Άνοιξη στη Λίμνη Κερκίνη

Βόλτες με πλάβες μες στην ομίχλη, bird watching, οικοτουριστικοί ξενώνες, deli με βουβαλίσιο γάλα και κρέας… Η φύση της Κερκίνης ορίζει την τουριστική εμπειρία και κάνει το ταξίδι εδώ αξέχαστο.

Άνοιξη στη Λίμνη Κερκίνη

Βόλτες με πλάβες μες στην ομίχλη, bird watching, οικοτουριστικοί ξενώνες, deli με βουβαλίσιο γάλα και κρέας… Η φύση της Κερκίνης ορίζει την τουριστική εμπειρία και κάνει το ταξίδι εδώ αξέχαστο.

Άνοιξη στη Λίμνη Κερκίνη - εικόνα 1

Είναι τόσο αφάνταστα όμορφη –οι φωτογραφίες την αδικούν κατάφωρα, που συνεχίζεις να την ονειρεύεσαι ακόμα και τη στιγμή που είσαι ήδη εκεί. Τα 50.000 - 70.000 στρ. της, ανάλογα με την εποχή, έχουν εξελιχθεί σε ένα μοναδικό υδροβιότοπο, ενώ με επίκεντρο την λίμνη, έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται μια σειρά οικοτουριστικών δραστηριοτήτων (βόλτες στη λίμνη, bird watching, of road διαδρομές) που έχουν σοβαρές προοπτικές εξέλιξης. Τεράστια νούφαρα μέσα στη λίμνη, παρυδάτια δάση με πάνω από 1.000 νεροβούβαλους στις όχθες τους και πλούτο πανίδας εντός, περισσότερα από 620 είδη φυτών, ένας ασύλληπτος αριθμός πουλιών –περισσότερα από 10.000 είδη, συνθέτουν ένα μοναδικό οικοσύστημα. Αν ταξιδέψετε ημέρα, θα προτείναμε να ακολουθήσετε τον παραλίμνιο δρόμο για να γνωριστείτε καλύτερα με την ομορφιά της Κερκίνης. Ξεκινώντας από τις Σέρρες με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, περνάτε τον Προβατά, και ακολουθώντας τις πινακίδες προς Κερκίνη, φθάνετε στο Λιθότοπο, δίπλα στο φράγμα. Εδώ έχετε μια πρώτη αίσθηση της γαλήνης και των άπειρων πουλιών που φιλοξενεί στα νερά της, καθώς καθρεφτίζονται μέσα τους οι κορυφογραμμές του Μπέλες. Συνεχίζοντας άλλοτε πιο κοντά και άλλοτε πιο μακριά από την όχθη, θα φθάσετε στο χωριό Κερκίνη, όπου βρίσκεται και το Κέντρο Πληροφόρησης Υγρότοπου Κερκίνης (τηλ., 23270-28004, 23270-28005, wkerkini@otenet.gr)
Εμείς, βρήκαμε το χωριό και τη λίμνη, βυθισμένα στην ομίχλη. Είχε και ψιλόβροχο και άπνοια, ήταν και άδειοι οι δρόμοι - κλισέ, πλην όμως, αισθανθήκαμε όντως σαν να παίζαμε σε ταινία του Αγγελόπουλου … Στο λιμανάκι του χωριού βρίσκονται και οι χαρακτηριστικές μηχανοκίνητες σκεπαστές βάρκες χωρίς καρίνα, οι «πλάβες», με τις οποίες θα κάνετε βόλτα στη λίμνη φθάνοντας τόσο μακριά μέσα στη λίμνη και τόσο κοντά στο υδρόβιο δάσος όσο το επιτρέπει η εποχή και το ύψος των νερών. Αν θέλετε να ολοκληρώσετε το γύρο της λίμνης, θα προχωρήσετε προς το Νεοχώρι, το Μανδράκι, το Ακριτοχώρι και τη Βυρώνεια, θα περάσετε πάλι από το Λιθότοπο και θα καταλήξετε εκ νέου στο χωριό Κερκίνη.

