ΟΛΟΙ ΠΑΝΕ...

Έκανες σκι στη Βασιλίτσα, κατέβηκες με βάρκα τον Βενέτικο, περπάτησες στη Βάλια Κάλντα, μάζεψες μανιτάρια στην "χώρα των μανιταριών"; Αν όχι, τότε δεν ξέρεις το νέο hot spot της Μακεδονίας. Ό,τι οφείλετε να ξέρετε γι' αυτήν σε ένα ρεπορτάζ... pocket edition!

ΟΛΟΙ ΠΑΝΕ...

ΟΛΟΙ ΠΑΝΕ...

Βασιλίτσα

Έκανες σκι στη Βασιλίτσα, κατέβηκες με βάρκα τον Βενέτικο, περπάτησες στη Βάλια Κάλντα, μάζεψες μανιτάρια στην "χώρα των μανιταριών"; Αν όχι, τότε δεν ξέρεις το νέο hot spot της Μακεδονίας. Ό,τι οφείλετε να ξέρετε γι' αυτήν σε ένα ρεπορτάζ... pocket edition!

ΟΛΟΙ ΠΑΝΕ... - εικόνα 1

Πού; Εκεί όπου η Μακεδονία αγκαλιάζεται με την Ήπειρο. Στη "χώρα" των βουνών, των ποταμών και των πέτρινων γεφυριών. Θα δείτε τη Βασιλίτσα στεφανωμένη από το χιόνι λίγο πριν μπείτε στην πόλη των Γρεβενών (400 χιλιόμετρα από Αθήνα). Γιατί; Επειδή επιτέλους θέλετε να εξακριβώσετε ιδίοις όμμασι γιατί όλοι οι "βαρεμένοι" με το σκι, το σνόουμπορντ, το ράφτινγκ και τη φυσιολατρία επιλέγουν δυναμικά τα τελευταία χρόνια αυτή την περιοχή.

Ποιοι άλλοι πάνε; Είναι κυρίως η playland των Θεσσαλονικιών σκληροπυρηνικών του σκι, των Αθηναίων που ονειρεύονται να μπουν μια φορά στη ζωή τους στη Βάλια Κάλντα και να πιουν νερό στο Αρκουδόρεμα (και, αν τύχει, να δουν και αρκούδα!), των τζιπάτων που χάνονται σε χωματόδρομους και ποτάμια, των rafters που αν δεν κάνουν την άνοιξη μια κατεβασιά στον εντυπωσιακό Βενέτικο ποταμό δεν μπορούν να συνεχίσουν την αστική ζωή τους.

Η καλύτερη διαμονή; Τα δύο καλύτερα ξενοδοχεία του νομού βρίσκονται φυσικά σε απόσταση βολής από το χιονοδρομικό κέντρο στο ιστορικό βλαχοχώρι Σμίξη. Μέσα στο χωριό το Βάλια Νόστρα (24620/80151) και λίγο έξω από το χωριό το Casa la Mundi (24620/25555). Το πρώτο διακρίνεται για τη φινέτσα στη διακόσμηση, με μεγάλο ατού τη θερμαινόμενη πισίνα στο υπόγειό του, ενώ το δεύτερο έχει άνετους κοινόχρηστους χώρους και ατού τη θέα προς τις γύρω βουνοκορφές.

