Πάσχα στην Κέρκυρα: insider's tips για να απολαύσετε το πιο διάσημο τελετουργικό στην Ελλάδα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα από τα πιο ιδιαίτερα και πιο μελωδικά Πασχαλινά δρώμενα.

Πάσχα στην Κέρκυρα © Shutterstock.com

Αν δεν έχετε ανατριχιάσει βλέποντας τους πολυέλαιους της μητρόπολης να σείονται μες στο σκοτάδι υπό τους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου τη στιγμή του θανάτου του Χριστού, αν δεν έχετε βουρκώσει ακούγοντας τις φιλαρμονικές να παίζουν τα πένθιμα εμβατήρια συνοδεύοντας τους Επιτάφιους στο Λιστόν ενώ όλη η πόλη έχει βαφτεί στο μοβ φως, αν δεν έχετε ξαναγεννηθεί όταν μετά το σπάσιμο των κανατιών έρχεται η σειρά να παίξουν τις χαρούμενες μάρτσιες δεν έχετε ζήσει πραγματικά τι σημαίνει Πάσχα. Πείτε μας προκατειλειμένους αλλά το Κερκυραϊκό Πάσχα είναι το ωραιότερο, το πιο τελετουργικό και κυρίως το πιο μελωδικό στην Ελλάδα.

Πάσχα στην Κέρκυρα
© Shutterstock.com

Η δύναμη της μουσικής που έρχεται και σε βρίσκει διαρκώς είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του Κερκυραϊκού Πάσχα: από τη λαθρακρόαση της πρόβας της μπάντας καθώς χαζεύεις τα κοσμηματοπωλεία στο Καμπιέλο μέχρι τις παρελάσεις των φιλαρμονικών κι από τις εκκλησιασιαστικές χορωδίες μέχρι τα κονσέρτα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Οι εορτασμοί του Πάσχα στην Κέρκυρα δεν μοιάζουν με τα παραδοσιακά ελληνικά έθιμα με τα οποία έχουμε ταυτίσει αυτή τη γιορτή. Για να ζήσετε το Πάσχα σε όλο του το μεγαλείο πρέπει να είστε όσο περισσότερο μπορείτε μες στην πόλη και να ακολουθήσετε ένα αυστηρό ημερήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Γι αυτό είναι απαραίτητο να έχετε το σωστό know how για να σχεδιάσετε προσεκτικά το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία που συνεπάγεται ο συνωστισμός χιλιάδων τουριστών στην παλιά πόλη. Καλό είναι να προσυνεννοηθείτε με ταξί ή με τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου σας για τη μεταφορά σας προς και από την παλιά πόλη γιατί το πάρκινγκ είναι εξαιρετικά δύσκολο το ίδιο και η αναζήτηση ταξί.

Η παράδοση λέει

Πάσχα στην Κέρκυρα
© Shutterstock.com

Το τελετουργικό έχει ήδη ξεκινήσει από την Κυριακή των Βαϊων με τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα συνοδεία όλων των φιλαρμονικών του νησιού. Εσείς όμως το πιθανότερο είναι ότι θα πιάσετε το νήμα των εκδηλώσεων από τη Μεγάλη Πέμπτη που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε τη λειτουργία των Δώδεκα Ευαγγελίων που τελείται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στις 7 το απόγευμα στην Μητρόπολη. Το εκκλησιαστικό όργανο, η εξαιρετική χωρωδία, το κούνημα των πολυελαίων μες στο σκοτάδι όταν ακούγεται το "εσείσθη το καταπέτασμα" συνθέτουν ένα θεατρικό σκηνικό.

Τη Μεγάλη Παρασκευή προετοιμαστείτε να περάσετε ολόκληρη τη μέρα σας στην παλιά πόλη: από τις 11 το πρωί που τελείται η Αποκαθήλωση στη λειτουργία του Αγίου Σπυρίδωνα υπό τους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου μέχρι τις 11 το βράδυ που παρελαύνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης, γίνονται δεκάδες περιφορές ανά την πόλη, πάντα με τη συνοδεία φιλαρμονικών που παίζουν πένθιμα εμβατήρια. Όλες οι λάμπες της πόλης έχουν αλλαχτεί σε μωβ, ενώ η Παλιά Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η "Μάντζαρος" (μπλε) τη Marcia Funebre του Verdi, η "Καποδίστριας" τη Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Σοπέν. Το καλύτερο πόστο για να παρακολουθήσετε τις περιφορές είναι τα cafes του Λιστόν.

