5 εμπειρίες χειμερινής Κρήτης

Αχανής και πραγματικά ανεξάντλητη σε εμπειρίες, η Κρήτη δεν χωρά σε μία εποχή, δίνοντάς μας διαρκώς λόγους να επιστρέψουμε ακόμη και τώρα.

5 εμπειρίες χειμερινής Κρήτης

Αχανής και πραγματικά ανεξάντλητη σε εμπειρίες, εικόνες και γεύσεις, η Κρήτη δεν χωρά ούτε σε ένα ταξίδι ούτε σε μία εποχή, δίνοντάς μας διαρκώς λόγους να επιστρέψουμε ακόμη και τώρα στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας: από τα ατμοσφαιρικά και ζωντανά όλο το χρόνο λιμάνια του μέχρι τα Ανώγεια και τα ορεινά της Σητείας, τα οποία μας δελεάζουν με ποιοτικές επιλογές διαμονής.

Χανιά all seasons

5 εμπειρίες χειμερινής Κρήτης - εικόνα 1
Πλήρως αναστυλωμένα τα παλιά σπίτια της Σφάκας συγκροτούν το «Κρήσσα Γειτονία Village»

Πιο ήσυχο τέτοια εποχή, το πιο καρτ-ποσταλικό λιμάνι της Ελλάδας είναι ό,τι πρέπει για σεργιάνι στην Παλιά Πόλη, την οποία κατά την τελευταία μας επίσκεψη βρήκαμε άκρως ανανεωμένη και γεμάτη καλόγουστα νέα στέκια. Έτσι, ξεκινώντας κλασικά τις βόλτες μας από το Σαντριβάνι και συνεχίζοντας προς τα ενδότερα, αναζητούμε το «Οινοποιείο» (2821059204) στον Πεζόδρομο Χατζημιχάλη Νταλιάνη για πραγματική κρητική κουζίνα με εξαιρετικές τοπικές πρώτες ύλες, το ολοκαίνουργιο «Σαρδελάκι» (2821008880) στη Σπλάντζια, με ολόφρεσκα ψαράκια, μεζεδάκια αλλά και αρκετά μαγειρευτά, καθώς και τη γειτονική νεο-ταβέρνα «Κουζίνα ΕΠΕ» (2821042391) για μαμαδίστικο φαγητό (Κρητικιάς μαμάς, βεβαίως) με μοντέρνες παρεμβάσεις. Μένουμε ατμοσφαιρικά στο «Monastery Boutique Hotel» (2821054776) και στο «Serenissima Boutique Hotel» (2821086386), πάντα στην Παλιά Πόλη.

Ηράκλειο με αφορμή

5 εμπειρίες χειμερινής Κρήτης - εικόνα 2
Νυχτερινό σουλάτσο στο Ηράκλειο.

Η κρητική πρωτεύουσα ανανεώνεται και ποιος την πιάνει. Το εμβληματικό Αρχαιολογικό Μουσείο άνοιξε στην ολότητά του τον περασμένο Μάιο, φτιάχνοντας έτσι μαζί με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ένα αχτύπητο πολιτιστικό δίπολο, ενώ η φρεσκαρισμένη παραλιακή περαντζάδα είναι ό,τι πρέπει για βόλτες με σύμμαχο τις χειμωνιάτικες λιακάδες λίγο προτού βρεθούμε στα Ενετικά Τείχη, στη Λότζια, στην κεντρική αγορά και στο επιβλητικό Φρούριο Κούλε. Και, βέβαια, η πόλη δεν κοιμάται ποτέ χάρη στους φοιτητές. Χαμός γίνεται τόσο στο «Peskesi» (Κ. Χαραλάμπη 6-8, 2810288887), με το χοιρομέρι το οποίο καπνίζεται στο τραπέζι, όσο και στο wine bar «Fellos» (Ευρώπης 28, 2810334014) με πάνω από 200 ετικέτες και 47 στο ποτήρι, ενώ την καλύτερη δημιουργική ελληνική κουζίνα της πόλης σερβίρει το «Brillant», στο ισόγειο του «Lato Boutique Hotel» (Επιμενίδου 15, 2810228103), με θέα στο Ενετικό Κάστρο και ιδιαίτερη προσωπικότητα.

