Η χειμωνιάτικη γαστρονομία της Φλώρινας

Οι άνθρωποι πίσω από δύο από τα καλύτερα εστιατόρια του νομού Φλώρινας μάς μιλούν σκιαγραφώντας το τοπίο της χειμερινής γαστρονομίας και μας ξεναγούν στον τόπο τους.

Η χειμωνιάτικη γαστρονομία της Φλώρινας

Οι άνθρωποι πίσω από δύο από τα καλύτερα εστιατόρια του νομού Φλώρινας μάς μιλούν σκιαγραφώντας το τοπίο της χειμερινής γαστρονομίας και μας ξεναγούν στον τόπο τους.

Θωμάς

Η χειμωνιάτικη γαστρονομία της Φλώρινας - εικόνα 1

Το σπίτι της τοπικής μακεδονίτικης κουζίνας
Το μικρό οικογενειακό μαγαζάκι στο Σκλήθρο που σέρβιρε μόνο κοτόπουλο σουβλιστό, ελληνικό καφέ και ρυζόγαλο πριν από 42 χρόνια, έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό που διακρίνεται με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «αθηνόραμα» τα τελευταία χρόνια. «Η συναρπαστική φύση του τόπου μας, το κρύο, οι λίμνες, οι φημισμένοι αμπελώνες μάς βοηθούν να δημιουργούμε πιάτα βασισμένα στην τοπική –και όχι μόνο– ελληνική κουζίνα», λέει ο κ. Νίκος Πασπάλης, γιος του ιδρυτή Θωμά Πασπάλη. Κλασικά πιάτα τα κατσικίσια κεφτεδάκια και οι παπαρδέλες με μοσχαρίσια μελωμένα μάγουλα, αλλά όσο χειμωνιάζει το μενού του Θωμά «βαραίνει» για να συνοδεύσει τα ωραία Ξινόμαυρα κρασιά της περιοχής. Αγριογούρουνο κρασάτο με σπιτικές χυλοπίτες, κότσι αρνίσιο στη γάστρα με πατάτα Σκλήθρου –«το χωριό μας είναι πατατοχώρι» εξηγεί ο κ. Νίκος–, τηγανιά χοιρινή με σπιτική σάλτσα ντομάτας και πιπεριάς, ντόπιες σπαλομπριζόλες με πικάντικες σάλτσες. Σαράντα πιάτα καθημερινά και πάνω από 500 ετικέτες ελληνικών κρασιών κι όλα αυτά στη μέση του πουθενά, στην ακριτική Φλώρινα… Ο κ. Πασπάλης αγαπάει το μοναχικό χωριό του. «Μετά τη βόλτα στο Νυμφαίο, στον Αρκτούρο, στις λίμνες και στα οινοποιεία του Αμύνταιου, σερβίρουμε αυτήν την κουζίνα κοντά στο τζάκι με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Διότι αισθανόμαστε τυχεροί που ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο και προσπαθούμε να το μοιραζόμαστε με τους φίλους επισκέπτες μας». Πραγματικά, η όμορφη σάλα που θυμίζει τραπεζαρία σπιτιού και το φιλικότατο και ταχύτατο σέρβις ακόμα κι όταν γίνεται... λαϊκό προσκύνημα δικαιώνουν τα λόγια του. Σκλήθρο, Φλώρινα, 2386031206.

