Σέρρες… έκπληξη!

Μπορεί η Λίμνη Κερκίνη και τα Άνω Πορόια να είναι το βαρύ πυροβολικό του νομού Σερρών, όμως τόσο η πολύ ζωντανή πόλη όσο και η λιγότερο γνωστή ανατολική και βόρεια πλευρά του κρύβει πανέμορφες εκπλήξεις για τους λάτρες των on the road και των ανακαλύψεων. Από την Άρτεμις Τζίτζη

Σέρρες… έκπληξη!

Μπορεί η Λίμνη Κερκίνη και τα Άνω Πορόια να είναι το βαρύ πυροβολικό του νομού Σερρών, όμως τόσο η πολύ ζωντανή πόλη όσο και η λιγότερο γνωστή ανατολική και βόρεια πλευρά του κρύβει πανέμορφες εκπλήξεις για τους λάτρες των on the road και των ανακαλύψεων. Από την Άρτεμις Τζίτζη

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 1
Η πανέμορφη κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων προσφέρεται για βόλτες

Βουνά υπέροχα, ένας απέραντος κάμπος, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, χιονοδρομικό κέντρο, μοναδικά δρώμενα, γαστρονομία, κρασί, τσίπουρο και ούζο, παλαιοντολογικά ευρήματα, θερμά φυσικά λουτρά, διασκέδαση, νερά, δάση, πλατάνια, σπήλαια με βραχογραφίες από τη νεολιθική εποχή, μια φύση που αλλάζει συνταρακτικά με τις εποχές. Χρειάστηκε να περάσουμε μια εβδομάδα οργώνοντας το νομό Σερρών, για να καταλάβουμε στο τέλος ότι αυτός ο τόπος είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητος σε αξιοθέατα και εμπειρίες. Σε κάθε μέτρο γη που διασχίσαμε μας περίμενε και μια πρόκληση, που ζητούσε κι άλλα χιλιόμετρα και υποσχόταν άλλη μια ικανοποίηση για τα μάτια, το νου και τη γεύση. Στη μαγική Κερκίνη, το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο κομμάτι, θα επανέλθουμε όσο μπαίνει η άνοιξη με ένα αναλυτικό ρεπορτάζ. Για την επόμενη φορά αφήσαμε τα νότια –σπήλαιο Αλιστράτης, αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης, Παναγία Εικοσιφόνισσα πάνω στο Παγγαίο. Προς το παρόν, πάμε για τσάρκες και ακανέδες στην πόλη των Σερρών, αναζωογονητικό χαμάμ στο Άγκιστρο, χιονοπόλεμο και παγοαναρρίχηση στο Λαϊλιά…

Σέρρες

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 2
Πάντα ζωντανή η πόλη των Σερρών

Καρδιά της πόλης η πλατεία Ελευθερίας με το Μεζεστένι στο κέντρο (την παλιά σκεπαστή οθωμανική αγορά που στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο) και αφετηρία για μια σειρά συνδεόμενους πεζόδρομους όπου γίνεται όλο το ημερήσιο και κυρίως νυχτερινό παιχνίδι με καλοβαλμένα all day café bar δίπλα -δίπλα σε σουβλατζίδικα, νεαρόκοσμο, φοιτητόκοσμο, κόσμο της αγοράς και Σερραίους με καλή διάθεση για ζωή και ευγένεια. Η πόλη, στερείται εκτός ελαχίστων, (ας πούμε το θαυμάσια αποκατεστημένο Ζιντζιρλί Τζαμί) τα αρχιτεκτονικά στολίδια του οθωμανικού παρελθόντος της ύστερα από την πυρπόλησή της από τους Βούλγαρους καθώς αποχωρούσαν μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στερείται και από τον νεοκλασικό αρχιτεκτονικό στολισμό της καθώς η αντιπαροχή στις δεκαετές του ’60 και ’70 έκανε και εδώ, ό,τι και σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Μόνο η παλιά συνοικία Καλλιθέα κρατάει κάτι ακόμα από το παλιό ύφος και ορισμένα σκόρπια πανέμορφα κτίρια όπως η οικία Ζιαπάρα στα Πάνω Καμενίκια. Η πόλη όμως ανασαίνει με μεγάλες πλατείες και εύκολα χαραγμένους δρόμους και προπάντων με την πανέμορφη κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, κατάφυτη με χείμαρρους, πλατάνια και μια τεχνητή λίμνη και –μόλις 2 χλμ. έξω από την πόλη και την καταπράσινη περιοχή του Αγίου Ιωάννη με τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες αλλά και τις ταβέρνες. Τα μουσεία της, η πυκνή βραδινή ζωή, και το δάσος του Λαϊλιά με το χιονοδρομικό του κέντρο (25 χλμ.) και το ορειβατικό Καταφύγιο, την αναδεικνύουν σε αυτόνομο, τουριστικό σημείο για όσους αγαπούν τα χειμερινά σπορ και τους ωραίους περίπατους στο δάσος σε συνδυασμό με τις ανέσεις, τις πολιτιστικές παροχές και την αγορά ενός αστικού περιβάλλοντος.

