Κίεβο

Ηλιοθεραπεία στις όχθες του Δνείπερου, βόλτες σε αρχοντικές λεωφόρους, ξενύχτι μέχρι πρωίας. Η ουκρανική πρωτεύουσα είναι ό,τι πρέπει για long weekends έξω από τα συνηθισμένα. Η Ιωάννα Γκομούζα εστιάζει στις εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις.

Κίεβο

Ηλιοθεραπεία στις όχθες του Δνείπερου, βόλτες σε αρχοντικές λεωφόρους, ξενύχτι

μέχρι πρωίας. Η ουκρανική πρωτεύουσα είναι ό,τι πρέπει για long weekends έξω από τα συνηθισμένα. Η Ιωάννα Γκομούζα εστιάζει στις εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις.

Κίεβο - εικόνα 1

Απλωμένο αρχοντικά στη ράχη ενός κατάφυτου λόφου που φτάνει μέχρι τις όχθες του ποταμού Δνείπερου, το Κίεβο μοιάζει με τις πανέμορφες γυναίκες του: εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Κι ομολογούμε πως ούτε που το φανταζόμασταν όταν το προσεγγίζαμε διασχίζοντας στα περίχωρα ένα «δάσος» από πανύψηλα τσιμεντένια μπλοκ πολυκατοικιών. Αλλά καθώς περάσαμε­ το ποτάμι προς το ιστορικό κέντρο, τι θέαμα! Μέσα από τις φυλλωσιές των καστανιών στην αντικρινή πλαγιά ξεπρόβαλαν δύο αντιθετικά τοπόσημα: από τη μία το γιγάντιο ατσάλινο άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας να θυμίζει τους σοβιετικούς καιρούς και από την άλλη οι χρυσοί τρούλοι του μοναστηριού της Αγίας Λαύρας να λαμπυρίζουν στο μεσημεριανό ήλιο. Είναι αυτό το περίφημο προσκύνημα και η εκκλησιαστική κληρονομιά (η εκκλησία-μουσείο της Αγίας Σοφίας από τον 11ο αιώνα, ο μπαρόκ Άγιος Ανδρέας) που ορίζουν σε μεγάλο βαθμό το σημερινό ταξιδιωτικό προφίλ της πόλης. Το Κίεβο, ωστόσο, δεν εξαντλείται μόνο στο τουριστίκ ανηφορικό καλντερίμι το οποίο συνδέει τις κατακόμβες με τα μουσεία που στεγάζονται στο άνω συγκρότημα του μοναστηριού (must το Μουσείο των Ιστορικών Θησαυρών). Είναι μια πόλη όμορφη, γεμάτη δροσερά πάρκα στο «φρύδι» που κοιτάζει το ποτάμι – ό,τι πρέπει δηλαδή για βόλτα από το πολύχρωμο Podol και το παζάρι της Andreevsky Spusk μέχρι την κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας στην εντυπωσιακή λεωφόρο Khreschatyk και τα αρχοντικά του Lipki. Εδώ φτάνουμε εύκολα με τις πτήσεις της Aerosvit (2111003080-4), σε δύο ώρες και σαράντα λεπτά από την Αθήνα ή σε δύο ώρες και είκοσι λεπτά από τη Θεσσαλονίκη.

01 Μας ξεμυάλισε το Podol.

Κίεβο - εικόνα 2

Γειτονιά ψαράδων και χειροτεχνών κάποτε, γεμάτο πολύχρωμα διατηρητέα και cafes (πέριξ της Ακαδημίας Mogilyanskaya), αποπνέει μια αύρα μποέμ. Spot αυθεντικότητας η πιάτσα πίσω από την πλατεία, απ’ όπου αναχωρούν φορτωμένα με εργατόκοσμο τα κίτρινα λεωφορεία και τα παμπάλαια τραμ.

02 Φέρε και μαγιό μαζί...

Κίεβο - εικόνα 3

θα πάμε να λιαστούμε στο Hydropark. Όταν σφίγγουν οι ζέστες, οι κάτοικοι του Κιέβου δεν το σκέφτονται και πολύ. Δίνουν ραντεβού στις αμμουδερές πλαζ στο ποτάμι και ρίχνουν τις βουτιές τους υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μητέρας Πατρίδας, με φόντο τις γέφυρες και το καστανoδάσος.

03 Το Σπίτι με τις Χίμαιρες...

Κίεβο - εικόνα 4

είναι ιδιαίτερη, σχεδόν... ψυχεδελική περίπτωση αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε­ στα 1901-1903, σε μια απόκρημνη λοφοπλαγιά απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο, και είναι περίτεχνα διακοσμημένο με γλυπτές απεικονίσεις ζώων από τσιμέντο. Λέγεται ότι ο αρχιτέκτονας και ιδιοκτήτης σχετικής βιομηχανίας θέλησε να προωθήσει με αυτόν τον τρόπο το υλικό!

04 Στο κατηφορικό καλντερίμι της Andreevsky Spusk ...

