ΑΒΙΝΙΟΝ

Ο παράδεισος των θεατρόφιλων είναι και πάλι ανοιχτός: το διασημότερο θεατρικό γεγονός της Γηραιάς Ηπείρου, το Φεστιβάλ της Αβινιόν, μας περιμένει στην καρδιά του γαλλικού νότου, με guest star τον τριανταπεντάχρονο ρηξικέλευθο Γερμανό σκηνοθέτη Thomas Ostermeier κι ένα άκρως τολμηρό και νεανικό πρόγραμμα.

ΑΒΙΝΙΟΝ

ΑΒΙΝΙΟΝ

η θεατρίνα του Ροδανού

Ο παράδεισος των θεατρόφιλων είναι και πάλι ανοιχτός: το διασημότερο θεατρικό γεγονός της Γηραιάς Ηπείρου, το Φεστιβάλ της Αβινιόν, μας περιμένει από 3-27/7 στην καρδιά του γαλλικού νότου, με guest star τον τριανταπεντάχρονο ρηξικέλευθο Γερμανό σκηνοθέτη Thomas Ostermeier κι ένα άκρως τολμηρό και νεανικό πρόγραμμα.

ΑΒΙΝΙΟΝ - εικόνα 1
Βόιτσεκ

Στην αριστερή όχθη του Ροδανού ποταμού, οχυρωμένη μέσα στα επιβλητικά τείχη των παλιών παπικών ανακτόρων, η μεγαλοπρεπής Αβινιόν περιμένει κάθε καλοκαίρι τα φεστιβαλικά vibes για να τη μεταμορφώσουν στην απόλυτη θεατρίνα. Από το 1947, που ο σκηνοθέτης Ζαν Βιλάρ ίδρυσε το Φεστιβάλ της Αβινιόν, για τέσσερις εβδομάδες του Ιουλίου κάθε γωνιά της πόλης -από την Αυλή των Τιμών του Παλατιού των Παπών, τις παλιές επαύλεις και τα ανάκτορα μέχρι τους δρόμους και τις πλατείες- μετατρέπεται σε φυσικό σκηνικό για τις περίπου 200 παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής. Ο Πίτερ Μπρουκ, η Αριάν Μνουσκίν, ο Πέτερ Στάιν, ο Ρόμπερτ Γουίλσον, ο Ανατόλι Βασίλιεφ είναι μόνο κάποιοι από τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην παπική πόλη του θεάτρου. Πέρυσι το φεστιβάλ ματαιώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Οι άνθρωποι του θεάματος, με το σύνθημα «χωρίς κουλτούρα μέλλον δεν υπάρχει», κήρυξαν απεργία κι εμπόδισαν τη διεξαγωγή του, αντιδρώντας στις παράλογες κυβερνητικές εξαγγελίες που καταδίκαζαν μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου στην ανεργία και την ανέχεια. Φέτος πάντως το φεστιβάλ ετοιμάζεται να αναπληρώσει το κενό με ένα πλούσιο και τολμηρό πρόγραμμα, επιλεγμένο από τους καινούργιους και νεότατους σε ηλικία καλλιτεχνικούς διευθυντές του, την Hortense Archambault και τον Vincent Baudriller.

ΑΒΙΝΙΟΝ - εικόνα 2
Cocain

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ: «Πρέπει να ξυπνήσουμε το σώμα αυτού του εκπληκτικού πλάσματος, του θεάτρου!» ανακηρύσσει ο Thomas Ostermeier, ο 35χρονος διευθυντής της βερολινέζικης Σαουμπίνε που είναι ο επίτιμος καλεσμένος του φετινού Φεστιβάλ της Αβινιόν, αφήνοντας αρτωικούς επαναστατικούς απόηχους. Ο ίδιος ανεβάζει -πάντα ανατρεπτικά, με μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτικοκοινωνική και εικαστική ματιά- τέσσερις παραστάσεις. Σε παγκόσμια πρεμιέρα θα δούμε τον πολλά υποσχόμενο Βόιτσεκ του Μπίχνερ (8-11/7) και το Concert a la carte του Κρετζ (20-22 & 24-25/7), ένα μεταμοντέρνο επίλογο στο ιψενικό «Κουκλόσπιτο». Πρόκειται ουσιαστικά για μια σόλο παράσταση της Βερολινέζας ηθοποιού Anne Tismer, που ερμήνευσε συγκλονιστικά δυο χρόνια πριν τη Νόρα στο κατά Όστερμάιερ Κουκλόσπιτο του Ίψεν, που επίσης θα παρουσιαστεί στην Αβινιόν (15-17 & 19-22/7), όπως και το παλαιότερό του Disco Pigs του Έντα Γουόλς (13-16/7). Ο άλλος Γερμανός σούπερσταρ, ο Frank Castorf, διευθυντής της βερολινέζικης Φολκσμπίνε, παρουσιάζει το σκληροπυρηνικό Cocain, το τρίωρο ντελίριο ενός ναρκομανούς ήρωα (7-9/7).

ALLTIME CLASSIC: Ίψεν ανεβάζει ο Γάλλος Patrik Pinaeu, από τους εκλεκτούς ηθοποιούς-σκηνοθέτες του παρισινού «Odeon»: το πολυπρόσωπο και μεταφυσικό Πέερ Γκιντ (16-18 & 20-25/7). Ο Βέλγος Luk Perceval, από τους πιο πρωτοποριακούς καλλιτέχνες της νεότερης φλαμανδικής γενιάς, καταπιάνεται με την Ανδρομάχη του Ρακίνα (19-20 & 22-27/7). Από κλασικούς συγγραφείς θα δούμε επίσης Σαίξπηρ αλλά και Μπρεχτ, αντίστοιχα τον Ερρίκο Ε΄ -ιδωμένο σαν ροκ όπερα!- από τον Ιταλό Pippo Delbono (26-27/7) και το Ο άντρας είναι άντρας από τον Bernard Sobel, έναν απ' τους τελευταίους μαθητές του Μπρεχτ (14-15, 17-22 & 24-25/7).