Highlights

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 3
Πανέμορφο το αποκατεστημένο Ζινζιρλί Τζαμί

Το αποκατεστημένο Ζινζιρλί Τζαμί με το μολυβένιο τρούλο (Βουρλών & Ανατολικής Θράκης) Έργο εξαιρετικής αισθητικής της περίφημης σχολής του οθωμανού αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν και γνωστό ως το «Το τζαμί των αλύσεων» (15ος αρχές 16ου αιώνα) επαναλειτούργησε τον περασμένο Νοέμβριο φιλοξενώντας την έκθεση «Σέρρες 1913 - Πυρίκαυστη πόλη» στα πλαίσια του εορτασμού για 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών από τους Βούλγαρους. Το Μάρτιο θα φιλοξενήσει την περιοδική έκθεση «Αρχιτεκτονική της μεσαιωνικής Σερβίας στα Βαλκάνια» και μουσικές εκδηλώσεις.
Το συναρπαστικό μουσείο των Σαρακατσάνων (Κωνσταντινουπόλεως 62, τηλ. 23210 62528, www.sarakatsani-folk-museum.gr). Παρουσιάζει υποδειγματικά με αντικείμενα και στοιχεία τον τρόπο ζωής των Σαρακατσάνων.
To Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μπεζεστένι στην Πλ. Ελευθερίας (τηλ. 23210 22257) με όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα του νομού Σερρών εκτός από τα ευρήματα της Αμφίπολης που στεγάζονται στο τοπικό μουσείο.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Κρυονερίτη και οι δύο μεγάλης καλλιτεχνικής και αρχαιολογικής αξίας εικόνες του τέμπλου: η Παναγία τη Βρεφοκρατούσα ή Παντάνασσα ( από το 1694 ) και η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα.
Το γλυκύτατο ζαχαροπλαστείο –παγωτατζίδικο Άρτεμις (Οπλαρχηγού Δούκα 7, Πλατεία Δήμητρας, τηλ. 2321 027720) με εξαίσια παγωτά από βουβαλίσιο γάλα, καλοφτιαγμένα γλυκά και τώρα το χειμώνα, φοντί σοκολάτας από τα χέρια της Άρτεμης Ζηδιανάκη. Απαλά χρώματα, cool διάθεση και free Wi –Fi.
Ένα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί και φαγητό αν θέλετε, στο μοντέρνο bar –restaurant Citi-Ζεν επάνω στη Βυζαντινή Ακρόπολη και πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης.
Τον καλύτερο ακανέ
τον έχει ο Ρούμπος στην πλατεία Ελευθερίας: αμυγδαλάτος που μοσχοβολάει βούτυρο. Ο ακανές, θυμίζει με την πρώτη ματιά ένα λουκουμάκι τυλιγμένο κλασικά σε άχνη ζάχαρη. Μόνο που έχει μέσα αμύγδαλο και πάνω απ΄ όλα, ο σωστός ακανές, ένα λεπτό ωραίο άρωμα βουτύρου, που του δίνει στο σωστό ακανέ, τη μοναδική ταυτότητά του.
Το καλύτερο μπουρέκι –διαλέγουμε αυτό με το τυρί, θα το βρείτε στο Αρχοντικό στην πλατεία Ελευθερίας.
Την καλύτερη –γλυκιά- μπουγάτσα θα τη βρείτε στο Ρεκόρ, και αυτό στην πλατεία Ελευθερίας.
Τα διάσημα λουκάνικα Τζουμαγιάς (Ηράκλειας) από τον «Παναγιωτάκη» Βασ. Βασιλείου 30, τηλ. 2321062240, 6972021896

