Κέρκυρα: Αφίξεις και νέα αλά κορφιάτα

Με φόντο καταπράσινο, αύρα βενετσιάνικη, πανέμορφες παραλίες, μοναδικά ­ιστορικά μνημεία, μια Παλιά Πόλη-κόσμημα αλλά και δεκάδες χωριά που καλούν για αυτοκινητάδες σε μια υπέροχη ενδοχώρα, η Κέρκυρα συγκαταλέγεται δικαίως στις τουριστικές ναυαρχίδες της χώρας μας. Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στο νησί βρήκαμε νέες αφορμές για να ανανεώσουμε τους... όρκους αγάπης που μας δένουν με τη βασίλισσα του Ιονίου.

Κέρκυρα: Αφίξεις και νέα αλά κορφιάτα

Με φόντο καταπράσινο, αύρα βενετσιάνικη, πανέμορφες παραλίες, μοναδικά ­ιστορικά μνημεία, μια Παλιά Πόλη-κόσμημα αλλά και δεκάδες χωριά που καλούν για αυτοκινητάδες σε μια υπέροχη ενδοχώρα, η Κέρκυρα συγκαταλέγεται δικαίως στις τουριστικές ναυαρχίδες της χώρας μας. Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στο νησί βρήκαμε νέες αφορμές για να ανανεώσουμε τους... όρκους αγάπης που μας δένουν με τη βασίλισσα του Ιονίου.

«Νέα» Παλιά Πόλη

Κέρκυρα: Αφίξεις και νέα αλά κορφιάτα - εικόνα 1
Must οι βόλτες στην Παλιά Πόλη

Όσες φορές κι αν δώσεις το κλασικό ραντεβού στο Πεντοφάναρο στο Λιστόν, οι ατελείωτες βόλτες-χάσιμο στα κοσμοπλημμυρισμένα καντούνια της Παλιάς Πόλης δεν χάνουν ούτε την αίγλη τους ούτε τη βενετσιάνικη αύρα του παρελθόντος. Την ευκαιρία να περιηγηθούμε το εσωτερικό ενός κερκυραϊκού αρχοντικού του 19ου αιώνα προσφέρει εδώ και λίγους μήνες το καινούργιο μουσείο­ Casa Parlante (Νικ. Θεοτόκη 16, 10 π.μ.-9 μ.μ.), και μάλιστα με τρόπο γλαφυρό και ανάγλυφο, καθώς η εμπειρία περιλαμβάνει ακόμη κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες-ρομπότ αλλά και μυρωδιές και ήχους της εποχής. Ένα από τα πιο ρομαντικά εστιατόρια της Παλιάς Πόλης, το «Βενετσιάνικο Πηγάδι», άνοιξε ξανά φέτος ως «Venetian Well» (Πλ. Κρεμαστής, 2661550955), πλήρως ανακαινισμένο και υπό νέο ­ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ σε ­μεγάλες φόρμες, δημιουργικές και «γαλανόλευκες», βρήκαμε το επίσης ανακαινισμένο εσωτερικά «Pomo d’Oro» (Πλ. Σκαραμαγκά, 2661028680) του σεφ Αριστοτέλη Μέγκουλα. ο ίδιος ανέλαβε μάλιστα και την κουζίνα του ολοκαίνουργιου all day beach bar-resto «Imabari» στο Φαληράκι. Ως αντίβαρο στα καλά ρεστοράν της Παλιάς Πόλης, όπου το δείπνο είναι σε γενικές γραμμές ακριβή υπόθεση, νέες προτάσεις, όπως το new age σουβλατζίδικο «Pane e Souvlaki» στην Πλ. Δημαρχείου (το μενού υπογράφει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος) και το συμπαθέστατο wine bar «Salto» (Δόνζελοτ 23, 2661302325), μεταφέρουν στο νησί κάποια από τα νέα γαστρονομικά ήθη της πρωτεύουσας και αποτυπώνουν με την επιτυχία τους το αίτημα για μια πιο value for money λογική στην εστίαση. Αρκετά και τα νέα ή παλιότερα μπαράκια, που πλέον προσέχουν και τα cocktails τους («Bristol», «Piccolo», «Zen»), ενώ η late συνέχεια γράφεται κλασικά στο Εμπορικό («54», «Yard»).

