Kitzbuhel

Για πολλούς είναι το πιο παραμυθένιο χωριό της Αυστρίας. Μικροσκοπικό, γραφικό, κοσμικό -και ναι, τουριστικό. Ο καλύτερος ίσως τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος τη γνωριμία του με τις χιονισμένες Άλπεις. Πεταχτήκαμε ως εκεί ένα γουικέντ του Νοεμβρίου και σας αποκαλύπτουμε πώς ένα μικρό χωριουδάκι στις τιρολέζικες Άλπεις έγινε absolute must κοσμοπολίτικος προορισμός.

Kitzbuhel

Kitzbuhel

το μικρό βασίλειο του χιονιού

Για πολλούς είναι το πιο παραμυθένιο χωριό της Αυστρίας. Μικροσκοπικό, γραφικό, κοσμικό -και ναι, τουριστικό. Ο καλύτερος ίσως τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος τη γνωριμία του με τις χιονισμένες Άλπεις. Πεταχτήκαμε ως εκεί ένα γουικέντ του Νοεμβρίου και σας αποκαλύπτουμε πώς ένα μικρό χωριουδάκι στις τιρολέζικες Άλπεις έγινε absolute must κοσμοπολίτικος προορισμός.

Kitzbuhel - εικόνα 1

Lifts you up! Η μοναδική τοποθεσία, σε ένα υψόμετρο που ξεκινάει από τα 800 και φτάνει στα 2.363 μέτρα, συνεπάγεται αυτόματα αναζωογονητικό feeling, με τη φρεσκάδα του κρύου αέρα να σε ξυπνάει για τα καλά. Η βλάστηση είναι πυκνή: τεράστια έλατα που φορτώνονται με χιόνι για να φτιάξουν το απόλυτο χειμωνιάτικο σκηνικό και να υποδεχτούν πανέτοιμα τη high season, που κρατάει από τις 20 Δεκεμβρίου ως τα τέλη Μαρτίου.

Κέντρο για χειμερινά σπορ με πυρήνα το σκι (χωρίς να υποτιμά καθόλου την αναρρίχηση και την πεζοπορία, εφόσον έχει ουκ ολίγες εντυπωσιακές διαδρομές να προτείνει), το Kitzbόhel είναι αυτή την περίοδο ένας μικρός χιονισμένος παράδεισος. Για την ιστορία, θα σας πω ότι ο πρώτος αγώνας σκι διοργανώθηκε το 1895, για να ακολουθήσουν τα πρώτα πρωταθλήματα το 1905, και να εδραιωθεί η συνήθεια που θέλει χιλιάδες οπαδούς να δίνουν κάθε χρόνο ραντεβού εδώ. Ο παραδοσιακός διεθνής αγώνας σκι Hahnenkamm (φέτος 21 έως 23/1) συγκεντρώνει συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο^ είναι για το χωριό το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς.

Τα χιόνια καλύπτουν τις πλαγιές από το Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο δημιουργώντας τις τέλειες συνθήκες^ κι εσείς με τη σειρά σας βρίσκετε τη σωστή πίστα (υπάρχουν 21 μπλε, 25 κόκκινες και 13 μαύρες), ανάλογα με τις δυνατότητές σας, και κάνετε ελεύθερη κατάβαση. Φυσικά πρόκειται για ένα παγωμένο Εl Dorado και για τους φανατικούς snowboarders.

