ΣΚΟΤΙΑ

Το... εθνικό μας ποτό, ως γνωστόν, παράγεται στη Σκοτία, μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης. Συνδυάστε το τερπνόν μετά του... τερπνοτέρου χρησιμοποιώντας το Εδιμβούργο ως βάση και κάνοντας μια γευσιγνωστική περιήγηση σε μερικά από τα ιστορικότερα αποστακτήρια malt whisky στα Highlands και την περιοχή του ποταμού Spey.

ΣΚΟΤΙΑ

ΣΚΟΤΙΑ

στο δρόμο του ουίσκι

Το... εθνικό μας ποτό, ως γνωστόν, παράγεται στη Σκοτία, μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης. Συνδυάστε το τερπνόν μετά του… τερπνοτέρου χρησιμοποιώντας το Εδιμβούργο ως βάση και κάνοντας μια γευσιγνωστική περιήγηση σε μερικά από τα ιστορικότερα αποστακτήρια malt whisky στα Highlands και την περιοχή του ποταμού Spey.

ΣΚΟΤΙΑ - εικόνα 1

Tο Εδιμβούργο, λένε, είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Εγώ θα έλεγα ότι γενικότερα η Σκοτία -και ιδιαίτερα η περιοχή των Highlands- είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης και αξίζει ένα μεγάλο ταξίδι και ατέλειωτα χιλιόμετρα περιπλανήσεων. Ακόμα όμως και αν οι μέρες δεν περισσεύουν για μεγάλο ταξίδι, ένα very long week end (ας πούμε αυτό του Αγίου Πνεύματος) είναι αρκετό για να πάρετε μια καλή γεύση από την πρωτεύουσα της Σκοτίας, να "χαθείτε" για λίγο μέσα στην καταπράσινη και φιλική αυστηρότητα των "υψιπέδων" και να μεθύσετε με το γεμάτο αρώματα και γεύσεις περιβάλλον που "γέννησε" το σκοτσέζικο ουίσκι. Μια τέτοια καλή ευκαιρία είχα έπειτα από πρόσκληση της πιο διάσημης... πέρδικας (ναι, αυτής που κοσμεί την ετικέτα του ουίσκι Famous Grouse) και, πιστέψτε με, άξιζε τον κόπο.

Με αφετηρία και τέλος του ταξιδιού το Εδιμβούργο, αφιερώστε τουλάχιστον δύο ολόκληρες ημέρες στην απόλαυση των Highlands, της κοιλάδας του ποταμού Spey και των αποστακτηρίων που από το κριθάρι και τα μοναδικά νερά της περιοχής παράγουν το εθνικό ποτό των Σκοτσέζων - και... ημών των Ελλήνων.

Στη φωλιά της... πέρδικας

Η Famous Grouse "φωλιάζει και αναπαράγεται" σε τρία σημαντικά και ιστορικά αποστακτήρια. Από αυτά το ένα (Highland Park) βρίσκεται πολύ βόρεια, στα νησιά Όρκνεϊ. Τα υπόλοιπα δύο όμως αποτελούν πολύ καλούς προορισμούς για μια διήμερη εξόρμηση και ένα μίνι "δρόμο του ουίσκι". Θα απολαύσετε υπέροχη φύση, γραφικά χωριουδάκια και με αφετηρία το ιστορικό αποστακτήριο της Macallan θα μυηθείτε στα μυστικά του διάσημου alcohol και θα δοκιμάσετε μοναδικές γεύσεις και αρώματα. Εκατόν ενενήντα χιλιόμετρα χωρίζουν το Εδιμβούργο από την ενδιαφέρουσα κωμόπολη Craigellachie, δίπλα σχεδόν στον ποταμό Spey. Η διαδρομή είναι μαγευτική και ξεδιπλώνεται άλλοτε παράλληλα με το ποτάμι και άλλοτε σε στενά glen (κοιλάδες) ή μικρά πεδινά ξέφωτα. Μερικά χιλιόμετρα ακόμα, και το αποστακτήριο που παράγει τη Rolls Royce των malt (κατ' άλλους την Dom Perignon του scotch) θα ανοίξει τις πόρτες του για εσάς. Σε λειτουργία από το 1824, το αποστακτήριο της Macallan οφείλει τη φήμη του (και την ποιότητα του ουίσκι) σε δύο παράγοντες: στη μικρής απόδοσης ποικιλία τοπικού κριθαριού (Golden Promise) που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και στο νερό, το οποίο προέρχεται από ειδικά επιλεγμένες πηγές-πηγάδια που βρίσκονται στο Morayside. Με μια μικρή και καλά οργανωμένη ξενάγηση, θα δείτε και θα ακούσετε τα πάντα για το ουίσκι. Όσο για τη Rolls Royce (ή την Dom Perignon, αν προτιμάτε), θα την αισθανθείτε με τη βοήθεια της όσφρησης και της γεύσης.

