Αποκριά στο νέο… «Ρεθυμνάκι»

Το καρναβάλι ταιριάζει γάντι στην όμορφη και ζωντανή όλο το χρόνο κρητική φοιτητούπολη. Την ξαναπερπατήσαμε με αφορμή την έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού και τσεκάραμε τα νέα στέκια και τα διαχρονικά cult μυστικά. 

Αποκριά στο νέο… «Ρεθυμνάκι»

Το καρναβάλι ταιριάζει γάντι στην όμορφη και ζωντανή όλο το χρόνο κρητική φοιτητούπολη. Την ξαναπερπατήσαμε με αφορμή την έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού και τσεκάραμε τα νέα στέκια και τα διαχρονικά cult μυστικά.

Αποκριά στο νέο… «Ρεθυμνάκι» - εικόνα 1

Βρέθηκα στην πανέμορφη κρητική φοιτητούπολη το τριήμερο της έναρξης του φετινού ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού, κι αν δύο πράγματα μου έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση αυτά είναι τα εξής: αφενός η βαθιά αγάπη των κατοίκων για την πόλη τους, την οποία πάντα -μα πάντα- αποκαλούν «Ρεθυμνάκι», αφετέρου ο πηγαίος, αυθόρμητος και παρεΐστικος χαρακτήρας της ρεθεμνιώτικης αποκριάς, που είναι αδύνατον να σε αφήσει ασυγκίνητο. Φέτος δε, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που μια ομάδα Ρεθεμνιωτών αποφάσισε να βάλει χρώμα στην καθημερινότητα της πόλης, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έχει το καλεντάρι του πιο γεμάτο από ποτέ με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ενώ με 47 ομάδες, 32 άρματα και 15.000 συμμετέχοντες-καρναβαλιστές καταγράφει νέο υψηλό σκορ στην ιστορία του.

Τα καρναβαλικά ραντεβού που δεν χάνονται

Την Τσικνοπέμπτη, ολόκληρη η πόλη θα θυμίζει μιτάτο, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Τσικνοπέμπτη στα Μιτάτα της Κρήτης», ένα ταξίδι-φόρος τιμής στις ορεινές παραδόσεις του νησιού αλλά και τις ιδιαίτερες γεύσεις του, όπως το λειβαδιώτικο πιλάφι και το αντικριστό, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών συγκροτημάτων. Καθιερωμένο και το ραντεβού για τον χορό των καρναβαλικών ομάδων που φέτος διοργανώνεται το Σάββατο 22/2 στο κέντρο Μέγαρο.
Την Πέμπτη 27/2 οι φίλοι του ποδηλάτου θα φορέσουν τις στολές τους και καβάλα στο αγαπημένο τους όχημα θα κάνουν την πιο πολύχρωμη ποδηλατοβόλτα της χρονιάς, ενώ την επομένη Ριζίτες, λυράρηδες και βρακοφόροι από παραδοσιακά φωνητικά σύνολα θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη για ένα τουρ σατυρικής μαντινάδας στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης.

Αποκριά στο νέο… «Ρεθυμνάκι» - εικόνα 2

Όπως έχετε καταλάβει, πλησιάζουμε πια στην κορύφωση της διοργάνωσης, τουτέστιν στη Νυχτερινή Παρέλαση Ομάδων Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού (1/3 ) καθώς και την Μεγάλη Παρέλαση Ομάδων και Αρμάτων και το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την Κυριακή 2/3. Το ίδιο βράδυ έχει προγραμματισθεί στην παραλία της πόλης ένα μεγάλο πάρτι – έκπληξη.

Οι βόλτες στην πόλη κρύβουν εκπλήξεις

Ο περίπατος στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου είναι από μόνος του μια μοναδική εμπειρία που σε ταξιδεύει σε χρόνους παλιούς, κυρίως ενετικούς και οθωμανικούς. Ιδανικός σύμμαχος οι περιποιημένες πινακίδες που εξηγούν την ιδιότητα κάθε προσώπου που δίνει το όνομά του στον εκάστοτε δρόμο. Ξεκινήστε από την κρήνη Ριμόντι (ή τα βρυσάκια για τους ντόπιους) στην πλατεία Πλατάνου και περιπλανηθείτε στα ατμοσφαιρικά σοκάκια, ιδανικά χωρίς χάρτη. Άλλωστε και να χαθείτε, πολύ εύκολα θα ξαναβρείτε τον δρόμο σας, αφήστε που μπορεί να κάνετε και ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις. Οι επισκέπτες της πρώτης φοράς ας έχουν σαν πυξίδα, από τη μία μεριά, την μεγάλη εμπορική οδό της Αρκαδίου και από την άλλη, την Νικηφόρου Φωκά (ή αλλιώς Μακρύ Στενό) που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Παλιάς Πόλης. Στην Βερνάρδου, πέρα από τα παραταγμένα στη σειρά αγαπημένα ρακάδικα-μεζεδοπωλεία των φοιτητών, θα βρείτε επίσης το Νεραντζέ Τζαμί, που στεγάζει το Ωδείο της πόλης, αλλά και το ιστορικό εργαστήρι του Γιώργου Χατζηπαράσχου, ενός καταρχήν ευγενέστατου ανθρώπου, που ανοίγει θεόρατα φύλλα και παρασκευάζει θεσπέσιο μπακλαβά και κανταΐφι με την ίδια κι απαράλλακτη συνταγή εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