Διασκέδαση

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 4
Το Sofa, ένα bar restaurant με δυνατή μπάρα

Στους πεζόδρομους Π. Τσαλδάρη, Κουντουριώτου, Ν. Βότση και των διασυνδεόμενων πεζόδρομων συγκεντρώνονται όλα τα all day café bar που κρατούν τα μυστικά της διασκέδασης και των happenings της πόλης.
Sofa Κομψός χώρος με πολυσυλλεκτικό μενού και καλοφτιαγμένα πιάτα, μεγάλη ζωντανή μπαριέρα στο ισόγειο και ψαγμένα κοκτέιλς, βιβλιοθήκη και πιο ήσυχα σενάρια στον όροφο, επαγγελματική εξυπηρέτηση και συνεχείς αναζητήσεις.
Γκάζι Συχνά live με γνωστούς έλληνες καλλιτέχνες της pop σκηνής, finger foods και κλασικά σνακς, ποτά, κοκτέιλς και καφέ, διαφορετική θεματική βραδιά για κάθε μέρα της βδομάδας (μπύρας, ρακόμελου, κρασιού, κλπ) και Π.Σ.Κ μεγάλο πάρτυ από τις 9 το βράδυ
Μπρίκι Τεχνοχώρος με συγγραφείς να παρουσιάζουν τα βιβλία τους, πίνακες στους τοίχους, jazz, latin, soul ξένες μουσικές, θεματικές γαστρονομικές βραδιές (σούσι, κουβανέζικη και πολίτικη κουζίνα) σπιτικά μεζεδάκια.
Volta Lounge Mουσικές από νωρίς που σπιντάρουν όσο βραδιάζει. Καλή wine list, κρασί στο ποτήρι, πλατό με αλλαντικά και τυριά burgers και tortillas και οινικά αφιερώματα σε έλληνες οινοποιούς.
New York Πολύ καλός καφές, πολυσυλλεκτικό κοινό, ιδιαίτερα από τον κόσμο της αγοράς, καθημερινός πρωινός μπουφές για brunch που τελειώνει στις 6 το απόγευμα,
Γλυκές Κυριακές με γλυκά χωρίς χρέωση να συνοδεύουν τον καφέ και διάφορες θεματικές ημέρες, π.χ. «Σερραϊκά προϊόντα».

Το δάσος του Λαϊλιά

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 5
Μαγεία το χιονισμένο δάσος του Λαϊλιά

Με δάση πεύκων και οξιάς, υψώνεται μέχρι τα 1.849 μ. της ψηλότερης κορυφής του με το όνομα Αλή Μπαμπά. Ένα πανέμορφο τοπίο που στο κέντρο του βρίσκεται ο «Σφαγνώνας» (Μπαλτά Τσαΐρ το τούρκικο όνομά του), δηλαδή ένας παλαιοβοταινικός χώρος που έχει ανακηρυχτεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης κα περιοχή ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Στη βόρεια πλευρά της κορυφής και σε υψόμετρο 1.600 μέτρων βρίσκεται το μικρό χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά με ελεγχόμενη πίστα καταβάσεων μήκους 1.000 μέτρων φωτιζόμενη και κατάληλλη και για νυχτερινό σκι και αναβατήρας που φθάνει μέχρι την κορυφή. Σε κοντινό σημείο έχει δημιουργηθεί τεχνητό πεδίο ice park για παγοαναρρίχηση, μοναδικό για τους οπαδούς των extreme σπορ των χαμηλών θερμοκρασιών.