«Ρεθυμνάκι» για πάντα

5 εμπειρίες χειμερινής Κρήτης - εικόνα 3
Το «Ρεθυμνάκι» απλώνεται στην αγκαλιά του χιονισμένου Ψηλορείτη.

Δύσκολα θα βρείτε Ρεθεμνιώτη που δεν αναφέρεται στην πόλη του με το υποκοριστικό της κι εμείς, που δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το (κάθε χρόνο και μεγαλύτερο) Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ανυπομονούμε να αντικρίσουμε ξανά το πανέμορφο Βενετσιάνικο Λιμάνι, τη φοβερή και τρομερή Φορτέτζα και να χαθούμε στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, ξεκινώντας κλασικά από την Κρήνη Ριμόντι – τα «βρυσάκια» για τους ντόπιους. Δίπλα της βρίσκεται το ανακαινισμένο εκ βάθρων «Cul de Sac» για τον πρώτο καφέ της ημέρας αλλά και για το πρώτο κοκτέιλ της βραδιάς, όπως και το συμπαθέστατο μεζεδοπωλείο «Μπακαλόγατος» (Τ. Πετυχάκη 15, 2831020550). Σε σούπερ φόρμα βρήκαμε κατά την τελευταία μας επίσκεψη και το «Πρίμα Πλώρα» (Ακρωτηρίου 8 και Σταμαθιουδάκη, 2831056990) στον Κουμπέ, ενώ οι ξενύχτηδες της παρέας θα κατευθυνθούν κλασικά στα κλαμπάκια της οδού Σαλαμίνος. Τα «Avli Lounge Apartments» (Ξανθουδίδου 22, 2831058250) και το «Casa Vitae» (Ν. Πατελάρου 3, 2831035058) στεγάζονται σε υπέροχα ανακαινισμένα αρχοντικά της Παλιάς Πόλης.

Αυθεντική εμπειρία ορεινής Κρήτης στα Ανώγεια

5 εμπειρίες χειμερινής Κρήτης - εικόνα 4
Εικόνες αυθεντικής Κρήτης στα Ανώγεια.

Αγαπάμε τα ζωντανά και δροσερά το καλοκαίρι Ανώγεια, τα αγαπάμε όμως και το χειμώνα, όταν ασπρίζει ο Ψηλορείτης. Όπου κι αν σταθούμε, νομίζουμε ότι όπου να ’ναι θα πετάξουμε πάνω από το υπερήφανο βουνό της Κρήτης. Λίγο αργότερα απολαμβάνουμε τη ρακή μας παρέα με τους αγέρωχους μαυροπουκαμισάδες παππούδες σε κάποιο καφενείο, χαζεύουμε τα περίφημα κρητικά υφαντά που μονοπωλούν το εμπόρευμα των καταστημάτων στα κεντρικά σοκάκια κι εντρυφούμε στη σπουδαία μουσική παράδοση του τόπου. ο Νίκος Ξυλούρης, ο Ψαραντώνης και ο Βασίλης Σκουλάς έλκουν την καταγωγή τους από εδώ. Στην οικογένεια του τελευταίου ανήκει το «Delina Mountain Resort» (2834031701), ένα καλαίσθητο ορεινό θέρετρο με φροντισμένους κήπους και λιμνούλα, το οποίο απλώνεται σε μια έκταση 28 στρ., σε απόσταση μόλις 1 χλμ. από τα Ανώγεια. Τα δωμάτια είναι άνετα και κομψά, με τζάκι, μπάνιο με υδρομασάζ και μπαλκόνια προς το χωριό, τις πλαγιές του Ψηλορείτη και τον κάμπο του Ηρακλείου. Διαθέτει ένα ζεστό χώρο αναζωογόνησης με θερμαινόμενη πισίνα, ένα παραδοσιακό ρακάδικο, μια ταβέρνα με κλασικά πιάτα της περιοχής κι ένα χώρο εκδηλώσεων. Η τοποθεσία του είναι ιδανική για να φτάσετε μέχρι το μαγευτικό οροπέδιο της Νίδας (περίπου 25 χλμ. έξω από το χωριό, σε υψόμετρο 1.500 μ.), το Αστεροσκοπείο στην κορυφή του Σκοίνακα αλλά και την Αρχαία Ζώμινθο, οικισμό των υστερο-μινωικών χρόνων. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Ιδαίον Άντρο, το σπήλαιο όπου μεγάλωσε ο Δίας, σύμφωνα με τη μυθολογία, και αποτελούσε τόπο λατρείας του, αφού έχουν έρθει στο φως πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία εκτίθενται μάλιστα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Αγροτουρισμός στη Σητεία

