Weekend

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι τάση και χρόνο με το χρόνο κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα. Tσίπουρα στην ορεινή Ναυπακτία, μανιτάρια στον Ασπροπόταμο και τα Γρεβενά, κάστανα, καρύδια και κυδώνια στον Ταΰγετο μας δίνουν αφορμές για φθινοπωρινά gourmet trips στην πανέμορφη ορεινή Ελλάδα.

Weekend

Φθινοπωρινά gourmet trips

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι τάση και χρόνο με το χρόνο κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα. Tσίπουρα στην ορεινή Ναυπακτία, μανιτάρια στον Ασπροπόταμο και τα Γρεβενά, κάστανα, καρύδια και κυδώνια στον Ταΰγετο μας δίνουν αφορμές για φθινοπωρινά gourmet trips στην πανέμορφη ορεινή Ελλάδα.

Weekend - εικόνα 1

Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Γιορτή κάστανου και τσίπουρου

Η αναβίωση της παραδοσιακής γιορτής κάστανου και τσίπουρου είναι πια θεσμός στην Άνω Χώρα. Φέτος λοιπόν οι φουφούδες για τα κάστανα και τα καζάνια για το τσίπουρο περιμένουν να πάρουν θέση στην πλατεία του χωριού το Σάββατο 15/10. Μαζί μ' αυτά και όλα τα παρελκόμενα πεσκέσια από τους ντόπιους, που προσφέρουν στο ανοιχτό τραπέζι χειροποίητες πίτες, τηγανίτες, λουκουμάδες, καρύδια, μήλα, μπακλαβάδες. Από ένα παραδοσιακό ελληνικό γλέντι δεν μπορεί φυσικά να λείπει η ζωντανή μουσική με τα πατροπαράδοτα κλαρίνα. Για εσάς που θέλετε να συμμετέχετε έμπρακτα στη χαρά της συγκομιδής, το ξενοδοχείο Crystal Mountain Hotel (26340/41555-7) διοργανώνει εξόρμηση για να μαζέψετε κάστανα στο ιδιόκτητο χρυσοκόκκινο καστανόδασός τους.

Weekend - εικόνα 2

Άρνα

Κάστανα, ρόδια και κυδώνια στον Ταΰγετο

Δύο χιλιάδες επισκέπτες ανακάλυψαν πέρσι τη μικροσκοπική Άρνα χάρη στη γιορτή του κάστανου. Κι έτσι το γλυκύτατο χωριουδάκι της Λακωνίας, που αγναντεύει το πέλαγος από τις παρυφές του Ταΰγετου και σας πρωτοσυστήσαμε από αυτές εδώ τις σελίδες, ετοιμάζεται πυρετωδώς για το δεύτερο καστανοραντεβού το Σαββατοκύριακο 29-30/10. Οι κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου κανονίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες και απ' ό,τι μας είπαν στην πλατεία, κάτω από τον τεράστιο πλάτανο, θα μας περιμένουν όχι μόνο κάστανα αλλά και καρύδια, κυδώνια, ρόδια, κολοκύθες, κρασί, τσίπουρο, ό,τι βγάζουν δηλαδή οι αγρότες της περιοχής. Η φετινή γιορτή συνοδεύεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις: έκθεση φωτογραφίας για το κάστανο και τη συγκομιδή του και εικαστικές εκθέσεις. Δυστυχώς τα έξι όλα κι όλα δωμάτια της Γεωδής (27330/20703) έχουν ήδη κλείσει για το συγκεκριμένο τριήμερο. Αν θέλετε ν' αφήσετε το ταξίδι σας στη δική τους σπιτική φιλοξενία, μπορείτε να επιστρέψετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή του φθινοπώρου και οπωσδήποτε όσο έχει κάστανα για να εξορμήσετε στο κτήμα τους για τις απαραίτητες προμήθειες. Για να είστε κοντά στην Άρνα μπορείτε επίσης να μείνετε στο Γύθειο (Cavo Grosso, 27330/22897) και στη Σπάρτη (Μανιάτης, 27310/22665-9 και Μενελάιον, 27310/22161-5).