Για να δείτε την περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης που είναι και η πιο εντυπωσιακή θα πρέπει να έχετε πιάσει τραπέζι το αργότερο στις 9 το βράδυ. 

Πάσχα στην Κέρκυρα
© Shutterstock.com

Το Μεγάλο Σάββατο θα πρέπει να επιστρέψετε στο ίδιο σημείο από τις 7 το πρωί για να εξασφαλίσετε τραπέζι με θέα στην περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα που βγαίνει στις 9. Τον συνοδεύουν όλες οι φιλαρμονικές του νησιού που παίζουν Calde Laccrime του Michelli, Marcia Funebre από την Ηρωική του Μπετόβεν και στο αποκορύφωμα της κατάνυξης τον Amleto του Faccio. Αν δεν βρείτε τραπέζι στο Λιστόν οι επόμενες καλύτερες επιλογές για να σταθείτε είναι το περίπτερο μεταξύ των δύο κτισμάτων του Λιστόν γνωστό και ως Κατάσκοπος (καθότι εποπτεύει το Λισόν) και τα cafe της Κοφινέττας.

Δυο ώρες μετά, στις 11 το πρωί η κατάνυξη δίνει τη θέση της στη γιορτή, και η φασαρία των κανατιών που σπάνε διαδέχεται τους ήχους των φιλαρμονικών. Για να παρακολουθήσετε το έθιμο των μπότηδων η καλύτερη θέση είναι το πεντοφάναρο στη Σπιανάδα που σας προσφέρει πανοραμική θέα στα στολισμένα με μπορντό πανιά μπαλκόνια της πλατείας, απ’ όπου οι Κερκυραίοι πετούν τα κανάτια δαγκώνοντας ταυτόχρονα ένα παλιό κλειδί για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα.

Αμέσως μετά, οι φιλαρμονικές παίζοντας το αλέγκρο μαρς "Μη φοβάστε Γραικοί" και χαρούμενες μάρτσιες, ενώ ο κόσμος καταχειροκροτεί τους μουσικούς επιβραβεύοντάς τους για την περφόρμανς όλων των προηγούμενων ημερών που λόγω πένθους δεν επιτρεπόταν το χειροκρότημα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Ανάσταση λαμβάνει χώρα πανηγυρικά στο πάλκο της Πάνω Πλατείας με τις ακολουθίες όλων των εκκλησιών, τυμπανοκρουσίες, εκπληκτικά πυροτεχνήματα και μπάντες.

Κυριακή του Πάσχα

Πάσχα στην Κέρκυρα
© Shutterstock.com

Οι Κερκυραίοι δεν συνηθίζουν να σουβλίζουν. Το συνηθισμένο παραδοσιακό γλέντι με αρνί και κοκορέτσι θα το πετύχετε μόνο στα μεγάλα ξενοδοχεία. Την Κυριακή του Πάσχα εγκαταλείπουν για πρώτη φορά μετά από μέρες την πόλη και βγαίνουν για φαγητό σε εξοχικές ταβέρνες. Κλασική επιλογή η εκδρομή στην Παλιά Περίθεια, ένα βενετσιάνικο χωριό στα Βορειοανατολικά του νησιού.

Tips

  • Για να παρακολουθήσετε τα δρώμενα Πάσχα θα πρέπει να περάσετε τις περισσότερες μέρες από το πρωί ως το βράδυ στο πόδι – επιλέξτε λοιπόν άνετα ρούχα και παπούτσια. Προσευχηθείτε να μην βρέχει – αν οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες προβλέψτε καμπαρτίνες και γαλότσες γιατί οι βροχές του νησιού είναι παροιμιώδεις και τα μαγαζιά στην πόλη δεν έχουν παρά ελάχιστο κλειστό χώρο.

