Όλυμπος

Βουτιές στις απέραντες παραλίες της Πιερίας και στα παγωμένα νερά του Ενιπέα, πεζοπορίες στα κατάφυτα μονοπάτια του Ολύμπου, ανεπανάληπτο sightseeing στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, ραχάτι στα ταβερνάκια του Παλαιού Παντελεήμονα. Με βάση το Λιτόχωρο ή τα παραλιακά θέρετρα του Πλαταμώνα γράφουμε διαδρομές δροσιάς στο βουνό και τη θάλασσα.

Όλυμπος

Από τα παράλια ως την κορυφή

Βουτιές στις απέραντες παραλίες της Πιερίας και στα παγωμένα νερά του Ενιπέα, πεζοπορίες στα κατάφυτα μονοπάτια του Ολύμπου, ανεπανάληπτο sightseeing στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, ραχάτι στα ταβερνάκια του Παλαιού Παντελεήμονα. Με βάση το Λιτόχωρο ή τα παραλιακά θέρετρα του Πλαταμώνα γράφουμε διαδρομές δροσιάς στο βουνό και τη θάλασσα.

Όλυμπος - εικόνα 1

Για την ορειβατική παρέα μου είναι κάτι σαν… τάμα. Αφού τον υπόλοιπο χρόνο οι χιονισμένες πλαγιές του Ολύμπου μάς είναι απρόσιτες, το καλοκαίρι τολμάμε ανελλιπώς ένα «προσκύνημα» στα μονοπάτια του. Όταν η ομάδα έχει κέφια και κάποιες πεζοπορίες ως προπόνηση στις «αποσκευές» της, ξεκινάμε νωρίς για την κλασική ανηφορική ανάβαση από τη διασταύρωση στη θέση Γκορτσιά ως το οροπέδιο των Μουσών με στόχο να κατεβούμε από διαφορετικό μονοπάτι, από τα «ζωνάρια» στα Πριόνια. Η διαδρομή είναι πολύωρη (6 ώρες ανέβασμα και άλλες τόσες η επιστροφή), ανηφορική και με 1 - 2 δύσκολα περάσματα όπου το κενό χάσκει κάτω από τα πόδια σου, απευθύνεται δηλαδή σε ανθρώπους που έχουν τουλάχιστον κάποια μικρή ορειβατική εμπειρία και δεν φοβούνται τα ύψη. Είναι όμως τόσο επιβλητική η εικόνα του «θρόνου του Δία» (ένας βράχινος σχηματισμός κάτω από την κορυφή Στεφάνι, τη δεύτερη ψηλότερη του βουνού, που πραγματικά θυμίζει θρόνο), που πιστεύω ότι κάθε φυσιολάτρης αξίζει να κάνει αυτό το «ταξίδι» έστω για μία φορά.

Φυσικά ο Όλυμπος δεν είναι μόνο για ορειβάτες. Στην περιοχή γύρω από τη θέση Πριόνια (λίγα χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο) υπάρχουν εύκολες διαδρομές για όλους. Σούπερ δροσερή εμπειρία η πεζοπορία στο φαράγγι του Ενιπέα, παράλληλα με το γάργαρο κελαρυστό ποτάμι. Ενδιαφέρουσα η βόλτα στον μισοερειπωμένο Άγιο Διονύσιο, το μοναστήρι που γκρέμισαν οι ναζί και τώρα ξαναχτίζεται πέτρα πέτρα. Όμορφη έκπληξη το φροντισμένο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» με την πλακόστρωτη αυλή - εξώστη. Στα Πριόνια και στο μοναστήρι ανεβαίνετε και με αυτοκίνητο από το Λιτόχωρο. Στην άκρη του δρόμου μάλιστα θα βρείτε κιόσκια για να κάνετε πικ νικ αγναντεύοντας το Θερμαϊκό.

Όλυμπος - εικόνα 2
Το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου

Γοητεία απ' τα παλιά

Στα πόδια σας, εκεί όπου «σβήνουν» οι πρόποδες του βουνού των θεών, βρίσκεται ο διάσημος αρχαιολογικός χώρος του Δίου. Οι ναοί, οι μεγάλες θέρμες, τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, το θέατρο, που φιλοξενεί παραστάσεις κάθε καλοκαίρι, κατοικήθηκαν χωρίς διακοπή από τα κλασικά ως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια και απλώνονται σε μια τεράστια πεδινή έκταση γεμάτη δέντρα. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν υγρότοπο, αφού σε αρκετά σημεία αναβλύζουν υπόγεια νερά, που σχηματίζουν τον ποταμό Βαφύρα. Κάποια ιερά μάλιστα, π.χ. της Ίσιδας, αναδύονται μέσα από μικρές λίμνες δημιουργώντας ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά τοπία που μπορείς συναντήσεις σε αρχαιολογικό χώρο! Τη «φενγκσουική» γαλήνη διασαλεύει διασκεδαστικά μόνο η συναυλία από δεκάδες βατράχια! Για να έχετε μια πλήρη εικόνα για τη ζωή των αρχαίων κατοίκων του Δίου, περάστε από το μουσείο που φιλοξενεί τα πρωτότυπα αγάλματα από τους ναούς.

