Βενετία

Η Βενετία επινοεί συνεχώς τρόπους να βρίσκεται στο πρώτο πλάνο, όπως διαπιστώνει η Νταϊάνα Σαλεβουράκη. Η πιο ρομαντική πόλη, με αφορμή το διάσημο καρναβάλι της που φέτος έχει θέμα το θέατρο, μας καλεί να βάλουμε τις μάσκες μας.

Βενετία

Η Βενετία επινοεί συνεχώς τρόπους να βρίσκεται στο πρώτο πλάνο, όπως διαπιστώνει η Νταϊάνα Σαλεβουράκη. Η πιο ρομαντική πόλη, με αφορμή το διάσημο καρναβάλι της που φέτος έχει θέμα το θέατρο, μας καλεί να βάλουμε τις μάσκες μας.

Βενετία - εικόνα 1

Στα στενά δρομάκια της θα δεις επιτήδειους τεχνίτες να φτιάχνουν παπούτσια, μάγειρες να δημιουργούν μπροστά σου πιάτα τριών αστεριών Michelin, μουσικούς να κουβαλούν­ το τσέλο τους σε κάποιο μπαρόκ κονσέρτο, αριστοκρατικά palazzi που έχουν μεταμορφωθεί σε design hotels. Φαίνεται ότι οι προβλέψεις των Ρομαντικών του 19ου αιώνα ήταν λανθασμένες. η Βενετία δεν ήταν προορισμένη για «ευγενή παρακμή». Η πόλη βέβαια συνεχίζει να βυθίζεται, οι 65.000 κάτοικοί της όμως (όσοι και οι τουρίστες που την επισκέπτονται ημερησίως) κάνουν το περπάτημα... στο νερό να φαίνεται εύκολο και δεν παύουν να κοιτάζουν δυναμικά προς το μέλλον.

Βενετία - εικόνα 2
Cocktail ‘n’ art στο bar «Longhi»

Με τα περισσότερα καλλιτεχνικά αριστουργήματα του κόσμου ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η Βενετία επιμένει να εξελίσσεται διαρκώς παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια ένα σύγχρονο ταξιδιωτικό πρόσωπο. Η φουτουριστική γέφυρα του Καλατράβα στο Grand Canale, η κινηματογραφική Mostra, η ανήσυχη Biennale και το comedia dell’ arte καρναβάλι­ της αποδεικνύουν γι’ ακόμη μία φορά ότι η πόλη δεν παραδίδει­ αμαχητί τη φήμη της. Στη Βενετία βέβαια δεν θα έρθεις για να μυριστείς πρώτος τις νέες τάσεις. Οι άμεσοι συνειρμοί παραμένουν: ο Καζανόβα, ο καφές al fresco, ο Βιβάλντι, τα αγκαλιασμένα ζευγάρια στις γόνδολες, η Γέφυρα των Στεναγμών, το ριζότο σουπιάς, ένα ποτήρι παγωμένο Soave, Valpolicella και Bardolino, γραφικές osterie, μια λιμνοθάλασσα γεμάτη ζωή και φαντασία...

Η πόλη δεν θα σας απογοητεύσει, προσφέροντας όλα τα παραπάνω σε ένα σύγχρονο περιτύλιγμα, αρκεί να αποφύγετε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν η υγρασία και η δυσοσμία των καναλιών δημιουργούν αφόρητη ατμόσφαιρα και η υπερβολή του τουρισμού φτάνει στα ύψη. Η άνοιξη είναι μία από τις καλύτερες εποχές για ένα ταξίδι στη Βενετία: η μέση θερμοκρασία είναι 20°C και μπορεί να βρεθείτε να περπατάτε μόνοι σας στα σοκάκια ή να αράζετε για καφέ σε μια ήσυχη πλατεία, απολαμβάνοντας έτσι την ουσία της πόλης.

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Βενετία

Βενετία - εικόνα 3
Όλα τα ραντεβού δίνονται στην piazza San Marco

1. Όσο νοσταλγικά κιτς κι αν φαντάζει στις μέρες μας, μια βόλτα με γόνδολα επιβάλλεται. Αν και ακριβή, είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τη μεγαλειώδη αρχιτεκτονική της πόλης.

2. Πιείτε τον καφέ ή το απεριτίφ σας στο «Caffe Florian», στην Piazza San Marco, υπό τους ήχους της υπαίθριας ορχήστρας­. Πιο ιστορικά δεν γίνεται, καθώς εδώ σύχναζαν

ο Μπάιρον, ο Μαρσέλ Προυστ και ο Ιγκόρ Στραβίνσκι.