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 6
Must η στάση στο σαλέ του χιονοδρομικού του Λαϊλιά

Μας άρεσε πολύ το μεγάλο Σαλέ (τηλ. 23210 58783 – 4) σε δύο επίπεδα που έχει δημιουργήσει εκεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Σερρών. Στο ισόγειο λειτουργεί εστιατόριο με παραδοσιακή κουζίνα ενώ στον όροφο βρίσκεται η καφετέρια με φοβερή θέα στο γύρω τοπίο και ιδιαίτερα το βράδυ, στην φωτισμένη πίστα. Δίπλα στο Σαλέ, υπάρχει μεγάλο πάρκινγκ, καταστήματα ενοκιάσεως εξοπλισμού για σκι, σχολές σκι και εξοπλισμός για άλλα χειμερινά σπορ (snow board).

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 7
Χιονοδρομικό Λαϊλιά. Photo credits: Χριστίνα Παπαφράγκου

Λίγο πριν το Χιονοδρομικό Κέντρο (3 χλμ), βρίσκεται το Ορειβατικό Καταφύγιο «Χρήστος Καραγκούνης», δημιούργημα και αυτό του Ορειβατικού Συλλόγους Σερρών (τηλ. 23210/62400, www.katafigiolailias.gr) Εκτός από το μικρό εστιατόριο με θερμαντικά και χορταστικά εδέσματα όπως φασολάδα, κότσι στο φούρνο, αυγά με καβουρμά, αλλά και καφέ, γλυκά, τσίπουρο και κρασί, προσφέρει και την πιο συμπαθητική δυνατότητα διαμονής στο Λαϊλιά, για να απολαύσετε το ονειρεμένο τοπίο και μια υπέροχη ησυχία είτε έχει χιόνι είτε όχι. Όλα με δικό τους μπάνιο -ένα δίκλινο, τετράκλινα, εξάκλινα και ένας μεγάλος κοιτώνας –σοφίτα με 13 κλίνες δωμάτια που εξυπηρετείται από κοινόχρηστες τουαλέτες, με θέρμανση και ζεστό νερό, ξύλινους τοίχους και πατώματα και χαρούμενα ζωηρά χρώματα στη διακόσμηση.

Σιδηρόκαστρο

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 8
Το Σιδηρόκαστρο έχει τις δικές του ομορφιές

Για δύο σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος είναι γνωστή η κωμόπολη: το βυζαντικό κάστρο (Ισσάρι) και τα ιαματικά λουτρά. Δεμίρ Ισσάρ θα πει στα τούρκικα Σιδερένιο Κάστρο και το έκτισε ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος στην κορυφή του γρανιτένιου λόφου όπου στα πόδια του απλώνεται το χωριό. Πανέμορφη η θέα στο σερραϊκό κάμπο στην λίμνη Κερκίνη και στο Στρυμώνα, το χωριό και τον ποταμό Κρουσοβίτη που το διασχίζει. Ανεμοδαρμένο και θα μπορούσε κανείς να πει μάλλον παρατημένο το Σιδερένιο Κάστρο, έχει ατμόσφαιρα και όταν φωτίζεται το βράδυ, ανακαλεί κάτι από τους παλιούς φόβους που προκαλούσε στους εχθρούς. Τα ιαματικά λουτρά τώρα, τα διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών Σιδηροκάστρου (τηλ. 23230 22422) και τροφοδοτούνται από τη θερμοπηγή με νερό θερμοκρασίας 43,7οC. Διαθέτουν δύο πισίνες χαμάμ, τρεις πισίνες υδρομασάζ και 14 ατομικές μπανιέρες. Το κόστος είναι 5 ευρώ το άτομο στις ομαδικές πισίνες και 16 ευρώ τα δύο άτομα, για prive χρήση. Λειτουργεί και το ξενοδοχείο Πηγή αν θέλετε διαμονή καθώς και υπηρεσίες spa με υπηρεσίες αισθητικής προσώπου και σώματος και μασάζ.

