Πήλιο

Ένα κι ένα τα χωριά του, ανεβάζουν διαρκώς ψηλότερα τον πήχη στις υποδομές ­φιλοξενίας. Τώρα που το δάσος στο βουνό των Κενταύρων αρχίζει να βάφεται χρυσοκόκκινο, ποιος θα μας κρατήσει μακριά του;

Πήλιο

Ένα κι ένα τα χωριά του, ανεβάζουν διαρκώς ψηλότερα τον πήχη στις υποδομές ­φιλοξενίας. Τώρα που το δάσος στο βουνό των Κενταύρων αρχίζει να βάφεται χρυσοκόκκινο, ποιος θα μας κρατήσει μακριά του;

Πήλιο - εικόνα 1

Παρασκευή απομεσήμερο, πολύ θα θέλαμε να περπατάμε ανάμεσα στα ­αρχοντικά της Μακρινίτσας προτού ­καταλήξουμε στην πλατεία: το άνοιγμά της στον Παγασητικό δεν το χορταίνεις ποτέ. Όσο κρατά η μέρα όμως, γιατί να μη «χαθούμε» στην Πορταριά, στο μονοπάτι των Κενταύρων; Κι αν μας πιάσει

το κρύο, μπαίνουμε στο καφέ «­Αερικό» ή στο ροκάδικο «Λαγήνι».

Σάββατο πρωί, το μάτι μας «παίζει» προς Αιγαίο και το GPS τραβερσάρει από τα Χάνια προς τον Κισσό ανάμεσα­ στις αγριόλευκες. Στον Κισσό το βράδυ μπορεί να πετύχεις κάποιο έντεχνο γλέντι στο «Σχολαρχείο». Κάνουμε όμως μια στάση και στην τρίκλιτη βασιλική της ­Αγίας Μαρίνας και δίνουμε την υπόσχεσή μας ότι σύντομα θα είμαστε στην Τσαγκαράδα. Στάση για τσίπουρο στην πλατεία και ξανά βουρ στο δάσος ακολουθώντας τα ξύλινα γεφύρια, τα ρυάκια και τα σπίτια με τις λιθανάγλυφες πορτοσιές στη διαδρομή μέχρι τους Ταξιάρχες.

Πήλιο - εικόνα 2
«Valeni Boutique Hotel & Spa»

Την Κυριακή κυκλώνουμε το βουνό κλείνοντας ξανά το μάτι στον Παγασητικό. Χαζεύουμε στον παλιό σταθμό του Μουτζούρη στις Μηλιές, καθόμαστε για κορμό σοκολάτα στον «Ερωδιό» στη Βυζίτσα, βολτάρουμε στα καλντερίμια σε Πινακάτες και Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Εναλλακτικό σενάριο Στην Ανακασιά αναζητήστε την οικία Κοντού, στους τοίχους της οποίας ξεδίπλωσε τη φαντασία του ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος. Πού μένουμε Στην Πορταριά τα «Xenia Palace» (2428099980, www.xeniaportarias.gr) και «Valeni Boutique Hotel & Spa» (2428090206, www.valeni.gr) και στην Αγριά το «Valis Resort» (2428097260, www.valisresort.gr) διαθέτουν προσεγμένα δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους αλλά και όμορφο σπα.

Η θέα, η αισθητική και το τζάκι μάς κρατούν στον «Μικρό Βοριά» (2428099911, www.mikrosvorias.com) στην Πορταριά, ενώ στην Τσαγκαράδα ο ξενώνας «Αμανίτα» (2426049707, www.amanita.gr) οργανώνει ωραίες θεματικές δραστηριότητες. Στο Κατηχώρι θα μείνετε στο «Stevalia Hotel & Spa» (2428090199, www.stevalia.gr) και στη Μακρινίτσα στο «Αρχοντικό Πανδώρα» (2428099404). Στον Βόλο στο πολυτελές­ «Volos Palace» (2421076501, www.volospalace.gr) και στο μίνιμαλ Κυψέλη (2421024420, www.hotelkipseli.gr). Στο Μούρεσι, στην παραλία Παπά Νερό, στα σπιτάκια του «Ελαιώνα Βεργόπουλου» (2426031016).

