Αίγινα για μονοήμερη ή weekend

Μονοήμερη λίγων ωρών, από το πρωί ως το βράδυ ή χαλαρό weekend; Με αυτοκίνητο, με ποδήλατο ή με τα πόδια; Με διάθεση για περιπάτους μόνοι με τη φύση και τα αρχαία ή για άραγμα στην περαντζάδα; Ότι όρεξη κι αν έχετε αυτό το Σάββατο η Αίγινα είναι το νησί σας! Η άνοιξη της πάει πολύ.

Αίγινα για μονοήμερη ή weekend

Μονοήμερη λίγων ωρών, από το πρωί ως το βράδυ ή χαλαρό weekend; Με αυτοκίνητο, με ποδήλατο ή με τα πόδια; Με διάθεση για περιπάτους μόνοι με τη φύση και τα αρχαία ή για άραγμα στην περαντζάδα; Ότι όρεξη κι αν έχετε αυτό το Σάββατο η Αίγινα είναι το νησί σας! Η άνοιξη της πάει πολύ.

Σε μισή μέρα

Αίγινα για μονοήμερη ή weekend - εικόνα 1

Ακόμη κι αν πεταχτείς για μια κυριακάτικη βόλτα στην περαντζάδα του λιμανιού και ουζάκι στην ψαραγορά, νιώθεις ότι πήγες κανονική εκδρομή. Φρεσκαρισμένο τα τελευταία χρόνια, το λιμάνι της Αίγινας, με τα πολύχρωμα νεοκλασικά, τα αραγμένα καΐκια-πλωτά μανάβικα και τα αμαξάκια, έχει κάτι από ατμόσφαιρα παλιάς ελληνικής ταινίας. Αν δεν θέλετε να πάρετε μαζί αυτοκίνητο μπορείτε να έρθετε με το ιπτάμενο (40 λεπτά) ή με το συμβατικό πλοίο (1 και 10' περίπου). Σε walking distance από το λιμάνι προτείνουμε μια όμορφη βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και το αρχαιολογικό μουσείο (το πρώτο της Ελλάδας, ιδρύθηκε απο τον Καποδίστρια) με φόντο τη θάλασσα. Συνεχίστε στα σοκάκια της πόλης, ρίξτε μια ματιά στο Φυστίκι, το πιο γνωστό μοντέρνο... σουβενιράδικο, επισκεφτείτε το όμορφο λαογραφικό μουσείο και αναζητήστε το Κυβερνείο και τις παλιές φυλακές, και τα δυο απο την εποχή του Καποδίστρια, που περιμένουν την αξιοποίησή τους. Καταλήξτε στον Σκοτάδη για θαλασσινούς και όχι μονο μεζέδες πάνω στην περαντζάδα, καλοσωρίστε το καλοκαίρι με ένα old fashioned παγωτό μόκα (παγωτό, σαντιγί, αμύγδαλα φίλε και νεσκαφέ που θα τα ανακατέψετε μόνοι σας σε ψηλό ποτήρι) στο Αιάκειον και μόλις δείτε το επόμενο πλοίο ή δελφίνι να πλησιάζει από μακριά τρέξτε... Τόσο απλά!

Σε μια μέρα

Αίγινα για μονοήμερη ή weekend - εικόνα 2
Βόλτα στην περαντζάδα

Αν έχετε λίγο παραπάνω χρονο στη διάθεση σας και αυτοκίνητο ή ποδήλατο αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και μια πιο μακρινή βόλτα. Με ποδήλατο ειναι ιδανική η παραλιακή ευθεία ως την Πέρδικα, περνώντας απο τις όμορφες παλιές επαύλεις και καταλήγοντας στο γραφικό κοσμικό λιμανάκι για καφέ και φαγητό στον Νώντα .

Μια πιο off road βόλτα εδω κοντά ειναι προς τον αρχαίο ελαιώνα, μια ζεν τοποθεσία με παλιές μεγάλες ελιές στην οποία θα βρεθείτε ακολουθώντας έναν χωματόδρομο πριν μπείτε στην πέρδικα αριστερά.

