Fistiki break στην Αίγινα

Σαββατοκύριακο εν όψει και μετά τις βροχές των τελευταίων ημερών έχουμε όρεξη για βολτούλες στα πέριξ. Μήπως να πεταχτούμε μέχρι την Αίγινα που αυτές τις ημέρες ζει στον πυρετό της 4ης Γιορτής Φιστικιού;

Fistiki break στην Αίγινα

Σαββατοκύριακο εν όψει και μετά τις βροχές των τελευταίων ημερών έχουμε όρεξη για βολτούλες στα πέριξ. Μήπως να πεταχτούμε μέχρι την Αίγινα που αυτές τις ημέρες ζει στον πυρετό της 4ης Γιορτής Φιστικιού;

Fistiki break στην Αίγινα - εικόνα 1

Το meteo το τσεκάραμε πάντως σήμερα το πρωί πριν από σας για σας και βροχές δεν προβλέπονται. Εσείς μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο www.aeginafistikifest.gr για να πάρετε μια πρώτη γεύση από τις φετινές εκδηλώσεις που, πέρα από τη μεγάλη εμπορική έκθεση στην προβλήτα του λιμανιού, περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο Κολώνας και στα άγνωστα στους πολλούς καποδιστριακά κτίρια, λούνα παρκ στον Πύργο Μάρκελλου, live μαγειρέματα με κύριο συστατικό το φιστίκι, μεγάλη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου το βράδυ του Σαββάτου και παιδική παρέλαση την Κυριακή που θα καταλήξει στο συμβολικό κάψιμο ενός δράκου για καλή σοδειά. Το σίγουρο είναι πάντως πως ακόμα κι αν έρθετε αυθημερόν θα νιώσετε ότι πήγατε κανονική εκδρομή.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Φρεσκαρισμένο τα τελευταία χρόνια, το λιμάνι της Αίγινας, με τα πολύχρωμα νεοκλασικά, τα αραγμένα καΐκια-πλωτά μανάβικα και τα αμαξάκια, έχει κάτι από ατμόσφαιρα παλιάς ελληνικής ταινίας – βλέπε «Διακοπές στην Αίγινα». Για να νιώσετε βέβαια ότι πήγατε πραγματικές διακοπές στην Αίγινα, καλό είναι να γυρίσετε την πλάτη στο ιπτάμενο δελφίνι και να πάρετε μαζί το αυτοκίνητο – ούτως ή άλλως με τα κλειστού τύπου οχηματαγωγά, που είναι και τα γρηγορότερα, το νησί δεν απέχει από τον Πειραιά παρά 1 ώρα και 10 λεπτά.

Μετά τον πρώτο καπουτσίνο σε κάποιο από τα cafes της περαντζάδας και σε περίπτωση που έχετε ολοκληρώσει τα μπάνια σας για φέτος, προτείνουμε αυτοκινητάδα στην ενδοχώρα προς Αγία Μαρίνα. Σκαρφαλωμένη σ’ ένα λόφο, απέναντι από το πάντα κοσμοπλημμυρισμένο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το λιμάνι, η Παλιαχώρα, η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, που άρχισε να αναπαλαιώνεται πρόσφατα, προσκαλεί να την περπατήσετε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση βυζαντινή νεκρόπολη της Αττικής όπου θα βρεθείτε να σεργιανίζετε ανάμεσα σε ερειπωμένα πέτρινα σπίτια και εκκλησάκια, σκαρφαλωμένα σε απόκρημνα βράχια για να αποθαρρύνουν τους πειρατές.