Ένα resort νέας εποχής

Κέρκυρα: Αφίξεις και νέα αλά κορφιάτα - εικόνα 2
«MarBella Corfu Hotel»

Πλήρως ανακαινισμένο λειτουργεί από φέτος το μεγάλο resort «MarBella Corfu Hotel» (2661071183), το οποίο βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένο σε μια τεράστια καταπράσινη έκταση πάνω από τον παραλιακό δρόμο στον Άγιο Ιωάννη Περιστερών. Ακόμη και τα στάνταρ δωμάτια είναι ποιοτικά εξοπλισμένα, με αναπαυτικά κρεβάτια και καλόγουστα έπιπλα σε μοντέρνο ύφος, και ακολουθούν κοινή διακοσμητική γραμμή­ με τα μεγαλύτερα δίχωρα και τις σουίτες, που διαθέτουν μεγάλα μπαλκόνια με ιδιωτικό τζακούζι. Η θέα από τη βεράντα στην οποία σερβίρονται το πλούσιο πρωινό και το δείπνο είναι εκπληκτική, ενώ λειτουργούν ακόμη τέσσερα καλαίσθητα εστιατόρια: δύο δίπλα στην κεντρική πισίνα και άλλα δύο στην ιδιωτική παραλία, όπου φτάνει κάποιος μέσω μιας μικρής γέφυρας πάνω από το δρόμο ή από το υπόγειο μονοπάτι, διασχίζοντας πανέμορφα διαμορφωμένους κήπους. Επιπλέον ένα κερδισμένο στοίχημα του «MarBella» είναι το ότι απαντά επιτυχημένα σε μια γενικότερη παγκόσμια τάση, που θέλει τα resorts υψηλού επιπέδου να χρωματίζουν τη διαμονή με πινελιές τοπικότητας και προσωπικού χαρακτήρα στο σέρβις: από τα επώνυμα ελληνικά amenities στα μπάνια και το διανθισμένο με ελληνικά προϊόντα πρωινό μέχρι τις κομψές ομπρέλες που μας περίμεναν στην κεντρική είσοδο ένα βροχερό πρωινό, το περιποιημένο πιάτο με κρύα εδέσματα που βρήκαμε στο δωμάτιο το βράδυ της μεταμεσονύχτιας άφιξής μας στο ξενοδοχείο αλλά και τους ευγενέστατους ανθρώπους στην υποδοχή του πρωινού, οι οποίοι θυμούνταν πάντα πως προτιμάμε τραπέζι σε κοντινή απόσταση από τον μπουφέ.

Γλυκιά Κασσιόπη

Κέρκυρα: Αφίξεις και νέα αλά κορφιάτα - εικόνα 3
Η παραλία της Κασσιόπης

Αξίζουν και με το παραπάνω τον κόπο τα χιλιόμετρα στην ανερχόμενη Κασσιόπη, την περιποιημένη πριγκίπισσα της Βόρειας Κέρκυρας. Απλωμένο ανάμεσα σε δύο όρμους, το κλασικό θέρετρο, το οποίο δεν παραδόθηκε ποτέ ολοκληρωτικά στο μαζικό τουρισμό και ζει τώρα μια δεύτερη νεότητα, είναι στην πραγματικότητα ένας τόπος με ιδιαίτερα vibes και Ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η στρατηγική της θέση –το πρώτο ασφαλές λιμάνι έπειτα από ημέρες μάχης με τα κύματα της Αδριατικής και ο τελευταίος σταθμός γι’ αυτούς που θα τη διέσχιζαν, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Ελένη Σαρακηνού στο βιβλίο της «Κασσιόπη, ένας μικρός τόπος, μια μεγάλη ιστορία...»– προσέλκυσε διαχρονικά πλήθος κατακτητών αλλά και αυτόν ακόμη τον Τζάκομο Καζανόβα. Στις μέρες μας δεν υπάρχουν πια και πολλά σημάδια του παρελθόντος, πέρα από την εκκλησία της Παναγίας Κασσωπίτρας με τις τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και το βυζαντινό κάστρο στην κορυφή του οικισμού, το οποίο βρίσκεται σε φάση ανάπλασης χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας. σημειωτέον­, οι ντόπιοι ανησυχούν ιδιαίτερα και για το μέλλον του κοντινού Ερημίτη με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, ο οποίος πέρασε σε ιδιωτικά χέρια με στόχο την τουριστική του αξιοποίηση. Όπως κι αν έχει, η βόλτα στην περαν­τζάδα του λιμανιού είναι πραγματικά απολαυστική και συνδυάζεται περίφημα με ένα νοστιμότατο wrap με νούμπουλο και κουμκουάτ στο «Λιμάνι» ή καλαμαράκια τηγανητά με τσάτνεϊ λεμονιού και ούζο στον «Μπάρμπα Σίμο», ενώ τα καλύτερα ακούσαμε και για το ιταλικό «Little Italy» στο κέντρο του χωριού. Αν έχετε όρεξη για μια εξερευνητική και άκρως απολαυστική αυτοκινητάδα, μπορείτε να έρθετε­ στην Κασσιόπη παραλιακά (Γουβιά, Δασιά, Ύψος, Μπαρμπάτι κ.λπ.), κατόπιν να συνεχίσετε βορειοδυτικά, κάνοντας μια παράκαμψη στο χωριό-φάντασμα της Παλιάς Περίθειας, στην αγκαλιά του Παντοκράτορα, και να επιστρέψετε στη βάση σας από τον εσωτερικό δρόμο (που ξεκινά από το χωριό Ρόδα), διασχίζοντας την κατάφυτη ενδοχώρα.

