Ξάνθη καρναβαλική και νεανική

Η Αποκριά είναι μόνο η αφορμή για να ξαναπερπατήσουμε σε μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, που είναι πανέτοιμη για το μεγάλο πάρτι στους δρόμους της με πολλές εκδηλώσεις και νέα, όμορφα στέκια.

Ξάνθη καρναβαλική και νεανική

Η Αποκριά είναι μόνο η αφορμή για να ξαναπερπατήσουμε σε μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, που είναι πανέτοιμη για το μεγάλο πάρτι στους δρόμους της με πολλές εκδηλώσεις και νέα, όμορφα στέκια.

Ξάνθη καρναβαλική και νεανική - εικόνα 1

Βάτραχοι, Σπάρτακοι, Ξενιτε­μένοι, Αναποφάσιστοι και άλλα πολλά πληρώματα καρναβαλιστών συναντιούνται στους δρόμους της Ξάνθης­, χρωματίζοντας γιορτινά την ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη με τα καλντερίμια, τα αρχοντικά, τις καπναποθήκες και τα όμορφα στέκια για φαγητό, καφέ και ποτό. Η αρχόντισσα της Θράκης κατέχει δικαιωματικά τον τίτλο της πιο γλεντζέδικης πόλης του Βορρά, αφού οι Απόκριες ξεκίνησαν να γιορτάζονται το 1926 με την ίδρυση του «κομιτάτου Απόκρεω», το οποίο οργάνωνε εκδηλώσεις στην Πλατεία Δημοκρατίας. Έπειτα από 4 δεκαετίες, το 1966, η Τοπική Επιτροπή Τουρισμού θεσμοθέτησε τις Αποκριάτικες Γιορτές, που περιλάμβαναν από την αναβίωση παραδόσεων και θρακιώτικων εθίμων όπως το κάψιμο του «Τζάρου» (το ομοίωμα του βασιλιά καρνάβαλου καίγεται σε μια τοποθεσία κοντά στη γέφυρα Κίσυνθο) μέχρι διαγωνισμούς για την καλύτερη διακόσμηση των καταστημάτων.
Οι εκδηλώσεις του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 14/2 και ολοκληρώνονται στις 3/3 με πλήθος εκδηλώσεων και δράσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στις πλατείες και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Τόσο οι σεμπτεμβριάτικες Γιορτές της Παλιάς Πόλης όσο και το καρναβάλι δίνουν ιδανική αφορμή για μια πρώτη­ γνωριμία με την πόλη του Μάνου­ Χατζιδάκι­. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καρναβαλιού υπάρχει μια διάχυτη εξωστρέφεια στην πολυπολιτισμική Ξάνθη και η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του παραδοσιακού ιστού της λειτουργεί υποστηρικτικά στα δρώμενα: το τελευταίο διήμερο των Αποκριών οι Θρακιώτες γκαϊντατζήδες και νταουλιέρηδες παίζουν στους δρόμους και στήνουν μικρά γλέντια έξω από τα καταστήματα, όπου σύμφωνα με το έθιμο ανάβουν φωτιές για αυτοσχέδιο μπάρμπεκιου. Το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς το φημισμένο ξανθιώτικο παζάρι στο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ, στο οποίο θα βρείτε από ζαρζαβατικά, όσπρια και γαλακτοκομικά Πομάκων παραγωγών μέχρι ρούχα, μπακίρια και αντικείμενα για το σπίτι, εμπλουτίζεται από πάγκους μικροπωλητών που ταξιδεύουν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Τα χρώματα και οι μυρωδιές κατακλύζουν την πόλη και το εορταστικό πανδαιμόνιο κορυφώνεται με συναυλίες και παρελάσεις.

