ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο timing για επίσκεψη στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ένα από τα πιο «δυνατά» τοπία στην Ελλάδα. Νέα μουσεία και πεζόδρομοι συνθέτουν μια οργανωμένη αρχαιολατρική διαδρομή, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι ανερχόμενες εξωτικές αμμουδιές του Ιονίου.

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

πιο επίκαιρη από ποτέ!

Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο timing για επίσκεψη στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ένα από τα πιο «δυνατά» τοπία στην Ελλάδα. Νέα μουσεία και πεζόδρομοι συνθέτουν μια οργανωμένη αρχαιολατρική διαδρομή, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι ανερχόμενες εξωτικές αμμουδιές του Ιονίου.

Αρχαιολατρικός περίπατος

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - εικόνα 1

Για πρώτη φορά μπορείς να σχεδιάσεις μια ολοκληρωμένη βόλτα στο παρελθόν ξεκινώντας από το ολοκαίνουργιο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου μυείσαι με σύγχρονο τρόπο στην ουσία των αγώνων όπως διεξάγονταν στην αρχαιότητα. Έτσι, στη συνέχεια είσαι πλέον σε θέση να απολαύσεις «διαβασμένος» τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο οδηγεί ένας όμορφος, καινούργιος πεζόδρομος. Φυσική κατάληξη, το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτός από τους πρωταγωνιστές Ερμή του Πραξιτέλη και Νίκη του Παιωνίου αναδεικνύονται πλήρως, μεταξύ άλλων, τα πανέμορφα χάλκινα ευρήματα του ιερού, τα οποία παλιότερα ήταν στοιβαγμένα. Απαραίτητη η στάση στο ανακαινισμένο ξενοδοχείο των ΣΠΑΠ (επιβλητικό μνημείο των αρχών του 20ού αιώνα που ξεκίνησε ως κτίριο της εταιρείας σιδηροδρόμων και στη συνέχεια λειτούργησε ως ξενοδοχείο), που φιλοξενεί γραφεία ενημέρωσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - εδώ εκτίθεται αποκαταστημένη η μνημειακή τοιχογραφία του ζωγράφου Γιώργου Μαυροείδη. Γυρίζοντας προς Αθήνα, κάντε μια στάση στην Αρχαία Ήλιδα (25 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία, προς Αμαλιάδα), τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, για να δείτε το νέο μουσείο με ευρήματα από το γειτονικό αρχαιολογικό χώρο.

Παραλίες: κρινάκια στην άμμο

Καλαμιά, Λουτρά Κυλλήνης, Αρκούδι, Καϊάφας, Σκαφιδιά, Κουρούτα. Ορισμένες από τις πιο εξωτικές αμμουδιές της Ελλάδας βρίσκονται σε απόσταση μισής ώρας από την Αρχαία Ολυμπία. Όσο κι αν το καθεστώς αλλάζει χρόνο με το χρόνο με τα opening των νέων resort δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο ερημικά σημεία όπου μπορείτε να μείνετε μόνοι με τους αμμόλοφους, τα λευκά κρινάκια της άμμου και το γαλάζιο του Ιονίου.

Γεύση: beach restaurants και χωριάτικα ταβερνάκια

Έθνικ και διεθνείς γεύσεις στο bar-restaurant Guru στην Κουρούτα, ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις στο beach bar restaurant Arqoudi στο Αρκούδι, σπιτικά μαγειρευτά on the road στην Αίγλη, στο 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πύργου-Πατρών, κοτόπουλο σε διάφορες εκδοχές στα Κοτόπουλα στο χωριό Λινάρια, πιάτα της ώρας στο κουτούκι του Κλαδέου στην Ολυμπία, μαγειρευτά στην Αμβροσία στην Ολυμπία, ψάρι στη Γλυφάδα στο Κατάκολο.

Nightlife με θέα το Ιόνιο

Αποφύγετε τα μπαρ της Ολυμπίας - και μόνο τα ονόματα (Calypso Pub, Zorbas Disco και δεν συμμαζεύεται) τα λένε όλα. Στην Κουρούτα, την «πρωτεύουσα» του nightlife του Νομού Ηλείας, all-day happy διάθεση, massage on the beach και σπέσιαλ ποτά στο beach bar restaurant Guru και mainstream clubbing στο Μύλο. Δυνατή μπάρα στο Arqoudi στην παραλία Αρκούδι.

Διαμονή

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - εικόνα 2

Στην Ολυμπία στο Olympia Palace (2624023101), στο Olympion Asty (2624023665-7), στο Antonios (2624022348-9) και στο Αμαλία (2624022190). Στα παράλια: στο νέο πολυτελές hotel complex της Grecotel με τρία ξενοδοχεία για tailor-made διακοπές: το Grecotel Olympia Riviera Thalasso, το boutique hotel Grecotel Mandola Rossa και το all-inclusive family hotel Grecotel Olympia Oasis. (2623064400, 2107280477). Στο πολυτελές resort Aldemar Olympian Village (2621082000) στη Σκαφιδιά. Στο καινούργιο αξιόλογο Olympia Golden Beach (2623095999) στο Κάστρο Κυλλήνης, στα όμορφα low budget στούντιο Blue House στο Αρκούδι (2623096167). Δέσποινα Ζευκιλή
dzeykili@athinorama.gr
Τεύχος 222, 12/8/2004

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.