Φολέγανδρος

Πεζοπορίες με άρωμα θυμαριού σε τοπία Φαρ Ουέστ, βουτιές από το καΐκι σε σκουροπράσινα νερά και κυρίως μια από τις ομορφότερες Χώρες του Αιγαίου. Από τα πιο σοφιστικέ και καλοδιατηρημένα νησιά του Αιγαίου, η Φολέγανδρος πληροί το αρχετυπικό «κυκλαδίτικο όνειρο».

Φολέγανδρος

Χώρα στον υπερθετικό

Πεζοπορίες με άρωμα θυμαριού σε τοπία Φαρ Ουέστ, βουτιές από το καΐκι σε σκουροπράσινα νερά και κυρίως μια από τις ομορφότερες Χώρες του Αιγαίου. Από τα πιο σοφιστικέ και καλοδιατηρημένα νησιά του Αιγαίου, η Φολέγανδρος πληροί το αρχετυπικό «κυκλαδίτικο όνειρο».

Φολέγανδρος - εικόνα 1

Ποιοι άλλοι πάνε; Η Φολέγανδρος δεν φημίζεται για τις παραλίες της (αν και τα νερά είναι ανοιχτά και καθαρά), γι' αυτό και απευθύνεται κυρίως σε σοφιστικέ ταξιδιώτες που ψάχνουν για ατμόσφαιρα. Αν ήταν τραγούδι, θα ήταν έντεχνο ελληνικό. Οι καλύτερες παραλίες: Το Κάτεργο (ψιλό βότσαλο και τιρκουάζ νερά - πάει βαρκάκι ή μονοπάτι), η Αγκάλη (οικογενειακή με ταβέρνες), ο Άγιος Νικόλαος (ψιλό βότσαλο και ταβέρνα - μονοπατάκι ή με βάρκα από την Αγκάλη), το Λειβαδάκι (λεία βράχια, βοτσαλάκια και γυμνιστές - με βάρκα από την Αγκάλη). Οι φαν του περπατήματος προμηθευτείτε τον πολύ καλό τοπικό πεζοπορικό χάρτη και αναζητήστε τις εναλλακτικές παραλίες Βορινά (μονοπάτι από τη Χώρα), Άγιος Γεώργιος και Σεριφιώτικο (χωματόδρομος και μονοπάτι από Άνω Μεριά).

Φολέγανδρος - εικόνα 2

Τα οπωσδήποτε: Χώρα Χώρα Χώρα. Από τις ομορφότερες και πιο σοφιστικέ των Κυκλάδων, θα μονοπωλήσει τις μέρες και τις νύχτες σας. Ναι, και τις μέρες σας. Οι μουσικές και η ατμόσφαιρα στο καφέ του Ιταλού στην πλατεία μάς έχουν κάνει να χάσουμε πολλά μπάνια... Ένα απόγευμα επισκεφτείτε την Άνω Μεριά, ένα μικρό ανεμοδαρμένο χωριό που φημίζεται για το υπαίθριο Λαογραφικό Μουσείο (εδώ θα δείτε μεταξύ άλλων τα δεντρόσπιτα, πέτρινους κυλινδρικούς τοίχους που προστάτευαν τα δέντρα από τους ανέμους) και τις ταβέρνες του. Κάντε ένα πέρασμα κι από το καφενείο για να αγοράσετε ντόπιο τυρί.

Φολέγανδρος - εικόνα 3

Ψάχνετε για αφορμή; Οι Γιορτές της Φολεγάνδρου διοργανώνονται για τρίτη χρονιά φέτος από τις 16 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου από την καλλιτεχνική ομάδα Media dell' Arte και την Κοινότητα Φολεγάνδρου. Από τις εκδηλώσεις ξεχωρίζει η έκθεση «Ιστορίες» στο δημοτικό σχολείο της Χώρας, που μέσα από το υλικό του κοινοτικού αρχείου (1825-1970) και αφηγήσεις κατοίκων διηγείται την πραγματικότητα ενός μικρού νησιού στα χρόνια της νεότερης Ελλάδας. Επίσης, συναυλίες (Μπάμπης Τσέρτος, Θέρος, Νίκος Οικονομίδης και Κέρος), reggae beach party με τους De Traces κ.ά.

Φολέγανδρος - εικόνα 4

Διαμονή: Στη Χώρα: Στον Ανεμόμυλο (22860/41309), το καλύτερο ξενοδοχείο, στο παραδοσιακό Κάστρο (22860/41414), στο πολυτελές συγκρότημα στούντιο Πήγαδος (22860/41395) και στα άνετα διαμερίσματα του Φολέγανδρος (22860/41239). Μικρό και στυλάτο και με πισίνα το ξενοδοχείο Καλλίστη (22860/41555) στις παρυφές της Χώρας. Επίσης στους Κηφήνες του Αιγαίου (22860/41274), στα απλά και νοικοκυρεμένα Πολυκάντια (22860/41322) και στο Αιγαίο (22860/41468). Φαγητό: Στη Χώρα: Νόστιμα σπιτικά πιάτα (γεμιστά, κοκκινιστό κατσικάκι, μουσακά με μπεσαμέλ από ντόπιο κατσικίσιο γάλα) στην Πιάτσα. Χορτόσουπα, ψαρόσουπα, ξιφία και καλασούνα (τοπική τυρόπιτα) στην Πούντα. Στη Μέλισσα, απλά ψητά και μαγειρευτά στη δροσιά της γλυκιάς πλατείας. Στον Κρητικό, διάσημο το αρνί, οι μπριζόλες και το κοντοσούβλι. Στην Άνω Μεριά η Κυρα-Μαρία είναι κλασική επιλογή για κόκορα με ματσάτα (τοπικά

μακαρόνια).

Πώς θα πάτε: Με πλοίο από τον Πειραιά. Πληροφορίες στις εταιρείες: GA Ferries - Αγούδημος (2104582640), Hellenic Seaways (2104199000), Sealink Ferries (2104534423, 22920/69380). Δέσποινα Ζευκιλή
dzeykili@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.