Highlights

Οπωσδήποτε μια βόλτα με «πλάβα» στη λίμνη. Πουλιά, ησυχία, χρώματα που αλλάζουν παλέτα ανάλογα με την εποχή, ομίχλη συχνά, ατμόσφαιρα μαγική.
Ο ξενώνας «Οικοπεριηγητής» (τηλ. 2327 041450) και ο ιδιοκτήτης του Γιάννης Ρέκλος. Το 1995 δημιούργησε γραφείο οικοπεριήγησης, που ήταν και μια από τις πρώτες σχολές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα και το 1997, τον Οικοπεριηγητή, την πρώτη οικοτουριστική μονάδα στο νομό Σερρών. Ξέρει τα πάντα γύρω από τη λίμνη και την περιοχή, οι συνεργάτες του θα οργανώσουν με κάθε λεπτομέρεια όποιες δραστηριότητες θέλετε. Κατάγεται από την Κερκίνη, είναι ταγμένος στη διαφύλαξη και την ανάπτυξή της και όπως μας είπε, δίπλα στα νερά της βλέπει ολόκληρη τη ζωή του.
Το ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου (23230/71189, 23230/ 71036) στο Ακριτοχώρι. Επιβλητική γυναικεία μονή, σε αγιονορείτικη αρχιτεκτονική, με μοναδική θέα στη λίμνη Κερκίνη και ατμόσφαιρα γαλήνια και σεβαστική.
Tα έλη της Βυρώνειας –απίστευτο τοπίο, λίγο πριν τη γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του Στρυμόνα, το Δημοτικό ενυδρείο της Βυρώνειας, το μοναδικό στον Νομό Σερρών (τηλ. 23230 28434, 6950339034) -ανάμεσα σε αμφίβια και ψάρια, φιλοξενεί και ένα κροκόδειλο, το Βύρωνα(!) και το υποδηματοποιείο του Νεόφυτου Παπαδόπουλου (τηλ. 23230 28458, 6976674154, www.tsarouxia.gr) που συνεχίζει να κατασκευάζει αυθεντικές ποντιακές μπότες και τσαρούχια αποφασισμένος να τηρήσει την παράδοση.
Καφεδάκι ή ποτάκι με καλή μουσική στο όμορφο καφέ Αρχονταρίκι (τηλ. 6942 964502) στο Λιθότοπο, με γαλήνια θέα την Κερκίνη.
Η φάρμα «Μπίλης» (τηλ. 23270 41151, www.farmakerkinis.gr) στο χωριό Κερκίνη, που εκτρέφει βουβάλια και τα προϊόντα της φάρμας: νωπό κρέας, λουκάνικα, σαλάμι, καβουρμάς

Άνω Πορόια

Άνοιξη στη Λίμνη Κερκίνη - εικόνα 2

Ένα ονειρεμένο ορεινό χωριό στους πρόποδες του όρους Μπέλες, σε υψόμετρο 400 μ., με θαυμάσιους ξενώνες και καλό φαγητό, «πύλη» για ιππασία, πεζοπορία στο βουνό και βόλτες με 4Χ4 και εξαιρετικό κλίμα που το κάνει τέλειο προορισμό χειμώνα –καλοκαίρι. Οργιώδης φύση την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, μαγεμένο δάσος με στρεβλούς κορμούς η περιοχή με τα πλατάνια πάνω από την τοποθεσία Μπουγάζι το χειμώνα, νερά, δημιουργικοί άνθρωποι, φιδογυριστά ανηφορικά στενά δρομάκια, όμορφη πλατεία και καλό φαγητό. Ξεκίνησε ως βλαχοχώρι από βλάχους ηπειρώτες, οι μικρασιάτες πρόσφυγες πρόσθεσαν τη δική τους δημιουργικότητα και εργατικότητα, όλοι μαζί έκαναν το καλύτερο σε δύσκολους καιρούς και σήμερα είναι δικαίως ένας από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, ακριβώς πάνω στη μεθόριο, αλλά καθόλου παραμεθόριος.

