Berlin… Sommer-platz!

Βαρεθήκατε τα νησιά κι ετοιμάζετε το πρώτο late summer-early autumn weekend στην Ευρώπη; Ο Βαλσάμης Δουκάκης σας δίνει πολλούς καλούς λόγους για να διαλέξετε το Βερολίνο.

Berlin… Sommer-platz!

Βαρεθήκατε τα νησιά κι ετοιμάζετε το πρώτο late summer-early autumn weekend στην Ευρώπη; Ο Βαλσάμης Δουκάκης σας δίνει πολλούς καλούς λόγους για να διαλέξετε το Βερολίνο.

Berlin… Sommer-platz! - εικόνα 1
Τραπεζάκια μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Όσοι έχετε βρεθεί το χειμώνα στο Βερολίνο σίγουρα θα θυμάστε περίπου με τρόμο εκείνες τις μαρτυρικές διαδρομές από τον πλησιέστερο σταθμό του μετρό μέχρι το ξενοδοχείο να έρχονται σαν παγωμένο κερασάκι στο τελείωμα­ ακόμη μιας συναρπαστικά γεμάτης­ ημέρας στη γερμανική πρωτεύουσα. Το καλοκαίρι όμως έχετε μια εξαιρετική αφορμή για να «αναθερμάνετε» τη σχέση σας μαζί της. Είναι η εποχή που η καταπράσινη μητρόπολη χαλαρώνει σε λίμνες και ποτάμια και, παραμένοντας πρωτοπόρα σε κάθε είδους εικαστικό­, μουσικό και νεωτεριστικό ρεύμα, δίνει νέα σημασία στον όρο «summer in the city». Όπως λένε και οι ντόπιοι, μόνο ένα πράγμα είναι καλύτερο από το Βερολίνο και αυτό είναι το καλοκαιρινό Βερολίνο! Εμείς συγκεντρώσαμε τα tips για να το απολαύσετε στο έπακρο.

Καλοκαιρινές βόλτες

Berlin… Sommer-platz! - εικόνα 2
Οι όχθες του Spree μετατρέπονται σε μια μεγάλη πλαζ

Με το που καλοκαιριάζει οι Βερολινέζοι βάζουν το μαγιό τους και πιάνουν ξαπλώστρα στις όχθες του Spree. Το ποτάμι κατακλύζεται από θαλάσσια ποδήλατα, κανό και πλωτά μπαρ, ενώ στην πιο ρομαντική του στιγμή περνά μέσα­ από το καταπράσινο πάρκο του Treptow με το λιλιπούτειο Νησάκι της Νιότης στην καρδιά του κι ένα τοξωτό γεφυράκι να το ενώνει με τη στεριά. Εξίσου καλοκαιρινό είναι και το σκηνικό που θα συναντήσετε στις λίμνες μέσα στα μεγάλα πάρκα, όπως το Tiergarten και το Lietzensee. Τεράστιες εκτάσεις γρασιδιού για άφθονη χαλάρωση θα βρείτε και στο Mauerpark, ενώ θα σας προτείναμε να εξερευνήσετε και την περιοχή του Gruenewald, στα νοτιοδυτικά του Charlottenburg. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασώδη έκταση του Βερολίνου, στην οποία μπορείτε να κάνετε από πεζοπορία μέχρι ιππασία ή να έρθετε απλώς για ένα ήσυχο πικνίκ, καθώς διαθέτει­ δύο λίμνες αλλά και το λόφο Teu­felsberg, ο οποίος κατασκευάστηκε από τα ερείπια της πόλης μετά τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Βάλτε επίσης στο πρόγραμμα και μια επίσκεψη στα ανάκτορα του Charlottenburg. Όχι τόσο για τα επιβλητικά –στο στιλ των Βερσαλιών– δωμάτια όσο για τη ρομαντική βόλτα με αύρα Λουδοβίκου ΙΔ΄ στους πανέμορφους βασιλικούς κήπους, με το υπέροχο Pavilion του Karl Friedrich Schinkel στο βάθος.