5 εμπειρίες χειμερινής Κρήτης - εικόνα 5
Στάση για κάθε ώρα της ημέρας το ανανεωμένο «Cul de Sac» στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου.

Ανοιχτό και το χειμώνα παραμένει από φέτος το βραβευμένο «Κρήσσα Γειτονία Village» (2843029040) στη Σφάκα και το μυαλό μας τρέχει ήδη σε ένα χειμωνιάτικο σαφάρι στην ανέγγιχτη από τις μάζες Ανατολική Κρήτη, η οποία φημίζεται για την αυθεντικότητα, τα απόρθητα ορεινά χωριά και τα πανέμορφα τοπία της. Το συγκρότημα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του χωριού και αποτελείται από 15 αυθεντικά και πλήρως αναστυλωμένα σπίτια του 1800 με ατμόσφαιρα παλιάς κρητικής γειτονιάς, από τα οποία δεν λείπουν όμως όλες οι σύγχρονες ανέσεις. Εικόνες και ήχοι που πολλοί μπορεί να έχουμε ξεχάσει πλέον, εδώ παραμένουν μέρος της καθημερινότητας, την οποία μπορούμε να απολαύσουμε μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες που προτείνουν οι άνθρωποι του συγκροτήματος. Τις ώρες, λοιπόν, που δεν θα απολαμβάνουμε τη χαλάρωση στο πλήρως εξοπλισμένο spa ή τις ιδιαίτερες κρητικές γεύσεις στο εστιατόριο –με πολλά ζαρζαβατικά από τον κήπο του συγκροτήματος–, μπορούμε να λάβουμε μέρος σε καζανέματα, μαγειρέματα με τις γυναίκες του χωριού, παρασκευή καλλυντικών με βότανα της περιοχής, μάζεμα ελιάς και άλλα πολλά.

5 εμπειρίες χειμερινής Κρήτης - εικόνα 6
Η άνεση και η κομψότητα χαρακτηρίζουν τα δωμάτια του «Delina Mountain Resort», μια ανάσα από τα Ανώγεια.

Πέρα από την κοντινή Σητεία, το Παλαίκαστρο είναι ένα μεγάλο και ζωντανό χωριό, ιδανικό για όσους αναζητούν εμπειρίες πραγματικής Κρήτης, ενώ οι λάτρεις της αρχαιολογίας μπορούν να κατευθυνθούν προς τα ερείπια της Αρχαίας Ίτανου (την πρωτοσυναντάμε στον Όμηρο), στην περιοχή της Ερημούπολης κοντά στο Βάι, όπως και στο τέταρτο πιο σημαντικό ανάκτορο του μινωικού πολιτισμού, το Μινωικό Ανάκτορο Ζάκρου, το οποίο χτίστηκε το 1900 π.Χ. στο πιο ανατολικό άκρο του νησιού. Λίγο προτού μπούμε στην όμορφη Κριτσά, μας καλωσορίζει ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης, η Παναγιά Κερά (13ος-14ος αι.), ενώ το ίδιο το χωριό έχει υπέροχη θέα στον Κόλπο του Μιραμπέλου και το βράδυ που φωτίζεται έχει το σχήμα σκορπιού. Μόλις 7 χλμ. από τη Σφάκα βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι του Μόχλου, με τα ερείπια μινωικού οικισμού να διακρίνονται στο νησάκι Άγιος Νικόλαος απέναντί του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.