Πάμε αγρόκτημα;

Ο Οκτώβριος γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη ως μήνας οικολογικής συνείδησης αφιερωμένος στον αγροτουρισμό. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να κάνουμε focus στις καλύτερες αγροτουριστικές μονάδες της Κύπρου. Η επιλογή δεν είναι τυχαία: στο νησί της Αφροδίτης το μακρύ καλοκαίρι συνεχίζεται κι έτσι μπορείτε άνετα να συνδυάσετε βουτιές το πρωί και βόλτες στα υπέροχα χωριά της ενδοχώρας το απόγευμα.

Πάμε αγρόκτημα;

Η Κύπρος του αγροτουρισμού

Ο Οκτώβριος γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη ως μήνας οικολογικής συνείδησης αφιερωμένος στον αγροτουρισμό. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να κάνουμε focus στις καλύτερες αγροτουριστικές μονάδες της Κύπρου. Η επιλογή δεν είναι τυχαία: στο νησί της Αφροδίτης το μακρύ καλοκαίρι συνεχίζεται κι έτσι μπορείτε άνετα να συνδυάσετε βουτιές το πρωί και βόλτες στα υπέροχα χωριά της ενδοχώρας το απόγευμα.

Πάμε αγρόκτημα; - εικόνα 1

Τάι τσι και τρύγος, ποδήλατο βουνού και μαθήματα μαγειρικής, ιππασία και σπονδές στους άπειρους αυθεντικούς κυπριακούς μεζέδες... Τριάντα τέσσερα χωριά της Κύπρου εδώ και αρκετά χρόνια ζουν στους ρυθμούς του αγροτουρισμού. Το αποτέλεσμα; Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ταξιδιωτών που φτάνουν ως εδώ, αναζητώντας, πέρα από τις παραλίες και τα εκπληκτικά resorts, την επαφή με την αυθεντική πλευρά της ζωής στο νησί. Οι Κύπριοι άνοιξαν τα αναπαλαιωμένα αγροτόσπιτά τους προσφέροντας στους ανήσυχους ταξιδευτές εναλλακτικές εμπειρίες μέσα από τη φύση, την τοπική γαστρονομία, τα σπορ. Είδαμε και διαλέξαμε για σας τις καλύτερες αγροτουριστικές μονάδες για φθινοπωρινά long weekends. Cyprus Villages Για σικ αγροτουρίστες

Είναι το συγκρότημα που θα αναζητήσει ο «ενεργός» τουρίστας, αυτός που θέλει να εμπλουτίσει τη διαμονή του με δραστηριότητες όπως trekking, ποδηλασία, ιππασία, μαθήματα τάι τσι. Για όποιον επιθυμεί να ζήσει από κοντά την καθημερινότητα των ντόπιων, η δραστήρια Σουζάνα, το δεξί χέρι του Σοφρώνη Ποταμίτη (ιδιοκτήτη του Cyprus Villages), μπορεί να κανονίσει βόλτα στο αγρόκτημα, άρμεγμα, ακόμα και μαθήματα για την παρασκευή του παραδοσιακού τυριού χαλούμι. Ο Σωφρόνης Ποταμίτης είναι από τους πρώτους ανθρώπους που ασχολήθηκε πολύ σοβαρά και με μεράκι με τον αγροτουρισμό στην Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα καταλύματα που ανήκουν στην εταιρεία του και μοιράζονται στα χωριά Καλαβασός και Τόχνη της Λάρνακας τα επιλέγουν σταθερά Ευρωπαίοι τουρίστες όλο το χρόνο. Το συγκρότημα «Cyprus Villages» αποτελείται από αναπαλαιωμένα σπίτια, που διατηρούν την εσωτερική και εξωτερική αρχιτεκτονική του τόπου, ενώ κανένα δωμάτιο ή στούντιο δεν είναι ίδιο με το άλλο από άποψη διαρρύθμισης, διακόσμησης και θέσης. Πάντως, ακόμα κι αν δεν μείνετε εδώ, μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές (οφτό κλέφτικο, κουπέπια, σεφταλιές, ταχίνι κ.ά.) της ταβέρνας του «Cyprus Villages» στην Τόχνη.