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 9
Μυστηριακό το θέαμα στους Καταρράκτες Ζεστών Νερών

Εκτός όμως από το κάστρο και τα λουτρά, υπάρχουν και άλλα αξιοθαύμαστα και περίεργα για όσους έχουν διάθεση για πεζοπορία και ανακαλύψεις. Λίγο έξω από την κωμόπολη και με κατεύθυνση για Αχλαδοχώρι, υπάρχει μια πινακίδια που γράφει Καταρράκτες Ζεστών Νερών. Αν ακολουθήσετε το τσιμεντοστρωμένο μονοπατάκι (καμιά πενηνταριά μέτρα) θα φθάσετε στους δύο καταρράκτες που καταλήγουν σε μια καταβόθρα με μια σπηλιά. Ο ένας καταρράκτης είναι τεχνητός, ο άλλος φυσικός και υπάρχει και μια ξύλινη εξέδρα για να απολαύσετε το μυστηριακό θέαμα. Οι ντόπιοι μας είπαν πως υπάρχουν και άλλοι καταρράκτες που φθάνεις από χωματόδρομους, στο Μαύρο Βράχο, ένα σκουρόχρωμο μαύρο λόφο όπου στην κορυφή του υπάρχουν απομεινάρια ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου και η είσοδος σπηλαίου που είναι φραγμένη από σπηλαιολόγους και πιο μακριά άλλοι τεχνητοί καταρράκτες που έχει φτιάξει το Δασαρχείο επάνω στην κοίτη του Κρουσοβίτη. Εν πάση περιπτώσει, αν βρεθεί κανείς στην περιοχή Άνοιξη, Καλοκαίρι ή Φθινόπωρο και αγαπάει τους δρόμους τους λιγότερο ταξιδεμένους, το Σιδηρόκαστρο προσφέρεται για αποκαλύψεις που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Το οχυρό Ρούπελ

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 10
Στρατιώτες θα σας ξεναγήσουν στη στοά του οχυρού Ρούπελ. Photo credits: Χριστίνα Παπαφράγκου

Λίγο παραπάνω ευαισθησία να έχεις στα ζητήματα των μαχών που έδωσε το έθνος, θα ριγήσεις μέσα στις στοές μήκους γύρω στα 4.000, του οχυρωματικού συγκροτήματος κατά μήκος των ελληνο –βουλγαρικών συνόρων, στην στενωπό του Ρούπελ ανάμεσα στο όρος Άγκιστρο και Μπέλες. Σήμερα, είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες μια υπόγεια στοά με αναπαραστάσεις των ελλήνων μαχητών που κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κράτησαν το οχυρό και δεν το εγκατέλειψαν ει μη μόνον μετά τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη. Στρατιώτες θα σας ξεναγήσουν στη στοά όπου θα περπατήσετε γύρω στα 300 μ. και θα σας ανοίξουν το μικρό μουσείο που βρίσκεται λίγο πιο πέρα. Επάνω στο παρατηρητήριο και το μνημείο πεσόντων στην κορυφή του λόφου, ίσως μπείτε στον πειρασμό να φαντασθείτε το Γερμανό αξιωματικό να συγχαίρει τον Ταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο και να τονίζει ότι για τους Γερμανούς αποτελούσε τιμή και υπερηφάνεια ότι είχαν ως αντίπαλο έναν τόσον ηρωικό στρατό.

