasia Arcadia Resort», στην είσοδο της Βυτίνας, οι επισκέπτες του γραφικού χωριού γνώριζαν τον ιδιοκτήτη Παναγιώτη Μπουρτσουκλή από το γαστρονομικό του στίγμα στα «Κόκκινα Πιθάρια», δίπλα στην κεντρική πλατεία. Ιδιοσυγκρασιακός και ανήσυχος, αναζητά πάντα τις καλύτερες πρώτες ύλες, τις οποίες μετουσιώνει σε πιάτα γνώριμα και λίγο πιο ιδιαίτερα. Θα τα απολαύσετε στη ζεστή πέτρινη σάλα και θα τα συνοδεύσετε με προτάσεις από την πολύ ενημερωμένη κάβα (2795022540).

Οι καλύτερες ταβέρνες των βουνών - εικόνα 6
Φούρνια, Ανθοχώρι Καρδίτσας

Φούρνια, Ανθοχώρι Καρδίτσας
Είτε αποφασίσετε να γνωρίσετε­ εκ των έσω το ολοκαίνουργιο­ «Montanema Handmade Village» στο Ανθοχώρι είτε βρεθείτε στην κοντινή Λίμνη Πλαστήρα, το εστιατόριο του συγκροτήματος και το cafe-bar «Ηρέμα» είναι μια καλή στάση για όλες τις ώρες της ημέρας. Με μια βεράντα που μοιάζει να ίπταται πάνω­ από το καταπράσινο φαράγγι και ζωντανές μουσικές για τις γιορτές, σερβίρει φρέσκο χειροποίητο ψωμί που ψήνεται σε ξυλόφουρνο, πίτες με ντόπια τυροκομικά, κρέατα ελεύθερης βοσκής στα κάρβουνα και παραδοσιακά μαγειρευτά στη γάστρα (2445045220).

Χρώματα, Πικουλιάνικα
Ένα παλιό καφενείο στα Πικουλιά­νικα, με θέα σε όλο το λακωνικό κάμπο και στην καστροπολιτεία του Μυστρά, μεταμορφώθηκε το 2008 σε αυτό το ατμοσφαιρικό εστιατόριο με την επιμέλεια της γνωστής σκηνογράφου Εύας Νάθενα. Η κουζίνα του Νίκου Γρίβα φανερώνει πείρα και ποιότητα, καθώς προτείνει πιάτα με δημιουργικές πινελιές. Δοκιμάστε παστό χοιρινό με ανθότυρο, ελιές και πορτοκάλι, μπριζολάκια στη σχάρα με σάλτσα λεμονιού, ψαρονέφρι με βλίτα και λαδοτύρι Μυτιλήνης, αλλά κρατήστε χώρο για την πορτοκαλόπιτα με παγωτό (2731023995).

Οι καλύτερες ταβέρνες των βουνών - εικόνα 7
Αλέκα, Τσαγκαράδα

Αλέκα, Τσαγκαράδα
Εδώ και χρόνια στην καρδιά του πανέμορφου χωριού, η Αλέκα και η κόρη της Λένα «ξεναγούν» τους επισκέπτες τους στη βαθιά γαστρονομική παράδοση του τόπου, με όπλα τις μαγειρικές τους ικανότητες, την προσωπικότητα και το εγκάρδιο καλωσόρισμα τόσο στην άνετη και ζεστή αίθουσα του εστιατορίου και στο cafe που βρίσκεται ακριβώς από πάνω όσο και στον ξενώνα «Aleka’s House». Δοκιμάστε οπωσδήποτε κεφτεδάκια με δυόσμο, κόκορα με χυλοπίτες, μοσχάρι με κάστανα και τσιτσίραυλα με κάππαρη και μην παραλείψετε να ολοκληρώσετε με τα άπαιχτα γλυκά (2426049380).

Κυρ-Γιάννης, Αγόριανη
Με τις περίφημες πίτες της κυρίας ­Ευμορφίας να αποτελούν εδώ και χρόνια πόλο έλξης, η καλή ταβέρνα της οικογένειας Τσαρουχά, στο ισόγειο του ξενώνα «Μπαλκόνι της Αγόριανης», βρίσκεται από πέρυσι σε τροχιά ανανέωσης, σε επίπεδο τόσο εμφάνισης όσο και γεύσης, ποντάροντας πάντα στην εντοπιότητα. Έτσι τα ζεστά χόρτα πασπαλίζονται με τριμμένη φέτα­ Παρνασσού, η οποία δίνει το «παρών» και στο τηγανόψωμο, το λάδι προέρχεται από τον οικογενειακό ελαιώνα, ενώ ντόπια είναι και τα άφθονα κρεατικά τα οποία θα δοκιμάσετε στη συνέχεια (2234061127).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.