3. Δοκιμάστε το κοκτέιλ-σήμα κατατεθέν της Βενετίας, ένα sparkling Bellini, στην πηγή του, το «Harry’s Bar», όπου σύχναζαν ο Γκράχαμ Γκριν και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ. 4. Επισκεφτείτε τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου στη ­γέφυρα των Ελλήνων (Ponte dei Greci), που χτίστηκε το 1539 και θεωρείται η λαμπρότερη ορθόδοξη εκκλησία της Δύσης. 5. Πάρτε το βαπορέτο Νο 12 κι επισκεφθείτε τα νησάκια Murano, Burano και Torcello. Κάθε νησί έχει τη γοητεία του και όσο απομακρύνεστε από τη Βενετία τόσο ησυχάζουν τα πράγματα. Στο Murano θα μαγνητιστείτε από την «ιεροτελεστία» του φυσητού γυαλιού και τις δημιουργίες αιώνων στο αντίστοιχο μουσείο, στο γραφικό Burano θα περπατήσετε ανάμεσα στα χρωματιστά σπιτάκια των ψαράδων και στο ερημικό Torcello θα θαυμάσετε τα βυζαντινά μωσαϊκά της Santa Maria Assunta. 6. Οι σινεφίλ πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια στάση στο Lido. Πρώτον γιατί το νησάκι φιλοξενεί το φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας το καλοκαίρι και δεύτερον γιατί εδώ, και συγκεκριμένα στο «Grand Hotel des Bains», γυρίστηκε η θρυλική ταινία «Θάνατος στη Βενετία» του Βισκόντι. Το Lido έχει επίσης όμορφες παραλίες για μπάνιο και ποδήλατα για ενοικίαση. 7. Κλασικοί σταθμοί του sightseeing η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου το φως από χιλιάδες κεριά αντανακλάται στα βυζαντινά μωσαϊκά δίνοντάς σου την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε αβγό Faberge, αλλά και η περίφημη Γέφυρα των Στεναγμών. 8. Μη φοβηθείτε να χαθείτε στα λαβυρινθώδη σοκάκια. Μόνο έτσι θα γνωρίσετε μια Βενετία πιο αληθινή και θα συνυπάρξετε με τους ντόπιους στην καθημερινότητά τους. 9. Επισκεφθείτε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Peggy Guggenheim, όπου μέχρι τον Ιούνιο μπορείτε να δείτε την έκθεση «1900-1961. Italian art in the Guggenheim collections». 10. Παρακολουθήστε μια συναυλία σε μία από τις μεγαλοπρεπείς εκκλησίες της πόλης. Αν είστε τυχεροί, θα σας δοθεί η ευκαιρία να ακούσετε τη μουσική του Βενετσιάνου γνωστού μαέστρου Αντόνιο Βιβάλντι στο χώρο όπου πρωτοπαίχτηκε.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ-ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Βενετία - εικόνα 4
Το καλύτερο κοκτέιλ της πόλης στο «Skyline Rooftop Bar» στο «Molino Stucky Hilton»

Palazzina Grassi Ένα αριστοκρατικό παλάτι του 16ου αιώνα είναι το πρώτο ξενοδοχείο επί ιταλικού εδάφους που σχεδίασε ο Philippe Starck. Vintage μικροαντικείμενα, 300 καθρέφτες, έργα τέχνης από γυα­λί και κρύσταλλο, χειροποίητα έπιπλα από μαόνι σε συνδυασμό με τις avant-garde πινελιές του δαιμόνιου Starck ξεδιπλώνονται αρμονικά σε καθένα από τα 2.800 τετραγωνικά του ξενοδοχείου-στολίδι, που αποτελείται από έξι apartment suites (δύο Grand Canal Suites με θέα στο κανάλι από το κρεβάτι σου και τέσσερις που μοιράζονται μια υπέροχη ταράτσα με θέα στις κεραμοσκεπές της Βενετίας) και ακόμη 16 εξαιρετικά δωμάτια. «Η Βενετία χρειαζόταν κάτι νέο, στον αντίποδα του παραδοσιακού τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε συνήθως γι’ αυτήν», εξηγεί ο ιδιοκτήτης Emanuele Garosci. Οι διαφανείς γυάλινες ντουλάπες στο κέντρο κάποιων υπνοδωματίων, για παράδειγμα, αναγκάζουν τους πελάτες να σκέφτονται πώς θα... εκθέσουν τα ρούχα τους, ενώ ακόμα και οι παραδοσιακοί πολυέλαιοι έχουν μετατραπεί σε design αντικείμενα στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου (+390415284644, www.palazzinagrassi.com).