Αποκριά στο νέο… «Ρεθυμνάκι» - εικόνα 3
Κάθε βόλτα στο Ρέθυμνο περνά απαραιτήτως από το Ενετικό Λιμάνι

Από πίσω, η μεγάλη πλατεία Μικρασιατών συνενώνει, κάπως ιδιότυπα η αλήθεια είναι, το απόλυτο σήμερα (urban πλακόστρωση, grafitti, σκεϊτμπορντάδες) με κτίρια του παρελθόντος, όπως το παλιό τουρκικό σχολείο που στεγάζει το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου. Αν βρεθείτε πρωινή ώρα στην Πάνου Κορωναίου οι γαργαλιστικές μυρωδιές από φρεσκοψημένο ψωμί και άλλες νοστιμιές θα σας παρασύρουν σίγουρα μέχρι τον παραδοσιακό φούρνο του Κλαψινού, ενώ όποια ώρα της ημέρας αποφασίσετε ότι χρειάζεστε μια αλλαγή στο look σας, το «After» στη Μεσολογγίου είναι ένα νεανικό κομμωτήριο που ανοίγει στις 12 το μεσημέρι και κουρεύει μέχρι… όσο πάει σε περιβάλλον που θυμίζει club. Κάθε βόλτα βέβαια που σέβεται τον εαυτό της περνά από το γαλήνιο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, όπου οι ψαράδες εξακολουθούν να απλώνουν τα δίχτυα τους κάθε πρωί με φόντο τον πέτρινο φάρο. Από τη μία μεριά του ξεκινά το φαρδύ παραλιακό μέτωπο της Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ από την άλλη, η λεγόμενη «πασαρέλα» πάνω από το δημοτικό πάρκινγκ πιάνει την ανηφόρα του περιφερειακού που οδηγεί στη φοβερή και τρομερή Φορτέτζα χαρίζοντας μοναδική θέα στον χιονισμένο Ψηλορείτη.

Ραντεβού για καφέ και ποτό

Αποκριά στο νέο… «Ρεθυμνάκι» - εικόνα 4
Πολύ hot το εδώ και λίγους μήνες ανακαινισμένο εκ βάθρων «Cul de Sac»

Ζωηρή φοιτητούπολη το Ρέθυμνο, έξω καρδιά οι Ρεθεμνιώτες και κάπως έτσι η πόλη είναι γεμάτη καλόγουστες επιλογές για καφέ και ποτό, πολλές από τις οποίες σχεδόν «του κουτιού», με κυρίως all day χαρακτήρα. Χαμός γίνεται μέρα και νύχτα στο εδώ και λίγους μήνες ανακαινισμένο εκ βάθρων Cul de Sac στην πλατεία Πλατάνου, το οποίο θα έχει οσονούπω και ολοκαίνουργια cocktail list δια χειρός του γνωστού mixologist Σπύρου Κερκύρα. Το Figaro στη Βερνάρδου θα σας γοητεύσει με την ατμοσφαιρική εσωτερική αυλή του, ενώ στην κρυμμένη και ήσυχη πλατεία 25ης Μαρτίου σας περιμένει η γλυκύτατη Κιμωλία. Ωραιότατες, στυλάτες επιλογές αποτελούν επίσης οι Fraoules και το Living Room στην Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και το Nuvel στο Ενετικό Λιμάνι. Στον περιφερειακό προς Φορτέτζα, τσεκάρετε το βιομηχανικού ύφους Home με σήμα κατατεθέν την κρεμασμένη βέσπα και δίπλα του, τα ελαφρώς καλτ και σε τόνους καφέ-κρεατί Ηνωμένα Βουστάσια. Εκτός κλασικών πιατσών, αλλά αρκετά κεντρικά, το Barrio φέρνει βαρκελονέζικο αέρα, αλλά και μπαγκέτες και πίτες, πάνω από την πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων. Όσοι, πάλι, θέλετε να το πάτε μέχρι πρωίας περάστε από το Fortezza στο ενετικό λιμάνι και από τα clubs της οδού Σαλαμίνος: το mainstream Ice και την Αυλαία που αγαπά τα ελληνικά.
Μέρες που είναι βέβαια, η ρακή θα ρέει άφθονη στην πόλη. «Δύο πόδια έχεις» θα σου πουν αν αποπειραθείς να σταματήσεις στην πρώτη που θα σε κεράσουν, θα πιεις και μια δεύτερη για να μην τους προσβάλλεις κι αν είσαι και λίγο επιρρεπής θα φτάσεις τις δέκα χωρίς να το καταλάβεις. Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα!

