Γιάννενα: Eνας νέος (γιορτινός) προορισμός γεννιέται!

Το περασμένο Σάββατο τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων άναψαν, ωστόσο ούτε το ίδιο το δέντρο ούτε και τα δρώμενα που ακολουθούν και θα κορυφωθούν με το ολοκαίνουργιο Luminous Light Festival (29-31/12) ανήκουν εντελώς στη σφαίρα του συνηθισμένου.

Γιάννενα: Eνας νέος (γιορτινός) προορισμός γεννιέται!

Το περασμένο Σάββατο τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων άναψαν, ωστόσο ούτε το ίδιο το δέντρο ούτε και τα δρώμενα που ακολουθούν και θα κορυφωθούν με το ολοκαίνουργιο Luminous Light Festival (29-31/12) ανήκουν εντελώς στη σφαίρα του συνηθισμένου.

Γιάννενα: Eνας νέος (γιορτινός) προορισμός γεννιέται! - εικόνα 1
Το ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης μόλις φωτίστηκε

Hταν να μην πάρουν μπροστά τα Γιάννενα μου φαίνεται. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου βρήκα την πόλη στα καλύτερά της, ολοζώντανη και ατμοσφαιρική όπως πάντα, ξεχυμένη στους πεζοδρόμους και στις παλιές εμπορικές στοές, που ξαναζούν με σικάτα all-day στέκια αλλά και με ολοκαίνουργια ξενοδοχεία που αναμφίβολα δείχνουν ότι κάτι κινείται. Αυτή τη γλυκιά επίγευση εξωστρέφειας μου άφησε και η κουβέντα με τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Νίκο Γκόλα, ο οποίος ανέλαβε να συντονίσει τις φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην πόλη – δεν είναι και λίγα τα πάνω από 40 events για τις επόμενες 15 ημέρες. Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Το σίγουρο είναι πως δεν έχουμε ακόμα μία από τις συνήθεις χριστουγεννιάτικες φιέστες, με καρουζέλ και προσκαλεσμένους γνωστούς τραγουδιστές. Η αίσθησή μου είναι πως πρόκειται για μια πραγματική χριστουγεννιάτικη γιορτή χωρίς παρόμοιο προηγούμενο ούτε στα Γιάννενα ούτε και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, που δείχνει πως η ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα συνεργασία δημοτικής αρχής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορεί να κάνει θαύματα, ιδίως όταν και στις δύο πλευρές βρίσκονται νέοι άνθρωποι με όραμα, μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους.

Γιάννενα: Eνας νέος (γιορτινός) προορισμός γεννιέται! - εικόνα 2
Mετά την Αθήνα, Santa Run και στα Γιάννενα στις 27/12

«Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στο να συμμετέχουν όλοι σε ένα, για πρώτη φορά, κοινό πρόγραμμα μπαίνοντας στο πνεύμα της γιορτής», λέει ο Νίκος Γκόλας και πράγματι, φυλλομετρώντας το, στους συμμετέχοντες συναντώ από τα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων, το ΔΗΠΕΘΕ και τη Φιλαρμονική μέχρι το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο, ενώ τα ραντεβού κλείνονται σχεδόν σε κάθε σημείο του κέντρου της πόλης, από τους πεζοδρόμους της Καλλάρη, της Καπλάνη, της Βύρωνος και της Βλαχλείδη μέχρι το αρχοντικό Πυρσινέλλα και το Καμπέρειο Θέατρο. Μαζί με τη Φιλαρμονική, που θα κάνει πέντε φορές το γύρο της πόλης, τα κουαρτέτα εγχόρδων, τα θέατρα δρόμου και τις μουσικές εκδηλώσεις, σημειώστε ακόμα το Kadinsky Project (20/12), με τέσσερις σεφ να μαγειρεύουν live γκουρμεδιάρικες σούπες στους πεζοδρόμους της αγοράς, όπως και το Santa Run (27/12) για φιλανθρωπικό σκοπό. Ξεχωριστό κεφάλαιο των εκδηλώσεων αποτελεί αναμφίβολα το Luminous Light Festival, το οποίο θα «φωτίσει» με τον δικό του τρόπο εμβληματικά τοπόσημα της πόλης, μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή οκτώ στάσεων που δημιούργησε η γιαννιώτικη καλλιτεχνική ομάδα Multi-Art Projects (διοργανώνει και το Ioannina Street Festival) σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηχριστοδούλου του Athens Video Art Festival. Αφετηρία της διαδρομής είναι ένα «πειραγμένο» τρισδιάστατο χριστουγεννιάτικο δέντρο, σχεδιασμένο από τον Γιώργο Κεβρεκίδη, το οποίο φωταγωγήθηκε το περασμένο Σάββατο κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Εδώ θα στηθεί και το stage για τη συναυλία (29/12) των Kottarashky and the Rain Dogs από τη Βουλγαρία, που θα σημάνει και την έναρξη του Luminous Light Festival.

