3 ιδέες για Χριστούγεννα εποχής έξω από τα κλασικά

Καλά η Βιένη και το Λονδίνο, αν όμως αναζητάτε ιδέες για γιορτινά ταξίδια σε πόλεις με Ιστορία και γιορτινό κλίμα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, ακολουθήστε μας στα σοκάκια της Καστίγιας και της Φλωρεντίας και στα κανάλια της Βενετίας. 

3 ιδέες για Χριστούγεννα εποχής έξω από τα κλασικά

Καλά η Βιένη και το Λονδίνο, αν όμως αναζητάτε ιδέες για γιορτινά ταξίδια σε πόλεις με Ιστορία και γιορτινό κλίμα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, ακολουθήστε μας στα σοκάκια της Καστίγιας και της Φλωρεντίας και στα κανάλια της Βενετίας. Από τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο και την Κατερίνα Καλλιστώ Γούναρη

Βενετία

3 ιδέες για Χριστούγεννα εποχής έξω από τα κλασικά - εικόνα 1

Ατμόσφαιρα
Νερά γεμάτα χρώματα και φώτα, που τα διασχίζουν στολισμένες γόνδολες, χριστουγεννιάτικα τραγούδια πάνω σε γέφυρες, σοκάκια και μικρές πλατείες, μάτια γεμάτα από τη μοναδική ομορφιά της Γαληνοτάτης που φοράει τα γιορτινά της. Η Βενετία τα Χριστούγεννα είναι μουσική, κονσέρτα, προπόσεις με spritz και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως οι φέτες πορτοκάλι βουτηγμένες σε πικρή σοκολάτα.

Τι να δεις
Αφού προμηθευτείς την κάρτα συγκοινωνιών από το ACTV για το βαπορέτο, μπορείς να αρχίσεις την εξερεύνηση σε campi, calli, πλατείες και κανάλια. Μη χάσεις τη μυσταγωγική χριστουγεννιάτικη λειτουργία στον καθεδρικό του Σαν Μάρκο. Την επομένη βγες στην πόλη για να ακούσεις κονσέρτα, να περιπλανηθείς σε χριστουγεννιάτικα παζάρια και να δεις τις φάτνες στις εκκλησίες.

Extra tips
Για μια αυθεντική μουσική εμπειρία, πήγαινε στην εκκλησία La Pieta, στη Ρίβα, όπου έπαιξε τις πρώτες του συμφωνίες ο Βιβάλντι. Επισκέψου το Campo Santa Margherita με τα ωραία μικρά μπαράκια του και διασκέδασε με την ψυχή σου. Πάνω από όλα περπάτα μες στα στενά χωρίς οδηγό, κάθε γωνιά σε αυτήν τη μαγική πόλη κρύβει εγγυημένα μια έκπληξη.

Τι να δοκιμάσεις
Άψογη πίτσα με κολοκύθι στη μικρή πιτσαρία «Pizza Al Volo» στο Campo Santa Margherita ή στη διάσημη «Rossopomodoro» δίπλα στην πιάτσα Σαν Μάρκο­. Τη θεά της ιταλικής κουζίνας λευκή τρούφα με ταλιαρίνι στο «Ristorante Da Fiore» (www.dafiore.net/en/restaurant) στο Σαν Πόλο. Ριζότο με μύδια και μακαρόνια με όστρακα στο σπιτικό «Antiche Carampane» (www.antichecarampane.com).

Πού να μείνεις
Λόγω του ότι τα Χριστούγεννα στην πραγματικότητα θεωρούνται τουριστικά χαμηλή περίοδος για τη Βενετία, θα έχεις πολλές επιλογές και γιορτινά πακέτα να διαλέξεις. Καλές και οικονομικές επιλογές είναι το «Casa Nova» (www.hotelcasanova.it), το «Albergo Firenze» (www.albergofirenze.com) και το πολύ καλό «Violino d’Oro» (www.violinodoro.com) – τα τελευταία δύο δίπλα στην ­πιάτσα Σαν Μάρκο.

Καστίγια ι Λεόν

3 ιδέες για Χριστούγεννα εποχής έξω από τα κλασικά - εικόνα 2

Ατμόσφαιρα
Η Ισπανία δεν είναι μόνο ο Νότος της και οι hip μητροπόλεις αλλά κι ένας Βορράς γεμάτος Ιστορία, σπαρμένος με κάστρα κι εντυπωσιακούς καθεδρικούς σε πεδιάδες βαμμένες στην ώχρα. Εκεί που ακόμη χτυπά η καρδιά της Καστίγια ι Λεόν, στο Βαγιαδολίδ και στη Σαλαμάνκα, ένα πανέμορφο μεσαιωνικό κάδρο.