ΑΒΙΝΙΟΝ - εικόνα 3
Two Voices

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΙΝΕΦΙΛ: Τρεις παραστάσεις εμπνευσμένες από τους «μεγάλους» του κινηματογράφου κάνουν την έκπληξη: το Fellicitta του Nicolas Fleury, που είναι ένα μικρό αφιέρωμα στο μαγικό κόσμο του Φελίνι (14-17/7)), και δύο παραστάσεις των γνωστών μας (από τις ανατρεπτικές τους «Βάκχες» στο Ηρώδειο τρία χρόνια πριν) ZT Hollandia: Το λυκόφως των θεών (20-21 & 23-27/7), βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Βισκόντι, και το Two Voices, μια πινακοθήκη από πορτρέτα διεφθαρμένων μεγαλοαστών, επηρεασμένο από τη φιλμογραφία του Παζολίνι (10-12 & 14-17/7). ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ: Από τις υπόλοιπες παραγωγές, ξεχωρίζει Η ιστορία του Ρόναλντ, του κλόουν των Mc Donald's του εκκεντρικού Ισπανού Rodrigo Garcia (11, 12, 13 &15-16/7), με τους περφόρμερ της ομάδας του να τσαλαβουτούν μέσα σε μια λάσπη από χάμπουργκερ και Κόκα-Κόλα! Επίσης, το φαρσοειδές θέαμα του σπουδαίου Ελβετού Christoph Marthaler Groundings γύρω από την αναγκαστική προσγείωση ενός ελβετικού αεροπλάνου (10-11/7). ΧΟΡΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΩΝ: Οι λάτρες του μοντέρνου χορού θα απολαύσουν σε παγκόσμια πρεμιέρα το -ρομαντικό, αν και βουτηγμένο στο αίμα- Impromptus σε μουσική Σούμπερτ της περίφημης χορογράφου Sasha Waltz, συνδιευθύντριας με τον Ostermeier της βερολινέζικης Σαουμπίνε (9-13 & 15-16). Λίγο πριν έρθει στην Καλαμάτα και στο εκεί Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, παίζεται και το κλασικό αριστούργημα του Jan Fabre The Angel of Death, όπου η καταπληκτική Σλοβένα Ivana Jozic (live) «χορεύει» με το μετρ του χορού William Forsythe (στο βίντεο).

ΑΒΙΝΙΟΝ - εικόνα 4
Impromptus

TIPS

Όσοι τυχεροί βρεθείτε στην παπική πόλη του θεάτρου απολαύστε όσο περισσότερες παραστάσεις αντέχει το βαλάντιο και η όρεξή σας. Αν αποτύχετε στην εύρεση εισιτηρίων για τα μεγάλα show, μην απογοητευτείτε! Μπορείτε πάντα να αναζητήσετε τα «κρυμμένα διαμαντάκια» ανάμεσα στις ανεξάρτητες παραγωγές του ημιεπίσημου Φεστιβάλ Fringe, που συνυπάρχει με το «επίσημο» φεστιβάλ από τα τέλη του '60. Περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια της παλιάς πόλης, επισκεφτείτε τη γέφυρα-σήμα κατατεθέν Ποντ ντ' Αβινιόν, το Παπικό Ανάκτορο και το Πτι Παλέ, το Μουσείο Ανγκλαντόν (με σπάνιους πίνακες Πικάσο, Σεζάν, Μανέ και Βαν Γκογκ), όπως και τα ολάνθιστα πάρκα της πόλης. Πιείτε άφθονο κρασί -η περιοχή του Ροδανού φημίζεται για την αμπελοκαλλιέργειά της- και δοκιμάστε τις σοκολατένιες σπεσιαλιτέ. Και μια και φτάσατε μέχρι εκεί, ευκαιρία είναι να προχωρήσετε και προς θάλασσα μεριά, για μια βόλτα στην κοσμική Κυανή Ακτή και τις σινεφιλικές Κάννες...

Ιλειάνα Δημάδη
idimadi@athinorama.gr
ΙΝFO Φεστιβάλ της Αβινιόν (FESTIVAL D’ AVIGNON), 0033 4 90 27 66 50, Κρατήσεις: 0033 4 90 14 14 14, website: www.festival-avignon.com, e-mail: info-doc@festival-avignon.com Διαμονή

Τα δύο καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης είναι το ιστορικό L' Europe (μέχρι κι ο Ναπολέων έχει μείνει εδώ!), 12 Place Crillon, 0033490147676), και το πολυτελές De La Mirande, σε ατμόσφαιρα 18ου αιώνα (4 Place Amirande, 0033490859393). Για περισσότερες προτάσεις σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και άλλα καταλύματα απευθυνθείτε στο πολύ ενημερωμένο site www.ot-avignon.fr.

Γραφείο Τουρισμού Αβινιόν (Office de Tourisme) 0033 4 32 74 32 72, e-mail: guide@ot-avignon.fr Ραδιοταξί (24 ώρες/24ωρο), 0033 4 90 82 20 20. Τεύχος 216, 1/7/2004

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.