5 perfect breaks στην Πελοπόννησο

Φέτος για πολλούς από εμάς τα week­ends θα αντικαταστήσουν τις δια­κοπές. Κοντινή κι «εύκολη», η Πελοπόννησος είναι πραγματικά ανεξάντλητη σε προτάσεις για σύντομες αποδράσεις διαφορετικού στιλ. Πραγματικά δυσκολευτήκαμε να καταλήξουμε σε 5! Φυσικά, όλες οι προτάσεις ενδείκνυνται και για μεγαλύτερη διαμονή.

5 perfect breaks στην Πελοπόννησο

Φέτος για πολλούς από εμάς τα week­ends θα αντικαταστήσουν τις δια­κοπές. Κοντινή κι «εύκολη», η Πελοπόννησος είναι πραγματικά ανεξάντλητη σε προτάσεις για σύντομες αποδράσεις διαφορετικού στιλ. Πραγματικά δυσκολευτήκαμε να καταλήξουμε σε 5! Φυσικά, όλες οι προτάσεις ενδείκνυνται και για μεγαλύτερη διαμονή.

Πύλος, Family καλοπέραση

5 perfect breaks στην Πελοπόννησο - εικόνα 1
«The Romanos Costa Navarino»

Παρασκευή: Απολαμβάνουμε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της Πελοποννήσου να χάνεται μες στο Ιόνιο, στεγνώνοντας τυλιγμένοι στις πετσέτες μας στην αχανή αμμουδιά του «The Westin Costa Navarino». Πίσω μας, οι αμμόλοφοι δεν μας επιτρέπουν την οπτική επαφή με το resort, χαρίζοντάς μας μια σπάνια αίσθηση για παραλία ελληνικού ξενοδοχείου, αυτήν του παρθένου φυσικού περιβάλλοντος. Θέλοντας να δια­τηρήσουμε την αίσθηση, επιλέγουμε να δειπνήσουμε στο grill resto «Flame» (€ 40-55) απολαμβάνοντας τόσο τα προϊόντα από τα μποστάνια όσο και τη θέα στο... τοσκανέζικο τοπίο.

Σάββατο: Οι επιλογές είναι δύο: ή θα αφήσουμε τα παιδιά (για όσες ώρες αποφασίσουμε) σε κάποιο από τα δύο εξαιρετικά kids clubs και θα χαλαρώσουμε στην πισίνα και την παραλία ή θα γίνουμε κι εμείς μαζί τους παιδιά πιάνοντας ξαπλώστρα στην Aqua Land. Νεροτσουλήθρες, ένα υδάτινο πάρκο, μια σούπερ παιδική χαρά με άμμο και ξύλινα παιχνίδια μπορούν να μας παρασύρουν για ώρες – αφήστε το αμερικάνικο diner δίπλα! Ύστερα από όλα αυτά η σιέστα επιβάλλεται, ενώ ακολουθεί ένας χαλαρός βραδινός περίπατος στην Αγορά – ένα μεταμοντέρνο χωριό με το καφενείο, τα μαγαζιά, την περαντζάδα του και το θερινό σινεμά να παίζει μαγνητοσκοπημένες συναυλίες. Πιάνουμε θέση στο καλό ιταλικό εστιατόριο «Da Luigi» (€ 35-45), ενώ τα παιδιά παίζουν αμέριμνα στην πλατεία. Μπορεί να μην είναι αυτό που λέμε ήσυχο βράδυ, αλλά έχει την πλάκα του... Και αν τα παιδιά είναι πάνω από 4 ετών, μπορούν να κοιμηθούν στο Sand Castle κι εμείς να απολαύσουμε κάτι πιο πριβέ, όπως το «Inbi».

