Ιθάκη, η σοφιστικέ του Ιονίου

Το πρωτοεμφανιζόμενο φεστιβάλ «Επιστροφή στην Ιθάκη 2013 - Υποστηρίζουμε την Ιθάκη για την Ελλάδα», με highlight τα μπαλέτα της Martha Graham Dance Company (27-30/6) μας δίνει μια επιπλέον αφορμή να βάλουμε στο πρόγραμμά μας ένα νησί με τιρκουάζ παραλίες, κουκλίστικα χωριά κι εξοχές που κρύβουν απρόσμενες συναντήσεις με τη φύση, την Ιστορία και την καλοπέραση.  Updated 20/6/2013
 
 

Ιθάκη, η σοφιστικέ του Ιονίου

Το πρωτοεμφανιζόμενο φεστιβάλ «Επιστροφή στην Ιθάκη 2013 - Υποστηρίζουμε την Ιθάκη για την Ελλάδα», με highlight τα μπαλέτα της Martha Graham Dance Company (27-30/6) μας δίνει μια επιπλέον αφορμή να βάλουμε στο πρόγραμμά μας ένα νησί με τιρκουάζ παραλίες, κουκλίστικα χωριά κι εξοχές που κρύβουν απρόσμενες συναντήσεις με τη φύση, την Ιστορία και την καλοπέραση. Updated 20/6/2013

Ιθάκη, η σοφιστικέ του Ιονίου - εικόνα 1
Γοητεύει η βοτσαλωτή ακτογραμμή της Ιθάκης. Relax σε φόντο πράσινο-γαλάζιο στα Κουρβούλια.

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να μπαίναμε στο καρτποσταλικό, σαν φιόρδ, λιμάνι στο Βαθύ με ιστιοπλοϊκό, και να μέναμε, λέει, όπως η Μαντόνα, σε μία από αυτές τις ονειρεμένες βίλες στα λιοχώραφα και στους πευκώνες. Πάντως, και η εγχώρια καλλιτεχνική κοινότητα αγαπά το νησί – από τους ανερχόμενους designers μέχρι τη χορογράφο Πατρίτσια Απέργη και τον Κλέωνα Γρηγοριάδη. Είναι όνειρο να πρωταντικρίζεις την παραλιακή περαντζάδα του Βαθιού ψηλά από το δρόμο και να μην ξεκολλάς: από το ροβανί και τις τρούφες στο ρετρό ζαχαροπλαστείο του Χάνου, το ραχάτι στο καφενείο «Οδυσσέας» δίπλα στους παππούδες που παίζουν πρέφα, τα apres-soleil απογεύματα στον «Μύλο» με κρέπες και κοκτέιλ, τα ξενύχτια στη «Σκάλα». Νέα άφιξη, πάντα στο Βαθύ, το Baraki, γύρω από την πισίνα του Odyssey Apartments με χειροποίητες πίτες με συνταγές της μαμάς της οικογένειας, σπιτικά γλυκά με ντόπιες πρώτες ύλες, κοκτέιλ και περισσότερες από 10 ελληνικές ετικέτες κρασιού σε ποτήρι.

Ιθάκη, η σοφιστικέ του Ιονίου - εικόνα 2
Απ’ όπου κι αν το φωτογραφήσεις το λιμάνι στο Κιόνι είναι κουκλίστικο.

Όταν έρθει η ώρα για βουτιές στα πέριξ, επιλέγουμε τον ειδυλλιακό κολπίσκο του Σχίνου, το ερημικό Γιδάκι (έρχεσαι με βαρκάκι ή πεζοπορώντας) και την Caipirinha στην αιώρα μας στο Φιλιατρό, που φέτος αποκτά και beach bar. Το απόγευμα όμως θέλει περίπατο στις μεσαιωνικές εκκλησιές της ερειπωμένης Παλαιοχώρας. Ή να ανηφορίσουμε προς Βορρά; Καμιά αντίρρηση, αλλά σας έχουμε απαραίτητα στάσεις: στο Στενό για τη θέα, στην ορεινή Ανωγή για τα μενίρ στους αγρούς και τις τοιχογραφίες της Κοίμησης της Θεοτόκου (για τα κλειδιά και... σπιτικό κατσικάκι περνάμε από το καφενείο του κυρ Νίκου) και στο καταπράσινο κεφαλοχώρι του Σταυρού για την αρχαιολογική συλλογή και το cult μεζεδοπωλείο «Πολύφημος».