ΟΛΟΙ ΠΑΝΕ... - εικόνα 2

Low budget διαμονή; Βίλα Αλεξάνδρα στο χωριό Ζιάκας (24620/25660), Ξενώνας Παπαζήσης στο Κοσμάτι (24620/85712), Σαμαρίνα στο ομώνυμο χωριό (24620/95216). Πώς περνώ τη μέρα μου; Με εκδρομές. Δεν χορταίνεις φύση. Ανοίξτε το χάρτη (της "Road Editions" για τη Μακεδονία ή της "Ανάβασης" για τα Γρεβενά) και σχεδιάστε διαδρομές. Οι φανατικοί του σκι φυσικά θα ακολουθείτε τη διαδρομή Σμίξη-Χιονοδρομικό. Όπου, εκτός από κλασικό σκι, μπορείτε να επιδοθείτε σε παιχνίδια στο χιόνι (νοικιάστε έλκηθρο, snowmobile, χιονορακέτες ή ακόμα και βάρκα για snow rafting). Αν ο καιρός είναι καλός, κάποια Σαββατόβραδα οι πίστες είναι ανοικτές για βραδινό σκι. Από τις πιο όμορφες εκδρομές είναι αυτή προς το χωριό Σπήλαιο και το φοβερό Φαράγγι της Πορτίτσας, η επίσκεψη στη Σαμαρίνα και φυσικά η εκδρομή προς τη Βάλια Κάλντα (αν πάτε Μάρτιο, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθείτε αν η πρόσβαση στον εσωτερικό πυρήνα του Δρυμού είναι εφικτή). Τελευταία άνοιξε ξενοδοχείο και ταβέρνα και στο χωριό Περιβόλι (το πιο κοντινό στη Βάλια Κάλντα).

ΟΛΟΙ ΠΑΝΕ... - εικόνα 3

Και φαγητό; Παϊδάκια, τηγανιά, λουκάνικα, φασολάδες, γίδα βραστή, πατσάς, γιαπράκια, τραχανάδες. Must στην εποχή τους τα άγρια μανιτάρια (πάνω από πενήντα ποικιλίες). Διευθύνσεις: Αυλαίς στην πόλη των Γρεβενών (μεγάλο ατού τα μανιτάρια μαγειρεμένα με διαφορετικούς τρόπους), Αετοφωλιά της Πίνδου στο δρόμο από Σπήλαιο προς Περιβόλι - άσφαλτος πια (ζητήστε πρασοτηγανιά και αγριογούρουνο στιφάδο), Καστρί κοντά στο Πολυνέρι για μαγειρευτά και ψητά. Καλά εστιατόρια έχουν και τα δύο ξενοδοχεία Βάλια Νόστρα και Casa la Mundi. Κι αν τα θέλω όλα οργανωμένα από την Αθήνα; Κανένα πρόβλημα. Τα Γρεβενά είναι η περιοχή με τα περισσότερα γραφεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Για να σας έρθει όμως πιο οικονομικά, θα πρέπει να ενταχθείτε σε κάποιο γκρουπ ή να μαζευτείτε μια παρέα φίλων πάνω από πέντε άτομα για να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα. Οι εταιρείες είναι: Overland (242620/85032, www.overland.gr), No Limits (24620/25125, www.nolimits.gr), Αλπική Ζώνη (2655024822, www.alpinezone.gr), Trekking Hellas (24620/82858). Πώς θα πάω; Θα διασχίσετε με αυτοκίνητο σχεδόν τη μισή Ελλάδα. Δεν θα κουραστείτε καθόλου αν δείτε τη διαδρομή ως κομμάτι του ταξιδιού και όχι σαν χιλιόμετρα. Σας προτείνουμε τη διαδρομή: Αθήνα-Λαμία-Καρδίτσα-Μετέωρα (όπου επιβάλλεται στάση όταν πηγαίνετε ή όταν γυρίζετε)-Γρεβενά.

FOCUS

Αν σας μαγεύει η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα Γρεβενά είναι, μετά τα Ζαγόρια, ο τόπος με τα περισσότερα πέτρινα γεφύρια (17 τον αριθμό!), καθώς ήταν ο εμπορικός δρόμος των Ηπειρωτών προς την Μακεδονία και τα Βαλκάνια. Αυτό που αξίζει σίγουρα να περπατήσετε και να φωτογραφήσετε είναι το γεφύρι του Αζίζ Αγά (η μεσαία του καμάρα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα). Έλλη Μπουμπουρή
eboubouri@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.