Βουτιά στην κερκυραϊκή κουζίνα

Κέρκυρα: Αφίξεις και νέα αλά κορφιάτα - εικόνα 4
«Ambelonas Corfu»

Είχε πιάσει να σουρουπώνει όταν φτάσαμε στο «Ambelonas Corfu» (6932158888), αφήνοντας το δρόμο προς Πέλεκα λίγο μετά τη διασταύρωση του Αγίου Ιωάννη. Η τοποθεσία μαγική: από τη μία ένας αλά Τοσκάνη απέραντος αμπελώνας και από την άλλη η ενδοχώρα της Μέσης Κέρκυρας σε καταπράσινο πανοραμίκ, με τη θάλασσα στο βάθος. Σε ένα κομβικό σταυροδρόμι ζωής, η Βασιλική Καρούνου (με καταγωγή από τον Μυστρά Λακωνίας και σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και πληροφορικής στις ΗΠΑ) βρέθηκε σε αυτόν τον ελαιώνα έκτασης 70 στρ. του συντρόφου της και από τότε ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι αναζήτησης στην αυθεντική κερκυραϊκή κουζίνα παράλληλα με τις εργασίες αποκατάστασης των προβιομηχανικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας κρασιού και λαδιού που υπήρχαν στο κτήμα. Οι προσπάθειες καρπο­φόρησαν το 2011, οπότε ξεκίνησε­ τη λειτουργία του ο «Ambelonas Corfu», ως πολυχώρος εκδηλώσεων αλλά κι εστιατόριο που σερβίρει κερκυραϊκά πιάτα ξεχασμένα ακόμη και από τους ίδιους τους Κερκυραίους: μοσχάρι φρικαντό, χοιρινό dolce garbo, ψάρι σαβούρο, πατάτες alla veneziana, πίτα ζόρκα με βάση από τριμμένο ψωμί και τυρί, ριζότο με κανκιόφολες (τοπικές αγκινάρες Ιερουσαλήμ ή αλλιώς τοπιναμπούρ). Πιάτα με βενετσιάνικες­ επιρροές αλλά και από πολλούς λαούς της Μεσογείου, πολύπλοκα στην εκτέλεσή τους, αρωματικά και πικάντικα χάρη στην έντονη χρήση κρασιού, ξιδιού και σπετσερικού («μυστικό» καρύκευμα από μπαχαρικά και αρωματικά βότανα), τα οποία χαρίζουν ένα μοναδικό ταξίδι σε γεύσεις πρωτόγνωρες και ταυτόχρονα παλιές. Σε άλλον τόνο ο «Βιόπορος» (6949097963) της Αγαθής Βλάσση, είναι ένα βιολογικά πιστοποιημένο επισκέψιμο αγρόκτημα πάνω από τη Λιμνοθάλασσα Κορισσίων, που αναβιώνει τη λεγόμενη κερκυραϊκή κουζίνα της υπαίθρου. Πιο πριμιτίφ η κατάσταση εδώ, καθώς πρόκειται για «ένα παραδοσιακό κερκυραϊκό αγρόκτημα­ με αυτάρκεια», όπως μας εξηγεί η κ. Αγαθή, ενώ μας υποδέχεται με δικό της παστέλι στη βεράντα με την υπέροχη θέα στη λιμνοθάλασσα. Τα λαχανικά είναι μόνο εποχής, τα κρεατικά δικά τους, όπως και το μέλι, το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι μαρμελάδες και τα τουρσιά, ενώ γιαούρτι και τυρί φτιάχνουν μόνο όταν τα ζώα έχουν γάλα. Δοκιμάσαμε κερκυραϊκή κολοκυθόπιτα με αλεύρι ολικής άλεσης και υποσχεθήκαμε ότι θα επιστρέψουμε το χειμώνα για εκείνο το μυκηναϊκό στιφάδο με χοιρινό, βότανα, κρασί, κυδώνια και ξινόμηλα.

