Ορεινή Ναυπακτία

Η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην Άνω Χώρα της ορεινής Ναυπακτίας, έδωσε το σύνθημα θυμίζοντάς μας ότι τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να σκαρφαλώσουμε στα βουνά της απολαμβάνοντας ένα συναρπαστικό μίνι on the road προτού ο χειμώνας τα κάνει απροσπέλαστα.

Ορεινή Ναυπακτία

Η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην Άνω Χώρα της ορεινής Ναυπακτίας, έδωσε το σύνθημα θυμίζοντάς μας ότι τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να σκαρφαλώσουμε στα βουνά της απολαμβάνοντας ένα συναρπαστικό μίνι on the road προτού ο χειμώνας τα κάνει απροσπέλαστα.

Ορεινή Ναυπακτία - εικόνα 1
Ναύπακτος

Η καρδιά της ορεινής Ναυπακτίας χτυπά παραδοσιακά στην Άνω Χώρα, που το προηγούμενο Σάββατο ευωδίαζε ψητό κάστανο, καθώς στην κεντρική πλατεία του χωριού έλαβε χώρα για 7η χρονιά η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου. Η συγκεκριμένη γιορτή, αν και αναβίωσε σχετικά πρόσφατα, έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν, από όταν αποτελούσε αφορμή συνάντησης για τους κατοίκους των 45 χωριών της ορεινής Ναυπακτίας. Μιλάμε βέβαια για εποχές που οι άνθρωποι διέσχιζαν μονοπάτια και γεφύρια για να φτάσουν στον προορισμό τους. Μιλάμε όμως και για μια περιοχή που έχει διασώσει ανέπαφη αυτήν την παρθένα και άγρια ομορφιά της: κάπου εκεί, ανάμεσα στις νότιες απολήξεις της Πίνδου, την Οξιά, το Παναιτωλικό και τα Βαρδούσια, τα χωριά εξακολουθούν να μετεωρίζονται σε απόλυτα αλπικά τοπία με έλατα, καρυδιές, οξιές και καστανόλογκους αλλά και τα μονοπάτια που τα συνέδεαν μεταξύ τους ακόμη περνούν από χαράδρες, ρεματιές και τοπία που μαγνητίζουν.

Ορεινή Ναυπακτία - εικόνα 2
Rafting στον Εύηνο με τη Rafting House Activities (φωτό: Marios Kaltsis)

Οι ασφάλτινοι δρόμοι που στρώθηκαν εν τω μεταξύ, σε συνδυασμό με το γειτονικό μαγνήτη των φυσιολατρών Εύηνο, ναι μεν άνοιξαν την περιοχή σε ένα ευρύτερο κοινό, έχουν όμως τις ιδιαιτερότητές τους: εξαιρετικά στριφογυριστοί και απότομοι, κλείνουν εύκολα όταν χειμωνιάζει και, παρότι οι τοπικοί φορείς επεμβαίνουν άμεσα, η τετρακίνηση και οι αλυσίδες είναι απαραίτητες. Προτού χειμωνιάσει, λοιπόν, είναι ιδανική εποχή γι’ αυτόν το συναρπαστικό ορεινό προορισμό, ιδίως αν αναζητάτε φυσιολατρικές αποδράσεις χαμηλού προφίλ σε συνδυασμό με on the road ανακαλύψεις. Ένα ιδανικό weekend ξεκινά κάπως έτσι…

Οι καλύτερες διαδρομές

Ορεινή Ναυπακτία - εικόνα 3
Πεζοπορία στο δάσος

Το «κλειδί» για την ορεινή Ναυπακτία κρατά η Ναύπακτος, οπότε την Παρασκευή περνάμε να το… πάρουμε. Αν φτάσουμε σχετικά νωρίς, αφιερώνουμε λίγο χρόνο στα αξιοθέατά της, όπως το Μουσείο Φαρμάκη με τα κειμήλια από την Επανάσταση του ’21 ή τον πύργο Μπότσαρη με τη μόνιμη έκθεση για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Εννοείται πως ανεβαίνουμε στο κάστρο για να απολαύσουμε θέα μέχρι τον Κορινθιακό και μετά το κλασικό πέρασμα για φαγητό και ποτό από το Λιμάνι και το Στενοπάζαρο διανυκτερεύουμε σε κάποιο ξενοδοχείο της.

