Η νέα ελληνική γεύση κατακτά το Λονδίνο

Τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και η νέα, ελληνική κουζίνα κερδίζουν –επιτέλους– τη θέση που τους αξίζει στη λονδρέζικη μητρόπολη.

Η νέα ελληνική γεύση κατακτά το Λονδίνο

Τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και η νέα, ελληνική κουζίνα κερδίζουν –επιτέλους– τη θέση που τους αξίζει στη λονδρέζικη μητρόπολη.

Εστιατόριο Mazi, Notting Hill

Η νέα ελληνική γεύση κατακτά το Λονδίνο - εικόνα 1

Η Θεσσαλονικιά Χριστίνα Μουράτογλου και ο Γάλλος Adrien Carre, ένα δυναμικό ζευγάρι -σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο- μαζί με τον Executive Head Chef Γιώργο Βενιέρη, αποτελούν την ψυχή του εστιατορίου «ΜΑΖΙ» που άνοιξε τον Ιούνιο του 2012 στο Notting Hill. «Το όραμά μας είναι να δείξουμε ότι η ελληνική κουζίνα μπορεί να είναι πιο δημιουργική, παιχνιδιάρικη και εκλεπτυσμένη χωρίς όμως να γίνεται στημένη. Αντλούμε την έμπνευσή μας πάντα από την παράδοση και δίνουμε μια μοντέρνα εκδοχή σε old time classics» λέει η Χριστίνα Μουράτογλου. Με πείσμα, μεράκι και πολύ αγάπη για τη δουλειά τους στηρίζουν γερά το μοναδικό τους concept και ανταμείβονται από τα γεμάτα τραπέζια του MAZI και τις διθυραμβικές κριτικές που πολλαπλασιάζονται. Εδώ θα δοκιμάσεις φέτα tempura με μαρέγκα κάπαρης και μαρμελάδα λεμόνι, πικάντικη τυρόπιτα σε βαζάκι, Hunkar Begendi κοτόπουλο με μαύρη τρούφα, κέικ με κολοκυθάκια και ντιπ αγγουριού-μέντας, λουκουμάδες αλλά και μπουγάτσα που γίνεται ανάρπαστη. Θα πιεις Mojito Μαστίχα και Martini Τζατζίκι – ναι, σωστά διάβασες. Το καλοκαιρινό μενού θα είναι εμπλουτισμένο με κρίταμα, σαγανάκι με γαρίδες tempura και το αινιγματικό no rice calamari risotto ! 12-14 Hillgate Street www.mazi.co.uk

Ergon Deli & Cuisine, Marylebone

Η νέα ελληνική γεύση κατακτά το Λονδίνο - εικόνα 2

Οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές. Το Ergon Deli & Cuisine των αδερφών Δούζη, αφού σάρωσε (σ)την Ελλάδα άνοιξε το πρώτο μαγαζί στο εξωτερικό το Νοέμβριο του 2013 στο Λονδίνο - πού αλλού; «Όραμά μας να ενώσουμε επικοινωνιακά προϊόντα μικρών παραγωγών, συνταγές γνωστών chef και παντοπωλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κάτω από το ίδιο brand» λέει ο Θωμάς Δούζης. Στο ισόγειο του καταστήματος, το οποίο βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένο ανάμεσα στην Oxford Street και το γνωστό εμπορικό κέντρο Selfridges, σερβίρεται μεσημεριανό και βραδινό όπως επίσης και ελληνικότατο brunch τα Σαββατοκύριακα. Το σιγομαγειρεμένο αρνί κότσι με κριθαράκι, που χαρακτηρίστηκε από την Evening Standard ως ένα από τα τρία καλύτερα πιάτα με αρνί στο Λονδίνο, είναι από τα αγαπημένα του λονδρέζικου κοινού. Και για να μη φύγεις με άδεια χέρια, θα περάσεις και μια βόλτα από το υπόγειο όπου το ονειρεμένο deli έχει τα ράφια του φορτωμένα με εξαιρετικά καλούδια από την Ελλάδα. Μένει να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός του. 16 Picton Place Marylebone, London http://www.ergonproducts.gr/london-store.html