Με αυτοκίνητο δεν πρεπει να χάσετε την ευκαιρία για μια αυτοκινητάδα στην πευκόφυτη ενδοχώρα προς Αγία Μαρίνα. Σκαρφαλωμένη σ’ ένα λόφο, απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το λιμάνι, η Παλιαχώρα, η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, σε προσκαλεί να την περπατήσεις. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να κάνετε μια βόλτα στην πανέμορφη βυζαντινή νεκρόπολη και να μαζέψετε αγριολούλουδα ανάμεσα στα ερειπωμένα πέτρινα εκκλησάκια, σκαρφαλωμένα στα απόκρημνα βράχια για να αποθαρρύνουν τους πειρατές.

Αν έχετε όρεξη για λίγο sightseeing ακόμη, η συνέχεια ανήκει δικαιωματικά σ’ ένα κλασικό αξιοθέατο, το ναό της Αφαίας. Κάθε επίσκεψη σε αυτόν είναι και μια αποκάλυψη, έτσι όπως δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου πάνω από το θέρετρο της Αγίας Μαρίνας. Ο δωρικός ναός που βλέπουμε σήμερα πήρε την τελική του μορφή γύρω στα 500 π.Χ. - στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται δίπλα θα δείτε αναπαραστάσεις των γλυπτών που στόλιζαν το ναό της Αφαίας (τα πρωτότυπα βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Μονάχου), καθώς και μακέτες των ναών που υπήρχαν παλιότερα εκεί. Γυρίζοντας σπίτι, πάρτε χάρτη και... γνώμονα και διαπιστώστε αν ισχύει αυτό που λέγεται, ότι δηλαδή ο ναός αυτός μαζί με τον Παρθενώνα και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο σχηματίζουν στο χάρτη ένα ισόπλευρο τρίγωνο. Δίπλα στο Ναό της Αφαίας, το μοναστήρι του Αγίου Μηνά επιφυλάσσει μια έκπληξη - οι καλόγριες πουλάνε νοστιμότατα γλυκά (must το ρυζόγαλο) με φρεσκότατες πρώτες ύλες από τα ζώα και τα δέντρα του μοναστηριού.

Για φαγητό δίπλα στη θάλασσα αν θέλετε να αποφύγετε την κίνηση του λιμανιού προτείνουμε την Καβουρόπετρα στα Ναυπηγεία με λαχταριστούς ψαρομεζέδες.

Σε ένα weekend

Αίγινα για μονοήμερη ή weekend - εικόνα 3
Έχετε πάει ποτέ στον Ναό της Αφαίας; Η άνοιξη είναι ιδανική για περίπατο.

Αν μείνετε παραπάνω προσθέστε στο πρόγραμμά σας και μια εκδρομή στην πιο... κυκλαδίτικη και λιγότερο γνωστή πλευρά του νησιού, ανεβαίνοντας από την πόλη προς την Παχιά Ράχη, έναν πανέμορφο πετρόκτιστο οικισμό με παραδοσιακά σπίτια στην ενδοχώρα, αναπαλαιωμένα μεταξύ άλλων από ξένους VIP. Μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το γειτονικό όρος Ελλάνιο, τοποθεσία αρχαίας λατρείας όπου διασώζεται κομμάτι του βωμού.

Οι λάτρες της λαϊκής αρχιτεκτονικής αξίζει να αναζητήσετε το έρημο σήμερα Σπίτι του Ροδάκη στο Μεσαγρό, σημείο αναφοράς για τους αρχιτέκτονες, ενώ οι φιλόζωοι θα εκτιμήσετε την επίσκεψη στο Κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στο δρόμο Αίγινας - Ανιτσαίου. Για ποτάκι στα πάντα ατμοσφαιρικά Περδικιώτικα.

Που να μείνετε

Αίγινα για μονοήμερη ή weekend - εικόνα 4
Antzi Studios

Στο value for money ξενοδοχείο Antzi Studios στην Πέρδικα με μια πολυ όμορφη μοντέρνα πτέρυγα.
Στα φινέτσατα διαμερίσματα Fistikies στα όρια της πόλης και στο όμορφα ανακαινισμένο Xanthippi στη Σουβάλα.
Περισσότερες προτάσεις διαμονής αξιολογημένες απο τον Alpha Guide εδώ

Που να φάτε

Αίγινα για μονοήμερη ή weekend - εικόνα 5
Νώντας

Περισσότερες προτάσεις φαγητού αξιολογημένες από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.