Χιονίζει νέα στις Άλπεις και στα Βαλκάνια

Τα δημοφιλή θέρετρα των Άλπεων υποδέχονται τη νέα σεζόν με τρανταχτές αφίξεις αλλά και ιδέες με concept. Ρίχνουμε μια ματιά από την κλειδαρότρυπα προτού αναζητήσουμε πιο value for money νέα στα χωριά-δορυφόροι των γνωστών resorts αλλά και στα ανερχόμενα βουνά των Βαλκανίων.

Χιονίζει νέα στις Άλπεις και στα Βαλκάνια

Τα δημοφιλή θέρετρα των Άλπεων υποδέχονται τη νέα σεζόν με τρανταχτές αφίξεις αλλά και ιδέες με concept. Ρίχνουμε μια ματιά από την κλειδαρότρυπα προτού αναζητήσουμε πιο value for money νέα στα χωριά-δορυφόροι των γνωστών resorts αλλά και στα ανερχόμενα βουνά των Βαλκανίων.

LUXURY

Χιονίζει νέα στις Άλπεις και στα Βαλκάνια - εικόνα 1

Slope food στους Δολομίτες
Στην κορυφή της γαστρονομίας: η χιονοδρομική περιοχή Alta Badia στις Δολομιτικές Άλπεις, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, παρέχει το ιδανικό πάντρεμα γαστρονομίας και σκι. Σεφ βραβευμένοι με αστέρια Michelin υπόσχονται μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία σερβιρισμένη στο ιδανικό περιτύλιγμα. Έτσι φέτος λανσάρεται το concept «slope food» (η «χιονοδρομική» έκδοση του fingerfood/street food): μια ομάδα ειδικών της γαστρονομίας, καταξιωμένοι σεφ αλλά και ανερχόμενα ονόματα, θα δημιουργήσει δελεαστικές «μπουκιές» που θα μπορεί ο καθένας να απολαύσει σε 12 διαφορετικές καλύβες. (www.altabadia.org )

Χιονίζει νέα στις Άλπεις και στα Βαλκάνια - εικόνα 2
«The Alpina Gstaad»: η πιο δυνατή άφιξη στις Άλπεις με Six Senses spa.

Gstaad - Alpina Hotel: alpine chic άφιξη
Ένα νέο σημείο-σύμβολο για το διεθνούς φήμης resort του Gstaad στις Ελβετικές Άλπεις ανοίγει τον Δεκέμβριο του 2012, συνδυάζοντας την ελβετική παράδοση με την πολυτέλεια, δίνοντας μια νέα αίσθηση του Alpine chic η οποία ξεφεύγει από τα ελβετικά στερεότυπα: 56 δωμάτια και σουίτες, ιαπωνική κουζίνα στο εστιατόριο «Megu» και τυπική ελβετική στο «Stubli», Cuban cigar room, Six Senses Spa, indoor και outdoor πισίνες αλλά και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή Bernese Oberland. (www.thealpinagstaad.ch )

ΝΕΟ

Χιονίζει νέα στις Άλπεις και στα Βαλκάνια - εικόνα 3
«Cordee des Alpes»

Small Luxury στο Verbier
Νέα άφιξη στο θέρετρο του Verbier (ανοίγει στις 22/12) στις Ελβετικές Άλπεις, το πολυτελές 4άστερο ξενοδοχείο «Cordee des Alpes», μέλος των Small Luxury Hotels of the World, είναι το τελευταίο project του ντόπιου επιχειρηματία –στον ξενοδοχειακό και τον εστιατορικό κλάδο– Marcus Bratter. Διαθέτει 34 σουίτες και δωμάτια αλλά κι επιπλέον ένα κτίριο με 15 exclusive Penthouse κατοικίες. Με ski in και ski out δυνατότητες, wellness spa, πισίνα, γυμναστήριο κι εστιατόριο, φαίνεται ότι θα μπει δυναμικά στο χάρτη της περιοχής. (www.hotelcordee.com ) Oι τιμές για τα Χριστούγεννα είναι απλησίαστες, όμως θα υπάρχουν προσφορές για το διάστημα 10-31/1)

Χιονίζει νέα στις Άλπεις και στα Βαλκάνια - εικόνα 4
Το «Kaila & Spa», που ανοίγει μέσα στον Δεκέμβριο, είναι το πρώτο 5άστερο ξενοδοχείο της Meribel.