Το Παλαιοντολογικό Μουσείο στη Θερμοπηγή

Στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού, και πρέπει να τηλεφωνήσετε πρώτα για να σας ανοίξουν να το δείτε (τηλ. 698 215 8388). Πρόκειται για ένα συναρπαστικό flash back στην παλαιοντολογική πανίδα της περιοχής 7.000.000 χρόνια πριν! Από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα το μοναδικό, πιο πλήρες παγκοσμίως, κρανίο ενός γιγαντιαίου ζώου φυτοφάγου περιττοδακτύλου που λέγεται Αγκυλοθήριο. Ακόμα, ιππάρια (κοντόσωμα άλογα με τρία δάκτυλα στα πόδια τους σε αντίθεση με τα σημερινά που είναι ψηλότερα και με ένα δάκτυλο στο πόδι), καμηλοπαρδάλεις, ρινόκεροι,αγριόχοιροι, μαστοδόντες (προϊστορικοί ελέφαντες), γαζέλες,αντιλόπες, μαχαιρόδοντες. Τις έρευνες –που συνεχίζονται ακόμα, πραγματοποίησε η παλαιολόγος Δρ Ευαγγελία Τσουκαλά, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ. Στο μουσείο εκτίθενται επίσης διάφορες συλλογές απολιθωμένων ασπόνδυλων ζωών, ψαριών, φυτών, ορυκτών κ.λ.π από τη γύρω περιοχή.

Άγκιστρο

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 11
Το διάσημο βυζαντινό χαμάμ στο Άγκιστρο. Photo credits: Χριστίνα Παπαφράγκου

Τα σύνορα δίπλα μας- μόλις έχουμε παρακάμψει τον Προμαχώνα, το διάσημο βυζαντινό χαμάμ με τις ιαματικές θερμές πηγές που τις διαχειρίζεται πολυμετοχική εταιρία ιδιοκτησίας αποκλειστικά 260 κατοίκων του χωριού και ένας πέτρινος βυζαντινός πύργος που σήμερα λειτουργεί σαν ρολόι, σήμα –κατατεθέν του Άγκιστρου. Το μέρος έχει ατμόσφαιρα, αναπτύσσεται, έχει αρκετά δωμάτια για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση τις καθημερινές και ίσως χρειάζονται και άλλα για τις αργίες και τις γιορτές και θα βρείτε καλό φαγητό. Εκτός από χαμάμ, το Άγκιστρο προσφέρει μια σειρά ήπιων απολαύσεων, όπως ψάρεμα στις όχθες του ρέματος Μύλοι και πεζοπορίες μέσα σε μια έξοχη φύση. Μια ιδιαίτερη εμπειρία είναι η εμποροπανήγυρις στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στις 2 Μαΐου με σουβλιστά και μουσική και στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, μπροστά στο ομώνυμο εκκλησάκι γίνεται ζωοπανήγυρις και λειτουργεί δημοπρατήριο ζώων. Το καλοκαίρι διοργανώνεται το τριήμερο πολιτιστικό Φεστιβάλ Αγκίστρου Χωρίς Σύνορα με συναυλίες από δημοφιλείς έλληνες καλλιτέχνες, χορευτικά συγκροτήματα και καλό τοπικό φαγητό ενώ την τρίτη ημέρα, οργανώνεται River Party στους Μύλους. Στο Άγκιστρο θα πάτε είτε από τις Σέρρες ακολουθώντας τις πινακίδες προς Προμαχώνα -Βουλγαρία είτε από τα Άνω Πορόια αν έχετε εκεί την αφετηρία σας, βγαίνοντας στον κεντρικό δρόμο και πηγαίνοντας δεξιά ώσπου θα φθάσετε στη γέφυρα Πετρίτσι και από εκεί πάλι με κατεύθυνση προς Προμαχώνα –Βουλγαρία.

