10 βήματα για να ερωτευτείς την Καστοριά

Η Άρτεμις Τζίτζη γοητεύεται από την αιώνια ομορφιά της λίμνης, ακολουθεί τους Καστοριανούς στις καλύτερες διαδρομές στην όχθη της και ανακαλύπτει τα νέα και τα μυστικά στέκια τους.

10 βήματα για να ερωτευτείς την Καστοριά

Η Άρτεμις Τζίτζη γοητεύεται από την αιώνια ομορφιά της λίμνης, ακολουθεί τους Καστοριανούς στις καλύτερες διαδρομές στην όχθη της και ανακαλύπτει τα νέα και τα μυστικά στέκια τους.

1 Ο μικρός γύρος της λίμνης

10 βήματα για να ερωτευτείς την Καστοριά - εικόνα 1

Αγαπημένη διαδρομή για τους Καστοριανούς. Θα ξεκινήσετε από τη Νομαρχία στο κέντρο της πόλης, προχωρώντας μπροστά από τις καφετέριες και προς τη νότια όχθη μέχρι το νοσοκομείο, πάνω στον στενό δρόμο, με τις πάπιες που κάνουν νωχελικά τον περίπατό τους, τους πελεκάνους, τα δέντρα που γέρνουν στη λίμνη, τους ψαράδες με το καλάμι τους και τους ποδηλάτες. Μια βόλτα με το καραβάκι «Ορεστιάς» (2467026777, 6932002973) για να χαζέψετε την πόλη να καθρεφτίζεται στα νερά ή μια επίσκεψη στη Δρακοσπηλιά θα ολοκληρώσει την εμπειρία. Κοντά στην εκκλησία της Παναγίας της Μαυριώτισσας και στα παραδοσιακά κτίσματα που την τριγυρίζουν, καθίστε για καφέ ή τσίπουρο με μεζέ στο καφενεδάκι «Η Μαυριώτισσα» (2467023074).

2 Ο μεγάλος γύρος της λίμνης

Ακολουθήστε το δρόμο που πηγαίνει στα παραλίμνια χωριά, συνεχίζοντας από το νοσοκομείο προς τη Χλόη, τη «νέα πόλη» και από κει προς Τοιχιό, Πολυκάρπη και Μαυροχώρι. Στην πλατεία του Μαυροχωρίου επισκεφθείτε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, Λαογραφίας και Προϊστορίας. Εκεί είναι αραγμένο και το καραβάκι «Ολύμπια», το οποίο όταν δεν προσφέρει συναρπαστικές διαδρομές στη λίμνη λειτουργεί ως καφετέρια (2467074570). Οδηγώντας κάποιες φορές πιο μακριά και κάποιες φορές πιο κοντά στις όχθες της λίμνης, φτάνετε στο Δισπηλιό, όπου το 1932, καθώς έπεσε η στάθμη της λίμνης λόγω ξηρασίας, αποκαλύφθηκε νεολιθικός λιμναίος οικισμός ηλικίας 5.000 ετών. Οι αρχαιολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν κατασκευάσει ένα πιστό αντίγραφο του νεολιθικού χωριού με τις χωμάτινες καλύβες. Η ξενάγηση και το μικρό μουσείο είναι υποδειγματικά.

3 Η θέα από τον Προφήτη

Ηλία και τον Άγιο Αθανάσιο

Από την Πλατεία Ομονοίας ανηφορίζουμε –μέσα από το πράσινο– μέχρι το ναό του Προφήτη Ηλία με τη μοναδική θέα σε ολόκληρη τη βόρεια πλευρά της πόλης. Μπορείτε να σταματήσετε για καφέ στη Λέσχη Φίλων Περιβάλλοντος (2467026300) ή να συνεχίσετε μέχρι το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου, στο πιο ψηλό σημείο της πόλης, για πραγματικά πανοραμική θέα. Εδώ η ταβέρνα «Άγιος Αθανάσιος» (6934997764) προσφέρει συμπαθητικά πιάτα, κυρίως κρέας με διάφορες σάλτσες, αλλά και καφέ.

4 Λιμνίσιο ψάρι στου «Παρασκευά»

Όταν οι Καστοριανοί θέλουν να φάνε καλομαγειρεμένο ψάρι από τη λίμνη τους, πηγαίνουν στου «Παρασκευά» (2467072521, δεξιά στη διασταύρωση Κεφαλοχωρίου). Η ταβέρνα δεν διεκδικεί δάφνες για τη διακόσμηση, το περιβάλλον ή τη μουσική. Όλη η ιστορία βρίσκεται στη μαστοριά με την οποία ο Δημήτρης Σαββόπουλος τηγανίζει και ψήνει τα ψάρια του και φτιάχνει ωραιότατες σαλάτες με ζαρζαβατικά από το μποστάνι του. τούρνα, πρικί (λιμνίσια πέρκα) και γριβάδι τα καλύτερά του.

5 Ποτό στον Ναυτικό Όμιλο

Ο ιστορικός και πολυβραβευμένος Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς (2467029400) έχει χώρο που «λέει», όχι απλώς δίπλα στη λίμνη αλλά και μέσα σε αυτή, με ξύλο στο εσωτερικό, αναπαυτικούς δερμάτινους καναπέδες και μια τεράστια μπάρα. Λαμπερό και κοσμοπολίτικο περιβάλλον για clubbing και συμπαθέστατο εστιατόριο που λειτουργεί Παρασκευή και Σάββατο βράδυ.

