Κάρπαθος

Τη γνωρίσαμε ακολουθώντας τις «σειρήνες», που ορκίζονταν ότι στην ορεινή Όλυμπο ο χρόνος έχει σταματήσει για να απολαύσεις την πιο «δραματική» θέα στο Αιγαίο. Θα επιστρέψουμε για να κολυμπήσουμε σε σμαραγδένια νερά και να πεζοπορήσουμε σε άγρια τοπία.

Κάρπαθος

Παραλίες να δεις!

Τη γνωρίσαμε ακολουθώντας τις «σειρήνες», που ορκίζονταν ότι στην ορεινή Όλυμπο ο χρόνος έχει σταματήσει για να απολαύσεις την πιο «δραματική» θέα στο Αιγαίο. Θα επιστρέψουμε για να κολυμπήσουμε σε σμαραγδένια νερά και να πεζοπορήσουμε σε άγρια τοπία.

Κάρπαθος - εικόνα 1
Έτοιμοι για βουτιές;

Ποιοι άλλοι πάνε; Σοφιστικέ τριαντάρηδες που αναζητούν το αιγαιοπελαγίτικο ζεν αγναντεύοντας το πέλαγος από τις ταράτσες της Ολύμπου, ζευγαρωμένοι Ιταλοί που «ξεροψήνονται» στις παραλίες της Αμμοοπής, της Αρκάσας και του Λεύκου, Ελληνοαμερικάνοι Καρπάθιοι. Οι καλύτερες παραλίες Ό,τι κι αν ζητήσεις θα το βρεις. Βότσαλο και σμαραγδένια νερά σε Αχάτα, Άπελλα, Κυρα-Παναγιά, Άγιο Μηνά, Νάτι και Φορόκλι. Οι windsurfers λατρεύουν τα κύματα του Αγριλαοπόταμου στα νότια, αλλά οι κολυμβητές προτιμούν του «Μιχαλιού τον κήπο» και τα κρυστάλλινα νερά στο Διακόφτη. Οι πιο μαζικές παραλίες βρίσκονται στα τουριστικά θέρετρα: στους κολπίσκους της Αμμοοπής, στις μεγάλες αμμουδιές του Λεύκου, στον Άγ. Νικόλαο Αρκάσας και τα Πηγάδια. Τα οπωσδήποτε Κατ’ αρχάς η Όλυμπος, ατίθαση και απομονωμένη στο βορρά, με τα ασπρισμένα σοκάκια, τις περήφανες κυράδες της που φορούν τις παραδοσιακές στολές με τις πλουμιστές μαντίλες, τους ανεμόμυλους και τα γραφικά ξωκλήσια. Το αρχοντικό Απέρι, η παλιά πρωτεύουσα με τα παραδοσιακά καρπαθίτικα σπίτια. Η Βωλάδα και ο Όθος με τις λουλουδιασμένες αυλές. Οι Πυλές, ό,τι πρέπει για χάζι στο πέλαγος μέχρι την Κάσο από ψηλά. Στα δυτικά παράλια στο γραφικό Φοινίκι για φρέσκο ψάρι και για sightseeing στο λόφο του Παλαιόκαστρου με τα κυκλώπεια τείχη. Γαλήνιο και πολύ μακριά από τις προτιμήσεις των τουριστών, το Μεσοχώρι είναι το καλύτερο μπαλκόνι για ρομαντικά δειλινά με φόντο το Αιγαίο και ριλάξ το απομεσήμερο στο καφενεδάκι της πλατείας ή στο δροσερό μοναστήρι της Παναγίας της Βρυσιανής.

Κάρπαθος - εικόνα 2
Ολυμπίτισσες με τις παραδοσιακές φορεσιές τους

Για πεζοπόρους Must η βατή διαδρομή (απαραιτήτως με καπέλο και αντιηλιακό) από την Αυλώνα μέχρι τη Βρυκούντα, το βορειότερο άκρο του νησιού, όπου θα βρείτε ελληνιστικούς τάφους λαξευμένους στα βράχια πάνω από τη θάλασσα και μια ατμοσφαιρική υπόγεια εκκλησιά. Έπειτα από μιάμιση ώρα πεζοπορία σε βραχώδες τοπίο, το δροσερό νερό - αγίασμα που στάζει από την οροφή θα σας φανεί πραγματικό βάλσαμο. Με το καραβάκι από τα Πηγάδια και το Διαφάνι κάντε ολοήμερη εκδρομή στο νησάκι Σαρία, για να κολυμπήσετε σε καταγάλανα νερά, πλάι σε σπηλαιώδη βράχια, να εξερευνήσετε τα παράξενα κτίσματα με τις κωνικές και ημικυκλικές στέγες, που μάλλον τα έχτισαν Σαρακηνοί πειρατές, και να πεζοπορήσετε στο φαράγγι του Έντη. Διαμονή Πηγάδια: Nisia Apartments (2245029127), Electra Beach (2245023256) και Sound of the Sea (2245029023). Αμμοοπή: Όμορφα μπάνγκαλοους στον Ήλιο (2245081148). Δωμάτια με κουζινάκι στην Κυρά Παναγιά (2245023026). Όλυμπος: Στα ενοικιαζόμενα του κυρίου Μιχάλη (2245051304), του κυρίου Γιάννη (2245051356), Όλυμπος (2245051252) και Αφροδίτη (2245051307). Φαγητό Όλα εκλεκτά στην Ωραία Κάρπαθο στα Πηγάδια, ελληνικές και διεθνείς γεύσεις στο Mediterranean House. Στο Λεύκο στη βεραντούλα του Small Paradise. Ό,τι βγάλει η τράτα στον Δημήτριο στο Φοινίκι. Ψητά στη σχάρα και δικά τους λουκάνικα στην Ταβέρνα στον Όθο. Ψάρια και μαγειρευτά στο Μύλο στην Όλυμπο. Στην αυλή της Άνοιξης στο Διαφάνι, μπιφτέκια, μπριζόλες και μαγειρευτά. Γεμιστό αρνάκι και στιφάτο στο Pine Tree στην Άδεια. Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.