Το πρώτο 5άστερο της Meribel
Το «Kaila & Spa» ανοίγει τον Δεκέμβριο στο γνωστό θέρετρο των Trois Vallees. Με 42 δωμάτια και σουίτες, θα διαθέτει ακόμη και lift που θα οδηγεί κατευθείαν από το ski room του στις πίστες (www.lekaila.com )! Επίσης, η Meribel ετοιμάζεται να εγκαινιάσει ένα ολοκαίνουργιο εστιατόριο στις πίστες, το «Folie Douce». Το νεότερο «αδερφάκι» των ήδη δημοφιλών «Folie Douce» στο Val d’Isere και το Val Thorens αναμένεται να ταράξει τα νερά της apres ski σκηνής στο θέρετρο, το οποίο ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη νέα χειμερινή σεζόν, αν λάβουμε υπόψη και μια σειρά βελτιώσεων σε υποδομές, τελεφερίκ, lifts και πίστες. (www.meribel.net )

VALUE FOR MONEY

Χιονίζει νέα στις Άλπεις και στα Βαλκάνια - εικόνα 5
Tα παραδοσιακά θέρετρα των Άλπεων, όπως η Courchevel ­διατηρούν αμείωτο το γκλάμουρ τους.

Βρες τα χωριά-δορυφόροι!
Η περιοχή της Σαβοΐας στις Γαλλικές Άλπεις είναι γεμάτη γνωστά (Courchevel, Meribel, Val Thorens) αλλά και λιγότερο γνωστά χειμερινά θέρετρα (Brides-les Bains, Les Menuires, Peisey-Vallandry), με πολλές και καλές ευκαιρίες, φτάνει να είστε ευέλικτοι και να αναζητήσετε διαμονή σε κοντινά χωριά. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το «Chalet Savoie Faire» στο χωριό Fontaine Naves, ένα εκλεπτυσμένο mountain lodge με δραστήρια σχολή μαγειρικής, το οποίο βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση στην περιοχή Trois Vallees (www.les3vallees.com ). (www.chaletsavoiefaire.com , από € 90 το δίκλινο με πρωινό).

Χιονίζει νέα στις Άλπεις και στα Βαλκάνια - εικόνα 6

Ski & bike στο Kopaonik της Σερβίας
Το χιονοδρομικό κέντρο του Kopaonik απέχει περίπου 3,5 ώρες με το αυτοκίνητο από το Βελιγράδι και βρίσκεται στην εξαιρετική τοποθεσία του ομώνυμου εθνικού πάρκου. Το διαρκώς εξελισσόμενο θέρετρο εγκαινίασε στα μέσα Σεπτεμβρίου το πρώτο bike park της χώρας, με 3 διαφορετικές διαδρομές για αναβάτες με διαφορετικά στιλ και δεξιότητες. Το νέο bike park υπολογίζεται ότι θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από την αρχή της επόμενης σεζόν, με νέες διαδρομές κι εκπλήξεις για τους επισκέπτες. (www.bikeparkopaonik.com )

Χιονίζει νέα στις Άλπεις και στα Βαλκάνια - εικόνα 7
Τα χιονοδρομικά των Βαλκανίων ανεβαίνουν διαρκώς με νέες υποδομές.

Budget friendly οργανωμένες προτάσεις
Ξεψαχνίζοντας το πρόγραμμα του Euroski Club, που εξειδικεύεται σε διακοπές στις Άλπεις αλλά και στη Βουλγαρία, βρήκαμε πολλές και συμφέρουσες προτάσεις. Χριστούγεννα στους Δολομίτες, στο θέρετρο Cavalese της Val di Fiemme, σε 3άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στις 19-26/12 (από € 439 το άτομο. Περιλαμβάνονται: αεροπορικά εισιτήρια, 7 διανυκτερεύσεις κι ενοικίαση αυτοκινήτου. Δεν περιλαμβάνονται: φόροι αεροδρομίων και κόστος καυσίμων).
Ιδανική για όσους κυνηγούν τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, η 5ήμερη εκδρομή για τη Madonna di Campiglio στις Ιταλικές Άλπεις και το θρυλικό 3Tre FIS World Cup (www.3trecampiglio.it ) στις 15-19/12 (από € 599 το άτομο. Περιλαμβάνονται: αεροπορικά εισιτήρια, 4 διανυκτερεύσεις, ενοικίαση αυτοκινήτου, ski pass για 3 ημέρες, είσοδος στον αγώνα αλλά και 1 fun pass για το γιορτινό 3Tre Winter Village αλλά και γι’ άλλα παράλληλα events. Δεν περιλαμβάνονται: φόροι αεροδρομίων και κόστος καυσίμων).
Ακόμη πιο οικονομική πρόταση η οδική 4ήμερη ή 5ήμερη εκδρομή στο Bansko της Βουλγαρίας για τα Χριστούγεννα, με διαμονή και πρωινό στο 4άστερο «Hotel Murite Club» (από € 138 το άτομο για 4 διανυκτερεύσεις, € 158 το άτομο για 5 διανυκτερεύσεις, με αναχώρηση από την Αθήνα στις 21 και τις 22/12. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για διαμονή και σε άλλα ξενοδοχεία, με διαφοροποίηση στην τιμή).
www.euroskiclub.com