Το Σάββατο φλερτάρουμε με την ιδέα να πεταχτούμε μέχρι το Θέρμο, όμως η φοβερή θέα της Τριχωνίδας στη διαδρομή και το άραγμα στην κεντρική πλατεία με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά μάλλον θα μας βγάλουν εκτός προγράμματος, οπότε παίρνουμε κατευθείαν τη μεγάλη ανηφόρα για Άνω Χώρα. Προηγουμένως, βέβαια, επισκεπτόμαστε βενζινάδικο και ATM γιατί πάνω στα βουνά σπανίζουν. Περίπου 60 χλμ. μας χωρίζουν από το κεφαλοχώρι της ορεινής Ναυπακτίας και είναι γεμάτα φουρκέτες σε στενούς δρόμους αλλά και χωριά-πειρασμοί για ενδιάμεσες στάσεις. Από τα πιο ονομαστά είναι η Λιμνίστα με την όμορφη πλατεία, τον τεράστιο πλάτανο και την πέτρινη βρύση, η αμφιθεατρική Τερψιθέα με θέα μέχρι το Παναχαϊκό όρος από υψόμετρο 800 μ.

Ορεινή Ναυπακτία - εικόνα 4
«Xenios Chalets»

Kαι η όνομα και πράγμα Ελατού με εξίσου καταπράσινη θέα σε αντικρινά εύφορα δάση. αλλά η Άνω Χώρα έχει άλλη χάρη. Βρισκόμαστε πια σε υψόμετρο 1.030 μ., βολτάρουμε ανάμεσα σε έλατα και καστανιές και καταλήγουμε σε κάποιο από τα ταβερνάκια ή τα παραδοσιακά καφενεία στην πλακόστρωτη πλατεία. Αν δεν έχει βρέξει πολύ (χωματόδρομος γαρ), και σε κάθε περίπτωση κατόπιν συνεννόησης με τους ντόπιους, κάνουμε εκείνη τη μαγευτική διαδρομή που –σκαρφαλώνοντας στον αυχένα του βουνού– καταλήγει στον τεχνητό ποταμό Εύηνο. Θα περάσουμε από τα Κρυονέρια στη βόρεια πλευρά του Φτερόπυργου με την υπέροχη πέτρινη πλατεία, την Περδικόβρυση την οποία «γλείφει» ένα απίθανο ελατόδασος κάτω από το βουνό Αρίδνη, τα Κλεπά με το πάντα ανοιχτό καλτ παντοπωλείο και θα τραβήξουμε χειρόφρενο στην πανέμορφη Αράχοβα, με θέα στα φιόρδ της λίμνης. Αν μας παίρνει χρονικά, θα κινηθούμε περιμετρικά της τεχνητής λίμνης του Εύηνου (οι λάτρες του rafting σημειώστε το Rafting House Activities, 2634026435), αλλιώς θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Θέλουμε, άλλωστε, να είμαστε ξεκούραστοι για το οδηγικό adventure που έχουμε αφήσει για το τέλος.


Ορεινή Ναυπακτία - εικόνα 5
Τα κάστανα έχουν την τιμητική τους

Πρωί Κυριακής και φρεσκαρισμένοι αφήνουμε πίσω μας την Άνω Χώρα. Ύστερα από περίπου 10 ζόρικα χιλιόμετρα φτάνουμε στην Αμπελακιώτισσα. Τριγύρω τα βουνά Τσεκούρα και Αϊ-Λιας, ενώ η θέα φτάνει μέχρι τον Κότσαλο, τον παραπόταμο του Εύηνου, και το φαράγγι του Κάκαβου. Επισκεπτόμαστε την ιερά μονή του χωριού με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που η παράδοση τη θέλει να εμφανίστηκε εκεί ως διά μαγείας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, και ξαναπαίρνουμε το δρόμο της επιστροφής προς την Άνω Χώρα. Στο χωματόδρομο προς τον Πλάτανο στρίβουμε δεξιά και ανηφορίζουμε προσεκτικά προς Πόδο και Χόμορη. Με μόλις 10 κατοίκους και πνιγμένο στα πλατάνια το πρώτο, απόλυτα αμφιθεατρικό και με όμορφη πλακόστρωτη πλατεία το δεύτερο, ενδείκνυνται για μια στάση. Ανυπομονούμε όμως πια να φτάσουμε στο κεφαλοχώρι της περιοχής, τον Πλάτανο. Θέλουμε να σεργιανίσουμε στα λιθόστρωτα σοκάκια τού πάντα ζωντανού χωριού και να ξαποστάσουμε σε εκείνη τη φανταστική πλατεία την οποία κυκλώνουν περιποιημένα σπίτια. Ώρα για επιστροφή; Ναι, αλλά πρώτα θα τακτοποιήσουμε την «εκκρεμότητα» του Θέρμου που έχουμε από την αρχή του ταξιδιού. Άλλωστε, από εκεί περνά ο δρόμος που συνδέει τον Πλάτανο με το Αγρίνιο και την εθνική οδό.