Shopping

Berlin… Sommer-platz! - εικόνα 3
Vintage shopping στο Penzlauer Berg

Οι πιο mainstream θα αλωνίσουν κλασικά στη Friedrichstrasse, όμως και το Βόρειο Mitte έχει πάρει τα πάνω του τελευταία, με επίκεντρο τις Mulackstrasse και Torstrasse. Τα μαγαζάκια στο Prenzlauer Berg με τη διάχυτη arty ατμόσφαιρα ειδικεύονται σε vintage κομμάτια, αλλά αν το μπάτζετ σας είναι περιορισμένο και θέλετε να ψωνίσετε ρούχα με το… κιλό κινηθείτε δυτικά, προς το Garage στη Nollendorf Platz ή το Colours Kleidemarkt στην Bergmannstrasse. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελούν, βεβαίως, και οι υπαίθριες αγορές που διοργανώνονται τα σαββατοκύριακα σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Η Κυριακή ενδείκνυται για τους shopaholics. Το παζάρι στη μία πλευρά του Mauerpark είναι από τα πιο μεγάλα και γνωστά: εκεί πωλείται ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Στην αγορά της Arkonaplatz –επίσης στο Mitte– θα βρείτε ένα σωρό ρετρό memorabilia, από δίσκους και βιβλία μέχρι ποδήλατα και coffee tables, ενώ στην αγορά της Boxhagener Platz στο Friedrichshain θα αγοράσετε vintage γυαλιά ηλίου, απίθανα T-shirts από νέους σχεδιαστές αλλά και ασυνήθιστα πιατικά. Οι foodies της παρέας θα λατρέψουν τους ξέχειλους πάγκους με λαχανικά, ψαρικά, τυριά και ψωμιά στις αποκλειστικά σαββατιάτικες αγορές της Zionkirchsplatz στο Mitte και της Kollwitzplatz στο Prenzlauer Berg.

Θερινό σινεμά αλά γερμανικά

Berlin… Sommer-platz! - εικόνα 4
«Michelberger Hotel»

Μπορεί να μην ευωδιάζουν για­σεμί, όμως και τα βερολινέζικα­ θερινά σινεμά που ξεφυτρώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες σε πολλές γειτονιές έχουν τη χάρη τους. Στο Mitte θα βρείτε μέχρι και drive in, ωστόσο σας προτείνουμε να τσεκάρετε το θερινό που λειτουργεί στον κεντρικό χώρο του Kulturforum στην Potsdamer Platz αλλά και αυτό στο Friedrichshain, όπου συνήθως προβάλλονται ταινίες ρεπερτορίου σε ορίτζιναλ γλώσσα. Οι προβολές ξεκινούν περίπου στις 9 μ.μ. και τα εισιτήρια κοστίζουν γύρω στα € 7. Open air κονσέρτα διοργανώνονται κατά τη διάρ­κεια του καλοκαιριού σε μία από τις ομορφότερες πλατείες του Βερολίνου, την Gendarmenmarkt, στο υπέροχο φρούριο-ακρόπολη Spandau, εκεί όπου συναντιούνται ο Spree με τον Havel, αλλά και στη Waldbuehne, ένα ανοιχτό αμφιθέατρο στο οποίο έχει τραγουδήσει ακόμη και ο Bob Marley.

Ποδηλατάδες

Berlin… Sommer-platz! - εικόνα 5
Μην πείτε όχι σε έναν ποδηλατικό γύρο της πόλης

Τώρα που βλέπουμε όλο και περισσότερα ποδήλατα να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας γιατί να μην εξοικειωθείτε κι εσείς με το σπορ – και μάλιστα σε μια πόλη κατεξοχήν φιλική προς τους ποδηλάτες, με ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας αλλά και φανάρια; Ποδήλατα μπορείτε να νοικιάσετε σχεδόν παντού, θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα κάνετε κι ένα γρήγορο tour στα αξιοθέατα του κέντρου. Ξεκινήστε, λόγου χάρη, από το Κοινοβούλιο (Reichstag), χωθείτε στα μονοπάτια του Tiergarten, περάστε από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, την Potsdamer Platz και καταλήξτε στο Checkpoint Charlie, την πιο γνωστή πύλη εισόδου στο Ανατολικό Βερολίνο κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Wurst και όχι μόνο

Berlin… Sommer-platz! - εικόνα 6
Η υπαίθρια αγορά του Mauerpark

Συγκρατήστε την Kastanienallee για­τί θα σας χρειαστεί. Στην αρχή της, στο Νο 7, το «Prater» σερβίρει παραδοσιακή γερμανική κουζίνα σε μια μονίμως κοσμοπλημμυρισμένη αυλή με καστανιές και τόσο χαμηλές τιμές που σχεδόν παραπέμπουν στο 1837, όταν πρωτολειτούργησε! Επιστροφή στο fusion σήμερα με το «103» κι ένα ιδιότυπο mix ασιατικής και ιταλικής κουζίνας που τα καλοκαίρια σερβίρεται έξω, στο Νο 49 του ίδιου δρόμου. Στο βόρειο άκρο του Mitte, στο Νο 6 της Alte Schoenhaueserstrasse, μπορείτε να ξαποστάσετε στους λευκούς πάγκους του κορεάτικου diner «YamYam», να δώσετε την παραγγελία σας στο ταμείο και να σας φωνάξουν όταν ετοιμαστεί. Κι επειδή Βερολίνο χωρίς currywurst δεν γίνεται, δοκιμάστε αυτό που σερβίρουν από το 1930 στην καντίνα «Konnopke’s Imbiss» (στη συμβολή Danziger και Schoenhaueser Allee στο Prenzlauer Berg) και θα μας θυμηθείτε.