Ιθάκη, η σοφιστικέ του Ιονίου - εικόνα 3
Μinimal chic δωμάτιο στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο Περαντζάδα 1811 της Tsimaras Art Hotels στο Βαθύ.

Από τον Σταυρό ανοίγονται τρεις διαδρομές. Η πιο δημοφιλής μας φέρνει costa costa στο ψαροχώρι Φρίκες, στον Μάρμακα, στους κολπίσκους στα Κουρβούλια για βουτιές και τελικά στο κουκλίστικο Κιόνι για καφέ με φόντο τα ιστιοπλοϊκά και shopping-κόσμημα στο Τέχνημα. Εναλλακτικά αξίζει να κατηφορίσουμε προς το θαλάσσιο δίαυλο Κεφαλονιάς-Ιθάκης, στην παραλία της Πόλης, και τη βοτσαλάδα του Αϊ-Γιάννη ή να συνεχίσουμε περιηγητικά με αεροπλανική ανάβαση προς την Εξωγή και το παλιό μοναστήρι της Παναγίας στα Περναράκια.

To φεστιβάλ
Ένα ενδιαφέρον τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Επιστροφή στην Ιθάκη 2013 - Υποστηρίζουμε την Ιθάκη για την Ελλάδα» διοργανώνεται στην Ιθάκη από τις 27 μέχρι τις 30 Ιουνίου, το οποίο περιλαμβάνει χορό, εικαστικές τέχνες, ποίηση, μουσική, εκπαιδευτικά προγράμματα και γαστρονομία. Αιχμή του δόρατος είναι ασφαλώς η εμφάνιση της Martha Graham Dance Company, της διάσημης ομάδας χορού της Νέας Υόρκης. Θα λάβουν μάλιστα χώρα και δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, ανοιχτά στο κοινό, με τη συμμετοχή της ομάδας και παιδιών από την Ιθάκη και τα γειτονικά νησιά, που όπως και η παράσταση προσφέρονται δωρεάν. Ξεχωρίζει επίσης «Ο πηγαιμός για την Ιθάκη», μια ιδιαίτερη ποιητική συνάντηση-δρώμενο σε σύλληψη του Αντώνη Βολανάκη που φέρνει 7 Έλληνες και 7 Αμερικανούς ποιητές στο νησί με σκοπό τη δημιουργία ενός έργου τέχνης σε διάλογο και διάδραση με τους κατοίκους, οι οποίοι και θα τους φιλοξενήσουν στα σπίτια τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εκθέσεις, μουσικές και χορούς από τη Φιλαρμονική του Δήμου και τοπικές χορωδίες και συλλόγους, γνωριμία με τις τοπικές γεύσεις και αθλητικές εκδηλώσεις κ.ά.


Πού να φάτε
Παραδοσιακό κοτόπουλο τσερέπα στην ταβέρνα Κατίνα, στο αμφιθεατρικό Περαχώρι. Στον Πλατρειθιά, μέσα στους ελαιώνες, στο πιο ιδιαίτερο bar-restaurant του νησιού, το Yefyri.

Πού να μείνετε
Περαντζάδα 1811 Ιδιαίτερο art hotel στο Βαθύ, όπου το μοντέρνο ντιζάιν συνδυάζεται με την παράδοση κι εμπλουτίζεται με έθνικ στοιχεία (2674033496, από € 80 ).

Hotel Familia Επτά καλόγουστα δωμάτια και σπιτικό πρωινό στον κήπο, σε ένα σοφιστικέ boutique ξενοδοχείο-παλιό λιοτρίβι στο Βαθύ (2674033366, από € 75 ).

Odyssey Apartments Απλά διαμερίσματα για 2-6 άτομα, σε εξαιρετικό σημείο που βλέπει όλο το λιμάνι (2674033400, από € 55 ).

Pilikas Villas Τέσσερις πέτρινες μεζονέτες των 100 τ.μ., σε ελαιώνα στον Σταυρό, με πισίνες και θέα στο Ιόνιο (6977912335, από € 120 ).


Περισσότερες προτάσεις διαδρομών και must-see στην Ιθάκη αλλά και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από την ομάδα του Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.