Τι να δεις
H παλιά Ισπανία σε κοιτάζει κατάματα μέσα από ψηλούς τοίχους και κάστρα. Πιες τον καφέ σου οπωσδήποτε στην Plaza Mayor της Σαλαμάνκα, ίσως την καλύτερη πλατεία της Ισπανίας και μπορεί και της Ευρώπης. Επισκέψου τον εντυπωσιακό, αριστοτεχνικά κεντημένο με διάφορες μορφές παλιό καθεδρικό της.

Extra tips
Απαραίτητες στάσεις το Casa de las Conchas στη Σαλαμάνκα, με τα κοχύλια να πλημμυρίζουν τους τοίχους του, το Μουσείο Χριστόφορου Κολόμβου στο Βαγιαδολίδ και το πανέμορφο πάρκο Campo Grande. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ετοιμάσου να φας τελετουργικά τις 12 ρόγες σταφύλι που συνοδεύουν τις ισάριθμες καμπάνες σε ένα ασυνήθιστο countdown στις πλατείες των δύο πόλεων.

Τι να δοκιμάσεις
Αφτιά γουρουνιού σε παχιά σάλτσα και τα μοναδικά­ τους μεθυσμένα λουκάνικα­. ­Ευφάνταστα πιάτα με μπακαλιάρο στο «Mencia» (www.restaurantemencia.com) στη Σαλαμάνκα και το διάσημο­ αρνάκι του «Parilla de San Lorenzo» στο Βαγιαδολίδ (www.parrilladesanlorenzo.es).

Πού να μείνεις
Για τη διαμονή σου τίποτε ομορφότερο από τον ξεχωριστό «Parador de Salamanca» (www.parador.es/en/paradores/parador-de-salamanca), μια ιδιαίτερη αλυσίδα θεματικών ξενοδοχείων σε ιστορικές τοποθεσίες. Στο «El Jardin de la Abadia» (www.jardindelaabadia.com) στο Βαγιαδολίδ, ένα μοναστήρι που έχει μεταμορφωθεί σε ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο.

Φλωρεντία

3 ιδέες για Χριστούγεννα εποχής έξω από τα κλασικά - εικόνα 3

Ατμόσφαιρα
Τα Χριστούγεννα ταιριάζουν γάντι στην ιταλική φινέτσα και στο βορειευρωπαϊκό κλίμα της. Τα καμπαναριά του Duomo συναγωνίζονται σε ύψος το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο ακριβώς δίπλα. Οι πάντα κομψά ντυμένοι Φιορεντίνοι απολαμβάνουν ιδιαίτερα το Christmas mood και για να πετύχεις ελεύθερο τραπέζι στις κεντρικές τρατορίες χρειάζεται τύχη και καλά αντανακλαστικά.

Τι να δεις
Από τη νοσταλγική γέφυρα Ponte Vecchio θα περάσεις πολλές –μα πολλές– φορές. Τέτοιες ημέρες οι ουρές έξω από τα διάσημα μουσεία της πόλης (Uffizzi, Pitti κ.λπ.) είναι μικρότερες, καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στα Christmas spots – οπότε εκμεταλλεύσου το! Η μεγαλύτερη και πιο πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη αγορά είναι αυτή στην πιάτσα S. Croce με μπιχλιμπίδια, κέικ pandoro και την παραδοσιακή πάστα φιστικιού.

Extra tips
Φρόντισε το πρώτο ξημέρωμα της χρονιάς να σε βρει στο piazzale Michelangelo. Mε τoν ανατέλλοντα ήλιο να πέφτει στις στέγες της Φλωρεντίας το στάνταλ (έτσι ονομάστηκε το 19ο αιώνα το σύνολο συμπτωμάτων λιποθυμίας, ταχυκαρδίας και δυσκολίας στην αναπνοή που προκαλείται στους επισκέπτες από την απαράμιλλη ομορφιά της Φλωρεντίας) θα χτυπήσει κόκκινο!

Τι να δοκιμάσεις
Φυσικά, πίτσα στο «Pizzaiuolo» (www. ilpizzaiuolo.it) κι ένα ελαφρύ aperitivo στο «Rubaconte» (www. ilrubaconte.com). Οικονομική δόση dolce vita προσφέρει το «Il Rifrullo» (www. ilrifrullo.com) με καπνιστό prosciutto κι ένα ποτήρι chianti. Το ξεχωριστό μενού της τρατορίας «Santo Bevitore» (www. ilsantobevitore.com) είναι ό,τι πρέπει για την Πρωτοχρονιά.

Πού να μείνεις
Στο «Floroom» (www.floroom.com) για μίνιμαλ πολυτέλεια και ποιότητα και στο «Hotel California Florence» (www.hotelcaliforniaflorence.it) για άρωμα Αναγέννησης και θέα στο Duomo. Για κάτι πιο οικονομικό στο «Hostel Tasso», με φιλικό περιβάλλον και μοντέρνες πινελιές design (www.tassohostelflorence.com).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.