Παράλιο Άστρος: το «νησί» της Πελοποννήσου

Ένας ανερχόμενος προορισμός, μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, για όσους αναζητούν χαλαρή κοντινή εξόρμηση με αύρα καλοκαιριού. Kαι οι πιο δραστήριοι όμως δεν θα μείνουν παραπονεμένοι...

Παράλιο Άστρος: το «νησί» της Πελοποννήσου

Ένας ανερχόμενος προορισμός, μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, για όσους αναζητούν χαλαρή κοντινή εξόρμηση με αύρα καλοκαιριού. Kαι οι πιο δραστήριοι όμως δεν θα μείνουν παραπονεμένοι...

Παράλιο Άστρος: το «νησί» της Πελοποννήσου - εικόνα 1
Το λιμάνι του Άστρους προσφέρεται για περίπατο στην προκυμαία

Στο άκουσμα του Άστρους Κυνουρίας το μυαλό μας πηγαίνει συνήθως στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1823. Πόσοι όμως από εσάς έχετε κολυμπήσει στα πεντακάθαρα νερά του Παράλιου­ Άστρους, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν «νησί»; Άλλωστε, λέγεται ότι πριν από αιώνες ήταν πράγματι νήσος. Στο Άστρος υπάρχουν αμέτρητες επιλογές σε παραλίες, αφού από το λιμάνι του μέχρι το λιμανάκι του Αγίου Ανδρέα μεσολαβούν περίπου 10 χλμ. ακτογραμμής με αμμουδιά ή άσπρο βότσαλο, ακτές οργανωμένες ή όχι, πολυσύχναστες ή πιο απόμερες.

Η κοντινή­ απόσταση από την Αθήνα (περίπου 2,5 ώρες) το κάνει επιπλέον μια καλή αφορμή για σύντομη απόδραση, ενώ αρκετοί Αθηναίοι που ξεκίνησαν να έρχονται τα σαββατοκύριακα κατέληξαν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία. Έτσι εξηγείται και η πληθώρα νεόκτιστων διαμερισμάτων που αντικρίζει κάποιος μπαίνοντας στην πόλη. Η παραλία Πόρτες θεωρείται ιδανική για windsurfing και kitesurfing, ενώ υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα αρχαιολογικού, θρησκευτικού, πολιτιστικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελούν πόλο έλξης και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Σημειώστε ακόμη ότι ο δήμος προσφέρει κι ελεύθερο WiFi. Το βραδάκι ο κόσμος βολτάρει στο μεγάλο πεζόδρομο με τα όμορφα­ πέτρινα κτίρια, τα ταβερνάκια, τα cafés αλλά και τα πολλά μαγαζιά για κρέπες, βάφλες και παγωτό, ενώ στην παραλία υπάρχουν αρκετά μπαράκια για χαλαρό ποτό σε ρομαντική ατμόσφαιρα.

Παράλιο Άστρος: το «νησί» της Πελοποννήσου - εικόνα 2
Η παραλία Πόρτες είναι ιδανική για surfing

Το λιμάνι (όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη δημιουργία σύγχρονης μαρίνας 300 θέσεων για τουριστικά σκάφη) προσφέρεται­ για περπάτημα στην προκυμαία. μια στήλη θα σας θυμίσει πως εδώ αποβιβάστηκε το 1821 ο Δημήτριος Υψηλάντης. Αν προχωρήσετε προς τα ανατολικά, θα συναντήσετε το άγαλμα της γοργόνας Σθενώς και αμέσως μετά το υπαίθριο θέατρο –σαν χτισμένο πάνω στα βράχια–, το οποίο φιλοξενεί πολλές παραστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες­.

Ακόμη, αξίζει η ανάβαση μέχρι το φάρο του 1893 και το παρεκκλήσι­ του Προφήτη Ηλία για τη μοναδική­ θέα στον Αργολικό Κόλπο. Κάτω από το φάρο βρίσκεται η Σπηλιά της Μπουμπουλίνας, απ’ όπου μεταφέρονταν –σύμφωνα με το θρύλο– μέσω μυστικής σήραγγας πολεμοφόδια στους αγωνιστές του Κάστρου. Το παραμελημένο μεσαιωνικό κτίσμα, γνωστό και ως Κάστρο των Ζαφειρόπουλων (πρόκειται για ένα κτίσμα του 13ου αιώνα), βρίσκεται λίγα σκαλοπάτια υψηλότερα και διαθέτει πανοραμική θέα στο Παράλιο Άστρος με τα πέτρινα σπίτια και τις κεραμοσκεπές.

