Παξοί revisited

Ο Γιάγκος Αντίοχος προσπαθεί να δει με τουριστική και μερικώς αποστασιοποιημένη ματιά τον τόπο­ καταγωγής του, τον οποίο ξαναεπισκέφθηκε πρόσφατα, δίνοντας πληροφορίες, προσφέροντας ­μικρά μυστικά και inside information από το νησί του Ιονίου που έχει μια μακροχρόνια κι εθιστική σχέση με το διεθνές jet set.

Παξοί revisited

Ο Γιάγκος Αντίοχος προσπαθεί να δει με τουριστική και μερικώς αποστασιοποιημένη ματιά τον τόπο­ καταγωγής του, τον οποίο ξαναεπισκέφθηκε πρόσφατα, δίνοντας πληροφορίες, προσφέροντας ­μικρά μυστικά και inside information από το νησί του Ιονίου που έχει μια μακροχρόνια κι εθιστική σχέση με το διεθνές jet set.

Παξοί revisited - εικόνα 1
Η ρομαντική προκυμαία του Γάιου ιδανική για πρωινή και βραδινή περαντζάδα

Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις νοσταλγικά­ σύνδρομα και παιδικές αναμνήσεις καθώς κοιτάζεις τον τόπο καταγωγής σου ως αμιγή τουριστικό προορισμό. Για μένα οι Παξοί είναι κάτι παραπάνω από μια στεγνή οικονομική εξίσωση ή ένα μέρος αστικής αποφόρτισης. Είναι αδύνατο να μιλήσω για το λιμανάκι της Λάκκας χωρίς να έρθει­ στο μυαλό μου η εικόνα του Βιτόριο Γκάσμαν να πίνει μπίρα στο καφενείο του Θεόφραστου ή να κάνω βόλτα στον Γάιο αποβάλλοντας από τη μνήμη μου όλα εκείνα τα εφηβικά­ βράδια των early ’90s, όταν η βαβούρα των Ιταλών που είχαν… εποικήσει το νησί συνοδευόταν από τη μυρωδιά των σπαγκέτι που φτιάχνονταν στις κουζίνες των αμέτρητων ιστιο­πλοϊκών. Κι όμως, πέρα από τις συναισθηματικές ωραιοποιήσεις, αυτό το μικρό κατάφυτο­ σύμπλεγμα νησιών, το οποίο δημιούργησε –σύμφωνα με τη μυθολογία– ο Ποσειδώνας για να στεγάσει τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη, αποτελεί έναν από τους πλέον ολοκληρωμένους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, ένα σπάνιο συνδυασμό ατόφιας μεσογειακής ομορφιάς και ήπιου κοσμοπολιτισμού.

Κολυμπώντας δίπλα στους celebrities

Παξοί revisited - εικόνα 2
Tο ατμοσφαιρικό «Akis Bar» στη Λάκκα

Πανάκριβα ιστιο­φόρα έχουν φέρει στους Παξούς το βρετανικό βασιλικό ζεύγος, τον Κάρολο και την Καμίλα, τη Μαντόνα ή τους διάσημους φίλους της οικογένειας Ανιέλι (ιδιοκτήτρια της αυτοβιομηχανίας Fiat), η οποία μάλιστα διαθέτει και βίλα στο νησί. Όσο για το εγχώριο star system, δεν υπάρχει χρονιά που να μην έχει τιμήσει τους Παξούς.

Παξοί revisited - εικόνα 3
«Torri E Merli», η νέα άφιξη πέντε αστέρων στο νησί

Αλλά για­τί οι celebrities έχουν δημιουργήσει μια μακροχρόνια κι εθιστική σχέση με αυτούς; Καταρχάς, διότι το πράο Ιόνιο Πέλαγος είναι ιδανικό για ιστιοπλοϊκές βόλτες, ενώ τα τρία λιμανάκια τους, ο Γάιος, η Λάκκα και ο Λογγός, αποτελούν ιδανικό απάγκιο για τους jet set θαλασσοπόρους. Επίσης, έλκουν τους επισκέπτες από όλες τις γωνιές του κόσμου τα καλαίσθητα λιθόκτιστα χωριά, εκείνο το καταπράσινο χρώμα των πανύψηλων αιωνόβιων ελιών καθώς και τα βαθιά, διάφανα γαλανά νερά. Δεν θα χορταίνετε να κολυμπάτε... Όσο για το καλοκαιρινό «τακ τακ»-εφιάλτης από τις ρακέτες; Απλώς ξεχάστε τον. Ας είναι καλά το βότσαλο.