Ναουμίδης

Η χειμωνιάτικη γαστρονομία της Φλώρινας - εικόνα 2

Τα deli της Βεγορίτιδας
Δικά τους βιολογικά λαχανικά, δικό τους ζυμωτό ψωμί και –το σημαντικότερο– μια μεγάλη σειρά από λιμνίσια delicatessen που ετοιμάζει η δωδεκαμελής οικογένεια Ναουμίδη: καπνιστός κυπρίνος και πατέ από τα αβγά του, πέστροφα καπνισμένη με ξύλο βελανιδιάς, καπνιστός σολομός και γριβάδι. Όπως λέει ο Πέτρος Ναουμίδης, που στο λιθόχτιστο εργαστήρι του παρασκευάζει τις περίφημες μουστοπιπεριές (τουρσί πιπεριάς σε μούστο) και άλλες νοστιμιές με βάση την πιπεριά Φλωρίνης, «η ανάγκη που μας οδήγησε ν’ αναδείξουμε τις τοπικές συνταγές ήταν η επιθυμία μας να αφηγηθούμε στον επισκέπτη την ιστορία του τόπου μέσα από λίγες μπουκιές φαγητού». Ο Άγγελος Ναουμίδης που βασιλεύει στην κουζίνα του «Ναουμιδη», απ’ την άλλη, ετοιμάζει για το χειμώνα άγρια πάπια με πικραμύγδαλα και ραβιόλια, βελουτέ πιπερόσουπα με τοπικά μανιτάρια φλογέρα και βασιλομανίταρο, καπνιστό κυπρίνο με αποξηραμένα άνθη βουνού, σαλιγκάρια με πέστο και άλλα ωραία, όπως η τεράστια μαλακή σπαλομπριζόλα. «Ο τόπος μας είναι ευλογημένος λέει ο Πέτρος. Μια βόλτα στο Μονοπάτι του Μαύρου Δάσους, δίπλα στα ποταμάκια με τις άγριες πέστροφες και τις ποταμίσιες καραβίδες και τις πέρδικες και τους λαγούς να κάνουν τη βόλτα τους δίπλα σου και ένα πρωινό ψάρεμα με την πλάβα (βάρκα) στη Βεγορίτιδα, είναι κάτι που θα μείνει αξέχαστο σε όποιον ταξιδέψει μέχρι εδώ πάνω». Επιβάλλεται βεβαίως μια επίσκεψη στα οινοποιεία του Αμύνταιου, για μια γευσιγνωσία των περίφημων κρασιών. Άγιος Παντελεήμονας, Φλώρινα, 2386061438, 2386061238

Τι να δείτε στη Φλώρινα εδώ

Που να μείνετε στη Φλώρινα εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πάρος το νέο hot spot της Μεσογείου;

Με νέες διεθνείς διακρίσεις και ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από σημαντικές αγορές, η Πάρος εδραιώνει τη θέση της ως κορυφαίος νησιωτικός προορισμός, προσελκύοντας επισκέπτες όλο τον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/09/2025

Ταξιδέψτε στον κόσμο με τις ειδικές προσφορές Air France και KLM

Η Air France και η KLM φέρνουν μοναδικές προσφορές για να οργανώσετε την επόμενη απόδρασή σας.

Rizes Gastro Taverna: Ένα φθινοπωρινό ταξίδι γεύσης στη Σαντορίνη

Ένα εστιατόρια-εμπειρία με θέα που κόβει την ανάσα ανανεώνει με τον πλέον δημιουργικό τρόπο τη γεύση της ελληνικής παράδοσης.

Μέχρι πότε θα μπορούμε να ταξιδεύουμε με τις παλιές ταυτότητες;

Το γνωστό μπλε πλαστικοποιημένο ορθογώνιο των παλαιού τύπου ταυτοτήτων δεν θα ανοίγει για πολύ ακόμα τις πύλες των ευρωπαϊκών μας αποδράσεων.

Η Ελλάδα ανάμεσα στις 10 καλύτερες χώρες για συνταξιοδότηση το 2025

Δείτε ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή για συνταξιοδότηση το 2025, σύμφωνα με το International Living, αξιολογημένες για κόστος ζωής, υγειονομική περίθαλψη και ποιότητα ζωής.

Zélia Halkidiki: Για barefoot luxury στο πρώτο πόδι

Μία νέα πρόταση διαμονής και χαλάρωσης για τα weekends του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου στη Χαλκιδική.

Στην αιχμή της πολυτελούς κρητικής φιλοξενίας με την υπογραφή της etouri

Mε όρους σύγχρονους μα πάνω από όλα προσωποποιημένους, η εταιρία etouri σηματοδοτεί την κρητική φιλοξενία διαθέτοντας πως ενοικίαση ένα μεγάλο αριθμό από βίλες που λειτουργούν ως προσωπικά καταφύγια πολυτέλειας.