Πού να φάτε

Αποκριά στο νέο… «Ρεθυμνάκι» - εικόνα 5
Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο «Αυλή» απέκτησε δύο νέα αδελφάκια

Δύο νέα μέλη απέκτησε τους τελευταίους μήνες η οικογένεια του πολύ ατμοσφαιρικού ξενοδοχείου «Avli Lounge Apartments» και του εστιατορίου «Αυλή», από τα ομορφότερα και πιο ενδιαφέροντα της Ελλάδας, που μοιράζονται σε δυο βενετσιάνικα αρχοντικά του 16ου αιώνα στην Παλιά Πόλη. Πρόκειται για το 1600 Raki Baraki, που σερβίρει ωραιότατη ελληνική κουζίνα with a twist, και το πανέμορφο cocktail bar Enotheca, όπου θα βρείτε επιπλέον και κάποια snacks. Στο μεν πρώτο δοκιμάσαμε μια δροσερή πράσινη σαλάτα με απάκι κοτόπουλο και βινεγκρέτ πορτοκαλιού, υπέροχες τηγανιτές πατάτες με κιμά και αυγό ποσέ, όπως και φέτα σαγανάκι με καραμελωμένα σύκα, ενώ στο δεύτερο, τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ ακολούθησαν φοβερά σφηνάκια με λικέρ μαστίχα και πουρέ κόκκινης πιπεριάς – τηλέφωνο επικοινωνίας για όλα 28310/58250.
Σε σούπερ φόρμα βρήκαμε και το Πρίμα Πλώρα (28310/56990) των Γιάννη Κουτρουμπάκη και Μιχάλη Μαλανδράκη. Πιάτα όπως το συγκλονιστικό καρπάτσιο λαβράκι με τσίλι, λάιμ και φύκια Γραμβούσας, το αχνιστό σαλάχι με διάφορα μυρωδικά, το υπέροχο κριθαρότο με γαρίδα, ζωμό γαρίδας και ντοματίνια, αλλά και η σαλάτα με βιολογικές ντομάτες και πηκτόγαλο Χανίων φανερώνουν μια κουζίνα που όχι μόνο είναι δημιουργική αλλά δίνει και μεγάλη σημασία στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Θα το βρείτε στη συνοικία Κουμπέ της νέας πόλης, πάνω στη θάλασσα.

Αποκριά στο νέο… «Ρεθυμνάκι» - εικόνα 6
Πολύ ενδιαφέρουσες δημιουργικές γεύσεις με καλές πρώτες ύλες δοκιμάσαμε στο «Πρίμα Πλώρα»

Πολύ πρόσφατη άφιξη επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, το Petite Fleur (28313/06868) που σερβίρει αυθεντική γαλλική κουζίνα σε bistro περιβάλλον. Ιδιοκτήτρια η Ολλανδέζα και παράφορα ερωτευμένη με το Ρέθυμνο Eva, ενώ θα δοκιμάσετε από μύδια γκρατινέ και κρεμμυδόσουπα μέχρι σαλιγκάρια όπως τα φτιάχνουν στη Βουργουνδία και μοσχαράκι Μπουργκινιόν.
Η Σαμαριά (28310/24681) είναι μια ταβέρνα παλαιάς κοπής πάνω στην Ελευθερίου Βενιζέλου που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Οι ξενύχτηδες «ισιώνουν» με σούπες και όλοι λατρεύουν τα μαγειρευτά και τα κρεατικά της. Αν θέλετε να το παίξετε local, ζητήστε μία «σύζουμα», δηλαδή μακαρόνια βρασμένα σε ζωμό κρέατος με μπόλικη μυζήθρα.
Δημοφιλές μεζεδοπωλείο με αξιοπρεπείς επιδόσεις στην κουζίνα του, ο Μπακαλόγατος (28310/20550) στην πλατεία Πλατάνου.
Μαγειρευτά αλλά και σχάρα με έμφαση στην πολύ καλή πρώτη ύλη στον Αλέκο (28310/41185) στους Αρμένους, που τιμάται σταθερά με «Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας».
Μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών, κρέατα στη σχάρα και κρητικές σπεσιαλιτέ στην Ταβέρνα του Ζήση (28310/28814) στα Μυσίρια.

Πού να μείνετε

Παραδοσιακά, η ανεύρεση καταλύματος στο Ρέθυμνο τις ημέρες του Καρναβαλιού είναι μια δύσκολη υπόθεση. Από φέτος ισχύουν ειδικά πακέτα που περιλαμβάνουν τη μετάβαση και 3ήμερη παραμονή στο νησί σε τιμές από € 90 το άτομο σε ξενοδοχεία 3*, για τα οποία μπορείτε να πληροφορηθείτε από την επίσημη ιστοσελίδα www.rethymnocarnival.gr.
Αν, ωστόσο, επιθυμείτε να ταξιδέψετε μεμονωμένα βιαστείτε να κλείσετε δωμάτιο στα προτεινόμενα από τον Alpha Guide ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, τα οποία βρίσκετε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.