Κυριακή: Με την επίγευση ενός νοστιμότατου πρωινού από τον πλούσιο μπουφέ (φρέσκα σύκα, ωραία smoothies, παραδοσιακό ρυζόγαλο είναι μερικά από τα εδέσματα που κάνουν τη διαφορά) παίρνουμε το δρόμο του γυρισμού. Κάνουμε μια παράκαμψη για sighteseeing στο Ανάκτορο του Νέστορα και στη συνέχεια, στο δρόμο Πύλου-Καλαμάτας, απολαμβάνουμε τη δροσιά στις λιμνούλες και στους καταρράκτες στο μικρό φαράγγι Πολυλίμνιο – η πιο ιδανική «πισίνα» είναι η λίμνη Κάδη. Για φαγητό θα καταλήξουμε στην Καλαμάτα (πριν από τις 6 μ.μ. γιατί κλείνει) στην «κρυφή» ταβέρνα του Βασιλειάδη (2721083957, € 11-18) στην περιοχή Μπουρνιά, πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο, για τις σπεσιαλιτέ της κ. Μαρίας Κάργα (π.χ. ψευτομουσακάς με τα τοπικά χόρτα αγγουρίτσα και σφελίτσι).

Μένουμε
Στο The Westin Costa Navarino (2723095000, www.westincostanavarino.com, από € 140), το πιο οικογενειακό από τα δύο ξενοδοχεία του συγκροτήματος, ή αν θέλετε έξτρα πολυτέλεια πάντα με πρόσβαση σε όλους τους χώρους στο The Romanos Costa Navarino (2723095000, www.romanoscostanavarino.com, από € 200).

Καρδαμύλη, σοφιστικέ καταφύγιο

5 perfect breaks στην Πελοπόννησο - εικόνα 2

Παρασκευή: Το σούρουπο μας βρίσκει στην ταβέρνα της κυρίας Λέλας (2721073541, € 15-18) να απολαμβάνουμε κοτόπουλο στο φούρνο με δεντρολίβανο κάτω από την πέργκολα, με θέα στον απάνεμο κόλπο της Καρδαμύλης. Στη συνέχεια, περπατώντας στα γραφικά σοκάκια της «νησιώτικης» πολιτείας με τα πετρόκτιστα σπίτια και τις κεραμιδένιες στέγες, με κατεύθυνση τα cafe-bars του κεντρικού δρόμου, νιώθουμε ήδη σε διακοπές.

Σάββατο: Σήμερα δεν θα βγάλουμε το μαγιό, θα περάσουμε όλη την ημέρα χαλαρώνοντας στη βοτσαλωτή παραλία των Ριτσών, θα φάμε στη λουλουδάτη αυλή της ταβέρνας «Ελιές» (2721073140, € 12-16), θα διαβάσουμε τα βιβλία μας με θέα στο καταπράσινο νησάκι Μερόπη και τους λόφους με τις ελιές και τα κυπαρίσσια. Με το που θα πάψει να καίει ο ήλιος, παίρνουμε το μονοπάτι για τη γοητευτική Παλιά Πόλη με τους αναστυλωμένους πύργους.

Κυριακή: Αφήνουμε την Καρδαμύλη για μια βόλτα στα γειτονικά χωριά του Ταΰγετου. Στην Καστάνια κάνουμε βόλτα ανάμεσα στα σπίτια με τις πλάκες στις στέγες και αναζητούμε τη βυζαντινή εκκλησία της Τρικάμπανου και του Αγίου Πέτρου με το πυργοειδές καμπαναριό. Στα Τσέρια ρουφάμε τη θέα στο φαράγγι του Ρίντομο. Αξίζει η διαδρομή μέχρι τη Μηλιά, που μας υποβάλλει με την άγρια ομορφιά της, τα πέτρινα σπίτια και τη μυρωδιά του φασκόμηλου. Τρώμε πρόχειρα, λαλάγγια και ομελέτα με ντόπιο παστό, σε κάποιο από τα καφενεία, εκτός αν έχουμε σκοπό να βουτήξουμε στη συνέχεια. Προτού πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, κάνουμε μια χαλαρή αυτοκινητάδα στον παραλιακό δρόμο από την Καρδαμύλη –μέσω Στούπας– μέχρι την Τραχήλα, ένα πετρόχτιστο ψαροχώρι με τιρκουάζ νερά.