Ανακαλύψτε το Μαυροβούνιο
Δεν φιγουράρει τυχαία ως μία από τις δέκα χώρες που προτείνει ο «Lonely Planet» για το 2013. Μήπως ήρθε η ώρα, λοιπόν, να του δώσετε τη δέουσα προσοχή; Δυνατό του χαρτί είναι το φυσικό περιβάλλον, με highlight τον Bay of Kotor (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Τα πιο γνωστά θέρετρα για χιονοδρομικές διαδρομές είναι το Zabljak, με πίστες όπως οι Savin Kuk, Stuoc και Javorovaca (Durmitor National Park), και το Kolasin στους πρόποδες του βουνού Bjelasic, προσβάσιμα και τα δύο από το διεθνές αεροδρόμιο της Podgorica. Ανάμεσα στα must see είναι το θέρετρο Sveti Stefan κοντά στην πόλη Budva, το σταθερά αναπτυσσόμενο δίκτυο μονοπατιών (ό,τι πρέπει για ποδηλασία και hiking) αλλά και τα εθνικά πάρκα, όπως το Durmitor National Park (ιδανικό για rafting στα νερά του ποταμού Tara) και το Lake Skadar National Park (ιδανικό για bird watching). (www.visit-montenegro.com )

Ski & city break στην Κροατία
Το «Studio Kairos» είναι το πρώτο Bed & Breakfast της πρωτεύουσας,?με δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 12 ατόμων στα 4 δωμάτιά του, με την Ιστορία της πόλης να είναι εμφανής στη διακόσμησή τους. Το όνομα της οικογενειακής επιχείρησης είναι εμπνευσμένο από τον θεό Καιρό (θεός της ευκαιρίας, γιος του Δία) και προέρχεται από την πίστη των δημιουργών του ότι η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες που πρέπει να κυνηγάμε (www.studio-kairos.com , από € 81 το δίκλινο). Επισκεφθείτε εκεί κοντά το εντυπωσιακό κάστρο Veliki Tabor στην περιοχή Zagorje (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), το οποίο είναι και πάλι επισκέψιμο έπειτα από εργασίες αποκατάσταση που διήρκεσαν σχεδόν 4 χρόνια (www.velikitabor.com ). Κοντά στο Ζάγκρεμπ βρίσκεται και το φυσικό πάρκο Medvednica με το χιονοδρομικό θέρετρο Sljeme, το οποίο θα φιλοξενήσει στις 4-6/1 το Audi FIS Ski World Cup Vip Snow Queen Trophy με αγώνες σλάλομ γυναικών και αντρών (www.sljeme.hr , www.snowqueentrophy.com ).

Eco-άφιξη στην Κροατία

Eco-άφιξη στην Κροατία
Το ολοκαίνουργιο «Eco Village Ekoetno Selo Strug» αποτελεί εναλλακτική πρόταση για τους φυσιολάτρες που θέλουν να μείνουν μακριά από τα χιονοδρομικά θέρετρα. Στο χωριό Plesmo της περιοχής Posavina, στα όρια του φυσικού πάρκου Lonjsko Polje, το οικολογικό-εθνολογικό χωριό περιλαμβάνει ανακαινισμένα σε ρουστίκ στιλ δωμάτια, τα οποία συνδυάζουν την παράδοση με τις σύγχρονες ανέσεις. Το χωριό διαθέτει επίσης εστιατόριο, όπου σερβίρονται παραδοσιακή κουζίνα και μια ποικιλία από κρασιά της περιοχής Moslavina. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για bird watching αλλά και photo safari, ποδηλασία ή ιππασία (από € 54 το δίκλινο χωρίς πρωινό, http://ekoetno-selo-strug.hr ).