Το Macallan πριν φτάσει στο ποτήρι σας περνάει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του σε δρύινα βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για παλαίωση sherry. Σε αυτό το μοναδικό ουίσκι στηρίζει ένα μέρος από τις αρετές του το γνωστό μας blended whisky Famous Grouse. Φυσικά το βράδυ θα διανυκτερεύσετε στο Craigellachie Hotel. Χαριτωμένο και ζεστό, θα σας προτείνει ένα όμορφο περιβάλλον, τοπικές γεύσεις και το Quaiche Bar, ένα πραγματικό αξιοθέατο: με συλλογή που ξεπερνάει τα τριακόσια single malts, σίγουρα θα σας συναρπάσει, θα σας μεθύσει και θα σας δώσει την πληρέστερη δυνατή γεύση Σκοτίας.

Πρωί πρωί την επόμενη μέρα, θα πάρετε το δρόμο του γυρισμού. Μια μικρή παράκαμψη, λίγο πριν από το Περθ, θα σας οδηγήσει μέσα από μια στενή και εξαιρετικά γραφική κοιλάδα σε μια κλασική βρετανική λουτρόπολη, το Crieff. Αν έχετε χρόνο, περπατήστε το λίγο. Αν όχι, επισκεφτείτε απλώς το αρχαιότερο αποστακτήριο της Σκοτίας. Το Clenturret λειτουργεί σήμερα σαν ένα είδος "γενικού αρχηγείου" των δημόσιων σχέσεων της Famous Grouse. Η τεράστια πέρδικα στην είσοδό του άλλωστε δεν αφήνει καμιά αμφιβολία περί τούτου. Μια δεύτερη, πολύ καλά επίσης οργανωμένη ξενάγηση, ένα έξυπνο tasting-κουίζ και ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα δικαιολογούν απόλυτα την παράκαμψη και θα ολοκληρώσουν τις γνώσεις σας. Θα πρότεινα να γευματίσετε σε ένα από τα restaurants της περιοχής (ορισμένα είναι πραγματικά ενδιαφέροντα), αλλά ο χρόνος ενός έστω μεγάλου γουικέντ είναι περιορισμένος και το Εδιμβούργο περιμένει.

Περπατώντας στο Εδιμβούργο

Η πρωτεύουσα της Σκοτίας είναι δύο πόλεις σε μία. Χτισμένη πάνω σε μια σειρά ηφαιστειακούς λόφους, έχει ενδιαφέρον ανάγλυφο. Η πόλη έχει δύο όψεις. Η περιοχή του κάστρου και ο κατηφορικός δρόμος (Royal Mile) που τη συνδέει με τα ανάκτορα και τα γύρω δρομάκια συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα παλιάς πόλης με ηλικία περίπου οκτώ αιώνων. Αξίζει τον κόπο να την περπατήσετε, κυρίως το Royal Mile, και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην επίσκεψη του Κάστρου και, γιατί όχι, και των ανακτόρων Holyroodhouse. Γύρω από αυτή την περιοχή αναπτύχθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα (σε γεωργιανό στυλ) η νέα πόλη. Η επίσκεψη αρχίζει και γίνεται δύσκολη έτσι και τη συνεχίσετε περπατώντας. Μπορείτε όμως με ένα οργανωμένο tour να δείτε τα πιο ουσιαστικά σημεία και κυρίως την πιο κομψή πλατεία της πόλης, τη Charlotte Square. Θα σας πρότεινα να ολοκληρώσετε αυτή τη μικρή γνωριμία με το Εδιμβούργο κάνοντας μια εξόρμηση στο λιμάνι του Leith, 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Ορισμένα σημεία είναι γραφικά και, το κυριότερο, υπάρχουν όμορφες παμπ για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις και να ξεδιψάσετε με άφθονη μπύρα. Μην ξεχάσετε μονάχα ότι το ταξίδι βρίσκεται στο τέλος του και το αεροπλάνο περιμένει...

Διονύσης Κούκης

INFO

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Graigellachie: Graigellachie Hotel of Speyside, 0044 134 0881204. Περίπου € 180 το δίκλινο.

Εδιμβούργο: George - Intercontinental, 0044 131 4592305. Περίπου € 300 το δίκλινο.

Σημ.: Στο Εβιμβούργο είναι δυνατό να βρεθούν μέσω πρακτορείου ευπρόσωπα ξενοδοχεία με τιμές περίπου € 200 το δίκλινο. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Εδιμβούργο: Atrium, 0044 131 2288882. Όμορφο, μοντέρνο περιβάλλον. Ικανοποιητική κουζίνα, με καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ

Glenturret (The Famous Grouse Experience): στο Crieff, 0044 176 4656565.

Macallan: Στο Easter Elchles - Craigellachie, 0044 134 0871471.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.