Cyprus Villages: Καλαβασός και Τόχνη, Λάρνακα, (00357) 24332998, www.cyprusvillages.com.cy.

Πάμε αγρόκτημα; - εικόνα 2
Το αγροτόσπιτο της Μαρίας και του Νικόλα

Βασιλιάς Νικοκλής Για φαν του birdwatching

Εδώ σε καλωσορίζουν με ζιβανία (κυπριακή ρακή) και σε βάζουν να ξαποστάσεις στον ολάνθιστο κήπο τους. Ο κυρ Αναστάσης και η γυναίκα του, παρόντες συνέχεια, ενισχύουν την αίσθηση της σπιτικής φιλοξενίας που έτσι κι αλλιώς αναδίδει το αναπαλαιωμένο πετρόχτιστο χάνι της οικογένειας, το οποίο διατηρεί το παραδοσιακό διακοσμητικό ύφος της περιοχής. Αποτελείται από 8 δίκλινα δωμάτια και θεωρείται καλό ορμητήριο για όσους ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών. Αν πάλι είστε φαν του ψαρέματος, πάρτε μαζί σας καλάμι γιατί θα το χρειαστείτε: η λίμνη του Ασπρόκρεμμου είναι ιδανικός ψαρότοπος. Ο κυρ Αναστάσης θα αναλάβει να σας τα μαγειρέψει, αλλά και να σας δώσει οδηγίες για πιθανές εξερευνήσεις στην κοιλάδα του Διάριζου και στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου.

Βασιλιάς Νικοκλής: Νικόκλεια Πάφου, (00357) 26432211.

Πάμε αγρόκτημα; - εικόνα 3

Αγροτικό Εξοχικό στην Κύπρο

Τα ισχυρά ατού του ξενώνα «Αγροτικό» στην Καλλέπεια είναι η πανοραμική θέα στους παφίτικους αμπελώνες και η δυνατότητα για ιδιωτικότητα σε όσους το επιθυμούν. Το κτίσμα, με τα δύο άνετα και διακοσμημένα σε παραδοσιακό στυλ διαμερίσματα, είναι χαρακτηριστικό πρότυπο παλιού κυπριακού σπιτιού όπου κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο, ενώ σημείο συνάντησης είναι η μεγάλη αυλή. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βρίσκεται το γκολφ της Τσάδας, ένα όμορφο συγκρότημα που συνδυάζει την αθλητική δραστηριότητα με φαγητό, σε 7 χιλιόμετρα βρίσκονται οι παραλίες, ενώ οι ιδιοκτήτες του, που διατηρούν και το τουριστικό γραφείο «Hercules» στην Κάτω Πάφο, μπορούν να σας δώσουν ιδέες για εκδρομές.

Αγροτικό: Καλλέπεια Πάφου, (00357) 26271864. Αμάρακος Pocket παράδεισος

Στα Κάτω Ακουρδάλια, ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την πόλη της Πάφου, βρίσκεται ο ξενώνας «Αμάρακος», χτισμένος σε ύψωμα που αγναντεύει την εύφορη κοιλάδα της Χρυσοχούς (με τ' αμπέλια, τις χαρουπιές, τις αμυγδαλιές, τα εσπεριδοειδή). Εδώ η κυρία Αγγέλα έχει το γενικό πρόσταγμα. Θα σας καλωσορίσει στο αρχοντικό του 18ου αιώνα με τα επτά μεγάλα δίκλινα δωμάτια, θα σας μαγειρέψει παραδοσιακά φαγητά με αγνά υλικά, θα σας πάρει στα χωράφια να κόψετε φρούτα και, μ' ένα ποτήρι κρασάκι στη μεγάλη πετρόχτιστη αυλή, θα σας πει ιστορίες απ' το παρελθόν.