Μένουμε
Στα πέτρινα, καλόγουστα αυτόνομα σπίτια Ελιές μες στον ελαιώνα που φτάνει μέχρι το κύμα (2721073021, www.elieshotel.gr, από € 85), στις Κατοικίες Μάνης για αυτονομία και θέα (2721079012, 6933441106, www.katikiesmanis.com, από € 80), στα διαμερίσματα του Νότος (2721073991, www.notoshotel.gr, από € 80), ιδανικά και για οικογένειες, σε μια πλαγιά πάνω από την παραλία Ριτσών, ή στις ατμοσφαιρικές κατοικίες Λιόδεντρα στην παραλία Ριτσών, για παρέες ή οικογένειες (6977588594, www.liodentra.gr, από € 300 το σπίτι).

Μάνη, road movie

5 perfect breaks στην Πελοπόννησο - εικόνα 3
«Citta dei Nicliani»

Παρασκευή: Χαλαρώνουμε στην αυλή του νέου ξενώνα «Citta dei Nicliani» στην Κοίτα, καθώς η μανιάτικη πέτρα βάφεται ροζ σρο ηλιοβασίλεμα, και αποφασίζουμε ότι το υπόλοιπο βράδυ θα είναι αφιερωμένο σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο. Θα ακούσουμε την ιστορία του κτιρίου, που έχει χαρακτηριστεί αρχαίο μνημείο, και των Νικλιάνων, των προυχόντων της Μάνης του 17ου αιώνα, θα χαζέψουμε τα βότσαλα από τις γύρω παραλίες που στολίζουν την πισίνα, θα δειπνήσουμε σαν σε σπίτι φίλων με φαγητά από τα χέρια της οικοδέσποινας.

Σάββατο:
Μετά το χειροποίητο πρωινό με τοπικές πινελιές (λαλάγγια, ομελέτες κ.ά.), αποχαιρετάμε τους πύργους της Κοίτας και συνεχίζουμε νότια για ένα drive στο βαρύ πυροβολικό της Μάνης. Από τον Γερολιμένα προς το Ταίναρο, με στάση κλασικά στο πιο πολυφωτογραφημένο μανιάτικο χωριό, τη Βάθια, απολαμβάνουμε χιλιόμετρα απόλυτης ξεραΐλας με μόνη συντροφιά τους πύργους με τις φραγκοσυκιές και τις κολόνες της ΔΕΗ, που ενισχύουν το Far West feeling. Αν η μυστικιστική ατμόσφαιρα σας πάει και δεν έχει μεσημεριάσει ακόμη, συνεχίστε μέχρι το Ταίναρο και αναζητήστε την πύλη του Άδη περπατώντας μέχρι το φάρο στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης (περίπου 20 λεπτά). Για μπάνιο προτείνουμε τους πριβέ βοτσαλωτούς κολπίσκους κάτω από τα Άλικα. Αφήστε χρόνο για ξεκούραση, διότι το βράδυ έχουμε κλείσει τραπέζι στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο του ξενώνα «Κυρίμαι» (€ 25-40) για δημιουργικές γεύσεις υπό την επιμέλεια του Γιάννη Μπαξεβάνη.

Κυριακή: Ζακετάκι, σωσίβιο... κι επιβίβαση στη βάρκα για τα Σπήλαια Διρού. Πάνε χρόνια που έχουμε να επισκεφθούμε το Ανάκτορο του Ποσειδώνος, τον Μεγάλο Ωκεανό, το Άντρο του Δράκοντος, την Κόκκινη Σάλα, εξίσου εντυπωσιακά με τα λυρικά ονόματα που τους είχε δώσει το ζεύγος Πετροχείλου, οι σπηλαιολόγοι που πρώτοι εξερεύνησαν το σπήλαιο. Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια, δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε μια βουτιά από τα πεζουλάκια στην άκρη του κόλπου στο γραφικό Λιμένι προτού αράξουμε στο Καραβοστάσι για γαρίδες Μάνης στον «Μαύρο Πειρατή» (2733059363, € 20-25). Αν έχουμε αντοχές, θα κάνουμε και μια στάση για sightseeing στη Μονή Ντεκούλου (στο δρόμο προς Οίτυλο) με τις σπάνιες τοιχογραφίες των αρχών του 16ου αιώνα, οι οποίες απεικονίζουν μεταξύ άλλων το ζωδιακό κύκλο.

