Καϊμακτσαλάν update

Ό,τι είναι για τους Αθηναίους ο Παρνασσός και η Αράχοβα είναι για τους Θεσσαλονικείς και γενικά τους Βορειοελλαδίτες το Καϊμακτσαλάν και ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος. Ζηλέψαμε, και οι πρώτες μέρες του Ιανουαρίου μάς βρήκαν στα σύνορα.

Καϊμακτσαλάν update

Πήγαμε για σκι στα βόρεια

Ό,τι είναι για τους Αθηναίους ο Παρνασσός και η Αράχοβα είναι για τους Θεσσαλονικείς και γενικά τους Βορειοελλαδίτες το Καϊμακτσαλάν και ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος. Ζηλέψαμε, και οι πρώτες μέρες του Ιανουαρίου μάς βρήκαν στα σύνορα.

Καϊμακτσαλάν update - εικόνα 1
Στο δρόμο για τον «Κλέφτη του αφρού»

Αθήνα-Καϊμακτσαλάν οκτώ ώρες! Η διαδρομή φαντάζει ατέλειωτη, αλλά ο τελικός προορισμός αποζημιώνει. Πρώτη στάση ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Άγιου Αθανάσιου· αφήνουμε βαλίτσες και ανεβαίνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν ή Βόρα. Στο δρόμο για τον «Κλέφτη του αφρού» -η ελληνική απόδοση, σύμφωνα με φιλόλογο της περιοχής- αφήνουμε πίσω μας τη λίμνη Βεγορίτιδα, το τελευταίο «σύνορο» που μπορούμε να δούμε, καθώς όσο ανεβαίνουμε η ομίχλη γίνεται όλο και πιο πυκνή. Εκεί όπου σταματά η ομίχλη, όμως, αρχίζει το όνειρο. Είμαστε πια πάνω από τα σύννεφα και ένα άσπρο πάπλωμα καλύπτει τα πάντα κάτω από το βουνό, τα φουγάρα των ατμοηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ του Αμύνταιου και της Πτολεμαΐδας κοντράρουν τη γαλήνη του τοπίου και κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με τον καπνό τους να ξεχωρίζει πάνω από τα σύννεφα. Το Καϊμακτσαλάν βήμα βήμα

Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας είναι ίσως από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά μας. Στο πάρκινγκ υπάλληλοι κατευθύνουν τους επισκέπτες και τους δίνουν οδηγίες για το πού θα παρκάρουν, στους αναβατήρες σε βοηθούν να ανέβεις, ενώ ο χιονοστρωτήρας δεν στρώνει μόνον τις πίστες αλλά και τους διαδρόμους των συρόμενων αναβατήρων! Ακριβώς απέναντι από το πάρκινγκ βρίσκεται το κεντρικό σαλέ. Ξύλο, πέτρα και γυαλί είναι τα υλικά που κυριαρχούν. Το σαλέ, απλό και ευρύχωρο, χωρίζεται σε δύο μέρη, με τραπεζάκια ή με πάγκους, για καφέ και σνακ. Στον πρώτο όροφο λειτουργεί εστιατόριο αστικών προδιαγραφών με μίνιμαλ διακόσμηση και κάτασπρη θέα στο βουνό. Σερβίρει ελληνική και διεθνή κουζίνα αν και το μενού του καταλόγου δεν ανταποκρίνεται εξ ολοκλήρου στην πραγματικότητα. Ωστόσο, μπορείτε να γευθείτε φρέσκες σαλάτες, διάφορα μαγειρευτά, φιλέτα και μερικά ψητά - σε τιμές χιονοδρομικού, φυσικά... Επίσης, το σαλέ διαθέτει στο δεύτερο όροφο 7 δωμάτια με ατομική σάουνα, τζακούζι και μίνι μπαρ για όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν το βουνό ούτε λεπτό.

Ακριβώς έξω από το σαλέ βρίσκεται το Ice Bar, ένα υπαίθριο μπαρ που μας ζεσταίνει με αλκοόλ όσο απολαμβάνουμε τον ήλιο στις πάνινες ξαπλώστρες του. Οι πιο extreme, όμως, ανεβαίνουν στο snowbar σε υψόμετρο 2.069. Πέτρα και ξύλο και εδώ, δυνατή μουσική, εκπληκτική θέα και χαμογελαστές φάτσες από το ποτό και φυσικά η απόλαυση του σκι.

Καϊμακτσαλάν update - εικόνα 2
Σκιέρ εν δράσει...

Skiing

Το Καϊμακτσαλάν διαθέτει 11 σχετικά εύκολες πίστες συνολικού μήκους 13 χλμ. για αλπικές καταβάσεις και μία πίστα 5 χλμ. για cross country - αν είστε τυχεροί μπορείτε να απολαύσετε και νυχτερινό σκι με δυνατή μουσική και πυροτεχνήματα. Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι και το γεγονός ότι φέτος το χιονοδρομικό κέντρο απέκτησε και μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης για τις δύσκολες μέρες.

Επίσης, υπάρχει ένα πάρκο για άλματα, το οποίο τιμούν κυρίως οι σνοουμπορντάδες, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε snowmobiles για μια εξερεύνηση στα πέριξ.

Ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα (ρατράκ) μπορεί να σας μεταφέρει στην κορυφή του βουνού (στα 2.524 μ.), στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, και να σας κάνει βόλτες στο χιονοδρομικό. Ακόμη, έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση το ρατράκ μπορεί να σας μεταφέρει από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο στο χιονοδρομικό κέντρο και το απόγευμα να σας επιστρέψει.