Ski train από Λονδίνο για Ελβετικές Άλπεις
Τις συνήθειες των Ευρωπαίων σε σχέση με το σκι αναμένεται να αλλάξει η συνεργασία της Eurostar με την TGV-Lyria, καθώς η νέα σιδηροδρομική γραμμή (θα λειτουργήσει το διάστημα 22/12-6/4) θα σας επιτρέπει να πάρετε πρωινό στο Λονδίνο και στη συνέχεια, έπειτα από ένα πέρασμα από τη Γαλλία (αλλαγή τρένου στη Λιλ), θα καταλήγετε για βραδινό σε Verbier, Zermatt, Saas-Fee, Villars, Portes du Soleil κ.α. Αντίστοιχο δρομολόγιο υπάρχει επίσης και προς τις Γαλλικές Άλπεις: Courchevel, La Plange, Tignes, Meribel και Les Arcs κ.α. www.eurostar.com

Ski train από Λονδίνο για Ελβετικές Άλπεις
Τις συνήθειες των Ευρωπαίων σε σχέση με το σκι αναμένεται να αλλάξει η συνεργασία της Eurostar με την TGV-Lyria, καθώς η νέα σιδηροδρομική γραμμή (θα λειτουργήσει το διάστημα 22/12-6/4) θα σας επιτρέπει να πάρετε πρωινό στο Λονδίνο και στη συνέχεια, έπειτα από ένα πέρασμα από τη Γαλλία (αλλαγή τρένου στη Λιλ), θα καταλήγετε για βραδινό σε Verbier, Zermatt, Saas-Fee, Villars, Portes du Soleil κ.α. Αντίστοιχο δρομολόγιο υπάρχει επίσης και προς τις Γαλλικές Άλπεις: Courchevel, La Plange, Tignes, Meribel και Les Arcs κ.α. www.eurostar.com

Συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων / διακοπές για σκι

Εξερευνήστε νέα θέρετρα, και όχι τα πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό.

Προτιμήστε τις off-season ημερομηνίες, για να αποφύγετε τόσο τις ουρές στα lifts όσο και τις υψηλές τιμές.

Δείτε προσεκτικά τις χρεώσεις των αεροπορικών για τη μεταφορά εξοπλισμού ski ή snowboard, διότι σε πολλές περιπτώσεις οι low cost εταιρείες καταλήγουν να είναι ακριβότερες.

Κλείστε πακέτο που περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια και τις σχετικές μετακινήσεις, διαμονή (ενδεχομένως με ημιδιατροφή), ski passes ή ακόμη και μαθήματα ski/snowboard κι ενοικίαση εξοπλισμού, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τις καλύτερες τιμές και αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα απρόοπτα έξοδα.

Κάντε έγκαιρη κράτηση του πλήρους εξοπλισμού σας, κυνηγώντας τις ευκαιρίες, διότι είθισται οι τιμές στα θέρετρα να είναι τσιμπημένες (αν και υπάρχουν η πιθανότητα να βρείτε και καλές ευκαιρίες).

Βάλτε κι εσείς ένα χεράκι: κάντε την κίνηση ματ κι επιλέξτε δωμάτιο εξοπλισμένο με κουζίνα, ώστε να ρυθμίσετε καλύτερα τα έξοδα διατροφής.

Μείνετε σε χωριό κοντά στο θέρετρο της επιλογής σας ή επιλέξτε ένα λιγότερο γνωστό θέρετρο. Για παράδειγμα, ανακαλύψτε στη Γαλλία το Val Cenis, το κεντρικό θέρετρο της κοιλάδας Haute-Maurienne Vanoise (www.haute-maurienne-vanoise.com ), αντί για το Val d’Isere ή το Meribel ή γυρίστε την πλάτη στις Άλπεις και αρχίστε τις κατεβασιές στα χιονοδρομικά των Βαλκανίων.

Όσο για το chalet; Πείτε ακριβώς πώς το θέλετε! Μπείτε στην ιστοσελίδα www.muchbetteradventures.com και συμπληρώστε την ειδική φόρμα^ οι ιδιοκτήτες του chalet θα σας κάνουν την προσφορά τους κι εσείς θα επιλέξετε στο τέλος την ιδανική.

Εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία. Πολλά resorts έχουν χρήσιμα apps με πληροφορίες για τις πίστες, τον καιρό, χάρτες για ta μονοπάτια και άλλες δραστηριότητες. Κατεβάστε τα στο κινητό ή στο iPad σας, έτοιμα προς χρήση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.