Πού να μείνετε

Corfu Imperial, Grecotel Exclusive Resort Το καλύτερο από τα ξενοδοχεία της εμβληματικής αλυσίδας στο νησί, ξεχωρίζει τόσο για τα υψηλά στάνταρντ των εγκαταστάσεων όσο και για την προνομιακή θέση του στο ακρωτήρι, καθώς ­περιβάλλεται από θάλασσα.
Iti Louis Grand Hotel Αίσθηση αρχοντικής Κέρκυρας, σε μια μεγάλη μονάδα­ με κλασική αρχιτεκτονική «Ξενία» πάνω στη θαυμάσια παραλία. Ακόμη δύο αξιόλογα ξενοδοχεία της γνωστής αλυσίδας βρίσκονται στην πόλη και στα Γουβιά.
Aquis Agios Gordios Beach Πλήρως ανακαινισμένο σε happy ύφος, απλώνεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία σε ύψωμα πάνω από την αμμουδιά του οικισμού. Τσεκάρετε και τα υπόλοιπα Aquis σε Πέλεκα και Αργυράδες.
Corfu Palma (Δασιά, 2661093941) Νέα πρόταση με boutique προσα­νατολισμό πάνω στον κεντρικό δρόμο του οικισμού.
Arcadion Boutique επιλογή για όσους θέλουν να ξυπνάνε ατενίζοντας είτε το ­Λιστόν είτε την Παλιά Πόλη.
MarBella Corfu Hotel Ολοκαίνουργιο και σύγχρονο πρόσωπο διαθέτει πλέον το πανέμορφο resort στον Άγιο Ιωάννη Περιστερών, που απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω από την παραλία.

5 must γευστικές εμπειρίες

Etrusco Το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας για το 2014 και το καλύτερο ελληνικής κουζίνας στους Χρυσούς Σκούφους είναι ένα τολμηρό εργαστήριο γαστρονομικής δημιουργίας με ιδανικό ενορχηστρωτή τον σεφ Έκτορα Μποτρίνι, ο οποίος αποδομεί και ανασυνθέτει τις παλιές κερκυραϊκές συνταγές με εντυπωσιακό γαστρο-συναισθηματικό τρόπο.
Agni (Αγνή, 2663091142) Η φετινή­ συνεργασία του παραθαλάσσιου εστιατορίου με τον σεφ Νίκο Πασπαλιάρη έδωσε κομψά και λεπτοδουλεμένα πιάτα που αναδεικνύουν τις καλές πρώτες ύλες μέσα από σωστές τεχνικές. Δοκιμάστε ντολμαδάκι θαλασσινών και σεβίτσε λαβράκι με φύκια wakame.
Καφέσας Εξαιρετική παστιτσάδα, δυνατό σοφρίτο και μπουρδέτο στο κλασικό του πόστο, στην ανατολική άκρη του οικισμού, ψητά της ώρας και κοντοσούβλι στο υποκατάστημα κοντά στην είσοδο της πλαζ και από φέτος ένα καινούργιο steak house –ανάμεσα στα άλλα δύο– με συνταγές από τη Λουιζιάνα.
Κληματαριά Cosy εστιατόριο στο λιτό εσωτερικό ενός παλιού­ σπιτιού και σε μικρή αυλή, με έμφαση στα θαλασσινά και στην ­τοπική κουζίνα.
Aristos (ξεν. «Corfu Imperial») Το διαχρονικό εστιατόριο του ξενοδοχείου αναγεννήθηκε φέτος χάρη στην εξαιρετική κουζίνα του σεφ Matteo Temperini.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.