Higlights

Τα χαμάμ Βρίσκονται μέσα και δίπλα στον ξενώνα «Χαμάμ» (τηλ. 23230 41420, www.hamamagistro.gr) και τα τιμούν όλες οι ηλικίες –μην φαντασθείτε μόνο συνταξιούχους. Η λειτουργία είναι 24ωρη –ναι, και τη νύχτα, η ζήτηση είναι μεγάλη, και μπαίνεις με ραντεβού που κοστίζει 5€ η μισή ώρα για κάθε άτομο, συν 2 ευρώ για πετσέτα και παντόφλες αν δεν έχεις. Στην ξεχωριστή εγκατάσταση δίπλα στον ξενώνα υπάρχουν 7 ατομικές γούρνες -πισίνες με δύο «καταρράκτες» για υδρομασάζ, ατμούς, θολωτή στέγη, ημίφως, απαλή μουσική, αποδυτήρια και τουαλέτα (φέρτε το δικό σας πιστολάκι για τα μαλλιά) και το παλιό βυζαντινό χαμάμ, το πιο παλιό στην Ελλάδα αφού χρονολογείται από το 950 μ.Χ. που βρίσκεται μέσα στον ξενώνα και φωτίζεται με κεριά. Το νερό έχει θερμοκρασία 40°C - 41°C, έρχεται από τα βάθη της γης και κάνει καλό στις αρθροπάθειες και τις ρευματοπάθειες. Δίπλα ακριβώς στην εξωτερική εγκατάσταση των χαμάμ είναι το καλά οργανωμένο Spa, που προσφέρει περιποιήσεις προσώπου και σώματος και μασάζ υψηλού επιπέδου. Στον περιβάλλοντα χώρο βγαίνουν ατμοί από τη γη, υπάρχει ένα εκκλησάκι και παγκάκια για ανάπαυση. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια εμπειρία, απόλυτα ευχάριστη, χαλαρωτική και ανανεωτική, από την οποία βγαίνεις σχεδόν καινουργιός και με μια τεράστια διάθεση για φαγητό και cocooning μπροστά σε ένα πυρωμένο τζάκι
Ο υπέροχος χώρος μπροστά από το πεστροφοτροφείο, στην είσοδο του χωριού, με νερά, πάπιες, ορτύκια και παγώνια. Μπορείτε να δοκιμάσετε και φρέσκα πέστροφα στη μικρή ταβέρνα.
Τα ζυμαρικά, τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες του εργαστηρίου «Παράδοση», τηλ. 2323041210, 6974458809

Tips για την οδήγηση

Στα συν, η πολύ καλή σηματοδότηση, τόσο μέσα στην πόλη των Σερρών όσο και στα χωριά, τα πολλά βενζινάδικα και το μεγάλο ωράριο που μένουν ανοιχτά και οι σχετικά μικρές αποστάσεις από την πόλη των Σερρών στις υπόλοιπες περιοχές με αξιοθέατα (μέχρι 50 χλμ.). Τα σημεία που θέλουν προσοχή, είναι κυρίως το οδόστρωμα της Εθνικής που οδηγεί από τις Σέρρες στον Προμαχώνα καθώς και οι δρόμοι για τα χωριά γύρω από την Κερκίνη. Τις έχουν τις γουβίτσες τους, οπότε κατεβάστε ταχύτητα, ιδιαίτερα το βράδυ. Μπήκαμε βράδυ στις Σέρρες, με πυκνή, πολύ πυκνή ομίχλη. Συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή το χειμώνα, που το συναντήσαμε και κάποιες από τις επόμενες ημέρες σε διάφορα σημεία της διαδρομής μας. Δυσκολεύει την οδήγηση που χρειάζεται τη μέγιστη προσοχή αν δεν είναι κάποιος εξοικειωμένος αλλά η αίσθηση ήταν πραγματικά ονειρική όπου κι αν βρεθήκαμε.

Που να μείνετε

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 12
Άνετο και φινετσάτο το Elpida Resort & Spa

Elpida Resort & Spa Το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στην πόλη, στην έξοδο προς το Λαϊλιά, με φίνα αισθητική, μεγάλα δωμάτια και μπάνια, θέα, εξωτερική πισίνα, spa, ωραίους κήπους και υπηρεσίες resort. (τηλ. 23210/20000) από €85

Philippos Xenia Αγ. Σοφίας 1 Μοντέρνα αισθητική, κοσμοπολίτικος αέρας, άνεση χώρων και ελκυστικό lobby, θαυμάσιο roof garden και ατμοσφαιρικό πολυτελές spa –γυμναστήριο με πολλές υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε συνεργασία με γνωστή αλυσίδα γυμναστηρίων. (τηλ. 23210/99360) από €80

Σιδηρόκαστρο

«Agnantio Hotel And Spa» Φιλικό ξενοδοχείο με τις απαραίτητες ανέσεις, ωραία θέα και μικρό spa (τηλ. 2323028200) από €50

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 13
Παζλ εποχών στο ακριτικό Άγκιστρο. Photo credits: Χριστίνα Παπαφράγκου

Άγκιστρο

«Το Αρχοντικό του Κωστή» Κουκλίστικος ξενώνας με ενδιαφέρουσα ρομαντική διακόσμηση σε mix & mach ύφος (23230 411806976 030 659) από € 65.