Η αρχαιολογική περιήγηση θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας τουλάχιστον για 1 - 2 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι μετά θα χρειαστείτε ανάπαυλα για καφέ ή φαγητό. Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι καλή λύση, αρκεί να έχετε διάθεση για κάποια χιλιόμετρα δρόμο. Σκαρφαλωμένος σε μια προνομιούχα πλαγιά, πάνω από τα παράλια του Πλαταμώνα, ο παραδοσιακός οικισμός είναι κοινό ταξιδιωτικό μυστικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται: πούλμαν και ορδές από μεμονωμένους επισκέπτες κάνουν κατάληψη τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου στις ταβέρνες της πανέμορφης πλατείας με τα πλατάνια. Αν θέλετε λοιπόν να περιπλανηθείτε πιο χαλαρά στα φροντισμένα καλντερίμια για να φωτογραφήσετε τα πέτρινα σπίτια με τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και να απολαύσετε αυθεντική κρεοφαγία, αποφύγετε τις ώρες αιχμής.

Όλυμπος - εικόνα 3
Η παραλία του Πλαταμώνα

Απέραντες ακτές

Μοιάζει να μην έχει τέλος η ακτογραμμή στα πόδια του Ολύμπου. Ανεβαίνοντας την εθνική οδό δεν έχετε παρά να επιλέξετε... διασταύρωση. Προετοιμαστείτε βέβαια για μαζικές καταστάσεις, αφού στα κάμπινγκ και τα ενοικιαζόμενα παραθερίζει λαός, οικογένειες από τη βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια και στρατιωτικοί στα περιφραγμένα θέρετρά τους στη Σκοτίνα και τη Λεπτοκαρυά. Χωρίς να μας συγκλονίζουν, βρήκαμε πάντως καθαρά και βαθιά νερά, αν και ο βυθός είναι συνήθως βραχώδης. Τεράστια, με φίνα αμμουδιά, beach bars, ομπρέλες και ξαπλώστρες η πλαζ στους Νέους Πόρους «αντέχει» στα πλήθη, χωρίς να χάνεις τον προσωπικό σου χώρο. Προσοχή όμως, γιατί τα ρεύματα

στη θάλασσα είναι αρκετά επικίνδυνα. Καλή περίπτωση και η αμμουδιά με τ' αρμυρίκια στη Λεπτοκαρυά. Οι περισσότεροι προτιμούν την περιοχή με τα beach bars που έχει και ναυαγοσώστη. Πιο πριβέ και οργανωμένη είναι η πλαζ του ξενοδοχείου Poseidon Palace. Στον Πλαταμώνα κολυμπάτε δεξιά από τη μαρίνα, από το Hotel Morfeas και μετά. Κρυμμένη από τα κάμπινγκ με τα πανύψηλα πλατάνια, αλλά μεγάλη, με άμμο και βότσαλο είναι η παραλία του Παντελεήμονα. Στην Πλάκα Λιτοχώρου η νεολαία πιάνει ξαπλώστρα στη στενή βοτσαλάδα μπροστά στο all - day beach bar Caprice ή στη στρωμένη αμμουδιά στο Μύλο και το Candelas.

Όλυμπος - εικόνα 4

DATA

ΔΙΑΜΟΝΗ Λιτόχωρο: Olympus Mediterranean (23520/81831), Βίλα Πάνθεον (23520/83931), Βίλα Δρόσος (23520/84561). Γκρίτσα Λιτοχώρου: Dion Palace (23520/61431-4). Πλαταμώνας: Morfeas (23520/41701). Δίον: Σαφέτη (23510/46272). Παλαιός Παντελεήμονας: Ο ξενώνας στο Παλιό Χωριό (23520/22661), Αγνάντι (23520/41611, 6977413948). Άνω Σκοτίνα: Ξενώνας Συντριβάνη (23520/91271). ΦΑΓΗΤΑ Εξαιρετικά μαγειρευτά στο Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, στο Λιτόχωρο, και στον Παλαιό Παντελεήμονα στην ταβέρνα του ξενοδοχείου Πλειάδες. Δυνατή σχάρα στον Όλυμπο και στον Πλάτανο, στον Παλαιό Παντελεήμονα. Για ψαροφαγία: Ελληνικόν στο Βαρικό Λιτοχώρου, Κύματα στην Πλάκα, Όστρια στο Λιτόχωρο, Ψαροπούλα στο Λιμάνι Πλαταμώνα. Στα Κύματα, στον Πλαταμώνα, ψάρια και κρεατικά. Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr

Όλυμπος - εικόνα 5

Νέος ξενώνας στο Δίον

Ο υπέροχος αρχαιολογικός χώρος είναι αφορμή για να επιστρέφεις με κάθε ευκαιρία στο Δίον. Η ήσυχη κωμόπολη απέκτησε έναν νέο όμορφο ξενώνα, οπότε αν είστε λάτρες του Ολύμπου, μπορείτε να κλείσετε εδώ διαμονή. Στον κεντρικό δρόμο, απέναντι από το μουσείο και την αρχαιοθήκη, η οικογένεια Σαφέτη δημιούργησε τέσσερα ξεχωριστά διαμερίσματα για επισκέπτες που θέλουν πλήρη αυτονομία κινήσεων. Αναπτύσσονται στον πρώτο όροφο πάνω από το κατάστημά τους με παραδοσιακά προϊόντα και είναι διαφορετικά, μεταξύ τους με κοινό παρονομαστή τη μίνιμαλ σικ διακόσμηση. Τα δύο είναι δίχωρα και τα δύο στούντιο, όλα όμως διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τζάκι και καθιστικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.