Kitzbuhel - εικόνα 2

Όσον αφορά την apres-ski φάση, η ιδανική χαλάρωση γίνεται στην «Aquarena», στην εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και στο χαμάμ. Μετά μπορείτε να ξαναφορέσετε τις μπότες σας και να πάτε μια βόλτα στην Scharzee, μία από τις ομορφότερες λίμνες των Άλπεων και να επιστρέψετε για να ανακαλύψετε τα μικρά μυστικά του χωριού. Νιώστε λοιπόν θρησκευτική κατάνυξη στις gothic εξωτερικά, μπαρόκ εσωτερικά εκκλησίες, από την Liebfrauenkirche, με τις φοβερές τοιχογραφίες με τα χρυσόφτερα αγγελάκια και τα περίτεχνα γύψινα λουλούδια, ως την Katharinenkirche και την Heiliger Andreas, που είναι ταυτόχρονα μνημείο, αφιερωμένο στους στρατιώτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Και μετά περπατήστε για να βρείτε το σιντριβάνι που χτίστηκε για τα επτακοσιοστά γενέθλια του χωριού, το ροζ Δημαρχείο με τα ζωγραφιστά παράθυρα, και το τοπικό μουσείο (Hinterstadt 32) που θα σας ξεναγήσει στις δεκαετίες της ιστορίας του Kitzbόhel -εκεί θα συναντήσετε και τους εξπρεσιονιστικούς καμβάδες του Alfons Walde.

Kitzbuhel - εικόνα 3

Η όμορφη παλιά αυστριακή πόλη στην ουσία αναπτύσσεται γύρω από δύο μόλις κεντρικούς δρόμους. Η τιρολέζικη αρχιτεκτονική είναι εξαιρετικά διατηρημένη και άκρως γοητευτική. Ανακαλύπτοντας το πιο μοντέρνο της πρόσωπο μάλλον θα κάνετε απαραιτήτως μια «κρούση» στην αγορά (μικρή το δέμας αλλά…), όπου θα βρείτε από εξοπλισμό για σκι και sporty outfits μέχρι τις τελευταίες trendy δημιουργίες του διεθνούς design. Για κάτι πιο φολκλόρ, αξίζει να επισκεφθείτε το «Samy's Souvenirs» (Untere Gδnsbachgasse 7), για κεραμικά, ξυλόγλυπτα και παραδοσιακά ρούχα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αυστριακά delicatessen -με absolute must τα λουκάνικα.

Κι αφού καταλαγιάσει η μανία του shopping, θα καταφύγετε στη θαλπωρή του ξενοδοχείου σας (όλα υιοθετούν το αλπικό ρουστίκ) και βέβαια, σε κάποιο από τα αξιόλογα εστιατόρια της περιοχής για dinner. Εκ των οποίων, highlight αυτό του «Biohotel Stangwirl»: τρως ένα veal escalope Vienna style -στον ένα χώρο που έχουν επίσης δειπνήσει κατά καιρούς ο Ιμπέρ ντε Ζιβανσί, η Τζίνα Λολομπρίτζιντα και η Καρολίνα του Μονακό- με φόντο έναν αληθινό στάβλο, όπου οι αγελάδες μασουλάνε ανέμελες το σανό τους. Κι από κει και πέρα, οι επιλογές πολλές. Άραγμα στα καφέ, τα μπιστρό και τα μπαρ, και μια cosmopolitan nightlife από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει και το καζίνο (Hinterstadt 24) για τους εραστές της τύχης: η μέρα ποντάρει στο λευκό και η νύχτα στο κόκκινο και στο μαύρο...

Άντζελα Σταματιάδου
astamatiadou@athinorama.gr

info

Πώς θα πάτε: Από Αθήνα, πτήση για Μόναχο (Lufthansa, 2106175200, 3 πτήσεις καθημερινά από € 138). Από εκεί είναι δύο ώρες οδικώς. Πού θα μείνετε: Μια καλή επιλογή διαμονής είναι το Schloss Lebenberg Hotel (Lebenbergstasse 17, 0043 5356 6901-0). Περισσότερες πληροφορίες για άλλα ξενοδοχεία στο site www.kitzbuhel.gtahotels.com. Άλλα αναγκαία: Ski pass (6ήμερο): € 165 (παιδιά € 82,5). Σχολή σκι (6ήμερο): € 135 (παιδιά € 145). lΕυχαριστούμε το Mayfair Travel (2108946680) για τη διοργάνωση του ταξιδιού. Τεύχος 238, 2/12/2004

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.