Γιάννενα: Eνας νέος (γιορτινός) προορισμός γεννιέται! - εικόνα 3
Η εγκατάσταση «Tunnelwaves» θα στηθεί στην πλατεία Μαβίλη

Η συνέχεια γράφεται ακριβώς απέναντι, στο περίφημο Ρολόι, που θα φωτιστεί εντυπωσιακά ανήμερα των Χριστουγέννων, καθώς και στα κτίρια της Εθνικής Τράπεζας και της Παπαζογλείου Υφαντικής Σχολής, τα οποία θα δεχτούν τα video mapping «χάδια» των Daan Kars & Frank Los από την Ολλανδία και του Παναγιώτη Τομαρά, αντιστοίχως. Η φασάντ ενός κτιρίου στην Καλλάρη θα φιλοξενήσει μια προβολή του Ιταλού Daniel Berio, ενώ η πλατεία Μαβίλη την εντυπωσιακή και με όρους fabric art καλλιτεχνική εγκατάσταση του (επίσης Ολλανδού) Mischa Daams, με τίτλο «Tunnelwaves». Παράλληλα, το ιστορικό «Καφωδείο» στην οδό Ανεξαρτησίας «ξαναζωντανεύει» εκπέμποντας ήχο και φως από το εσωτερικό του, χάρη στην εγκατάσταση του Γιάννη Λούκου, ενώ «αφώτιστα» δεν θα μπορούσαν να μείνουν τα τείχη του Κάστρου κατά μήκος της Αβέρωφ, τα οποία θα διατρέχουν 72 λάμπες φθορίου σε ένα μπλε και κόκκινο οπτικό παιχνίδι.

Γιάννενα: Eνας νέος (γιορτινός) προορισμός γεννιέται! - εικόνα 4
Άκρως χριστουγεννιάτικη διάθεση στο καινούργιο «Haones Suites»

Πέρα όμως από τις εκδηλώσεις, τον τόνο της ανανέωσης δίνουν και οι ξενοδοχειακές αφίξεις, όπως το ολοκαίνουργιο «Heritage Hotel Kalari» (2651027007), ένα ξενοδοχείο-στολίδι στην πολύβουη οδό Καλλάρη, το οποίο δίνει ζωή σε μια ολόκληρη εμπορική στοά του 1600. Ξεναγώντας με σε όλους τους χώρους, ο ιδιοκτήτης Λάζαρος Γιαννακός μου αφηγήθηκε τη μακραίωνη ιστορία της στοάς (από την εποχή του Αλή Πασά μέχρι τις καταστροφές κατά την απελευθέρωση της πόλης και τους σεισμούς στα μέσα της δεκαετίας του ’60) αλλά και το όραμά του για τη διάσωση ακόμα περισσότερων κτιρίων ιστορικής σημασίας στο μέλλον.
Έτερη άφιξη «του κουτιού» το «Haones Suites» (2651081405) στη συνοικία του Περάματος με το περίφημο σπήλαιο. Το όνομά του προέρχεται από τους Χάονες, ένα από τα αρχαία ελληνικά φύλα της Ηπείρου, όπως με πληροφόρησε η ιδιοκτήτρια Δώρα Χάσκου. Ο χώρος του καθιστικού είναι από εκείνους που σε κερδίζουν μεμιάς. Οι τρεις από τις εννιά σουίτες του ξενώνα βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο, ενώ οι υπόλοιπες μοιράζονται σε δύο μικρότερα κτίρια, χτισμένα και αυτά εξολοκλήρου από γιαννιώτικη πέτρα. Εξαιρετικά ποιοτική η δουλειά και στο εσωτερικό τους, με γαλλικά πατιναρισμένα έπιπλα, τα οποία δίνουν μια νότα… Προβηγκίας σε ένα κατά τα λοιπά μίνιμαλ διακοσμητικό στιλ.