Μένουμε
Στο μικρό, πολυτελή ξενώνα Citta dei Nicliani (6936837212, www.cittadeinicliani.gr, από € 80) στην Κοίτα, στο σοφιστικέ και με καλό σέρβις Κυρίμαι στον Γερολιμένα (2733054288, www.kyrimai.gr, από € 90), στο ανανεωμένο και με εντυπωσιακή νέα πτέρυγα Porto Vitilo (2733059220, www.portovitilo.gr, από € 90). Στον οικολογικό ξενώνα Philothea με όμορφες και καλά εξοπλισμένες πέτρινες κατοικίες με πολύ ωραία θέα, μόλις 8 λεπτά από την αμμουδιά του Σκουταριού (6948729197, www.philothea.gr, από € 75 για ολόκληρη κατοικία 5-6 ατόμων).

Ηλεία, low profile έκπληξη

Παρασκευή: Η πρώτη εικόνα της Νέας Φιγαλίας δεν είναι και η πιο γραφική, όταν όμως πάρουμε το λιθόστρωτο σοκάκι για τον ξενώνα «Ιλάκια», στην κορυφή του χωριού, και δρασκελίσουμε την αυλόπορτα που μας οδηγεί στο αρχοντικό του 1860, θα ξεχάσουμε τα πάντα. Αράζουμε στην αυλή με τα όμορφα καθιστικά και την αιώρα και σηκωνόμαστε μόνο όταν πεινάσουμε. Φυσικά για κρέας στo «Πανόραμα» (€ 8-10).

Σάββατο: Εμείς που δεν έχουμε τζιπ οπλιστήκαμε με αρκετή υπομονή για να κατεβούμε το χωματόδρομο που ξεκινά λίγο μετά την Αρχαία Φιγαλία (ακολουθώντας τις ταμπέλες από το χωριό Περιβόλια) και καταλήγει στη Νέδα. Ευτυχώς, είχαμε μαζί μας νερό αλλά και προμήθειες για πικνίκ γιατί, αφού πήραμε το μονοπάτι (σε απόσταση περίπου 15 λεπτών) μέχρι τις δύο λιμνούλες με τους καταρράκτες, δεν θέλαμε να φύγουμε! Επιστρέφοντας στη Νέα Φιγαλία, κάνουμε στάση στο χωριό Πετράλωνα για τις παραδοσιακές τσιγαρίδες (χοιρινό με λίπος) στη χωριάτικη ταβέρνα της πλατείας. Το απόγευμα, έπειτα από ένα πέρασμα από το Λαογραφικό Μουσείο για να θαυμάσουμε το παλιό ξυλόγλυπτο ταβάνι που κοσμούσε κάποτε το αρχοντικό του «Ιλάκια», πάμε βόλτα στους Ταξιάρχες, ίσως το πιο ενδιαφέρον χωριό της περιοχής, που αρχίζει να ξαναζεί λόγω των αναπαλαιώσεων των σπιτιών κυρίως από ξένους. Ο δρόμος μάς πηγαίνει και στο Θολό, στα παράλια της Ηλείας, για κοκτέιλ με φόντο το ηλιοβασίλεμα με τα πόδια χωμένα στην άμμο στην καντίνα-beach bar. Ανεβαίνοντας ξανά προς τη Νέα Φιγαλία, τέλος, κάνουμε στάση για πειραγμένους μεζέδες στο όμορφο ταβερνάκι «Μεζεδοπενιές» (2625061810, € 10-15).