Higlights

Άνοιξη στη Λίμνη Κερκίνη - εικόνα 3
Ξενώνας Βιγλάτορας

Πάνω απ΄ όλα οι άνθρωποι: ο Γιώργος Νάστος ιδιοκτήτης του ξενώνα Nastou hotel, ο Στέργιος Καλέσης του ξενώνα Βιγλάτορας, ο Γιώργος Θεοδωρακέλης της Πεστροφοταβέρνας, η Κατερίνα Γιουβάντση ταβέρνας Πλαγιές του Μπέλες. Υπέροχοι ξενώνες, φροντισμένο φαγητό, αγάπη και γνώση για τον τόπο και μεγάλη προθυμία να πληροφορήσουν και να καθοδηγήσουν τον επισκέπτη στις μυστικές ομορφιές του χωριού τους και της γύρω περιοχής.
Η θέα από τα μπαλκόνια του ξενώνα Nastou View Hotel στην κορυφή του χωριού: λίμνη Κερκίνη, κάμπος Σερρών, όρη Κρούσια, όλο το χωριό. Μαγεία.
Τα δωμάτια στις σοφίτες του ξενώνα Βιγλάτορα με το αίθριο για να βλέπετε τη βροχή ή το χιόνι και το υπέροχο σπιτικό πρωινό του.
Ιππασία με τον Νίκο Βαρκά (τηλ. 6977043245)
Τα ζυμαρικά με βουβαλίσιο γάλα στο εργαστήρι της Γεωργίας Ανδρεάδου και του συζύγου της Νίκου Γεωργίτσα. (τηλ. 2327051553 – 6977612057)
Το «Παντοπωλείο» (23271/101810 ) του Νίκου Παπαγεωργίου, φρέσκο και μοντέρνο. Από τη μια μεριά παραδοσιακό παντοπωλείο με τοπικά προϊόντα και δίπλα χώρος γευσιγνωσίας των προϊόντων που πουλάει ( τυροκομικά, αλλαντικά, γλυκά) συν μπέργκερς «συμβατικά» και βουβαλίσια, συν κρέπες και βάφλες, καφές και άπειρα τσάγια.
Το διπλανό χωριό της Ροδόπολης: εκεί βρίσκονται θρυλικά μαγαζιά που πουλάνε ντελικατέσεν από βουβαλίσιο κρέας (λουκάνικα, σουτζούκια καβουρμά): «Το χασαπάκι» του Νάσου Κοκκώνα (τηλ. 2327022093, 6977226943) που πουλάει και φρέσκο βουβαλίσιο κρέας και είναι από τους πρωτεργάτες της αξιοποίησης του βουβαλίσιου κρέατος, ο Χρήστος Νάκας (2327022254) εκτός των άλλων, καταπληκτικά βουβαλίσια σουτζούκια. Στα συν, τα ωραιότατα σουβλάκια που ψήνονται υπαιθρίως. Και αν βρεθείτε στο Ροδόπολη όταν έχει παζάρι, θα αγοράσετε και τις διάσημες πατάτες Βροντούς και τα φασόλια της και θα απολαύσετε μια απροσδόκητα ζωντανή, ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα.

Που να μείνετε

Άνοιξη στη Λίμνη Κερκίνη - εικόνα 4
Nastou View Hotel

Άνω Πορόια
Nastou View Hotel (τηλ. 23270/51586-7) από €70 Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, με απίστευτη θέα στην Κερκίνη και στα Κρούσια Όρη, απόλυτη ησυχία, τριγυρισμένο από καταπράσινο λουλουδιασμένο κήπο όπου βρίσκεται και το καλοκαιρινό μπαρ, country style διακόσμηση, προσοχή στη λεπτομέρεια και φιλικότατη ατμόσφαιρα.
Βιγλάτορας
(23270/51231) €70 Σε στιλ μακεδονίτικου αρχοντικού, πλούσιο σπιτικό πρωινό και ορισμένα αυθεντικά έπιπλα αντίκες στα δωμάτια.
Κάτω Πορόια
Epavlis Ηotel (τηλ. 23270 28180) από €70 Μέσα στο πράσινο με πανοραμική θέα, μεγάλα δωμάτια και σουΐτες και ρομαντικά στοιχεία στη διακόσμηση,
Refanidis Natural Luxury Hotel & Spa (23270/28000) από €70 Σχεδόν ολόκληρο από ξύλο, θυμίζει σαλέ και έχει πολυτελή επίπλωση και όμορφο άνετο pool bar.
Κερκίνη
Οικοπεριηγητής (τηλ. 23270/41450, 23270/41090) από €55 Χειροποίητα φωτιστικά, σιδερένια κρεβάτια, ξύλινα αξεσουάρ στα μπάνια, μεγάλο καθιστικό –εντευκτήριο που φιλοξενεί και την τραπεζαρία.

Που να φάτε

Μακρυνίτσα
«Εβόρα» (τηλ. 23270/22283) Περέκι (ποντιακή πίτα) αλλά και πιάτα με ορτύκι, αγριογούρουνο και ελάφι και μεγάλη καλή λίστα κρασιών
Κερκίνη
«Ο Διόνυσος» (τηλ. 23270/41215) Καλοψημένα κρεατικά της ώρας, βουβαλίσιο κρέας και λουκάνικα, πίτες.
«Ελωδία» (τηλ. 2327041502) Υπέροχο τζάκι, ωραία μαγειρευτά (και με βουβαλίσιο κρέας), κρεατικά της ώρας, γριβάδι, ιδιωτική λιμνούλα και παιδότοπος.
Άνω Πορόια
«Πεστροφοταβέρνα» (τηλ. 23270/51500, 23270/51375) Σε υπέροχο τοπίο μέσα στα πλατάνια, θαυμάσιες πέστροφες φρέσκιες και καπνιστές από το πεστροφοτροφείο τους και σπιτικοί μεζέδες.
«Πλαγιά του Μπέλες» (2327031467, 6976753303) Μεγάλη περιποιημένη σάλα, σπιτικοί μεζέδες, μαγειρευτά, κρεατικά της ώρας, πίτες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.