Γιάννενα: Eνας νέος (γιορτινός) προορισμός γεννιέται! - εικόνα 5
Ζεστασιά και πολυτέλεια χαρακτηρίζουν το «Du Lac»

Αυτές είναι απλώς οι δύο πιο πρόσφατες αφίξεις στο ξενοδοχειακό σκηνικό της πόλης, στο οποίο τα δύο τελευταία χρόνια προστέθηκαν το πολύ ατμοσφαιρικό «Metropolis» (2651030004) στην καρδιά των Ιωαννίνων, το «Golden Suites & Spa» (2651040205) με δώδεκα σουίτες στο Νεοχωρόπουλο, το «Ellopia Point» (2651094554) με δεκατέσσερα άνετα διαμερίσματα κοντά στο Πανεπιστήμιο και το λίγο πιο απομακρυσμένο αλλά επιβλητικό «Aar Hotel & Spa» (2651096100) στο 14ο χλμ. της Εθνικής.
Όχι ότι οι κλασικές δόξες της πόλης παρέμειναν αδρανείς. Ύστερα και από τη ριζική ανακαίνιση, το «Du Lac» (2651059100) παραμένει ένα θαυμάσιο μεγάλο ξενοδοχείο σε προνομιακό πόστο πάνω στον παραλίμνιο που αποπνέει ζεστή πολυτέλεια, χωρίς να γίνεται στιγμή «άψυχο». Τα άνετα δωμάτια είναι είτε superior, τα οποία δένουν χρωματικά το χρυσό με το λαδί και τα ξύλινα έπιπλα σε ένα σύνολο ατμοσφαιρικό και πολυτελές, είτε executive, μεγαλύτερα σε έκταση, σε πιο φωτεινούς χρωματισμούς και με έπιπλα Κούρτης.

Γιάννενα: Eνας νέος (γιορτινός) προορισμός γεννιέται! - εικόνα 6
Boutique ατμόσφαιρα στο «Metropolis»

Καλά γαστρονομικά νέα μάς έρχονται από το επίσης μεγαλοπρεπές «Epirus Palace» (2651093555), με τον Έκτορα Μποτρίνι να υπογράφει το μενού του εστιατορίου, αλλά και από το πεντάστερο «Grand Serai» (2651090550), όπου ο σεφ Αλέξανδρος Μάκης εστιάζει στην κουζίνα και στα προϊόντα της περιοχής. Επιμένοντας λίγο στη γαστριμαργική σκηνή, να πούμε ότι το all-day concept ανθεί σε μέρη όπως το πανέμορφο «Open» (2651001197) στη Δωδώνης, όπου από την ανοιχτή κουζίνα του σεφ Νίκου Τραχανά βγαίνει ωραιότατο street food, όπως σνιτσελάκια σε sticks με παρμεζάνα και αμύγδαλο, περουβιανό κοτόπουλο με σάλτσα cachaca και άλλα πολλά. Δίπλα του, το «Accademia del panino» (2651076780) ειδικεύεται στην πίτσα και τα ζυμαρικά, ενώ το δημοφιλές μεζεδοπωλείο «Μπουκιά Μπουκιά» (2651077767) στεγάζεται σε μια παλιά μονοκατοικία με αυλή – διαλέγετε δωμάτιο και κάθεστε.
Σημειώστε ακόμα το classy «Wine Bar Siglitos» (2651079444) για καλοφτιαγμένα πιάτα και περισσότερες από 250 ετικέτες κρασιού, τον «Τράκα» (2651094671) και τον «Λισγάρα» (2651091221) για κρεατοφαγία στο φουλ στην περιοχή του Κατσικά, και τα «Φιλέματα» (2651081192) στο Πέραμα για περιποιημένα μεζεδάκια που εναλλάσσονται καθημερινά. Τα καφέ της πόλης είναι σχεδόν ανεξάντλητα, ωστόσο κάποιο απόγευμα φροντίστε να σας βρει στο «Maison» στη Βλαχλείδη και στο «Motley» στη Μουλαϊμίδου που κάνει θραύση με τα γλυκά του, επισφραγίζοντας μια βόλτα στην αξιόλογη αγορά των Ιωαννίνων. Τα βραδάκια θα αναζητήσετε τη θέση σας στις στοές Λιάμπεη και Λούλη, σε όποιο μαγαζί σάς «γυαλίσει» στην Καλλάρη και στη Γαριβάλδη, αλλά και στο κλασικό «Blue Gin» στην Εθνικής Αντιστάσεως, πολύ κοντά στο ολοκαίνουργιο cocktail-bar «Spitaki».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.