Ξάνθη καρναβαλική και νεανική - εικόνα 2

Στα highlights των φετινών εκδηλώσεων είναι η καρναβαλική παρέλαση του Σαββάτου 22/2, που ξεκινά το μεσημέρι από τρία διαφορετικά σημεία της πόλης, για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία όπου στήνονται διαγωνισμοί χορού και κυνήγι θησαυρού. Ζογκλέρ, μίμοι και κλόουν δίνουν το σύνθημα της γιορτής και ξεσηκώνουν τα παιδιά την Κυριακή 23/2 (από 11.30 π.μ.) στην κεντρική πλατεία. Το Σάββατο 1/3 σειρά έχει το νυχτερινό ξεφάντωμα: η παρέλαση ξεκινά στις 7.30 μ.μ. από τη διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου & Καβάλας. Νωρίτερα την ίδια ημέρα (2 μ.μ.) ο Μύρωνας Στρατής με τον Ησαΐα Ματιάμπα θα στήσουν στην κεντρική πλατεία ένα rock ’n’ roll, kitscherella, latin party. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 2/3 με την παρέλαση των καρναβαλιστών, που ξεκινά στη 1 μ.μ. από την κεντρική πλατεία και καταλήγει σε ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο με τον DJ Joe Vida στις μουσικές επιλογές, πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί και χορό.

Ξάνθη καρναβαλική και νεανική - εικόνα 3

Η βόλτα στην Παλιά Πόλη πάντα μας ενθουσιάζει. Η ατμόσφαιρά της μάλιστα­ ενισχύεται τα τελευταία χρόνια, καθώς αναπαλαιώνονται όλο και περισσότερα κτίρια. Στα σοκάκια της θα ανακαλύψετε ένα αρχιτεκτονικό χαρμάνι από παραδοσιακά σπίτια με σαχνισιά (ένα τμήμα τους προεξέχει από την όψη της οικοδομής και υποστηρίζεται συχνά από ξύλινες αντηρίδες) αλλά και κτίρια-μνημεία που μαρτυρούν τη λάμψη της πόλης κατά τους 18ο-19ο αι. Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 17, το σπίτι όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις αναστυλώθηκε πρόσφατα και ξεχωρίζει ρυθμολογικά και τυπολογικά χάρη στα στοιχεία νεοκλασικισμού του 19ου αι. Οι πέντε must διαδρομές στον παραδοσιακό οικισμό περιγράφονται στο χάρτη της Φιλοπρόοδης­ Ένωσης Ξάνθης στο Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί θα βρείτε ακόμη ένα χρήσιμο χάρτη (από την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ), με σηματοδοτημένα επιλεγμένα στέκια της Παλιάς Πόλης: από τα χαρακτηριστικότερα είναι το all day ­ντισκο-καφενείο «Ντίλι Ντίλι» με τα απίθανα Mojitos και το ζεστό ρακόμελο (Π. Χρηστίδη 2) αλλά και το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Βυζαντινό­ (Πλ. Γαβριήλ Λαδά, πρώην Αντίκα) για να απολαύσετε μερακλίδικο ελληνικό καφέ στη χόβολη, σφιχτοτυλιγμένα φύλλα κρούστας περιχυμένα με αγνό βούτυρο, σιρόπι και πλούσια στρώση πραλίνας­ φουντουκιού και άλλα αμαρτωλά γλυκά (γαλακτομπούρεκο, καζάν ντιπί και πολίτικα μουχαλεμπί). Μη φύγετε όμως αν δεν δοκιμάσετε και τις σοκολατένιες καριόκες του ζαχαροπλαστείου­ Παπαπαρασκευάς στη Νέα Πόλη­. Δύσκολα αποχωρίζεται κάποιος την Ξάνθη, αν όμως έχετε όρεξη και χρόνο αξίζει να περιηγηθείτε τη γύρω περιοχή: από τον ποταμό Νέστο­ μέχρι την οροσειρά της Ροδόπης, η οποία χωρίζεται στη μέση από την κοιλάδα του Εχίνου, στα δυτικά­ βρίσκεται το πυκνό δάσος Δρυμός­ (Χαϊντού) και στα ανατολικά τα ­Πομακοχώρια.