6 Τοπικά deli

Ο Κώστας Βλαχοδήμος έχει μαζέψει στο μαγαζί του ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Καστοριά: γλυκό του κουταλιού μανιτάρι και φασόλι, έτοιμα φύλλα γιοχάδες για πίτα από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίων Αναργύρων (2467098275), φασόλια ελέφαντες, τυριά, αλλαντικά και πάρα πολλά βότανα. Τα στέλνει σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά μια και θα βρεθείτε εκεί, αγοράστε οπωσδήποτε τις δικές του χυλοπίτες με κρόκο. δεν έχω δοκιμάσει καλύτερες (Αθ. Διάκου, στην αφετηρία των ΚΤΕΛ, 2467083850, 6972773525).

7 Κορέστια, «τα πλίνθινα χωριά»

Ένα αρχιτεκτονικά σπάνιο σύμπλεγμα χωριών στον επαρχιακό παραμεθόριο δρόμο που ενώνει την Καστοριά με τη Φλώρινα. Τα αρχοντικά των Κορεστίων είναι φτιαγμένα από κόκκινο πηλό, με στέγες από καλάμια, ξύλα και κεραμίδια. Εγκαταλειμμένα, καταρρέουν σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Εκεί κοντά βρίσκεται και το σπίτι στο οποίο σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς, στο ομώνυμο χωριό, που παλιά ονομαζόταν Στάτιστα.

8 Πίτες Με Φύλλο και Μεράκι

Πουθενά αλλού δεν θα βρείτε όλες τις τοπικές πίτες: από αρμιόπιτα (με λάχανο τουρσί που οι Καστοριανοί το λένε αρμιά) μέχρι ριζόπιτα (παραδοσιακό γλυκό για τους αρραβώνες) και σαλιάρους (είδος κουραμπιέ με καρύδι). Με δικό τους φύλλο, το οποίο έχει φτιάξει η κ. Πάτρα Λέκου με τα χεράκια της (Εργαστήρι Με Φύλλο και Μεράκι, Πλ. Δαβάκη, 2467025160, 6974469754).

9 Στο Σιδηροχώρι για να δείτε

την Καστοριά από το… αεροπλάνο

Ένα μπαλκόνι επάνω στο Βίτσι, με πέτρινα σπίτια και φοβερή θέα. Κανονικά θα έπρεπε να έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και όχι –όπως τώρα– να χτίζει όποιος θέλει ό,τι καγόγουστο του κάνει κέφι. Τα τελευταία χρόνια ωραιότατοι νέοι ξενώνες προστίθενται στους εξίσου καλούς παλιούς.

10 Στο «Cictebo» για άγρια μανιτάρια

Στην πλατεία του Σιδηροχωρίου, ένα καφενείο με μια σιδερένια σόμπα στη μέση και μια ξύλινη περιποιημένη μικρούτσικη σάλα, όπου αν καθίσεις μία φορά δεν ξεκολλάς με τίποτα. Γιατί ο Δημήτρης Γαβαλάς προσφέρει άγρια μανιτάρια, τα οποία μαζεύει με την οικογένειά του και τα μαγειρεύει υπέροχα, δικά του κρέατα ψημένα έξοχα, δική του φέτα και ζυμωτό ψωμί, ενώ όλα τα λαχανικά, ανάλογα με την εποχή, είναι από το περιβόλι του (2467072193).

KΑΣΤΟΡΙΑ KNOW HOW

Διαμονή Για πολυτέλεια και θέα σε ολόκληρη τη λίμνη στο «Limneon Resort & Spa» (246708511), για αρχοντική φινέτσα κι εξαιρετικό πρωινό στο «Chloe» (2467021300). Νέα άφιξη το «Esperos Palace» (2467024670) με μίνιμαλ διακόσμηση, μεγάλα δωμάτια και καλά εξοπλισμένο spa. Φιλική εξυπηρέτηση στον «Ξενώνα Μπάκαρη» (2467027272) δίπλα στην Παλιά Πόλη. Άπλετη θέα στη λίμνη στον «χειροποίητο» arty ξενώνα «Βυσσινόκηπος» (2467029721) στον Απόσκεπο. Στο Σιδηροχώρι θα μείνετε σε δύο απλούς παραδοσιακούς ξενώνες, τον «Nimbus» (2467072520) και τον «Ίασπι» (2467027893).

Φαγητό Στη «Γράδα» (2467029615), το πρώτο και μοναδικό gourmet εστιατόριο στην Καστοριά, ο νεαρός σεφ Κοσμάς Καπετανόπουλος προτείνει ωραιότατο ριζότο με φράουλες και σοκολάτα αλλά και συναρπαστικά τηγανητά φασολάκια. Τοπική κουζίνα και σπιτικές γεύσεις από την Τέτα Πουλιοπούλου στο αρχοντικό «Ντολτσό» (2467023377), μεγάλη ποικιλία πιάτων (ξεχώρισα τα μοσχαρίσια μάγουλα στη γάστρα, το χοιρινό κότσι και τα παϊδάκια) στο αγαπημένο των Καστοριανών «Στέκι της Παρέας» (2467082397). Νόστιμο συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια και αέρινα τηγανητά στο «Πέραν» (πρώην «Casablanca», 2467029600).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.