  • Κανονίστε από πριν τις μεταφορές σας από και προς την πόλη γιατί το πάρκινγκ και η αναζήτηση ταξί συνεπάγονται μεγάλη ταλαιπωρία.

  • Τα cafes στο Λιστόν είναι η καλύτερη επιλογή για να παρακολουθήσετε τις περιφορές των Επιταφίων. Επόμενες καλύτερες επιλογές το περίπτερο γνωστό και ως Κατάσκοπος (καθότι εποπτεύει το Λισόν) μεταξύ των δύο κτισμάτων του Λιστόν και τα cafe της Κοφινέττας.

  • Ενημερωθείτε για τις μουσικές εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη κάθε Πάσχα από τις ανακοινώσεις του Δήμου – οι περισσότερες, όπως τα κουαρτέτα εγχόρδων στον Άγιο Γεώργιο στο Παλιό Φρούριο είναι εξαιρετικές.

  • Αν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου στην πόλη, την Ανάσταση στη Σπιανάδα ή το έθιμο των μπότηδων σπεύσατε εγκαίρως ακολουθώντας τις υποδείξεις μας – ο συνωστισμός είναι πολύ μεγάλος και οι ώρες τηρούνται αυστηρά.

Που να μείνετε  

Πάσχα στην Κέρκυρα: insider's tips για να απολαύσετε το πιο διάσημο τελετουργικό στην Ελλάδα - εικόνα 5

Η Ανάσταση, το αναστάσιμο δείπνο, η επιβλητική ατμόσφαιρα, το σούβλισμα του οβελία και πληθώρα παροχών πρωταγωνιστούν στην αξέχαστη πασχαλινή εμπειρία που προσφέρει η Grecotel στην Κέρκυρα σε τρία resorts- ένα κι ένα στις ομορφότερες τοποθεσίες του νησιού. Ενημερωθείτε για τα Πασχαλινά πακέτα και επιλέξτε. ,

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ενορχηστρώνει και πάλι τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" στον Άγιο Νικόλαο

Μια αλλιώτικη γαστρονομική εκδήλωση συγκεντρώνει και φέτος ένα λαμπρό team καταξιωμένων σεφ, με σκοπό να προβάλει την τοπική γαστρονομία και όχι μόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
27/09/2023

Φανάρι-Μπαλάτ: Γνωριμία με μια άλλη Κωνσταντινούπολη

Στις νότιες όχθες του Κεράτιου Κόλπου στην Κωνσταντινούπολη, δυο ολοζώντανες γειτονιές της παλιάς Πόλης, το Φανάρι και το Μπαλάτ διεκδικούν την ιστορία τους. Ινσταγκραμικές προσόψεις και απλωμένες μπουγάδες, πολυσύχναστα καφέ και ερημωμένα εργοτάξια εναλλάσσονται στα φιδωτά σοκάκια.

Ένας "Menexes" ανθίζει μες στο φθινόπωρο στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Σε ένα προνομιακό σημείο του Κάστρου της Μονεμβασιάς, οι "Menexes Suites" προσφέρουν ατμοσφαιρικά δωμάτια που θα γίνουν η βάση μας για μια ρομαντική απόδραση.

Ταξιδέψαμε στην Χίο με αφορμή το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της

Όλα όσα είδαμε σε ένα πολυσυλλεκτικό τριήμερο πολιτισμού στο αρχοντικό Castelli του Κάμπου, στο πλαίσιο του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ .

Πολιτισμός και Τουρισμός: Συγκλίνουσες ή Αντίρροπες Δυνάμεις;

Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Marketing Greece αναφορικά με την διαρκώς εξελισσόμενη σχέση του τουρισμού με τον πολιτισμό.

Το 2ο Mykonos Running Festival έρχεται με τη Stoiximan Μεγάλο Χορηγό

Έτοιμη και φέτος για τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και του αθλητισμού η Μύκονος, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, μαζί με τη Stoiximan.