Η συνέχεια ανήκει δικαιωματικά σ’ ένα κλασικό αξιοθέατο, το ναό της Αφαίας (τοπική θεά που αργότερα ταυτίστηκε με την Αθηνά). Κάθε επίσκεψη σε αυτόν είναι και μια αποκάλυψη, έτσι όπως δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου πάνω από το θέρετρο της Αγίας Μαρίνας. Ο δωρικός ναός που βλέπουμε σήμερα πήρε την τελική του μορφή γύρω στα 500 π.Χ. – στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται δίπλα θα δείτε αναπαραστάσεις των γλυπτών που στόλιζαν το ναό της Αφαίας (τα πρωτότυπα βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Μονάχου), καθώς και μακέτες των ναών που υπήρχαν παλιότερα εκεί. Γυρίζοντας σπίτι, πάρτε χάρτη και γνώμονα και διαπιστώστε αν ισχύει αυτό που λέγεται, ότι δηλαδή ο ναός αυτός μαζί με τον Παρθενώνα και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο σχηματίζουν στο χάρτη ένα νοητό ισόπλευρο τρίγωνο. Δίπλα στο Ναό της Αφαίας, το μοναστήρι του Αγίου Μηνά επιφυλάσσει μια έκπληξη ακόμη και στους άθεους – οι καλόγριες πουλάνε νοστιμότατα τυριά και γλυκά (must το ρυζόγαλο) με φρεσκότατες πρώτες ύλες από τα ζώα και τα δέντρα του μοναστηριού.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στο φινετσάτο ξενοδοχείο «Ραστώνη» στην πόλη της Αίγινας (από € 70, 2297027639, www.rastoni.gr ) όπου τα παλιά μεγάλα δέντρα του κήπου κρύβουν δωμάτια διακοσμημένα κι επιπλωμένα με μινιμαλιστική ιαπωνική αισθητική.

Στην Πέρδικα, στα αυτόνομα διαμερίσματα του ξενώνα «Αntzi Studios» (από € 45, 2297061446,www.antzistudios.gr ) γύρω από πισίνα στην οποία βλέπει και η τραπεζαρία όπου σερβίρεται το καλοφτιαγμένο σπιτικό πρωινό.

Στα διαμερίσματα «Fistikies Holiday Apartments» στις παρυφές της πόλης (από € 70, 2297023783,www.fistikies.gr ) με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, υψηλής ποιότητας υλικά σε όλους τους χώρους, δωμάτια με θέα στη Μονή και στο Αγκίστρι και πισίνα με υδρομασάζ.

Στους Αγίους στις «Irides» (από € 75, 2297052215, www.irides.gr) σε πολύ όμορφα διαμερίσματα και νέα στούντιο με σπιτική περιποίηση σε ήσυχη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Fistiki break στην Αίγινα - εικόνα 2

Αιγινίτισσα
Πολύ όμορφο σημείο πάνω στη θάλασσα, πριν φτάσεις στην Πέρδικα. Φρέσκα ψάρια, ωραίες βραστές σαλάτες (αλμύρα από την Ύδρα και σταμναγκάθι) και τραγανή καραβιδόψιχα. Η ταβέρνα είναι γνωστή και ως Νίκος-Φώντας. (2297061546)

Νώντας
Ψαροταβέρνα στην αρχή της περαντζάδας της Πέρδικας με ιστορία από το 1936 και θέα στο λιμανάκι με τις ψαρότρατες. Σπεσιαλιτέ του η αστακομακαρονάδα, το κριθαρότο με αστακό και η τηγανόσουπα. (2297061233)

Κόκορας
Κουτούκι με ωραία βεράντα στην Κυψέλη, στον εσωτερικό δρόμο που συνδέει την Αίγινα με τη Σουβάλα. Μεζέδες από τον ξύλινο δίσκο: χταπόδι κοκκινιστό, ψαρεμένο από τον ιδιοκτήτη, ωραία φάβα, αμπελοφάσουλα κ.ά. (2297022155)

Καβουρόπετρα
Ελάτε πριν από το σούρουπο, πιάστε ακριανό τραπέζι με θέα στον ήσυχο μόλο και απολαύστε ψάρι (από κατσούλες μέχρι ξιφία φέτα) και μεζεδάκια (ωραία ντοματόπιτα και σολομός μαρινάτος). Στον παραλιακό δρόμο Αίγινας-Σουβάλας. (2297023001)

Θολός
Οικογενειακή ταβέρνα στην Αγία Μαρίνα με απλή, νόστιμη κουζίνα σε πολύ όμορφο και ήσυχο κήπο μ’ ένα αιωνόβιο πεύκο στο κέντρο. (2297032129)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.