«Το Ξύλινο Χωριό» Συγκρότημα ζεστών ξύλινων κατοικιών με λιτή επίπλωση σε μεγάλους πράσινους κήπους. (τηλ. 23230 41008, 2323041033) από € 50.

Που να φάτε

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 14
Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και θέα στο εστιατόριο «La Vista» στο roof garden του ξενοδοχείου Philippos Xenia

Σέρρες

«La Vista» Στο roof garden του ξενοδοχείου Philippos Xenia, με πανέμορφη θέα, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, μοντέρνα ελληνική κουζίνα, ποικιλία από σούσι και καλή λίστα κρασιών. Αγ. Σοφίας 1 (τηλ. 23210/99360)
«Sofa» Μοντέρνο και πολύ προσεγμένο bar-restaurant στην καρδιά της πόλης με λαμπερή διακόσμηση, μοντέρνα ελληνική κουζίνα, ωραία κοκτέιλς και μεγάλη ενημερωμένη wine list. Πεζόδρομος Π. Τσαλδάρη (τηλ. 2321058900)
«Ελλήνων Γεύσεις» Μεγάλες σάλες με rustic ευχάριστη διακόσμηση και απλή κουζίνα σε μεγάλες μερίδες. Μακεδονομάχων 35 (τηλ. 2321059672)

Σέρρες… έκπληξη! - εικόνα 15
Τοπικές γεύσεις στην «Ελιά»

«Ελιά» Πραγματικό, πολύ καλομαγειρεμένο, τοπικό και ελληνικό παραδοσιακό φαγητό, σε σάλα με ρετρό διακόσμηση και φιλική ατμόσφαιρα. Νικηφόρου Φωκά 8 (τηλ. 2321023230)
«Κεντρικόν» Ουζομεζεδοπωλείο με μια ολόκληρη σειρά αυθεντικών γεύσεων που αντιστέκονται στο μοντερνισμό. Πλ. Ελευθερίας, (τηλ. 23210222783)

Λαϊλιάς

«Χαγιάτι» Πέτρα, ξύλο, θέα, πολύ καλές πρώτες ύλες και ξεχωριστά μαγειρευτά με βουβάλι, με λαχανικά (ιδιαίτερες οι μελιζάνες με καρύδι στο φούρνο) αλλά και της ωραία κρεατικά στη σχάρα. (τηλ. 6944316612)
«Βίγλα» Μαστορικά ψημένα κρεατικά της ώρας (τηλ. 6974118810, 6945826844)
«Καταφύγιο» Κυνήγι, αρνί, κατσίκι, στον ξυλόφουρνο και στη σούβλα, γίδα κοκκινιστή, ζυμωτό ψωμί, ντόπιο τυρί. (6976003570)

Σιδηρόκαστρο

«Αφροδίτη» Κυνήγι, εδέσματα με βουβαλίσιο κρέας και κρεατικά της ώρας Στρυμονοχώρι (τηλ. 23230 81205, 6945591241).
«Don Pablo» Ατμόσφαιρα, ευρηματικά ζυμαρικά και δυνατά μαγειρευτά (Ξενώνας «Το Αρχοντικό του Κωστή») τηλ. 23230 41180, 6974 780 751, 6976 030 659).
«Το Ξύλινο Χωριό» Πέτρινη ταβέρνα μέσα στο ομώνυμο συγκρότημα, με τη μεγαλύτερη ίσως σειρά καλοφτιαγμένων μαγειρευτών σε ολόκληρο το νομό αλλά και κρεατικά της ώρας. (στον ομώνυμο ξενώνα) τηλ. 23230 41008, 2323041033)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.