Γεύση και nightlife

Παξοί revisited - εικόνα 4
Στιγμές χαλάρωσης στις βεράντεςτου ξενοδοχείου «Paxos Beach»

Το «Mediterraneo» στον Γάιο­, κοντά στο δρόμο προς το νέο λιμάνι, αποτελεί την καλύτερη­ επιλογή για θαλασσινούς μεζέδες. το «Erimitis Bar & Restaurant» στην περιοχή των Μαγαζιών, πέρα από το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο­, προσφέρει πλέον και πολύ καλή κουζίνα. ο «Γιος» στον Λογγό­ διαθέτει άπαιχτες κερκυραϊκές συνταγές, φρέσκο ψάρι­ και φιλικότατο σέρβις, ενώ το ιταλικό «La Rosa di Paxos» στη Λάκκα αποτελεί ακόμη μία ξεχωριστή πρόταση. Επίσης, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα μαγειρευτά της κυρά Τριαδούλας στον οικονομικό «Ντολό» στη Φουντάνα. Low budget επιλογές επιπέδου στον Γάιο είναι­ τα μυθικά χειροποίητα σουβλάκια του «Καρκαλέτζου» και η... διαστημική κρέπα του «Capriccio», ενώ κλασικό στέκι στη Λάκκα είναι το «Akis Bar», αγαπημένο του πολλάκις πρωταθλητή στο MotoGP Βαλεντίνο Ρόσι. Μετά την έλευση του ευρώ, πάντως, οι ορδές των φασαριόζων Ιταλών του Νότου που μετέτρεπαν το νησί σε… μινιατούρα της Μυκόνου μας αποχαιρέτησαν, με τις νύχτες στους Παξούς να αποκτούν ενήλικο χαρακτήρα και ζεν ηρεμία. Στον Γάιο όλο το νυχτερινό­ τζέρτζελο έχει μεταφερθεί αιφνιδιαστικά φέτος στο «Καλημέρα», με το αειθαλές «Μουράγιο» να αποτελεί το κεφάτο αντίβαρο, ενώ το «Ταξείδι» στον Λογγό, το όμορφο μαγαζί του Σπύρου, εξακολουθεί να αποτελεί την ποιοτικότερη νυχτερινή πρόταση εδώ, με συχνές αυτοσχέδιες live εκπλήξεις. Από τις καλύτερες λύσεις για καλοφτιαγμένα μεσογειακά πιάτα (χοιρινές πλευρές με ρεβίθια και άγρια μανιτάρια στη γάστρα, μύδια στον αχνό με αρωματικά βότανα, τσιγαριστά χόρτα με κεφτέδες ούζου κ.ά.) στο σοφιστικέ περιβάλλον μιας όμορφης αυλής, λίγο έξω από το Γάιο στο δρόμο προς Μαγαζιά, δοκιμάστε τον Μπίρο (2662031167).

Διαμονή

Παξοί revisited - εικόνα 5
Ιταλικές γεύσεις στο «La Rosa di Paxos»

Η άφιξη του boutique hotel «Torri E Merli» (www.torriemerli.com, 2621234123) στη Λάκκα­ εδώ κι ένα χρόνο έχει ανεβάσει τον πήχη στον τομέα της διαμονής. Ένας λιθόκτιστος πύργος έχει μετατραπεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο με έξι και μία master suites που σέβονται­ απολύτως την αρχιτεκτονική του νησιού, ενώ το gourmet εστιατόριό του προσφέρει εξαίσια, «πειραγμένα» μεσογειακά­ πιάτα. Ποιοτικές επιλογές δια­μονής αποτελούν επίσης το «Paxos Beach» (2662032211, www.paxosbeachhotel.gr) στον Γάιο, το οποίο προχώρησε πρόσφατα σε μερική ανακαίνιση, και το «Paxos Club» (2662032450-3, www.paxosclub.gr) στην ίδια περιοχή. Exclusive μόδα στους Παξούς έχει γίνει, τέλος, η ενοικία­ση πολυτελών βιλών, όπως το «Κυπαρίσσι» στη Φουντάνα.

Top secret: Οι 5 καλύτερες παραλίες των Παξών

Παξοί revisited - εικόνα 6
Διαχρονική επιλογή διαμονής

το «Paxos Club» στον Γάιο

Βουτούμι (Αντίπαξοι) Τι κι αν έχει λίγο βότσαλο στην παραλία.

Η ξανθιά άμμος των Αντίπαξων θυμίζει Καραϊβική, ενώ σου έρχεται να… εμφιαλώσεις αυτά τα τιρκουάζ νερά.

Κηπιάδι (Λο­γγός) Αν έχετε όρεξη για πεντάλεπτη κατάβαση –και ανάβαση μετά–, τα νερά της απομακρυσμένης παραλίας δημιουργούν μια μοναδική χρωματική σύνθεση. Μαρμάρι (Λογγός) Πάρτε μαζί το αγαπημένο σας βιβλίο και ξαπλώστε κάτω από τις τρίμετρες ελιές, οι οποίες σταματούν εκεί όπου αρχίζει η θάλασσα. Πλάνοι (Λάκκα) Αυτή είναι η πιο άγρια παραλία στο νησί. Άμα φυσάει θα σας πάρει το κεφάλι, αλλά άμα την πετύχετε στις καλές της πιάσατε κολυμβητικό λαχείο! Ερημίτης

(Μαγαζιά) Το highlight του φετινού καλοκαιριού, αφού η διά­βρωση του εδάφους έστρωσε με χαλίκι μια μέχρι προσφάτως αφιλόξενη παραλία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.