Πού να φάτε

Ξάνθη καρναβαλική και νεανική - εικόνα 4
Πολυ­πολιτισμικές γεύσεις στο «La Terra»

Το πιο νέο στέκι για φαγητό στην πόλη είναι το μικρό, cosy Umami (Μ. Βόγδου 10), που έχει κερδίσει­ τους λάτρεις της ασιατικής κουζίνας με τα noodles, το ταϊλανδέζικο κάρι σε κόκκινη­, κίτρινη και πράσινη εκδοχή, τα spring rolls που φτιάχνονται μπροστά σου και τα ιδιαίτερα cocktails. Πολυ­πολιτισμικές γευστικές προτάσεις (ελληνικές, ιταλικές και ασιατικές) θα δοκιμάσετε στο La Terra (εμπορικό κέντρο Cosmos, Μ. Καραολή & Ελπίδος). Αν πάλι θέλετε­ κάτι παραδοσιακό, ωραίες ελληνικές και θρακιώτικες συνταγές θα βρείτε στο Οινομαγειρείο 41 (Βενιζέλου 41) με τα υπέροχα ρεβίθια με κοτόπουλο, τις σούπες, την καπνιστή χοιρινή μπριζόλα με λαχανικά σοτέ και σάλτσα σόγιας και τους καβουρμάδες. Σταθερή αξία η παραδοσιακή ταβέρνα Παλιά Πόλη­ (Χασιρτζόγλου 7), θα σας δώσει να καταλάβετε τι εστί σουτζουκάκι σμυρναίικο και γιαουρτλού. Νόστιμο γιαουρτλού κεμπάπ θα δοκιμάσετε και στην ταβέρνα Ο Πεζόδρομος (Κονίτσης 28), που ξεχωρίζει και για άλλες συνταγές, όπως το κρασάτο ψαρονέφρι και το λεμονάτο γουρουνόπουλο στο φούρνο. Με δυναμικές ανατολίτικες συνταγές παίζουν και Τα φαναράκια (Γ. Σταύρου 18), όπου τα πάντα είναι χειροποίητα: χανούμ μπουρέκ (παστουρμάς με κεφαλογραβιέρα), τουρλού ριγανάτο, χιουνκάρ μπεγεντί... Για ψαροφαγία, λιαστό χταποδάκι ή σκουμπρί με χειροποίητο ταραμά, πρασοκεφτέδες κ.ά. μπλεχτείτε με τον νεαρόκοσμο και τους βέρους Ξανθιώτες που συχνάζουν στον οικονομικό Ζέφυρο (Κονίτσης 1). Στο wine bar-bistro Αποθήκη του ξενοδοχείου «Elisso» (Βασ. Σοφίας 9) δεν θα βρείτε μόνο ωραία ατμόσφαιρα αλλά και νόστιμα comfort πιάτα (δοκιμάστε μακαρονάδα με ντοματίνια, κάππαρη και ξινομυζήθρα, burger με μπιφτέκι από κοτόπουλο) για να συνοδεύσετε­ το κρασί σας. Για φαγητό με θέα, η Ξανθίππη (1o χλμ. οδού Ξάνθης-Σταυρούπολης) είναι η απόλυτη επιλογή. δοκιμάστε, αγναντεύοντας την πόλη, τοπικά πιάτα όπως τσιγεροσαρμάδες και σουτζουκάκια-ψείρες ή χοιρινό φιλέτο μαριναρισμένο σε Mojito καθώς και άλλες διεθνείς γεύσεις.

Πού να μείνετε

Ξάνθη καρναβαλική και νεανική - εικόνα 5
«Elisso Hotel»

Το Elisso Hotel βρίσκεται πολύ κοντά στην Παλιά Πόλη, στο ιδανικότερο σημείο για βόλτες, και διαθέτει φωτεινά, κομψά και πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια με μοντέρνα μπάνια. Οι άνθρωποί του είναι πάντα πρόθυμοι να σας δώσουν τις σωστές οδηγίες για το πώς να κινηθείτε στην πόλη (Βασ. Σοφίας 9, 2541084400, από € 85 το δίκλινο με πρωινό). Επίσης στο πολυτελές Hotel Casino Xanthi, μόλις 1 χλμ. έξω από την Ξάνθη (2541084805, από € 90 το δίκλινο με πρωινό), στο καλαίσθητο Le Chalet, 8 χλμ. από το κέντρο, στην περιοχή Πηγάδια (2541068516, από € 68) με εξωτερική πισίνα και στο τυπικό ξενοδοχείο πόλης Z Palace στην είσοδο της Ξάνθης (2541064414, από € 82).
Την περίοδο του καρναβαλιού­ ­ενδέχεται οι τιμές να είναι ­υψηλότερες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.