Value for… design hotels

Berlin… Sommer-platz! - εικόνα 7
Πολλά είναι τα open air bars που προσφέρουν πανοραμική θέα στη φωτισμένη πόλη

Ως γνωστόν, στο Βερολίνο θα βρείτε ξενοδοχεία για κάθε βαλάντιο. Εμείς προτείνουμε δύο σχετικά value for money λύσεις διαμονής με ξεχωριστό ύφος. Ατμόσφαιρα industrial chic με δόσεις D-I-Y για έξτρα ζεστασιά στο «Michelberger Hotel» στο Friedrichshain. Πρωτολειτούργησε το 2009 σε ένα κτίριο με πανύψηλα ταβάνια που παλιότερα στέγαζε club (www.michelbergerhotel.com). To «Circus Hotel» στη Rosenthaler Strasse, στην καρδιά του Mitte, με 60 δωμάτια χαρούμενης pop αισθητικής, iPod φορτωμένα με βερολινέζικες μουσικές και υπέροχη εσωτερική αυλή στοχεύει παραδοσιακά σε νεαρότερες ηλικίες (www.circus-berlin.de).

Night tips

Το φετινό Club Night διοργανώνεται στις 7-8/9. Με ενιαίο εισιτήριο και για τις δύο ημέρες (€ 20) εξασφαλίζετε είσοδο σε 30 mega clubs και συνολικά 100 dancefloors για γενναίες δόσεις από το περιβόητο βερολινέζικο nightlife (www.berlin-clubnacht.de). Για κάτι πιο χαλαρό, τσεκάρετε τρία bars για locals: το «Kosmetiksalon Babette» για κοκτέιλ σε ένα vintage lounge χώρο στην Karl Marx Allee (www.barbabette.com), το decadent chic «Victoria Bar» (www.victoriabar.de) και το πιο κυριλέ «Solar» για ποτό με εκπληκτική θέα στο skyline της πόλης (www.solarberlin.com).

Πώς να πάτε

Η easyJet με τις γνωστές οικονομικές τιμές (ιδιαίτερα αν κλείσετε­ αρκετό καιρό νωρίτερα) και τα συχνά δρομολόγιά της κάνει το long weekend στο Βερολίνο εύκολη και προσιτή υπόθεση. Πετάει κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρα­σκευή και Κυριακή προς το αερο­δρόμιο Schoenefeld, ενώ θα εκτελεί και τακτικά δρομολόγια προς το ολοκαίνουργιο αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2013. Το Schoenefeld συνδέεται εύκολα με το κέντρο της πόλης με μετρό ή τρένο. Παράλληλα, η εταιρεία μόλις εγκαινίασε τη νέα βελτιωμένη ιστοσελίδα της για κινητά τηλέφωνα. Όσοι, λοιπόν, είστε κάτοχοι συσκευών Blackberry, iPhone και Android μπορείτε πλέον να κλείνετε εισιτήρια και να λαμβάνετε πληροφορίες πτήσεων από το smartphone σας. Στο www.easyjet.com μπορείτε να κάνετε εύκολα κρατήσεις θέσεων, όπως και να συνδυάσετε την πτήση σας με άλλες παροχές (ενοικίαση αυτοκινήτου, αναζήτηση ξενοδοχείου κ.λπ.), ενώ κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορείτε να παραγγείλετε σνακ και ποτά εκμεταλλευόμενοι τις προσφορές, για τις οποίες θα ενημερωθείτε εντός του αεροσκάφους.


Η πόλη από ψηλά σε τρεις κινήσεις

Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στο Κοινοβούλιο, την ανακαίνιση του οποίου επιμελήθηκε ο σταρ αρχιτέκτονας Norman Foster.Η οροφή του εμβληματικού κτιρίου είναι από γυαλί και η θέα απλώς ασυναγώνιστη.

Το γρηγορότερο ασανσέρ της Ευρώπης θα σας εκτοξεύσει σε 20 δευτερόλεπτα στον 25ο όροφο του πύργου Kollhoff στην Potsdamer Platz για να δείτε από ψηλά σημαντικά μνημεία της πόλης, όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου και το παλάτι Bellevue.

Η ορατότητα από τον Πύργο της Τηλεόρασης, ο οποίος υψώνεται σχεδόν 400 μ. πάνω από την Alexanderplatz, μπορεί να φτάσει τα 40 χλμ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.