Βενετία - εικόνα 5
Κοσμήματα και ρούχα από γυαλί από τις Marina και Susanna Sent

Ca Maria Adele Ονειρεμένη πολυτέλεια, επιλεγμένη διακόσμηση, εξαιρετικό location δίπλα στη μεγαλοπρεπή εκκλησία της Santa Maria della Salute και ατμόσφαιρα για δύο στο πιο ρομαντικό ξενοδοχείο στον κόσμο για το 2010, σύμφωνα με το «Conde Nast Traveller». «Από τα μόλις δώδεκα δωμάτια, αυτά που προσελκύουν περισσότερο την προσοχή των πελατών μας είναι τα πέντε που είναι διακοσμημένα με θέμα την ιστορία της Βενετίας», εξηγούν οι ιδιοκτήτες, οι αδερφοί Nicola και Alessio Campa (+390415203078, www.camariaadele.it). Centurion Palace Hotel Με υπέροχη πρόσοψη που μοιάζει­ με κομμάτι παλιάς δαντέλας, αυτό το palazzo του 19ου αιώνα­ βλέπει στο Canal Grande και ανακαινίστηκε εξωτερικά με τη βοήθεια του Βενετσιάνου αρχιτέκτονα Luciano Parenti. Ο Φλωρεντινός Guido Ciompi έχει διακοσμήσει τα πενήντα μοναδικά δωμάτια του, σε διαφορετικό ύφος το καθένα, με κρύσταλλα από το Murano και κλασικά βενετσιάνικα χρώματα. Τα 100% gold leaf μπάνια καθώς και η θέα από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια προς την Piazza San Marco από τη μία και τη γέφυρα Rialto από την άλλη θα σας κάνει να μη θέλετε να αφήσετε το δωμάτιο (+3904134281, www.centurionpalacevenezia.com).

Βενετία - εικόνα 6
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, μια βόλτα με γόνδολα θα σας δώσει την πιο συμπυκνωμένη εικόνα Βενετίας

The Westin Europa & Regina Hotel Λίγα βήματα από την Piazza San Marco, τα πέντε κτίρια που συναποτελούν σήμερα το ξενοδοχείο «Europa & Regina» ανήκαν άλλοτε στη γνωστή βενετσιάνικη οικογένεια Tiepolo. Το πεντάστερο αυτό ξενοδοχείο ανακαινίστηκε εξωτερικά το 1997 κι εσωτερικά το 2009 σε στιλ κλασικό, με περίτεχνα σκαλίσματα στις οροφές, ψηλές μαρμάρινες κολόνες, κρυστάλλινους πολυέλαιους από το Murano, βενετσιάνικα μωσαϊ­κά και τεράστιους καθρέφτες-αντίκες. Με θέα στην μπαρόκ εκκλησία της Santa Maria della Salute (ενέπνευσε το γνωστό ιμπρεσιονιστικό πίνακα του Κλοντ Μονέ), το «Westin» είναι ιδανικό γι’ αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν την πόλη με τα πόδια (+390412400001, www.starwoodhotels.com/westin).

ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΛΑ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ

Βενετία - εικόνα 7
Το «Westin Europa & Regina Hotel» στην καρδιά της πόλης

La Terrazza Ο σεφ Gian Nicola Colucci προσφέρει μια πραγματική γαστρονομική­ εμπειρία στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Danieli» με εξαιρετική θέα στη θάλασσα και στα νησιά Giudecca και S. Giorgio. Τo αρχοντικό περιβάλλον είναι ιδανικό για ρομαντικό δείπνο (Riva degli Schiavoni 4196, +390415226480). Ristorante Club del Doge Στο εστιατόριο του «Gritti Palace», ο σεφ Daniele Turco μετατρέπει την ιταλική κουζίνα σε τέχνη. Και το σπουδαιότερο, μαγειρεύει τα πιάτα του με όσο το δυνατόν λιγότερα ζωικά λίπη και τα καλύτερα ντόπια υλικά (Campo S.M. del Giglio 2467, +39041794611). Centrale Είναι σίγουρα ένα από τα πιο καλο­σχεδιασμένα εστιατόρια της πόλης, με chill out μουσική και ρομαντικό φωτισμό. Ο σεφ Michele Mastro συνδυάζει τη βενετσιάνικη κουζίνα με την παράδοση της Μεσογείου και παρουσιάζει ένα απόλυτα σύγχρονο αποτέλεσμα, το οποίο ταιριάζει με τη modernite του χώρου (S. Marco, Piscina Frezzeria 1659, +390412960664). La Cantina Είναι ακριβώς ό,τι δηλώνει. Μια καντίνα με μικρά τραπέζια, όπου μπορείτε να παραγγείλετε πιατέλες ψαρικών ή αλλαντικών και τυριών, όλα φρεσκότατα και παρουσιασμένα με γούστο. Δοκιμάστε και το ντόπιο κρασί, το οποίο σερβίρεται σε καράφα ή ποτήρι (Strada Nuova, Cannaregio 3689, +390415228258). Cantina do Mori Φημίζεται για τα cicchetti του (βενετσιάνικα τάπας) και τα καλά ντόπια κρασιά του. Από το 1462 αυτή η καντίνα είναι η αγαπημένη των ­πωλητών και των πελατών της αγοράς στη μέση της οποίας βρίσκεται. Μπορεί να φάτε το μεσημεριανό σας όρθιοι, αλλά αυτή η εμπειρία είναι μοναδική

(S. Polo 429, Rialto, +390415225401).