Weekend - εικόνα 3

Ασπροπόταμος

Διήμερο μανιταρογνωσίας

Στην αγκαλιά του ελατοδάσους του Ασπροποτάμου, δυο βήματα από τις πηγές του Αχελώου, το ξενοδοχείο Πύργος Μαντάνια (24320/87351) ξανακαλεί τους φίλους του σε ραντεβού μανιταρογνωσίας στις 23-24/9 και στις 7-8/10. Αν θέλετε να μάθετε πού φυτρώνουν τα μανιτάρια, πώς τα ξεχωρίζουμε και τα χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας, αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές τρικαλινές γεύσεις ή απλώς αναζητάτε ιδιαίτερη αφορμή για να εξορμήσετε στα δάση και στα χωριουδάκια του Ασπροποτάμου, μη χάσετε την ευκαιρία. Πάρτε μαζί αδιάβροχο και φωτογραφική μηχανή, βάλτε ορειβατικά μποτάκια κι ακολουθήστε τον ειδικό μανιταροσυλλέκτη - οδηγό βουνού που θα σας δώσει τα φώτα του με εξορμήσεις στο δάσος, προβολές και ενημερωτικές διαλέξεις. Η μανιταρογνωσία που θα ακολουθήσει, με μανιταρόπιτες, μανιταρόσουπα και αρνάκι με άγρια χόρτα και μανιτάρια, είναι αρκετή για ν' αναπληρώσετε τη χαμένη ενέργεια, ενώ για να «δέσει» το γλέντι, το βράδυ προγραμματίζουν και γεύμα με υπόκρουση από βιολιά και λαούτα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα επίσκεψη στη Μονή Τιμίου Σταυρού και στο Περιβαλλοντολογικό Κέντρο στα Τρία Ποτάμια, και για να συμμετέχετε θα πρέπει να υπολογίσετε

€ 65 το άτομο ανά διανυκτέρευση.

Weekend - εικόνα 4

Γρεβενά

Ψάχνοντας μανιτάρια στη Βάλια Κάλντα

Ιδιαίτερα φημισμένα είναι τα μανιτάρια των Γρεβενών - δεν είναι τυχαίο που ορισμένοι από τους πιο πεπειραμένους μανιταροσυλλέκτες ζουν ή προτιμούν για τις εξορμήσεις τους τα ορεινά του νομού. Το Γραφείο Overland σάς προτείνει ένα πλήρες πακέτο για τις 14-16/10 και 18-20/11, για να γνωρίσετε το φυσικό πλούτο της Βάλια Κάλντα με περιβαλλοντική εκπαίδευση και να μαζέψετε μανιτάρια στο πυκνό δάσος της Τρυπημένης Πέτρας, μια περιοχή στα όρια της Βάλια Κάλντα, καταφύγιο για τις αρκούδες και σημαντικός βιότοπος για διάφορα είδη μανιταριών. Η εκδρομή θα σας κοστίσει € 170 και περιλαμβάνει 2 διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή, επιπλέον ένα δείπνο με άγρια μανιτάρια και όλες τις τοπικές μετακινήσεις με τζιπ. Πληροφορίες στα 24620/85032 & 697/7772542.

Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr
Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας

Σε όλη την Ευρώπη ο Οκτώβριος καθιερώνεται τα τελευταία χρόνια ως μήνας Οικολογικής Γεωργίας. Για τρίτη χρονιά σ' αυτό το -άτυπο- πανηγύρι συμμετέχει και η χώρα μας με τη Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας που επιμελείται η ΔΗΩ. Εκτός από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στην Αθήνα (περισσότερα στις σελίδες του Daylife προσεχώς), διοργανώνονται δύο εκδρομές σε οικολογικά κτήματα, την Κυριακή 9/10. Ένα πούλμαν θα φύγει για τη Στερεά Ελλάδα, για το μποστάνι του Αντίπολις στο Σχηματάρι, το κτήμα Τασόπουλου στη Βοιωτία και τον Αμπελώνα Χανιώτη στην Ελάτεια Λοκρίδος - εδώ προβλέπεται και βιολογικό τσιμπούσι. Ένα δεύτερο γκρουπ θα κατηφορίσει στην Πελοπόννησο με προορισμό το Κτήμα Άγρα στην Κόρινθο για ν' αγοράσετε φρέσκα ζαρβαβατικά, το οινοποιείο Τετράμυθος στο Άνω Διακοφτό και τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγιαλείας στο Αίγιο. Αν προτιμάτε κάτι πιο κοντινό, την ίδια ημέρα στον αμπελώνα Γεώργα στα Σπάτα σας περιμένουν για ξενάγηση στο κτήμα και το οινοποιείο και υπαίθριο τραπέζωμα στη σκιά ενός πεύκου. Η συμμετοχή κοστίζει € 6 και πρέπει να κρατήσετε θέση μέχρι τις 2/10 στο 2106633345.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.