know how

Ορεινή Ναυπακτία - εικόνα 6
Ξενοδοχείο «Nafs»

Ναύακτος
Το κλασικό ξενοδοχείο πόλης «Hotel Nafpaktos» (φωτό, 2634023788), στην παραλία Γρίμποβο, διαθέτει άνετα δωμάτια, αρκετά με θέα στον Κορινθιακό, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και το κάστρο. Ειδικά για τους αναγνώστες του «α» το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό προσφέρεται στα € 40. Το διακριτικά πολυτελές «Nafs» (2634038216), στην παραλία Ψανής, αντισταθμίζει το σχετικά μικρό μέγεθος των δωματίων με πλουσιοπάροχο εξοπλισμό, ενώ στην ξεχωριστή ατμόσφαιρα συμβάλλει η mix & match διακόσμηση. Η διαμονή σε δίκλινο με πρωινό προσφέρεται ειδικά για τους αναγνώστες του «α» στα € 60, ενώ για περισσότερες διανυκτερεύσεις ισχύουν περαιτέρω μειώσεις. Το «Σπιτικό» (2634026524) στο Γρίμποβο έχει καλά παραδοσιακά πιάτα, ενώ ο «Πάπουλης» (2634021587) στο παλιό λιμάνι ειδικεύεται στα μικρά ψάρια.

Λιμνίστα
Η Άννα Κορδάτου σερβίρει καλομαγειρεμένα κρεατικά από την οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα στη ζεστή αίθουσα του «Πέτρινου» (2634052588), ενώ νοικιάζει και δωμάτια πάνω στη ρεματιά (€ 60). Πάνω στην πλατεία του χωριού, στο «Τζάκι» (2634052322), θα απολαύσετε ντόπια κουζίνα με βάση το κρέας και μια ιδιαίτερη τραχανόπιτα χωρίς φύλλο.

Άνω και Κάτω Χώρα
Στην Άνω Χώρα το «Crystal Mountain Hotel» (φωτό, 2634041555, € 85) ξεχωρίζει χάρη στο προνομιακό του πόστο, τους ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους, τα δωμάτια σε ρομαντικό στιλ και το ιδιόκτητο καστανόδασος. Ο ξενώνας «Κανναβέικο» (2634041077, € 55) στεγάζεται σε πέτρινο διατηρητέο, με ιστορία που κρατά από το 1821, ενώ η θέα φτάνει μέχρι τα Βαρδούσια. Στο «Πλατάνι» (2634041002), στην έξοδο του χωριού, θα απολαύσετε γίδα βραστή, τράγο με φασολάκια, χωριάτικες πίτες αλλά και φοβερή θέα από τον πέτρινο εξώστη. Στην Κάτω Χώρα ιδιαίτερη πρόταση είναι τα country style Xenios Chalets (2634041111, από €50).

Ελατού
Μένουμε στα απλά δωμάτια του ξενώνα «Ελατού» (φωτό, 2634053000, € 55) και για φαγητό πεταγόμαστε μέχρι το ταβερνάκι του ισογείου, για νόστιμα τοπικά πιάτα. Εναλλακτικά ο «Λώλος» (6977622217), στο 2ο χλμ. Ελατούς-Άνω Χώρας, ξεκινά να σερβίρει από το πρωί καφέ και γλυκά και συνεχίζει με μαγειρευτά, πίτες, και πιάτα της ώρας. Στεγάζεται σε όμορφο πέτρινο κτίριο με ψηλά ταβάνια, ενώ έχει και μπαρ.

Οι τιμές (εκτός αν αναγράφεται κάτι διαφορετικό) αφορούν διαμονή σε στάνταρ δίκλινο δωμάτιο και περιλαμβάνουν πρωινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.