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΑΡ

Βενετία - εικόνα 8
Sightseeing στην Piazza San Marco – δύο τουριστικά must που δεν μπορείς να αγνοήσεις

Skyline Rooftop Bar Στο «Molino Stucky Hilton» στο νησάκι­ Giudecca, ο bartender Marino Lucchetti ετοιμάζει τα καταπληκτικότερα κοκτέιλ. Με πανοραμική θέα στην Piazza San Marco και στα πελώρια υπερωκεάνια του Canale della Giudecca, δοκιμάστε ένα Moro by Night, το κοκτέιλ που βραβεύτηκε ως το καλύτερο του κόσμου για την πρωτότυπη συνταγή του. Το μπαρ διαθέτει και φανταστική υπαίθρια πισίνα (Giudecca 810, +390412723311).

Bar Longhi Το μπαρ του «Gritti Palace Hotel» φιλοξενεί την πιο σπουδαία συλλογή του ζωγράφου Pietro Longhi. Στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον του θα απολαύσετε το Balsamic Martini signature cocktail του bartender Roberto Pellegrini (Campo S.M. del Giglio 2467, +39041794611). The Krug Lounge (San Marco 3247, +390415284644) Διακοσμημένο από τον Philippe Starck, το μπαρ του «Hotel Palazzina Grassi» είναι το κομψότερο της πόλης και διαθέτει ιδιωτική είσοδο στο Canal Grande. Εδώ θα βρείτε τον κόσμο του κινηματογράφου και της σύγχρονης τέχνης να πίνει Krug Cuvee de Prestige.

SHOPPING

Βενετία - εικόνα 9
Γαστρονομική και διακοσμητική modernite στο εστιατόριο «Centrale»

Για αντικείμενα από φυσητό γυαλί Murano προτείνουμε τα καταστήματα Venini (Piazzetta Leoncini, +390415224045) και L’Isola (campo San Moise, +390415231973) ή το showroom Borovier & Toso στο Murano, αν ενδιαφέρεστε συγκεκριμένα για πολυέλαιο (www.barovier.com).

Για μια κλασική βενετσιάνικη μάσκα επισκεφθείτε το κατάστημα­ Takala (Cannaregio 4391/C SS Apostoli, +390415222837). Για χειροποίητες δαντέλες, βελούδα και μπροκάρ ή μια τσάντα από δαμασκηνό μετάξι επιλέξτε το Gaggio (calle delle Botteghe 3451-3441, San Stefano, +390415228574) ή το Mario & Paola Bevilacqua (San Marco 337/B Fondamenta Canonica, +390412410662).

Οι Marina & Susanna Sent (Dorsoduro 669, campo San Vio, +390415208136) σχεδιάζουν ωραιότατα κοσμήματα από γυαλί­ καθώς και μια καταπληκτική συλλογή ρούχων. Στο L’ Ottica Fabbricatore (San Marco 4773, +390415225263) θα βρείτε μπιζού, χειροποίητες τσάντες και γυαλιά ηλίου, στο κατάστημα της οικογένειας Nardi vintage δαχτυλίδια και καρφίτσες (Piazza San Marco 69, +390415225733), στο Venetia Studium (San Marco 2425, +390415236953) βελούδινα κασκόλ και χειροποίητες παντόφλες, ενώ παπούτσια sur mesure θα σας φτιάξουν στο Giovanna Zanella (Carminati, Castello 5641, +390415235500).

Για χειροποίητα ζυμαρικά όλων των ειδών και χρωμάτων απευθυνθείτε στο Giacomο Rizzo (S. Giovanni Grisostomo 5778, +390417122331), για γαστρονομικά προϊόντα και καλά κρασιά στα I Tre Mercanti (+390415222901) και Mascari (+390415229762) και για γλυκά στο Pasticceria Ballarin (Cannaregio 5794, +390415285273).

Για τη Βενετία υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Αθήνα δύο φορές την εβδομάδα με την Aegean, ενώ αυτές της Alitalia είναι με ανταπόκριση. © Sime Photos / Visualphotos.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.