Κυριακή: Αφήνουμε πίσω μας τη Νέα Φιγαλία, με προορισμό το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Προτού πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, κάνουμε μια στάση στην Ανδρίτσαινα με την περίφημη βιβλιοθήκη και τα εντυπωσιακά αρχοντικά και μια παράκαμψη προς το χωριό Ψάρι, για να απολαύσουμε παραδοσιακά πιάτα στις «Νοστιμιές των Γιαγιάδων» (2791027161, € 10-16).

Mένουμε
Στον ξενώνα Ιλάκια (2625041366, 6948600028, www.ilakia.gr, από € 60). Για πεντάστερη πολυτέλεια και beach life στο Olympia Golden Beach Resort & Spa (2623095999, www.ogb.gr, από € 137)

Ορεινή Αρκαδία, βουτιά στον Λούσιο

5 perfect breaks στην Πελοπόννησο - εικόνα 4

Παρασκευή: Η Νένα μάς υποδέχεται με σπιτική βυσσινάδα στο «Μπελλαίικο» στη Στεμνίτσα. Την παίρνουμε μαζί μας στη βεραντούλα με τη θέα στο χωριό και το βουνό – παρότι φύγαμε απογευματάκι από το γραφείο, προλάβαμε το φως της ημέρας, διότι η απόσταση από την Αθήνα είναι μόνο τρεις ώρες. Kατεβαίνουμε στο χωριό από το πετρόχτιστο μονοπάτι, για να πιούμε τσιπουράκι στην πλατεία και να φάμε σουβλάκια στον «Σαρακινιώτη» (το χασάπικο στο υπόγειο υπόσχεται ντόπια κρέατα).

Σάββατο: Ψάθες, σαγιονάρες, βιβλία, νερό, φρούτα... Αν μας έβλεπε κάποιος, θα νόμιζε ότι ετοιμαζόμαστε για παραλία, εμείς όμως στρωνόμαστε κάτω από τα πλατάνια και θα βρέξουμε τα πόδια μας στον Λούσιο (βουτιές μόνο όσοι αντέχουν στο πολύ κρύο!). Προορισμός μας η Αρχαία Γόρτυνα που συνδυάζει sightseeing και φύση και ακόμη και ντάλα Αύγουστο παραμένει «μυστικό» για λίγους. Αν πεινάσουμε, η ταβέρνα του «Γεωργαντά» (2791031009, € 12-15) στο Ελληνικό είναι η πιο κοντινή λύση. Σειρά έχει ο γύρος του φαραγγιού και των μονών του Λούσιου οδικώς, με κατάληξη –μέσω του χωριού Μάρκος– στην πολύ καλή ταβέρνα «Ζέρζοβα» στην Παναγιά (2795031753, € 10-15).

Κυριακή: Μία από τις ομορφότερες διαδρομές μες στα έλατα είναι μέχρι τα χωριά Μαγούλιανα και Βαλτεσινίκο. Στη διαδρομή αναζητήστε το μεσοπολεμικό Σανατόριο της Μάνας, το οποίο –έρημο πια– εντυπωσιάζει ακόμη με την αρχιτεκτονική του. Προτού πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, κάνουμε στάση για καλο-μαγειρεμένες παραδοσιακές νοστιμιές στα «Κόκκινα Πιθάρια» στη Βυτίνα (2795022540, € 12-20).

Μένουμε
Στο ολοκαίνουργιο Αρκαδία Resort στη Βυτίνα με 14 δωμάτια και σουίτες σε στιλ λιτής πολυτέλειας, με την υπογραφή του γνωστού interior designer Σωτήρη Μπακόπουλου (2795022330, 2795022277, arkadiaresort1@gmail.com, από € 60), στο πολυτελές Αρχοντικό Καλτεζιώτη στα Κάψια (2710235822-3, www.kaltezioti.gr, από € 130), στον ατμοσφαιρικό και νεανικό ξενώνα «Γόρτυς» στο Ελληνικό (www.gortis.gr, 2791031040, από € 75) ή στο φιλόξενο Μπελλαίικο στη Στεμνίτσα (www.mpelleiko.gr, 2795081286, από € 65).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.