Άκης Καραλιόπουλος

Η άνοιξη είναι η ομορφότερη εποχή της Θράκης και ο Άκης Καραλιόπουλος, αν και όχι ντόπιος, έχει δοθεί ολοκληρωτικά τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση του αναβαθμισμένου Elisso Hotel και μας δίνει τα δικά του highlights για την περιοχή.

Άκης Καραλιόπουλος

Η άνοιξη είναι η ομορφότερη εποχή της Θράκης και ο Άρης Καραλιόπουλος, αν και όχι ντόπιος, έχει δοθεί ολοκληρωτικά τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση του αναβαθμισμένου Elisso Hotel και μας δίνει τα δικά του highlights για την περιοχή.

Άκης Καραλιόπουλος - εικόνα 1
Ξάνθη

Ποια είναι τα ομορφότερα σημεία της Ξάνθης που θα πηγαίνατε οπωσδήποτε έναν φίλο σας που έρχεται πρώτη φορά;
Σίγουρα ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας επισκέπτης στην Ξάνθη είναι ένας περίπατος στην παλιά πόλη, (να χαθεί και να ξεχαστεί στα στενά σοκάκια). Το λαογραφικό μουσείο της ΦΕΞ, η δημοτική πινακοθήκη, το σπίτι του Μάνου Χατζηδάκη, το μουσείο παραδοσιακών φορεσιών του Λυκείου Ελληνίδων είναι μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα σημεία της παλιάς πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παλιές καπναποθήκες. Τα καπνομάγαζα άνθισαν στην πόλη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ώθησαν την οικονομική και κοινωνική ζωή της Ξάνθης. Ο επισκέπτης του Σαββατοκύριακου αξίζει να επισκεφτεί το ξακουστό «παζάρι» της πόλης, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τέλος ένας περίπατος στο «μονοπάτι της ζωής» δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο και η ανάβαση μέσα από το περιαστικό δάσος προς το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμούς αποτελεί μία ξεχωριστή ξέγνοιαστη διαδρομή.

Υπάρχουν τοπικές γεύσεις και πού αξίζει να τις δοκιμάσεις;
Στην Ξανθιώτικη κουζίνα πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κρέας. Το κεμπάπ, το γιαουρτλού, ο τζιγεροσαρμάς, το πομπάρι, τα λουκάνικα όπως επίσης ο τοπικός καβουρμάς και παστουρμάς αποτελούν μερικές από τις παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής. Η Ξάνθη έχει πολλές και καλές ταβέρνες όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει το γεύμα του, όπως επίσης και καταστήματα για να εφοδιαστεί με παραδοσιακά εδέσματα. Εγώ βέβαια θα πρότεινα κάποιος να ξεκινήσει τις γαστρονομικές του περιηγήσεις από το εστιατόριο του Elisso την «αποθήκη», όπου κυριαρχούν τα φρέσκα τοπικά προϊόντα, μυρωδικά, βότανα σε μία πιο μοντέρνα απόδοση.

Άκης Καραλιόπουλος - εικόνα 2
Άρης Καραλιόπουλος

Τι αξίζει να αγοράσει κανείς φεύγοντας; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα τοπικά γλυκά;
Από μία πόλη της Θράκης δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σιροπιαστά γλυκά. Μπακλαβάς, κανταΐφι, σαραγλί αποτελούν μερικές από τις πολλές επιλογές αλλά και η καριόκα η οποία έχει αποκτήσει την δική της παράδοση στην Ξάνθη. Από τα πολλά και καλά ζαχαροπλαστεία της πόλης δεν θα δυσκολευτεί ο επισκέπτης να βρει αυτό που θέλει. Οι τοπικές μαρμελάδες αλλά και τα χειροποίητα ζυμαρικά φτιαγμένα με αγνά τοπικά υλικά, ο φρεσκοκαβουρντισμένος Ελληνικός καφές αλλά και οι φρέσκοι ξηροί καρποί δεν θα πρέπει να αγνοηθούν από τους επισκέπτες

Ποιες είναι οι ομορφότερες ανοιξιάτικες βόλτες που μπορείς να κάνεις με αφορμή την Ξάνθη;
Οι επιλογές πολλές και σίγουρα δεν φτάνουν μία και δύο ημέρες για να γνωρίσεις την ευρύτερη περιοχή του νομού. Με ορμητήριο την Ξάνθη μπορεί ο επισκέπτης να οργανώσει εκδρομές και δραστηριότητες. Αρχίζοντας από την νότια πλευρά του νομού, μία επίσκεψη στην λίμνη Βιστωνίδα όπως επίσης και στο αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων. Στην βόρεια και ορεινή πλευρά του νομού οι επιλογές αναρίθμητες. Τα «πομακοχώρια» όπου ο επισκέπτης θα βιώσει μία ξεχωριστή φιλοξενία και μία άλλη κουλτούρα. Περιήγηση αλλά και δραστηριότητες στο Νέστο αλλά και επίσκεψη στον καταρράκτη του Λειβαδείτη και της Αγίας Βαρβάρας είναι μερικές από τις επιλογές. Με την βοήθεια κάποιου οδηγού βουνού οι περισσότερο τολμηροί θα γνωρίζουν τη μαγεία της ορεινής Ξάνθης

Άκης Καραλιόπουλος - εικόνα 3
Elisso Hotel

Ποιο είναι το κοινό του Elisso Hotel; Πώς βλέπετε την κίνηση μες στην κρίση; Ξένοι επισκέπτες έρχονται;
To Elisso, πρώην Xenia, είναι ένα ξενοδοχείο πόλης. Βρίσκεται στον ιστορικό ιστό της παλιάς πόλης σε μία προνομιακή τοποθεσία. Ο κύριος όγκος των επισκεπτών κατά την διάρκεια της εβδομάδας προέρχεται από τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στην Ξάνθη και στην ευρύτερη περιοχή. Τα σαββατοκύριακα οι επισκέπτες της πόλης στο μεγαλύτερο βαθμό είναι Έλληνες κυρίως από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει την επισκεψημότητα της πόλης. Βέβαια καλό είναι να μην ενοχοποιούμε μόνο την κρίση. Η πόλη της Ξάνθης άλλα και ο νομός έχουν πολλά να προσφέρουν στους επισκέπτες ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη όλων των τοπικών φορέων αλλά και επιχειρήσεων να προβάλλουν την πόλη και την ύπαιθρο της με στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες και δράσεις. Οι αλλοδαποί πελάτες προέρχονται κυρίως από την Τουρκία και τη Βουλγαρία και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό από χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Πάντως παρά την κρίση η πολιτική του ξενοδοχείου είναι να μπορεί να δώσει στους πελάτες μία υψηλή παροχή υπηρεσιών. Θεωρώ ότι παρά την άσχημη συγκυρία αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε το συγκρότημα σε ένα πολύ κάλο επίπεδο αναβαθμίζοντας συνεχώς τους χώρους μας και τις υπηρεσίες μας. Και εδώ αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου που με ιδιαίτερη αγάπη στηρίζουν την επένδυση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.