Αμάρακος: Κάτω Ακουρδάλια Πάφου, (00357) 26633117.

Πάμε αγρόκτημα; - εικόνα 4
Το αγροτόσπιτο της Μαρίας και του Νικόλα

To Αγροτόσπιτο της Μαρίας και του Νικόλα Άρωμα άλλης εποχής

Αν δεν προσέξεις τη μικρή ξύλινη κρεμαστή πινακίδα έξω από τον πέτρινο ξενώνα, νομίζεις ότι πρόκειται απλώς για ένα από τα αναπαλαιωμένα σπίτια του χωριού. Από την είσοδο ήδη στο «Αγροτόσπιτο», καταλαβαίνεις ότι για τον ιδιοκτήτη του Νίκο Μακρίδη είναι σημαντική η διάσωση του παραδοσιακού αρχιτεκτονικού στυλ αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη διακόσμηση των οκτώ ευρύχωρων στούντιο. Αν καθίσετε μαζί του για ένα καφεδάκι στην πετρόχτιστη αυλή, θα σας πει πολλά για την περιοχή και σίγουρα θα σας παροτρύνει να επισκεφθείτε το Μουσείο Ελιάς, το οινοποιείο του χωριού και την κυρία Δέσποινα Γεωργίου, που φτιάχνει με παραδοσιακό τρόπο κυπριακό παστέλι και χαρουπόμελο.

Αγροτόσπιτο Μαρίας και Νικόλα: Ανόγυρα Λεμεσού, (00357) 25331963. Μούστος Family affair

Διακοσμημένος με φροντίδα και γούστο, ο ξενώνας «Μούστος» αποπνέει ζεστασιά. Η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν παντού και τα αντικείμενα εποχής με τα οποία είναι διακοσμημένος ο πολύ ευρύχωρος κοινόχρηστος χώρος του ξενώνα (με πλήρη εξοπλισμό για να φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις) ενισχύουν το παραδοσιακό του στυλ. Ιδανικός για οικογένειες, διαθέτει δύο διαμερίσματα των δύο υπνοδωματίων (6 κλίνες). Ζητήστε από τους ιδιοκτήτες του «Μούστου» πληροφορίες για το οινοποιείο του χωριού και επισκεφθείτε το.

Μούστος: Άρσος Λεμεσού, (00357) 99604955.

Πάμε αγρόκτημα; - εικόνα 5

Το Σπίτι της Ευριδίκης Στην ομορφιά του όρους Τρόοδος

Ο αγροτουριστικός ξενώνας του χωριού Πολύστυπος είναι το πετρόχτιστο διώροφο «Σπίτι της Ευρυδίκης», που αποτελείται από δύο κατοικίες των δύο υπνοδωματίων. Highlight τα μεγάλα μπαλκόνια του ανωγιού, που εξασφαλίζουν εκπληκτική θέα στα γύρω βουνά. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων και είναι χτισμένο σε βουνοπλαγιά. Είναι υπέροχος ο απογευματινός καφές στον καφενέ που διατηρούν οι ιδιοκτήτες του ξενώνα, οι οποίοι μεταξύ άλλων προσφέρουν στους επισκέπτες θεσπέσιους παραδοσιακούς λουκουμάδες και δροσιστικό μαχαλεπί.

Το Σπίτι της Ευριδίκης: Πολύστυπος Λευκωσίας, (00357) 22441460. ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Cyprus Airways (2103722722, www.cyprusairways.com)

και Aegean Airlines (8011120000). Κάθε ξενώνας έχει το δικό του τηλέφωνο, προκρατήσεις όμως για όλους γίνονται και από το (00357) 22340071.

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τις αγροτουριστικές αποδράσεις στην Ευρώπη είναι η ιστοσελίδα www.eurogites.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.