Στο χιονοδρομικό θα βρείτε κατάστημα ενοικιάσεως και πώλησης εξοπλισμού, δύο σχολές σκι και baby lift. Το ιδιαίτερο μάθημα μίας ώρας κοστίζει 30 ευρώ, ενώ υπάρχουν διαφορετικές τιμές για γκρουπάκια, η ημερήσια κάρτα τα Σ.Κ. κοστίζει 15 ευρώ και τις καθημερινές 12, ενώ υπάρχουν και εκπτωτικές των 9 ευρώ για φοιτητές, παιδιά, πολύτεκνους κ.ά.

Καϊμακτσαλάν update - εικόνα 3
Μαγεία καθ’οδόν προς το χιονοδρομικό

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος - Παναγίτσα

Στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν δύο χωριά, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος (αναγεννήθηκε πριν από λίγα χρόνια, αφού είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του) και η Παναγίτσα, είναι μαγνήτες για τους ταξιδιώτες. Τζιπ μεγάλου κυβισμού στριμώχνονται στα πέτρινα καλντερίμια και οι γραφικοί ξενώνες γεμίζουν κάθε Σαββατοκύριακο όχι μόνο με Βορειοελλαδίτες αλλά και με σκιέρ από όλη την Ελλάδα. Στον Π. Άγιο Αθανάσιο τα πάντα είναι από πέτρα. Οι ταβέρνες, τα καφέ, οι ξενώνες ακόμα και οι δρόμοι διατηρούν αυστηρά παραδοσιακό ύφος, με την πέτρα να κυριαρχεί. Για όσους αναζητούν ένα καφεδάκι μετά το φαγητό ο «Μύθος» και το «Μοντ Μπλάνκο» είναι μια καλή λύση, εκείνοι -πάλι- που προτιμούν γλυκό ας κατευθυνθούν προς τη γωνιακή καφετέρια στην κεντρική πλατεία του χωριού. Για τους ξενύχτηδες η πρόταση είναι μία και μάλιστα καινούργια, το club «Sky Loft», στην είσοδο του χωριού. Για φαγητό στο χέρι η καντίνα στην αυλή της ταβέρνας «Το Κατώγι» είναι καλή και οικονομική.

Σε μικρή απόσταση από τον Π. Άγιο Αθανάσιο βρίσκεται το χωριό Παναγίτσα, αρκετά γραφικό, με όμορφα ξενοδοχεία, ζεστούς ανθρώπους και καλό φαγητό.

Καϊμακτσαλάν update - εικόνα 4

Πού θα μείνετε

Στον Π. Άγιο Αθανάσιο έχουν γίνει πολλοί και αξιόλογοι παραδοσιακοί ξενώνες, όπως το «Αρχοντικό» (23810/31898, 23810/28829), ο «Λίθος» (23810/31996-8), το «Metohi Inn» (23810/31890) και το «Πατρικό» (23810/31018, 23810/82248). Στην Παναγίτσα παραδοσιακά στοιχεία θα βρείτε στον ξενώνα «Panagitsa» (23810/34158), στον «Παρθενώνα» (23810/34190) και στο «Selini Pension» (23810/34196). Για διακριτική πολυτέλεια και πιο αστικό περιβάλλον το «Voras Resort» (23810/34160-4).

Πού θα φάτε

Στον Π. Άγιο Αθανάσιο η «Καλύβα» προσφέρει εκπληκτικό γουρουνόπουλο στη γάστρα και ζεστή κρεατόσουπα (23810/31498). Το «Καταφύγιο» φημίζεται για τα ψητά σούβλας και τις σούπες του (23810/31883), ενώ η ταβέρνα «Ο Πέτρος» για τις πίτες του, το αρνάκι στη γάστρα και τις τηγανητές λιαστές ντομάτες (23810/31795).

Στην Παναγίτσα, στο «Πέτρινο», θα γευτείτε νοστιμότατες φρέσκες τηγανητές πατάτες, σπιτική πατατοσαλάτα, αγριογούρουνο με κόκκινη σάλτσα, φιλέτο με μανιτάρια και πολλές παραδοσιακές γεύσεις (23810/34033).

Info

Χιονοδρομικό Κέντρο: 23810/32000. Ιππασία: Φάνης Ρουβάς, 6945778962. Πληροφορίες για επιπλέον δραστηριότητες: Δήμος Βεγορίτιδας, 23810/31214.

Καινούργια άφιξη

Ο ξενώνας «Οικία Μπαμπατζιμόπουλου» είναι ένας από τους πιο φρέσκους της περιοχής. Αρχικά το κτίσμα ξεκίνησε για ιδιοκατοίκηση, αλλά αργότερα τα σχέδια άλλαξαν και πια λειτουργεί ως ξενώνας. Το ξύλο σε ταβάνι και δάπεδο δένει άψογα με την πέτρα στους τοίχους, η διακόσμηση παραδοσιακή, με ιδιαίτερες και ευφάνταστες πινελιές μια και παλιά αντικείμενα οικιακής χρήσης έχουν μετατραπεί, για παράδειγμα, σε καθρέπτες, τραπεζάκια κ.ά. Τα περισσότερα έπιπλα των έξι δωματίων είναι χειροποίητα σε μετσοβίτικο στυλ, επιλεγμένα από τους ιδιοκτήτες. Η κυρία Χρύσα, μητέρα του ιδιοκτήτη, δίνει απλόχερα χαμόγελα και ζεστασιά σε όλους.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, 23810/31952, www.babatzimopoulou.gr

Παρασκευή Ακριβάκη
pakrivaki@athinorama.gr
TIP

Αν δεν κάνετε σκι, η περιοχή προσφέρεται και για αετό πλαγιάς, πτήση με ανεμόπτερο, ορεινή ποδηλασία, ορειβασία, αναρρίχηση, βαρκάδα σε υδροβιότοπους, motocross και ιππασία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.