5 εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσετε

Πήλιο - εικόνα 3

«La Veranda» Πορταριά

Το καλό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Xenia Palace Portaria» κάνει ­φέτος στροφή, ­ρίχνοντας τις τιμές και παίζοντας κυρίως στη σχάρα με ιδιαίτερα σουβλάκια σε ποικιλία βερσιόν (με λαχανικά, κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι, ψαρονέφρι με προσούτο, αγριογούρουνο).

«Αρχοντικό της Άννας», Βυζίτσα

Επάνω στην πλατεία ενός από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου, στη μικρή διώροφη ταβερνούλα της, η κυρία Άννα Ράπτη μαγειρεύει­ όπως η για­γιά της αγριογούρουνο με κάστανα και ντομάτα και το τοπικό πιάτο μπουμπάρι (ένα είδος λουκάνικου με ρύζι, εντόσθια και κιμά).

«Κρίτσα» Πορταριά

Η καλύτερη παραδοσια­κή ταβέρνα της περιοχής σερβίρει δίπλα στο cult τζάκι της άπαιχτη προβατίνα κοκκινιστή (από ντόπιο κρέας) με χωριάτικα ζυμαρικά και τριμμένη­ ξινομυζήθρα και κριτσανιστό κοντοσούβλι στη σχάρα. Ελαιόλαδο παντού και χειροποίητο φύλλο στις πίτες. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο για γλυκό του ταψιού.

«Χαμένος Μονόκερως», Τσαγκαράδα

Δεν περιμέναμε να βρούμε στο Πήλιο μπούτι πάπιας­ κονφί με σάλτσα κουαντρό, αλλά το δοκιμάσαμε και μας άρεσε, και μάλιστα σε αριστοκρατικό περιβάλλον βικτοριανής αισθητικής (στο ισόγειο του ομώνυμου ξενώνα): ο σεφ-ιδιοκτήτης του εστιατορίου έχει ­λονδρέζικο βιογραφικό.

«Γευσοκράτορας» Πορταριά

Παίζοντας με τα τοπικά­ υλικά με δημιουργική ικανότητα και καλή τεχνική­, ο σεφ Αντώνης Τσολακούδης μας κακομαθαίνει με πιάτα που ξεφεύγουν από την πηλιορείτικη πεπατημένη. Δοκιμάστε φίνο συκώτι στη σχάρα με πορτοκάλι και βαλσάμικο αλλά και φέτα κοπανιστή με λάδι τρούφας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι βιβλιοθήκες της Ευρώπης που μοιάζουν να ξεπήδησαν από βιβλία φαντασίας

Οι παραμυθένιες βιβλιοθήκες της Ευρώπης κλείνουν μέσα τους τόνους ιστορίας, μαγείας και φαντασίας και μας παρασύρουν σ’ ένα ελκυστικό ταξίδι στο παρελθόν με το που πατήσουμε το πόδι μας στο εσωτερικό τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
05/10/2024

Δελφοί: Το Σαββατοκύριακο κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν

Οι Δελφοί συνδυάζουν ιστορικές ανακαλύψεις με φυσική ομορφιά, καθιστώντας τους έναν ιδανικό προορισμό για μια σύντομη αλλά γεμάτη εμπειρίες απόδραση.

Αύξηση 9,7% στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας τον Σεπτέμβριο 2024

Η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε στα 3,30 εκατ. τον φετινό Σεπτέμβριο, καταγράφοντας αύξηση 9,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου.

3 προορισμοί στη Γορτυνία για την 28η Οκτωβρίου

Εκμεταλλεύσου αυτό το τριημέρο για να ανακαλύψεις τις ομορφιές της Αρκαδίας μέσα από τρία χωριά.

ΕΟΤ: Καλύτερος Οργανισμός Τουρισμού 2024 στα TTG Travel Industry Awards

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος Οργανισμός Τουρισμού για το 2024 στην βρετανική αγορά, κερδίζοντας το βραβείο "Tourist Board of the Year 2024" στο Λονδίνο.

Ταξίδι εξοικείωσης στην Πιερία: Η Ολυμπιακή Ριβιέρα αναδεικνύεται ως προορισμός κρουαζιέρας

Η Ολυμπιακή Ριβιέρα κάνει δυναμική είσοδο στον χάρτη των προορισμών κρουαζιέρας, μέσα από ένα ταξίδι εξοικείωσης που παρουσίασε σε στελέχη και εκπροσώπους του κλάδου τις φυσικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές της ομορφιές.