Κίεβο - εικόνα 5

θα μπορούσαμε να χαζολογάμε με τις ώρες στους πάγκους, αναζητώντας ματριόσκες και κομουνιστικά μεμοραμπίλια­, αλλά και στο «Cafe de Paris». Κάντε μια στάση στο αφιερωμένο στην ιστορία του δρόμου One Street Museum και στο σπίτι του λογοτέχνη Μπουλγκάκοφ.

05 Ευτυχώς για τα νυχτοπούλια...

Κίεβο - εικόνα 6

εδώ ­διασκεδάζουν με ωράριο... ελληνικό. Για νυχτερινό σαφάρι με τη «χρυσή νεολαία» του Κιέβου, ξεκινήστε με δείπνο στο ντιζαϊνάτο «Porto Maltese», το καινούργιο club-restaurant «Byblos» ή το κατακόκκινο «Buddha Bar». Για after κατάσταση περάστε κατά τις 2-4 π.μ. από τα «Dlux» και «Sky Bar», ενώ για μεταμεσονύχτιο καραόκε προτείνουμε το «Just Cafe».

06 Στη λεωφόρο Volodymyrska...

Κίεβο - εικόνα 7

θα σταματήσετε σίγουρα για τη Χρυσή Πύλη (η επίσημη είσοδος στην πόλη από τον 11ο αιώνα), τον εντυπωσιακό σταθμό του μετρό Zoliti Vorota (κατεβαίνουν και... κατεβαίνουν με γκάζια οι κυλιόμενες κλίμακες μέχρι να φτάσουν στην αποβάθρα) και, φυσικά, για τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας.

07 Πολύχρωμα φωταγωγημένη τη νύχτα...

Κίεβο - εικόνα 8

η αψίδα της Φιλίας των Λαών είναι από τα ελάχιστα απομεινάρια της κομουνιστικής περιόδου και ιδανικό σημείο για να απολαύσετε το πανοραμίκ στο ποτάμι. Ελάτε νύχτα, έπειτα από έναν απογευματινό περίπατο στο καταπράσινο «φρύδι» του λόφου, ξεκινώντας λόγου χάρη από το Παλάτι Mariins’kyi.

08 Μπορς ή σαλάτα Olivier;

Κίεβο - εικόνα 9

Όπου μπορς η... εθνική σούπα της Ουκρανίας, η οποία σερβίρεται σε διάφορες παραλλαγές – από τα πάμφθηνα φαγάδικα μέχρι τα καλά παραδοσιακά εστια­τόρια, όπως το «Shynok». Ζητήστε ακόμη varenyky (ζύμη με γέμιση ανθότυρο ή βύσσινο) και ρώσικη σαλάτα (ή αλλιώς Olivier).

09 Ενισχυμένη τα τελευταία χρόνια η ξενοδοχειακή υποδομή

Κίεβο - εικόνα 10

του Κιέβου με προτάσεις κάθε κατηγορίας. Εμείς δέσαμε στον Δνείπερο, στα άνετα δωμάτια του ποταμόπλοιου «Bakkara Art Hotel» (www.bakkara-hotel.com.ua). Στο ιστορικό κέντρο τα «Hyatt» (www.kyiv.regency.hyatt.com) και «Intercontinental» (www.intercontinental.com/kiev) προσφέρουν εξαιρετική θέση, εστιατόρια αλλά και πισίνα, ενώ στο «Opera» (www.opera-hotel.com) οι σουίτες είναι διακοσμημένες σε έθνικ στιλ, στο πνεύμα διάσημων οπερατικών συνθέσεων. Για cosy boutique ατμόσφαιρα στην Andreevksy Spusk, μας άρεσε το καινούργιο «Vozdvyzhensky Hotel» (www.vozdvyzhensky.com).

10 Πάρτε το ρετρό τελεφερίκ...

Κίεβο - εικόνα 11

από το Podol για να ανεβείτε στο ­γαλανό καθεδρικό του Αγίου ­Μιχαήλ με τους χρυσαφένιους τρούλους, όπως έκαναν οι ντόπιοι ήδη από το 1905! Πιάστε θέση, όρθιοι μπροστά στο τζάμι­, στην «ουρά» του συρμού: η θέα από το παλιακό βαγόνι καθώς σκαρφαλώνει την απότομη πλαγιά είναι μοναδική κι έτσι γλιτώνετε και τον ανήφορο. Λίγα βήματα δίπλα από την έξοδο, στο επιβλητικό περίστυλο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, στεγάζονταν επί ΕΣΣΔ τα γραφεία του Κομουνιστικού Κόμματος.

11 Εμπειρία η σκεπαστή αγορά Bessarabka

Κίεβο - εικόνα 12

Είναι τόσο πολύχρωμοι οι πάγκοι της, φορτωμένοι με φρέσκα λαχανικά, τουρσιά, κρεατικά και ψάρια, που θα σας ανοίξει την όρεξη ακόμη και για φωτογραφίες. Ένα βαζάκι χαβιάρι επιβάλλεται να αγοράσετε, δύσκολα θα το βρείτε αλλού πιο φτηνά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.