Carpo London, Piccadilly

Η νέα ελληνική γεύση κατακτά το Λονδίνο - εικόνα 3

Ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, ελληνικό μέλι, σοκολάτα και εξαιρετικό καφέ έφερε το Carpo London από τον Φεβρουάριο του 2013 στο Piccadilly, μια από τις πιο δυνατές περιοχές του Λονδίνου. Το πολυπολιτισμικό προφίλ των προϊόντων του δεν θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστή «φωλιά». Οι αδερφοί Κοντόπουλοι (Κώστας, Βασίλης, Αλέξανδρος) αφού κατέκτησαν το Κολωνάκι φλερτάρουν πλέον με τη βρετανική πρωτεύουσα, πραγματοποιώντας το όνειρο να εξάγουν το πάθος τους εκτός συνόρων. Η σύγχρονη αισθητική του μαγαζιού σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα και διατροφική αξία των προϊόντων που προσφέρει, είναι ο άσος στο μανίκι του. Στις προτιμήσεις των Λονδρέζων έρχονται πρώτα το ελληνικό μέλι, τα φιστίκια Αιγίνης, τα γεμιστά σύκα με καρύδι και ρίγανη και οι ξηροί καρποί που καβουρδίζονται μπροστά τους - εμπειρία πρωτόγνωρη γι’αυτούς- οι σοκολάτες αλλά και ο καφές. Ταυτόχρονα, οι vegetarians και όσοι επιλέγουν ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής έχουν αναδείξει τα αποξηραμένα φρούτα και berries χωρίς προσθήκη ζάχαρης στη νέα αγαπημένη συνήθεια της πόλης. 16 Piccadilly, London www.carpolondon.co.uk

The Life Goddess, Bloomsbury

Η νέα ελληνική γεύση κατακτά το Λονδίνο - εικόνα 4

Η αριστοκρατική γειτονιά του Bloomsbury, απέκτησε από τις αρχές του 2013 ένα από τα πιο καλαίσθητα ελληνικά μπακάλικα «νέας γενιάς», το “The Life Goddess”. Το όνομα παραπέμπει στον μύθο της ιερής κατσίκας Αμάλθειας, που έτρεφε τον Δία με γάλα και μέλι από το κέρας της, σύμβολο της αφθονίας και της ευημερίας του ανθρώπου. Τρεις Θεσσαλονικείς, ο Νίκος και Γιώργος Νυφούδης με τον Ηλία Κουλακιώτη, δημιούργησαν στη Store Street, δυο βήματα από το Βρετανικό μουσείο, ένα χώρο ιδανικό για «στέκι», που αναπνέει ελληνική φιλοξενία: «Θέλουμε να προσφέρουμε ξεκάθαρες, ελληνικές γεύσεις μαγειρεμένες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την καλύτερη πρώτη ύλη» λέει ο Νίκος Νυφούδης. Μπαίνοντας χαζεύεις με τον φορτωμένο νοστιμιές πάγκο –κουλούρι Θεσσαλονίκης, λαχταριστά σάντουιτς, πίτες και ροξάκια – αλλά και τα γεμάτα ράφια του deli με επιλεγμένα προϊόντα απ’όλη την Ελλάδα όπως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Λακωνίας, μέλι Ζαλόγγου, καπαρόφυλλα Σύρου, σαλιγκάρια και παξιμάδι από την Κρήτη αλλά και μια καλομελετημένη ποικιλία από ελληνικά κρασιά. Στα προϊόντα του deli βασίζεται και το μενού της ημέρας: δυο μαγειρευτά φαγητά που ανανεώνονται καθημερινά εκ των οποίων ένα για vegetarians, σαλάτες, σούπες και ορεκτικά όπως φρεσκομαγειρεμένα ντολμαδάκια που μπορείς είτε ν’απολαύσεις επί τόπου είτε να πάρεις μαζί σου. Ο μουσακάς παίζει στα φαβορί αλλά σε προκαλούμε να δοκιμάσεις το παστίτσιο τους. Η κουζίνα της μαμάς έχει πλέον σκληρό ανταγωνιστή. 29 Store Street, Bloomsbury, London www.thelifegoddess.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.