Όσο για τις παραλίες, όταν ανοίξει ο καιρός, από τις πλέον πολυσύχναστες είναι η αμμουδερή Καλλιστώ με τις ψαροταβέρνες, που ξεκινά από το λιμάνι, και οι Πόρτες με τα beach bars, τις ξαπλώστρες και τους surfers. Βόρεια του «νησιού», δίπλα στον παραλιακό δρόμο, θα βρείτε και τη δημοφιλή παραλία Ατσίγγανος με την ψιλή άμμο και τα ρηχά, ζεστά νερά. Προχωρώντας προς το λιμάνι του Αγίου­ Ανδρέα, θα συναντήσετε τις πιο απόμερες, με βότσαλα και διάφανα νερά, το Χερρονήσι με την ομώνυμη ψαροταβέρνα και τον Μύλο, με τον παλιό ανεμόμυλο να ξεπροβάλλει μέσα από τη θάλασσα. Επίσης, στον όμορφο παραλιακό δρόμο προς το Λεωνίδιο μπορείτε να κάνετε στάση για μια βουτιά στου Τσέρφου ή στου Τυρού με τα λευκά βότσαλα.

Παράλιο Άστρος: το «νησί» της Πελοποννήσου - εικόνα 3
Λίμνη Μουστού

Άλλο ένα highlight της περιοχής είναι ο υδροβιότοπος της λίμνης Μουστού, στο δρόμο προς τον Άγιο Ανδρέα, που λέγεται ότι πήρε το όνομά του επειδή εκεί βρισκόταν το παλιό λιμάνι του Παράλιου Άστρους, όπου φορτωνόταν ο μούστος της περιοχής. Πρόκειται για καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών, γι’ αυτό κι έχει ενταχτεί –μαζί με το οικολογικό πάρκο του Πάρνωνα– στις προστατευόμενες από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 περιοχές. Βέβαια, εδώ θα δείτε και αρκετούς να βυθίζουν τα πόδια τους στην άκρη της λίμνης, αφού τα νερά της περιέχουν θειούχα άλατα και θεωρούνται θεραπευτικά.

Σε απόσταση περίπου 4,5 χλμ. από το Παράλιο, θα συναντήσετε το Μεσόγειο Άστρος με την πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία, όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο ακριβώς δίπλα στο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο όπου διεξήχθη η Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1823. Αν συνεχίσετε προς Τρίπολη, κάντε μια στάση στη μονή Λουκούς του 12ου αιώνα για να δείτε τα γλυπτά από την κοντινή έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού και τη βιβλιοθήκη με τα ιστορικά χειρόγραφα. Απέναντι από τη μονή βρίσκονται τα ερείπια της έπαυλης του φημισμένου φιλοσόφου, στη θέση Εύα Δολιανών Κυνουρίας, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Πελοποννήσου.

Πού να μείνετε

Παράλιο Άστρος: το «νησί» της Πελοποννήσου - εικόνα 4
«Astros Beach Hotel»

Astros Beach Hotel Η βάση μας για να γνωρίσουμε την περιοχή ήταν το ξενοδοχείο «Astros Beach Hotel», το πιο αξιόλογο ξενοδοχείο του Άστρους (στην περιοχή κυριαρχούν τα ενοικιαζόμενα), σε προνομιακό σημείο δίπλα στην κεντρική πλατεία και μπροστά από το νέο λιμάνι και την παραλία Καλλιστώ. Το πρώην ξενοδοχείο «Χρυσή Ακτή» ανακατασκευάστηκε και διαθέτει 16 άνετα δωμάτια και 4 δίχωρες σουίτες, όλα με θέα στη θάλασσα ή στο Κάστρο και XL κρεβατοστρώματα της CocoMat. Το café και το ιταλικό εστιατόριο βλέπουν στη θάλασσα, ενώ σε όλους τους χώρους ­λειτουργεί WiFi. Διαθέτει επιπλέον και προδιαγραφές για ΑμεΑ. Στο τέλος του 2014, μάλιστα, θα εγκαινιαστεί και άλλο ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα της ίδιας εταιρείας, το «Astros Resort», στην ­ορεινή Κυνουρία, σε απόσταση 10 χλμ. από το Άστρος και σε υψόμετρο 610 μ., με θέα σε όλο τον Αργολικό Κόλπο, όπου θα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και διαμερίσματα με ιδιωτική πισίνα.

Πού να φάτε

Αύρα Δημοφιλής ψαροταβέρνα στην παραλία Καλλιστώ. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά­ κατευθείαν από το καΐκι (γι’ αυτό την ­επιλέγουν οι ντόπιοι), ποικιλία σε ­μαγειρευτά αλλά και ψητά της ώρας – όλα σε γενναίες μερίδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.